Mi okozza a hangképzési zavarokat?

Mi okozza a hangképzési zavarokat?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2022.02.08 Módosítva: 2024.01.22

A beszéd során a hangszalagok a gége belsejében mozognak, a kiáramló levegő hatására létrejövő hangszalag rezgés eredményezi az alaphangot. Ha ez az egyszerűnek tűnő folyamat bármilyen ponton sérül, akkor hangképzési zavarról beszélünk. Arról, hogy milyen okai lehetnek, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Milyen tünetek utalnak hangképzési zavarra?

 • A hangképzési zavar jele, ha elhúzódó rekedtséget tapasztalunk, vagy épp túl magas vagy alacsony lesz a hangunk, vagyis megváltozik a hangmagasság.
 • Ha a hangunk beszéd közben elcsuklik, délutánra, estefelé rendszeresen elfárad, fátyolossá, erőtlenné válik.
 • Ha beszéd közben fájdalmat érzünk a torokban, akár gombócérzés is jelentkezhet.

  Online Bejelentkezés

  Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A hangképzési zavarok okai lehetnek

 • A hangképzési zavar több okból jelentkezhet.A hangképzési zavarokat okozhatják a hangszalagon képződött növedékek, például ciszta vagy csomó is, de a krónikus hangszalag-gyulladás következtében kialakulhat hangszalag polip is.
 • A tüneteket azért sem szabad elhanyagolni, mert az elváltozás rosszindulatú is lehet, így panaszok esetén gondolni kell a hangszalagok területét érintő daganat lehetőségére is.
 • Egyéb betegségek – például sclerosis multiplex, myasthenia gravis, Parkinson-kór - és életmódbeli tényezők is szerepet játszhatnak a tünetek megjelenésében. A hangszalagok gyulladását kiválthatja többek közt reflux vagy légúti betegség, légúti allergia és dohányzás is, de jelentkezhet műtét – gyakran pajzsmirigy – után is.hangképzési zavazrok
 • A hangszín változása utalhat a háttérben meghúzódó hormonális problémára, de kiválthatja a helytelen beszédtechnika, a hang túlerőltetése, gyakori krákogás, torokköszörülés is.

Ezért fontos a korai diagnózis

A mielőbbi felismerés lényeges, mert korai diagnózis esetén van a legjobb esély a teljes felépülésre. Igaz ez különösen a súlyos, rosszindulatú elváltozások esetében épp úgy, mint akár a helytelen beszédtechnika által okozott károsodások helyreállítására.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a hangképzési zavarok foniátriai kivizsgálásának része a gégetükrözés, illetve a stroboszkópos vizsgálat, melynek során a hangszálak rendellenességeire derülhet fény. Az eredmények függvényében további, képalkotó vizsgálatokra is sor kerülhet, illetve, ha a kiváltó ok kapcsán felmerül egyéb betegségek szerepe, akkor például gasztroenterológus vagy allergológus bevonására is szükség lehet az eredményes kezeléshez.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

  Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Cím! 62 éves vagyok. 4 hónapja mandula körüli tályog volt. 3 hónapja kivették a mandulát. Azóta mintha gombóc volna a torkomban. Egyes szavak kiejtése is nehézségbe ütközik. A nyelvem alatt állandóan egy savanykás kesernyés ízt érzek. Az ételék ízét sem úgy érzem mint amikor még megvolt a mandulám. Voltam kontrollon. Doktor úr szerint minden rendben,meg kell szokni. De én ezt nem tudom. Kérem segítsenek! Tisztelettel: Török László

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Török László !

Így vizsgálat nélkül nem igazán tudok mit tanácsolni, próbáljon enyhe sós vízzel gargarizálni. Étkezzen rendszeresen, vitamin dúsan.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó tanácsok

"Kedves, kellemes személy, minden kérdésre szívesen válaszolt, minden lehetséges vizsgálatot elvégzett, jó tanácsokat adott."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Segítség, orrsprayfüggő lettem! Mit tegyek?

Segítség, orrsprayfüggő lettem! Mit tegyek?

Az orrdugulás egy igencsak kellemetlen tünet, ami napokon vagy heteken keresztül megkeserítheti az életünket. Ilyenkor nem érezzük a szagokat, nem élvezhetjük az ízeket, és gyakran a torkunk is kiszárad az állandó szájon át történő légzéstől. Az orrspray-től a párásításon át sokféle házi praktika létezik a kínzó tünetek enyhítésére, ám a tartós orrdugulás miatt érdemes fül-orr-gégészt is felkeresni – javasolja a Fül-orr-gége Központ orvosa, dr. Csóka János fül-orr-gégész.

További részletek
Milyen jelei lehetnek a csecsemőkori középfülgyulladásnak?

Milyen jelei lehetnek a csecsemőkori középfülgyulladásnak?

Ha egy csecsemő folyamatosan a füléhez kapkod, nyűgösnek tűnik és szopási sztrájkba kezd, sokszor ebben a formában adja szülei tudtára, hogy fáj a füle. A fülfájás igen gyakori betegség a gyermekek körében, ami sokszor a középfülgyulladás egyik kísérő tünete. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa nem csak e betegség jellegzetes tünetekről osztja meg tapasztalatait, de egyúttal az ilyenkor szükséges teendőket is összefoglalja.

További részletek
Lehet, hogy ön is rosszul cseppenti magának a fülcseppeket? Mutatjuk, hol hibázhat

Lehet, hogy ön is rosszul cseppenti magának a fülcseppeket? Mutatjuk, hol hibázhat

A fülcseppek segítséget jelenthetnek a fülfájdalom, a különféle gyulladások, a viszketés vagy a fülzsírdugó kezelésében. Ezeknek a készítményeknek a használata azonban csak akkor lesz sikeres és biztonságos, ha megfelelő cseppentési technikát alkalmazunk, és betartunk néhány alapvető szabályt. Dr. Moric Krisztina, fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével sorra vettük a fülcseppentéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!