Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2022.11.30 Módosítva: 2022.11.30

Az őszi és téli időszakban a közösségben lévő bölcsődés és óvodás korú gyerekek egy év alatt többször is náthásak. A megfázások egyik kellemetlen tünete az alvás közbeni horkolás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk, ha a náthás gyerek horkol.

Horkolás orrdugulás miatt

Felnőttként is tapasztalhatjuk, ha náthás tüneteink vannak, az orrunk bedugul. Ennek egyik oka a fokozott orrváladék képződés, amitől gyakori orrfújással tudunk megszabadulni. Másik oka, hogy a nátha esetén az orrnyálkahártya megduzzad, napközben is nehezen kapunk levegőt az orrunkon, fekvő helyzetben pedig tovább romlik a helyzet. Nincs ez másként a gyerekek esetében sem, illetve náluk picit még rosszabb a helyzet, az anatómiai adottságok miatt ugyanis gyerekkorban még könnyebben bedugulhat az orruk. Emiatt inkább szájlégzéshez folyamodnak, nappal is gyakran tátott szájjal közlekednek, éjszaka pedig tátott szájjal alszanak. A bedugult orr és a szájlégzés pedig együttesen horkoláshoz vezethet.

Ezt tegye, ha a náthás gyerek horkol

Náthás gyerek horkol.Nátha esetén nagyon fontos az orrlégzést biztosítani. A kisebbeknél igazi mumus az orrszívó, nagyobbaknál az orrfújás és az orrspray használata válthat ki ellenkezést. Pedig ezek nagyon fontosak nátha esetén, mert így tudjuk megelőzni nemcsak az orrdugulást, hanem az olyan egyéb náthás szövődményeket is, mint a fülgyulladás vagy arcüreggyulladás.

 

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy ha a náthás gyerek horkol, akkor először is használjunk az életkorának megfelelő orrsprayt, ami lohasztó orrspray, vagyis az orrnyálkahártya-duzzanatot megszünteti. Lényeges az orrtisztítás, 2 éves kortól már elkezdhetjük gyakorolni az orrlégzést, azt, hogy hogyan kell kifújnia az orrán a levegőt, majd a zsebkendő használatát is. Érdemes a szobában, ahol a gyermek alszik, kicsit párásítani a levegőt, ez, illetve a tengervizes orrspray használata segít az orrváladékot lazítani, megkönnyítheti az orr kifújását, de jótékonyan hat a gyulladt orrnyálkahártyára is.

Egyéb betegségek a háttérben

Ha a náthás gyerek horkol, a kellemetlen éjszakai zaj a betegséggel együtt fokozatosan elmúlik. Ha azonban a horkolás tartóssá válik, egyéb náthás tünetek nélkül jelentkezik, akkor fontos kivizsgáltatni, hogy mi okozza. Gyerekeknél gyakran orrmandula nagyobbodás áll a háttérben, de akár orrpolip vagy orrsövényferdülés is okozhatja. Az elhúzódó orrdugulás hátterében felmerül a légúti allergia lehetősége is, így ilyenkor ezt is vizsgálni kell.

 

Az orrdugulás kezelése azért is fontos, mert ha a gyerekek tartósan szájon át veszik a levegőt, arccsont- és fogfejlődési zavarok, hangképzési és beszédproblémák is kialakulhatnak. Ilyen esetben a kezeléshez fogszabályozásra és logopédus bevonására is szükség lehet.

Téma szakértői

Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus - alvásszakértő
Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

A dohányzás a halláscsökkenés egyik rizikótényezője. A kutatások azt mutatták, hogy a cigarettafüstnek való expozíció - akár közvetlen vagy közvetett módon – egyaránt károsíthatja a hallásunkat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az összefüggés okairól kérdeztük.

További részletek
Orrhangzós beszéd vizsgálata

Orrhangzós beszéd vizsgálata

A jellegzetes orrhangzós beszéd kialakulhat akár egy egyszerű náthától is, de kezeléséhez olykor műtétre is szükség lehet. Arról, hogy mi okozhatja és hogyan történik az orrhangzós beszéd vizsgálata, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek
Gombócérzést okoz a dohányzásról leszokás?

Gombócérzést okoz a dohányzásról leszokás?

Szilveszter éjszakáján sokan fogadják meg, hogy a következő évtől kezdődően füstmentesen élnek. A dohányzás azonban függőség, így a leszokás kellemetlen mellékhatásokkal, elvonási tünetekkel is járhat. Ezekkel kapcsolatban kérdeztük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát, aki azt is elmondta, hogy milyen esetben járhat gombócérzéssel a dohányzásról leszokás.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!