Mit árul el az orrváladék állaga?

Mit árul el az orrváladék állaga?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2023.06.23 Módosítva: 2023.06.23

Az orrváladék színe mellett az állaga is különböző lehet. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, hogy foglalja össze, milyen gyakori típusai vannak és mire következtethetünk az orrváladék állaga alapján.

A vizes orrváladék kiváltó okai

Az orrváladék vízszerű vagy vizes állagát általában az alábbi okok okozhatják:

  • A szezonális allergia (szénanátha) vagy az egész éven át tartó allergiás rhinitis egyik tünete is lehet a vizes orrváladék. Ennek oka, hogy az allergiás reakció során hisztamin szabadul fel a szervezetben, az orrnyálkahártya megduzzad és fokozott nyálkatermelés kezdődik. A szervezet tulajdonképpen ilyen módon igyekszik megszabadulni a szervezetbe jutó, orrnyálkahártyán megtapadó pollenektől. A vizes orrfolyás kezeléséhez ilyen esetben allergia elleni készítményekre van szükség, amelyeket kivizsgálást követően allergológus tud felírni.
  • A hideg, száraz levegő – például télen, de akár nyáron a légkondicionáló miatt is - kiszáríthatja az orrnyálkahártyát. Az orrnyálkahártya reagálva erre több nyálkát termel, hogy megvédje és hidratálja az orrüreget. Ez a nyálka általában vizes vagy vízszerű állagú lehet.
  • A vasomotoros rhinitis egy olyan állapot, amelyben az orrnyálkahártya tüneteket okoz, például orrdugulás és az orrváladék fokozott termelése jelentkezik. A vasomotoros rhinitis általában nem allergiás eredetű, és különböző tényezők, például hideg levegő, füst, erős szagok vagy ételek okozhatják.
  • Bizonyos hormonális változások - például terhesség vagy menstruáció - befolyásolhatják az orrnyálkahártya működését, és vizes orrváladékot okozhatnak.

Száraz orr, beszáradt orrváladék

Az orrváladék állaga lehet száraz, ilyenkor orrspray segíthet.A száraz orrváladék általában azt jelezheti, hogy az orrnyálkahártya kiszáradt vagy irritált állapotban van. Ennek számos oka lehet:

  • Ha a környezeti levegő száraz, például a fűtött téli időszakban vagy klímaberendezések használatakor.
  • Ha nem fogyaszt elegendő folyadékot, az orrnyálkahártya is kiszáradhat.
  • Bizonyos gyógyszerek, például antihisztaminok vagy orrspray-k, mellékhatásként is jelentkezhet ez a kellemetlen tünet.
  • Allergiás reakciók, például pollenallergia vagy poratkaallergia esetén az orrnyálkahártya irritált lehet, ami száraz orrváladékhoz vezethet, de egyes allergia elleni készítmények is okozhatnak orrszárazságot.

 

A száraz orrváladék kellemetlenséget és irritációt okozhat, például viszketést, égő érzést vagy kirepedezett, sérült orrnyálkahártyát. A megfelelő hidratáció, az orrnyálkahártya rendszeres permetezése sóoldattal segíthet enyhíteni a tüneteket és hidratálni az orrnyálkahártyát. Ha a száraz orrváladék tartós vagy súlyos problémát okoz, érdemes orvoshoz fordulni, hogy megvizsgálja az orrüregi állapotot és további kezelést javasoljon.

Betegséget jelez, ha gennyes az orrváladék állaga?

A gennyes orrváladék általában bakteriális fertőzés eredménye, amelyet gyakran vírusos fertőzés vagy megfázás előz meg. A vírusos fertőzés lehetővé teszi, hogy a baktériumok megtapadjanak és szaporodjanak az orrüregben, ami aztán a gennyes váladék kialakulásához vezet. Az orrváladék ilyen esetben sűrű, vastag, és sárgás vagy zöldes színű lehet, ami a fertőzésben résztvevő baktériumok jelenlétének köszönhető. A gennyes orrváladékot általában más tünetek is kísérhetik, mint például orrdugulás, fájdalom és nyomás az arc vagy homlok területén, fejfájás és láz. Ha gennyes orrváladékot tapasztal, és a tünetek tartósak vagy súlyosak, érdemes orvoshoz fordulni, hogy az orrüregi fertőzés pontos diagnózisát megerősítse és megfelelő kezelést javasoljon!

 

Végezetül dr. Holpert Valéria hangsúlyozza, hogy az orrváladék termelődésének és állagának változása természetes reakció lehet a környezeti tényezőkre vagy az egészségi állapotra. Ha azonban az orrváladék állaga tartósan vagy súlyosan megváltozik, vagy más tünetek, például orrdugulás, viszketés vagy fájdalom jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózis és kezelés érdekében.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tiszteletem azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy a 16 hónapos babánk 1-hete hurutosan köhög de más tünet nincsen se orrfolyasa se láza nincs köptetőt kap sinuprettet de nem javult sőt szerintem rosszabb lett.
Orvosnál voltunk de nem mondott semmit azt mondta hogy majd el múlik.
Minket ez nem nyugtat meg.
Mielöbbi válaszát előre is köszönöm.
Tömpe László.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Tömpe László!

Vizsgálat nélkül sajna nem tudok sokat mondani, de ha nem lázas és láthatóan nem nyűgös a baba, akkor szövődménytől nem kell tartani.


Üdvözlettel,
Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Részletes

"Szeretném megköszönni a doktornőnek a figyelmességét, az alapos kivizsgálást és a részletes tanácsadást a terápiát illetően."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK