Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2022.05.18 Módosítva: 2022.05.18

A lágy szájpad közepén elhelyezkedő nyelvcsap gyulladását különböző tünetek kísérik. A fájdalom mellett nyelési nehézség jelentkezhet, a beteg úgy érezheti, hogy valami a torkán akadt. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miben különbözik ez a betegség a valódi gombócérzéstől, más néven globus szindrómától.

Mi a nyelvcsap?

A szájpadlás elől a kemény szájpadlásból és hátul a lágy szájpadlásból áll. A nyelvcsap, más néven uvula a torok hátsó részén látható, a lágy szájpadlás közepén lógva a torok felé. A nyelvcsapnak van szerepe a nyelésben és a hangképzésben is. Légúti fertőzések, például torokgyulladás következtében, reflux vagy akár dohányzás – a füst irritáló hatása - miatt is gyulladás alakulhat ki ezen a területen. A nyelvcsap duzzanatát allergiás folyamatok is okozhatják.

A nyelvcsap-gyulladás tünetei

A nyelvcsap-gyulladás kivizsgálása.A duzzadt nyelvcsap kellemetlen, fulladás érzést okozhat, öklendezést is kiválthat, ami megnehezíti a légzést, a beszédet vagy az evést. A nyelvcsap-gyulladás járhat fájdalommal, az érintett területen vörösség, duzzanat, irritáció, viszketés is jelentkezhet. A beteg úgy érezheti, hogy valami elakadt a torkában, és nyelési nehézségeket tapasztalhat. Fájdalmas nyelés, fulladás érzés és láz is előfordulhat. Egyes esetekben a hang is megváltozhat, rekedtség is jelentkezhet.

Kivizsgálás és kezelés

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során szabad szemmel is jól látható a megnagyobbodott, vörös, gyulladt nyelvcsap. A pontos kiváltó ok tisztázására az orvos további vizsgálatokat rendelhet el, például mintavétel a fertőzött területről, vérvizsgálat vagy allergiateszt.

A kezelés a kiváltó ok függvénye. Az enyhébb esetek otthoni, torokgyulladás során bevált tüneti kezeléssel is gyógyulnak. Súlyos nyelési nehézség, fokozódó fájdalom, gennyes váladék megjelenése a torokban vagy erősödő rekedtség miatt orvosi kezelés javasolt, baktérium fertőzés esetén antibiotikum szedésére is szükség lehet.

Nyelvcsap-gyulladás vagy gombócérzés?

A nyelvcsap duzzanata is okozhat gombócérzést, de ilyen esetben mégis egy jól körülhatárolható kórképpel van dolgunk, amit nyelvcsap-gyulladásnak nevezünk. A gombócérzés hátterében több betegség is állhat, valóban okozhatja a nyelvcsap-gyulladáshoz hasonlóan légúti fertőzés is, ám a gombócérzés rendszerint egy hosszabb ideje fennálló probléma, mely jellemzően fájdalommal nem jár. Hátterében gyakran reflux betegséget vagy hangképzési problémát találunk, de a stressz vagy pajzsmirigybetegség is okozhatja – magyarázza dr. Holpert Valéria.

 

Nyelési nehézség, gombócérzés, elhúzódó rekedtség esetén forduljunk orvoshoz, mert ezek a tünetek akár daganatos elváltozást is jelezhetnek!

Téma szakértői

Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus

Orvos válaszol

Jó reggelt nekem körülbelül 5 napja olyan mintha gombóc lenne a torkomban nem tudom hogy miért kérem jelezzen vissza

Krár Bettina
Krár Bettina vezető asszisztens
Kedves Kérdező!

Vizsgálat nélkül sajnos nem tudunk pontos választ adni. Gombócérzés kialakulása több betegségtől is lehet, pl.: reflux, légúti megbetegedés, stb...

A pontos diagnózis meghatározásához javasolt szakorvost felkeresnie.

Üdvözlettel,
Krár Bettina
asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Koraszülöttek hallásvizsgálata-mikor javasolt?

Koraszülöttek hallásvizsgálata-mikor javasolt?

Minél korábban születik egy baba, annál gyakrabban fordulnak elő az éretlenséghez kapcsolható eltérések. A koraszülöttek körében emiatt magasabb a halláskárosodás kialakulásának kockázata. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogyan tudjuk ezt idejében felismerni, milyen időközönként javasolt a koraszülöttek hallásvizsgálata.

További részletek
Foglalkozási halláskárosodás: zaj és vegyszerek is okozhatják

Foglalkozási halláskárosodás: zaj és vegyszerek is okozhatják

A legtöbb ember átlagosan 8, vagy több órát is a munkahelyén tölt megszakítás nélkül. Ha mindezt zajos vagy bizonyos vegyszerekkel terhelt munkakörnyezetben teszi, idővel hallásromlás jelentkezhet. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, ilyen esetben miért fontos, hogy az érintettek rendszeres hallásvizsgálaton vegyenek részt.

További részletek
Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

A horkolásnak több kiváltó oka is lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa néhány gyakori kiváltó okot nevezett meg, melyeket fül-orr-gégészeti vizsgálat során lehet diagnosztizálni.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!