Torokfájás ellen: házi praktikák vagy orvos?

Torokfájás ellen: házi praktikák vagy orvos?

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2023.11.24 12:46

A torokfájás gyakori panasz tavasszal. A változékony időjárás miatt könnyen kaphatunk el légúti betegségeket, de akár allergia vagy reflux betegség tünete is lehet. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta a gyakori kiváltó okait és azt is elmondta, mit használjunk torokfájás ellen. Mikor elég az otthoni kezelés, és mikor kell orvoshoz fordulni?

A fájdalom helye is árulkodó

Torokfájásnak nevezzük, ha a torokban fájdalmas, száraz vagy kaparó érzés jelentkezik. A fájdalom helyéből következtetni lehet a baj forrására is.

Torokgyulladás: közvetlenül a szájpadlás, illetve a mandulák mögötti terület fájdalmas.

Mandulagyulladás: a torokban hátul két oldalt lévő mandulák jól láthatóan duzzadtak, vörösek.

Gégegyulladás: a gége területének duzzanata és fájdalma jelzi. Különös ismertetőjele a betegséget kísérő rekedtség vagy akár a hang átmeneti elvesztése.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A torokfájás 8 leggyakoribb oka

Vírusok

A felnőtt korban jelentkező torokfájást 90%-ban vírusok okozzák. Az esetek többségében megfázás, nátha, influenza és egyéb, pl. mononukleózis vírusfertőzések.

Baktériumok

A torok- és a mandulák gyulladását okozó, Streptococcus baktérium fertőzések előfordulása különösen magas – 40% körüli – az 5 és 15 év közötti gyermekek körében.

Allergia

Az orrdugulás, orrfolyás, szem- és orrviszketés mellett a torok irritáció, kaparó és viszkető érzés légúti allergia tünete is lehet, de a következményeként fellépő hátsó garatfali csorgás is okozhatja.

Száraz levegő

Ha a lakásban vagy a munkahelyen – például légkondicionáló miatt - túl száraz a belső levegő, a nyálkahártya is kiszáradhat, amit száraz, kaparó érzés jelez a torokban. Ez csak fokozódik, ha napközben nem fogyasztunk elég folyadékot.

Irritáló anyagok a levegőben

A vegyszerek, erős illatanyagok, a légszennyezettség és a dohányfüst tartós belélegzése nem tesz jót a légutaknak. A torok irritáció fokozottan veszélyezteti azokat, akik munkájukból adódóan rendszeresen, hosszabb ideig tartózkodnak ilyen környezetben.

Sérülés

Akár egy autóbaleset után is jelentkezhet torokfájás, ha hirtelen megrándul a nyak. Ha a torkunkon akad egy falat, utána ez a terület érzékenyebb, fájdalmas lehet. Bizonyos foglalkozási körökben, ahol sokat beszélnek – például ügyfélszolgálat, tanár, sport edző - is gyakori a torokfájás, különösen ha valaki nem megfelelően használja, túlerőlteti a hangját. Ha ezek a panaszok tartósan jelentkeznek, foniáter tud segíteni a helyes hangképzésben.

Reflux

A gyenge záróizom miatt a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami torokfájást is okozhat. Ilyenkor gasztroenterológiai kezelésre is szükség van a panasz megszüntetéséhez.

Daganat

A torok vagy a gége területén kialakuló rosszindulatú elváltozás is okozhat tartós rekedtséget, torokfájást.

Torokfájás elleni házi praktikákházi praktika torokfájás ellen

Ha a torokfájás vírusfertőzés következménye, antibiotikumot nem kell szednünk, pihenéssel és tüneti kezeléssel kell kivárni, míg néhány napon belül enyhül a fájdalom. Ezt az alábbi praktikákkal segíthetjük:

  •  sós vizes gargarizálás (egy pohár vízben egy csapott kávéskanálnyi sót feloldva)  
  • a folyadékpótlás – mézes tea, leves, citromos buborék mentes ásványvíz - nagyon fontos, csak ne legyen túl forró, ami az érzékeny torkot irritálja
  • meglepő, de valóban képes lehűteni a fájó torkot – enyhítsük a panaszokat egy kevés finom jégkrémmel, amit lassan nyalogatunk - használjunk torokpasztillákat, szopogató tablettákat, fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszert
  • ha száraz a levegő, akkor párásító berendezéssel növeljük a páratartalmat, így csökkentve az irritált, száraz torok kellemetlen érzését
  • maradjunk csendben, pihentessük a hangszálainkat, amíg a torokfájás nem múlik.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a torokfájás néhány nap alatt nem enyhül, vagy még inkább erősödik, akkor bakteriális fertőzés is állhat a háttérben, forduljunk orvoshoz. Ha mellé az alábbi tünetek is társulnak, akkor mindenképp:

  • erősödő torokfájás
  • nehéz, fájdalommal járó nyelés
  • nehézlégzés, mellkasi fájdalom
  • fájó ízületek
  • fájdalmas, merev nyak
  • magas láz
  • fülfájás

Téma szakértői

Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő!

Kicsit több mint fél éve, volt egy enyhe torokfájásom, anyukámtól kaptam Septolete Extra spray-t, amivel fújtam is a tokromat. Később arra lettem figyelmes, hogy a torkomon hólyagok jelentek meg, amik azóta sem tűntek el. Viszont ez semmilyen egyéb tünettel nem járt. 2 héttel ezelőtt jeges üdítőt fogyasztottam, elég sokat, aminek következtében másnap torokfájással ébredtem, aznap estére be is lázasodtam. Elmentünk az ügyeletre, kaptam antibiotikumot, és algopyrin-t lázcsillapítóként. Sajnos a lázam már 39 fölött volt, nem segített a hűtőfürdő, és a gyógyszerek sem, vagy ha igen pár tized fokot csökkent a lázam csak. Aztán végül a kinti medencébe belementem, 10 percre, ennek következtében 2 órán belül teljesen megszünt a lázam, és utána már vissza sem jött, 2 napig még fájt a torkom, aztán elmúlt minden, viszont a hólyagok maradtak. Tegnap este újra egy korty hideg vizet ittam, nem gondoltam hogy bármi baj is lehet tőle, aztán ma reggel ismét torokfájással ébredtem. A mandulámon kisebb detritusokat látok. Sajnos arra gondolok hogy valami gond lehet a mandulámmal.
Ön szerint?
Előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
D. Márk

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Demeter Márk!

A tünetei alapján én is úgy gondolom, hogy baj lehet a manduláival. Egyrészt nyilván nem bírja a hideget a torka, így ezt igyekezzen kerülni! Másrészt, ha a mostani betegségéből kigyógyul, igyekezzen, hogy ne legyen ismét beteg, és ha sikerül 3-4 héten át egészségesnek éreznie magát, akkor kéne jelentkeznie egy fül-orr-gégészeti vizsgálatra, mert egészséges állapotban lehet dönteni arról, hogy a mandulái gócként szerepelhetnek-e.

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK