Tüszős mandulagyulladás – így ismerje fel a tüneteit!

Tüszős mandulagyulladás – így ismerje fel a tüneteit!

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.01.20 Módosítva: 2023.12.11

A torokgyulladást az esetek többségében vírusok okozzák, ilyenkor jellegzetes tünet az intenzív fájdalom, a torok vérbő, vörös színű. Ha azonban a torokfájás mellett, a mandulákon sárgás-fehéres foltokat is látunk, kisebb nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás mellett, akkor valószínű, hogy baktérium a kórokozó, tüszős mandulagyulladással lehet dolgunk. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Vírus vagy baktérium?

A tüszős mandulagyulladás kórokozói a Streptococcus baktériumok. Jellegzetes tünetei a mandulákon látható sárgásfehér lerakódások, ám nemcsak ebben különbözik a vírusok által okozott betegség tüneteitől. Jellemzően erősebb fájdalommal és magas lázzal is jár. Más tünetek viszont, mint a köhögés, rekedtség vagy orrfolyás inkább vírusos eredetre utalnak.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mikor forduljunk orvoshoz?

Torokfájás ellen érdemes házi praktikákat bevetni. A fájdalom- és lázcsillapítók, torokfertőtlenítő tabletták szedése mellett fontos a folyadékpótlás. Ha a fájdalom néhány nap elteltével erősödik, vagy újabb tünet, például láz, vagy a torokban jól látható a bakteriális eredetre utaló jel – fehér foltok a mandulákon - akkor mindenképp fontos orvoshoz fordulni. A betegség ugyan sok esetben magától is gyógyul, ám a bakteriális eredetű tüszős mandulagyulladás komoly szövődményeket – például mandula körüli tályog, heveny reumás láz – is okozhat. Ezeket a szakember által javasolt, előírás szerint szedett antibiotikummal tudjuk megelőzni.

Tüszős mandulagyulladás és antibiotikum

Vírusos torokgyulladás esetén nem adunk antibiotikumot – magyarázza dr. Holpert Valéria. A Streptococcus által okozott tüszős mandulagyulladás kezelésében azonban fontos szerepük van, mivel amellett, hogy segítik a gyógyulást és megelőzni a súlyos szövődményeket, a fertőzőképesség időtartamát is lerövidítik.tüszős mandula

Tüszős mandulagyulladás esetén, az antibiotikumos kezelésben részesülő beteg, a kezelés második napjától már nem fertőz. A hatás azonban nagymértékben attól függ, hogy a beteg betartja-e az orvos utasításait, előírás szerint szedi-e a készítményt. A hatékony kezeléshez az előírt mennyiséget be kell szedni, akkor sem szabad abbahagyni az antibiotikum szedését, ha már jobban érezzük magunkat.

Jobb megválni tőlük?

A mandulák fontos szerepet játszanak a szervezet kórokozók elleni védelmében, ezért csak alapos indokkal szabad megválni tőlük. A műtét elvégezhető gyermek és felnőttkorban is. Erre általában akkor szokott sor kerülni, ha a mandulagyulladás évente háromnál többször fordul elő, elhúzódó súlyos tünetek kísérik, több éven át ismétlődik, vagy a mandulák megnagyobbodása már az egészséges páciensnél is olyan mértékű, hogy akadályozza a nyelést, esetleg légzési akadályt képez alvás során.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Másfél hete gennyedzik és vérzik az orronyálkahártyám. Kisebesedett belülről és kellemetlen szaga van. Ezekmellett bal oldalon az állkapcsom alatt egs nyirokcsomó is beduzzadt, ami érintésre érzékeny.

Tisztelt Richárd!

Rendelésünkre az alábbi linken tud időpontot foglalni: https://www.fulorrgegekozpont.hu/online-bejelentkezes

Üdvözlettel,
Bettina
Asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Korrekt

„Korrekt vizsgálat, udvarias bánásmód, érthetően megfogalmazott diagnózis.”

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK