Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2022.05.18 Módosítva: 2022.05.18

A lágy szájpad közepén elhelyezkedő nyelvcsap gyulladását különböző tünetek kísérik. A fájdalom mellett nyelési nehézség jelentkezhet, a beteg úgy érezheti, hogy valami a torkán akadt. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miben különbözik ez a betegség a valódi gombócérzéstől, más néven globus szindrómától.

Mi a nyelvcsap?

A szájpadlás elől a kemény szájpadlásból és hátul a lágy szájpadlásból áll. A nyelvcsap, más néven uvula a torok hátsó részén látható, a lágy szájpadlás közepén lógva a torok felé. A nyelvcsapnak van szerepe a nyelésben és a hangképzésben is. Légúti fertőzések, például torokgyulladás következtében, reflux vagy akár dohányzás – a füst irritáló hatása - miatt is gyulladás alakulhat ki ezen a területen. A nyelvcsap duzzanatát allergiás folyamatok is okozhatják.

A nyelvcsap-gyulladás tünetei

A nyelvcsap-gyulladás kivizsgálása.A duzzadt nyelvcsap kellemetlen, fulladás érzést okozhat, öklendezést is kiválthat, ami megnehezíti a légzést, a beszédet vagy az evést. A nyelvcsap-gyulladás járhat fájdalommal, az érintett területen vörösség, duzzanat, irritáció, viszketés is jelentkezhet. A beteg úgy érezheti, hogy valami elakadt a torkában, és nyelési nehézségeket tapasztalhat. Fájdalmas nyelés, fulladás érzés és láz is előfordulhat. Egyes esetekben a hang is megváltozhat, rekedtség is jelentkezhet.

Kivizsgálás és kezelés

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során szabad szemmel is jól látható a megnagyobbodott, vörös, gyulladt nyelvcsap. A pontos kiváltó ok tisztázására az orvos további vizsgálatokat rendelhet el, például mintavétel a fertőzött területről, vérvizsgálat vagy allergiateszt.

A kezelés a kiváltó ok függvénye. Az enyhébb esetek otthoni, torokgyulladás során bevált tüneti kezeléssel is gyógyulnak. Súlyos nyelési nehézség, fokozódó fájdalom, gennyes váladék megjelenése a torokban vagy erősödő rekedtség miatt orvosi kezelés javasolt, baktérium fertőzés esetén antibiotikum szedésére is szükség lehet.

Nyelvcsap-gyulladás vagy gombócérzés?

A nyelvcsap duzzanata is okozhat gombócérzést, de ilyen esetben mégis egy jól körülhatárolható kórképpel van dolgunk, amit nyelvcsap-gyulladásnak nevezünk. A gombócérzés hátterében több betegség is állhat, valóban okozhatja a nyelvcsap-gyulladáshoz hasonlóan légúti fertőzés is, ám a gombócérzés rendszerint egy hosszabb ideje fennálló probléma, mely jellemzően fájdalommal nem jár. Hátterében gyakran reflux betegséget vagy hangképzési problémát találunk, de a stressz vagy pajzsmirigybetegség is okozhatja – magyarázza dr. Holpert Valéria.

 

Nyelési nehézség, gombócérzés, elhúzódó rekedtség esetén forduljunk orvoshoz, mert ezek a tünetek akár daganatos elváltozást is jelezhetnek!

Téma szakértői

Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter

Orvos válaszol

Jó reggelt nekem körülbelül 5 napja olyan mintha gombóc lenne a torkomban nem tudom hogy miért kérem jelezzen vissza

Kedves Kérdező!

Vizsgálat nélkül sajnos nem tudunk pontos választ adni. Gombócérzés kialakulása több betegségtől is lehet, pl.: reflux, légúti megbetegedés, stb...

A pontos diagnózis meghatározásához javasolt szakorvost felkeresnie.

Üdvözlettel,
Krár Bettina
asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Az őszi és téli időszakban a közösségben lévő bölcsődés és óvodás korú gyerekek egy év alatt többször is náthásak. A megfázások egyik kellemetlen tünete az alvás közbeni horkolás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk, ha a náthás gyerek horkol.

További részletek
Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hazánkban 2015 óta kötelező az újszülöttek hallásvizsgálata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy így egy objektív eredményt adó, kifejezetten a gyerekek hallásszűrésére kifejlesztett eszközzel, már a születést követően meg lehet állapítani, ha gond van a pici hallásával. Arról, hogy ez miért fontos és hogyan zajlik a vizsgálat Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense, hallásakusztikus nyilatkozott.

További részletek
Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Mit tehet a beteg, akinél a műtétet, vagy műtéteket követően kiújul az orrpolip? Mi hozhat javulást azok számára, akiknél nem segít a hagyományos kortikoszteroid orrspray és a rendszeres orrmosás az orrpolip kezelésében? Megoldást a biológiai terápia nyújthat, a hazánkban még újdonságnak számító módszerről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa nyilatkozott.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!