Mit árul el az orrváladék színe?

Mit árul el az orrváladék színe?

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2024.04.17 11:43

A gyerekek között a közösségekben könnyen terjednek a különböző légúti fertőzések, így előfordulhat, hogy ősztől-tavaszig kisebb megszakításokkal folyamatosan náthás tünetek, orrfolyás jelentkezik. Mire utal az orrváladék színe, érdemes-e ezzel foglalkoznunk szülőként – tettük fel a kérdést, melyet dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ és a Gyermekgyógyászati Központ orvosa válaszolt meg.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Áttetsző, vízszerű orrfolyás

Az orrnyálkahártya egészséges személyeknél is termel váladékot, ez biztosítja, hogy ne száradjon ki, így nyújt védelmet a kórokozóktól és párásítja a belélegzett levegőt. Ez az orrváladék lehet egészen minimális, amit nem is észlelünk a nap folyamán. Ha azonban a természetes váladékképződésen túl megnő az áttetsző, vízszerű orrváladék mennyisége, az lehet egy felső légúti megbetegedés kezdeti jele is. Ha ezzel együtt más tünetek is megfázásra, náthára utalnak – például rossz közérzet, torokfájás, esetleg hőemelkedés is jelentkezik – akkor valószínűleg vírusos eredetű fertőzéssel van dolgunk. Az áttetsző orrfolyás szénanátha tünete is lehet, ha erre utaló egyéb tünet – orr-, szem-, torokviszketés, könnyezés, tüsszögés – is jelentkezik a gyermeknél, allergiavizsgálatot javasolt végeztetni.

Sárgától a zöldön át a barnáig

Ha a kezdetben áttetsző orrváladék színe sárgás, zöldes színű lesz, az utalhat bakteriális fertőzésre. Ez gyakori jelenség például arcüreg-vagy homloküreg gyulladás esetén. Az egészen sötét, barnás színű orrváladék lehet az orrnyálkahártya vérzés következménye, ez gyakori orrfújás és orrspray használat esetén lehet a nátha velejárója, de előfordulhat por, piszok, dohányfüst belégzése miatt is.orrválladék színe

Fehér orrváladék

Ha a természetes módon termelődő, áttetsző színű orrváladék nem tud akadálytalanul távozni kilégzés útján, vagy a garat felé csorogva, akkor a színe fehérre változik. Ez a szín az orrdugulás jele, azt mutatja, hogy az orrunkban lévő bedagadt vagy gyulladt szövetek miatt a nyálka áramlása lelassult. Emiatt a nedvességtartalma csökken, sűrűbb lesz. Ilyen esetben mindig az orrdugulást kiváltó nyálkahártya duzzanat okát kell megkeresni, ami lehet például légúti allergia vagy orrpolip is.

Rózsaszínes-piros

A friss vérzés jele, valahol elpattant egy ér az orrban. Ez nem mindig jár jelentősebb vérzéssel, előfordulhat, hogy csak orrfújást követően, a papírzsebkendőben látjuk a nyomát. A vérzés jelentkezhet a gennyes orrváladékkal együtt is légúti fertőzés esetén, ilyenkor a gyakori orrfújás áll a háttérben. Arra azonban figyelni kell, ha csak az egyik orrlyukból ürül gennyes-véres váladék, mely egy idő után bűzössé válik. Ilyen esetben ugyanis felmerül az idegentest lehetősége. A gyermekeknél nem ritkán fordul elő, hogy különböző dolgokat – például apróbb játék darabot, borsószemet - dugnak az orrukba, ami, ha felsérti az orrnyálkahártyát, bakteriális felülfertőződést indít el és a kettő eredményeként megjelenik a gennyes, véres, bűzös váladékozás.

Végezetül dr. Holpert Valéria elmondta, hogy az orrváladék színe ugyan valóban utalhat különböző betegségekre, segítséget nyújthat az orvosnak a diagnózis felállításában, illetve a szülő számára is tájékozódást jelent. Önmagában azonban nem alkalmas diagnózis megállapítására, csak a gyermek többi tünetével együtt értékelhető. Elhúzódó náthás panaszok, gyakori gyermekbetegségek esetén és ha a gyermeknél légúti tünetekre utaló panasz jelentkezik, orrdugulás, véres vagy bűzös orrfolyás, forduljunk szakorvoshoz!

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

  Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Kisfiam 3 éves lesz, néhány napja elkezdett folyni az orra..rendszeresen szívatom neki, viszont már a füle is fáj orrszívás közben,ezért az orrszívást is nehezen engedi. Sterimar orrsprayt használunk. És mikor tudom,akkor Nasivin Kids orrcseppet.
Elég sokáig kell neki szívni,hogy teljesen kitisztuljon az orra. Láza nincs. Mit tehetnék , hogy javuljon? Mikor szükséges fül orr gégeszetre menni?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Brigitta

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Brigitta!

3-4 napos orrváladékozás esetén a Nasivint még 3-4 napig adni kellene a sóoldat mellett. Fontos a fülek melegen tartása is. Amennyiben fülfájdalmat panaszok érdemes adni Nurofent gyulladáscsökkentőnek és fájdalomcsillapítónak, ha nem szűnnek a panaszok ,láz jelentkezne ,abban az esetben kellene szakorvosi vizsgálat.

Üdvözlettel,

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

"Köszönjük a doktornő alapos munkáját, kedvességét és részletes magyarázatát."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK