Mit árul el az orrváladék színe?

Mit árul el az orrváladék színe?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2023.05.08 Módosítva: 2023.05.08

A gyerekek között a közösségekben könnyen terjednek a különböző légúti fertőzések, így előfordulhat, hogy ősztől-tavaszig kisebb megszakításokkal folyamatosan náthás tünetek, orrfolyás jelentkezik. Mire utal az orrváladék színe, érdemes-e ezzel foglalkoznunk szülőként – tettük fel a kérdést, melyet dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ és a Gyermekgyógyászati Központ orvosa válaszolt meg.

Áttetsző, vízszerű orrfolyás

Az orrnyálkahártya egészséges személyeknél is termel váladékot, ez biztosítja, hogy ne száradjon ki, így nyújt védelmet a kórokozóktól és párásítja a belélegzett levegőt. Ez az orrváladék lehet egészen minimális, amit nem is észlelünk a nap folyamán. Ha azonban a természetes váladékképződésen túl megnő az áttetsző, vízszerű orrváladék mennyisége, az lehet egy felső légúti megbetegedés kezdeti jele is. Ha ezzel együtt más tünetek is megfázásra, náthára utalnak – például rossz közérzet, torokfájás, esetleg hőemelkedés is jelentkezik – akkor valószínűleg vírusos eredetű fertőzéssel van dolgunk. Az áttetsző orrfolyás szénanátha tünete is lehet, ha erre utaló egyéb tünet – orr-, szem-, torokviszketés, könnyezés, tüsszögés – is jelentkezik a gyermeknél, allergiavizsgálatot javasolt végeztetni.

Sárgától a zöldön át a barnáig

Ilyen betegségeket jelezhet az orrváladék színe.Ha a kezdetben áttetsző orrváladék színe sárgás, zöldes színű lesz, az utalhat bakteriális fertőzésre. Ez gyakori jelenség például arcüreg-vagy homloküreg gyulladás esetén. Az egészen sötét, barnás színű orrváladék lehet az orrnyálkahártya vérzés következménye, ez gyakori orrfújás és orrspray használat esetén lehet a nátha velejárója, de előfordulhat por, piszok, dohányfüst belégzése miatt is.

Fehér orrváladék

Ha a természetes módon termelődő, áttetsző színű orrváladék nem tud akadálytalanul távozni kilégzés útján, vagy a garat felé csorogva, akkor a színe fehérre változik. Ez a szín az orrdugulás jele, azt mutatja, hogy az orrunkban lévő bedagadt vagy gyulladt szövetek miatt a nyálka áramlása lelassult. Emiatt a nedvességtartalma csökken, sűrűbb lesz. Ilyen esetben mindig az orrdugulást kiváltó nyálkahártya duzzanat okát kell megkeresni, ami lehet például légúti allergia vagy orrpolip is.

Rózsaszínes-piros

A friss vérzés jele, valahol elpattant egy ér az orrban. Ez nem mindig jár jelentősebb vérzéssel, előfordulhat, hogy csak orrfújást követően, a papírzsebkendőben látjuk a nyomát. A vérzés jelentkezhet a gennyes orrváladékkal együtt is légúti fertőzés esetén, ilyenkor a gyakori orrfújás áll a háttérben. Arra azonban figyelni kell, ha csak az egyik orrlyukból ürül gennyes-véres váladék, mely egy idő után bűzössé válik. Ilyen esetben ugyanis felmerül az idegentest lehetősége. A gyermekeknél nem ritkán fordul elő, hogy különböző dolgokat – például apróbb játék darabot, borsószemet - dugnak az orrukba, ami, ha felsérti az orrnyálkahártyát, bakteriális felülfertőződést indít el és a kettő eredményeként megjelenik a gennyes, véres, bűzös váladékozás.

 

Végezetül dr. Holpert Valéria elmondta, hogy az orrváladék színe ugyan valóban utalhat különböző betegségekre, segítséget nyújthat az orvosnak a diagnózis felállításában, illetve a szülő számára is tájékozódást jelent. Önmagában azonban nem alkalmas diagnózis megállapítására, csak a gyermek többi tünetével együtt értékelhető. Elhúzódó náthás panaszok, gyakori gyermekbetegségek esetén és ha a gyermeknél légúti tünetekre utaló panasz jelentkezik, orrdugulás, véres vagy bűzös orrfolyás, forduljunk szakorvoshoz!

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr/Nő!
Utolsó lehetőségként írok Önöknek, már annyi helyen jártunk... mégsem jutottunk előbbre.
5 és fél éves kislányomról van szó, aki már 3 hónapja köhög. Különböző orvosoknál jártunk. Allergia vizsgálat negatív. Mellkas röntgen negatív. A pulmonológus annyit mondott, hogy granuláltnak látja a garatot. Légzésfunkciót a gyermek kora miatt nem csináltak. Mellkas röntgenen enyhe hipervaszkularizációt láttak. A fül-orr-gégész úgy tessék-lássék (tölcsér nélküli) vitsgálata után azt mondta, hogy be van gyulladva az orrnyálkahártyája. Hozzátenném, hogy a gyermek orra átjárható, nem váladékozik, nincs bedugulva. A köhögés csak nappal jelentkezik, a gyermek az éjszakákat végig alussza. Orrán légzik.
Amit kitapasztaltunk a következők:
-A köhögés nem hurutos
-Olyan erővel tör ki sokszor belőle a köhintés,hogy a szelek is mennek tőle
-Hideg étel fogyasztása vagy hideg szél is kiváltja a köhögéseket
-Bizonyos aromás ételek (hagyma, mustár) fogyasztása közben köhögési roham lesz
-Erős illatok (dezodor,öblítő) ugyszintén megköhögtetik
Sokféle gyógyszert próbáltunk, szinte kisérleti nyúl a gyerek.
A lakásból kidobtuk a tollpárnákat, a franciaágyat, a szőnyeget, kifestettünk. Sajnos szórólapozással is foglalkoztunk két évig és a sok újságot a lakásban tároltuk. Ezeknek van festék és egyéb szaguk. Most abbahagytuk, nincs több újság.
Teljesen tanácstalanok vagyunk. Kérem segítsenek. Andrea

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Szűcs Andrea !


A száraz napközbeni köhögés vírus fertőzések után fenn állhat ilyen hosszú ideig és aztán spontán szűnik. A fennállását esetleg reflux is elősegítheti. Figyeljenek oda a rendszeres egészséges étkezésre, szénsavast ne kapjon a gyermek és remélhetőleg a panaszok elmúlnak, amenyniben nincs gyulladás a háttérben.


Üdvözlettel,


Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Azonnal fogadtak, a kérdőív kitöltése után kb. 5 perccel már a vizsgálóban voltunk. A főorvos asszony nagyon alaposan vizsgálta meg a gyereket, közérthetően és részletesen elmondta a diagnózist, a kezelés módját és a gyógyulás várható folyamatát, időtartamát.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

A közelmúltban megdöbbentő hír jelent meg az énekessel kapcsolatban. Egy nap arra ébredt, hogy elvesztette, majd rövid időn belül orrcseppek segítségével visszanyerte a hallását. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, segítsen értelmezni, hogy mi állhat az eset hátterében.

További részletek
Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

További részletek
Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok