Fehér foltok a mandulákon – mit jelentenek?

Fehér foltok a mandulákon – mit jelentenek?

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2023.11.30 11:55

Ha fáj a torkunk és fehér foltokat látunk a mandulákon, akkor általában tüszős mandulagyulladásra gondolunk, mert ez a betegség jellegzetes tünete. A fehér foltoknak azonban ennél több kiváltó oka is lehet, ezeket foglalta össze dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

Láz és nyaki nyirokcsomó duzzanat is jelentkezik?

Streptococcus által okozott fertőzés gyakran jár fehér foltok megjelenésével a mandulán. A bakteriális fertőzés különösen gyermekkorban gyakori, a torokfájás mellett láz, a nyaki nyirokcsomók duzzanata és fejfájás is jelentkezhet. Ilyen esetben mindenképp orvoshoz kell fordulni. A tüszős mandulagyulladás kezeléséhez antibiotikum szedésére szükség lehet, hogy az esetleges szövődményeket – reumás láz, fül és arcüregi fertőzések - megelőzzük.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Duzzadt mandulák, fájdalmas nyelés és náthás tünetek?

A vírusos eredetű mandullagyulladás tünetei nagyon hasonlítanak a Streptococcus által okozott bakteriális eredetű tüszős mandulagyulladás tüneteire. A vírusos eredetű gyulladás tünetei lehetnek a duzzadt mandulák, néha lepedékkel, fájdalmas nyelés, láz, fülfájás és orrdugulás, orrfolyás is.

Nagyon fáradtnak érzi magát?

A mononukleózist vagy Epstein-Barr fertőzést úgy is hordozhatjuk, hogy mi nem érezzük betegnek magunkat, de így tudtuk nélkül is továbbadhatjuk a fertőzést. A csókbetegség néven is ismert kórkép a torok hátsó részén és a mandulákon látható szinte összefolyó fehér foltok mellett lázat, torokfájást, nagy nyaki nyirokcsomókat és erős fáradtságérzetet okozhat.

Súlyosabb esetben influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek – nagyfokú gyengeség, elesettség érzés, fejfájás, láz, duzzadt nyirokmirigyek – melyek akár hetekig is fennállhatnak. A legtöbb, amit ilyenkor a gyógyulásért tehetünk, az a sok pihenés és kiegyensúlyozott táplálkozás. Az átvészelt betegség után emellett a fáradékonyság még hónapokon át is eltarthat.

Asztmás és inhalátort használ?

Az orális szteroidok miatt felnőtteknél is jelentkezhet szájpenész. Ezt nem maga a szteroid hatóanyag,fáradság hanem az inhalátorok nem megfelelő használata okozza. Az inhalatív szteroid gyulladáscsökkentő hatású. Ezt az asztmás beteg belélegzéssel, gyógyszeradagoló készülékből juttat a légutakba, a szteroid a nyálkahártyáról szívódik fel és közvetlenül a légutakban hat.

Ha azonban nem jól használja a készüléket, akkor a hatóanyag jelentős része nem tud lejutni a tüdőbe, hanem a szájban és a garatban kicsapódik. Itt megváltoztatja a szájnyálkahártya normál baktériumflóráját, ami kedvez a gombák elszaporodásának, megjelenik a szájpenész. A gombás fertőzés a nyelven és a szájpadláson megjelenő fehér foltok mellett torokfájást, nyelési nehézséget és ízérzésvesztést is okozhat.

Rossz a lehelete?

Fehér foltokat a mandulán mandulakő is okozhat. A mandulák felülete egyenetlen, belseje mély járatokkal tagolt. Itt a kórokozók és egyéb anyagok, elhalt sejtek és nyák összegyűlik, majd apró fehér foltok formájában megjelenik a mandulákban. Mandula kövek akkor keletkeznek, ha az összegyűlt anyag megkeményedik, vagy elmeszesedik. Jelenlétükre a fehér foltok mellett esetleges diszkomfort érzés a torokban és a rossz lehelet is figyelmeztethet. Sós vizes gargarizálás segíthet megszabadulni tőlük. Ha ez nem válik be, akkor helyi érzéstelenítésben végzett, kisebb sebészeti beavatkozás során lehet megszabadulni a mandulakövektől

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt dr-nő! Szakmámból kifolyólag sokat beszélek, mivel bölcsődében dolgozom. Imádok énekelni és már 18 éve egy kis kórusban énekelek. Pár hónapja úgy érzem elfáradtak a hangszálaim, egyre nehezebben esik a beszéd és az ének. Ezzel voltam is orvosnál aki azt állapította meg hogy a hangszalag hátsó harmadában jelzett záródási defektus van. Erre nincs gyógyír, a hangterhelés mérséklését ajánlotta. A kérdésem az lenne, hogy ezt a problémámat hangképzésekkel lehet e gyógyítani.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Orosz Katalin !


Mindenképpen fontos a pihentetés majd utána lehetséges, hogy szükséges lenne egy foniátriai vizsgálat illetve logopédiai hanggyakorlat.



Üdvözlettel,

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Egy jó élmény

"Kisfiammal voltunk fül-orr-gégészeti vizsgálaton. Nagyon pozitív volt, hogy volt idő felengedni, nem éreztem magam siettetve, volt idő minden kérdés átbeszélésére, a doktornő a kisfiamhoz is kedvesen közelített, mindent elmagyarázott. Mindent összegezve a kisfiam számára is jó élmény volt az orvosi vizsgálat. "

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK