Torokfájás ellen: házi praktikák vagy orvos?

Torokfájás ellen: házi praktikák vagy orvos?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2019.03.18 Módosítva: 2023.11.24

A torokfájás gyakori panasz tavasszal. A változékony időjárás miatt könnyen kaphatunk el légúti betegségeket, de akár allergia vagy reflux betegség tünete is lehet. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta a gyakori kiváltó okait és azt is elmondta, mit használjunk torokfájás ellen. Mikor elég az otthoni kezelés, és mikor kell orvoshoz fordulni?

A fájdalom helye is árulkodó

Torokfájásnak nevezzük, ha a torokban fájdalmas, száraz vagy kaparó érzés jelentkezik. A fájdalom helyéből következtetni lehet a baj forrására is.

Torokgyulladás: közvetlenül a szájpadlás, illetve a mandulák mögötti terület fájdalmas.

Mandulagyulladás: a torokban hátul két oldalt lévő mandulák jól láthatóan duzzadtak, vörösek.

Gégegyulladás: a gége területének duzzanata és fájdalma jelzi. Különös ismertetőjele a betegséget kísérő rekedtség vagy akár a hang átmeneti elvesztése.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A torokfájás 8 leggyakoribb oka

Vírusok

A felnőtt korban jelentkező torokfájást 90%-ban vírusok okozzák. Az esetek többségében megfázás, nátha, influenza és egyéb, pl. mononukleózis vírusfertőzések.

Baktériumok

A torok- és a mandulák gyulladását okozó, Streptococcus baktérium fertőzések előfordulása különösen magas – 40% körüli – az 5 és 15 év közötti gyermekek körében.

Allergia

Az orrdugulás, orrfolyás, szem- és orrviszketés mellett a torok irritáció, kaparó és viszkető érzés légúti allergia tünete is lehet, de a következményeként fellépő hátsó garatfali csorgás is okozhatja.

Száraz levegő

Ha a lakásban vagy a munkahelyen – például légkondicionáló miatt - túl száraz a belső levegő, a nyálkahártya is kiszáradhat, amit száraz, kaparó érzés jelez a torokban. Ez csak fokozódik, ha napközben nem fogyasztunk elég folyadékot.

Irritáló anyagok a levegőben

A vegyszerek, erős illatanyagok, a légszennyezettség és a dohányfüst tartós belélegzése nem tesz jót a légutaknak. A torok irritáció fokozottan veszélyezteti azokat, akik munkájukból adódóan rendszeresen, hosszabb ideig tartózkodnak ilyen környezetben.

Sérülés

Akár egy autóbaleset után is jelentkezhet torokfájás, ha hirtelen megrándul a nyak. Ha a torkunkon akad egy falat, utána ez a terület érzékenyebb, fájdalmas lehet. Bizonyos foglalkozási körökben, ahol sokat beszélnek – például ügyfélszolgálat, tanár, sport edző - is gyakori a torokfájás, különösen ha valaki nem megfelelően használja, túlerőlteti a hangját. Ha ezek a panaszok tartósan jelentkeznek, foniáter tud segíteni a helyes hangképzésben.

Reflux

A gyenge záróizom miatt a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami torokfájást is okozhat. Ilyenkor gasztroenterológiai kezelésre is szükség van a panasz megszüntetéséhez.

Daganat

A torok vagy a gége területén kialakuló rosszindulatú elváltozás is okozhat tartós rekedtséget, torokfájást.

Torokfájás elleni házi praktikákházi praktika torokfájás ellen

Ha a torokfájás vírusfertőzés következménye, antibiotikumot nem kell szednünk, pihenéssel és tüneti kezeléssel kell kivárni, míg néhány napon belül enyhül a fájdalom. Ezt az alábbi praktikákkal segíthetjük:

  •  sós vizes gargarizálás (egy pohár vízben egy csapott kávéskanálnyi sót feloldva)  
  • a folyadékpótlás – mézes tea, leves, citromos buborék mentes ásványvíz - nagyon fontos, csak ne legyen túl forró, ami az érzékeny torkot irritálja
  • meglepő, de valóban képes lehűteni a fájó torkot – enyhítsük a panaszokat egy kevés finom jégkrémmel, amit lassan nyalogatunk - használjunk torokpasztillákat, szopogató tablettákat, fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszert
  • ha száraz a levegő, akkor párásító berendezéssel növeljük a páratartalmat, így csökkentve az irritált, száraz torok kellemetlen érzését
  • maradjunk csendben, pihentessük a hangszálainkat, amíg a torokfájás nem múlik.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a torokfájás néhány nap alatt nem enyhül, vagy még inkább erősödik, akkor bakteriális fertőzés is állhat a háttérben, forduljunk orvoshoz. Ha mellé az alábbi tünetek is társulnak, akkor mindenképp:

  • erősödő torokfájás
  • nehéz, fájdalommal járó nyelés
  • nehézlégzés, mellkasi fájdalom
  • fájó ízületek
  • fájdalmas, merev nyak
  • magas láz
  • fülfájás

Téma szakértői

Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!
(Angliában élek.)
Egy másfél lassan - kezdetileg csak épphogy, figyelmen kívül hagytam, majd a tünetek egyre csak fokozódtak - folyamatos torokfájdalom, nyelési nehézséggel küzdök. El nem múló idegentest érzés. Nehezen eszem miatta, érzékeny minden apró nyomásra.
Hozzáteszem teljesen kiegyensúlyozott életem van - úgy gondolom lelkileg és pszichésen egészséges vagyok.
Az elmúlt hétben ez a szorító fájdalom sajnos felerősült és átterjedt a fülemre is. Emellett szédülök.
Sajnos két napja bepánikoltam (gondolom a stresszhelyzet is rontott rajta, hisz befeszültek a nyaki izmok) hiperventillálni kezdtem. lezsibbadtak a kezeim es izomrangásom volt, mindeközben fulladoztam. Bevitt édesapám a korházba.
Az orvos semmilyen elváltozást nem tudott kitapintani kívűlről, és a torkomba nézve nem látott semmilyen betegségre utaló jelet. Sajnos válasz nélkül hazaküldött.
Valóban egy ilyen rövid vizsgálat után elmondhatta, hogy nincs bajom? Ön szerint van olyan vizsgálat amire elmehetnék, hogy ténylegesen kizárjak minden fizikai rendellenességet?
Köszönöm válaszát

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Sára Rebeka!

A panaszai stressz talaján kialakult refluxnak megfelelhetnek. Nem tudom dohányzik-e ? A hiperventilláció a leírt tünetekkel jár. Érdemes lenne az idegentest érzés, nyelési nehézség és fájdalom miatt fül-orr-gégész szakorvost is felkeresni. Addig is figyeljen oda az étkezésre / refluxos diéta- interneten megtalálja/ bő folyadék, esetleg savközömbösítő szedését is megpróbálhatja. Nagyon enyhe sóoldattal gargarizálhat is.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK