3 jel, hogy antibiotikumra lehet szükség a torokfájás kezeléséhez

3 jel, hogy antibiotikumra lehet szükség a torokfájás kezeléséhez

Dr. Fülöp Györgyi Létrehozva: 2017.11.06 Módosítva: 2019.04.11

Évről évre visszatérő téma a feleslegesen szedett antibiotikumok kérdése. Sokszor a beteg szedné a gyógyszert, a mielőbbi gyógyulás reményében akár feleslegesen is. Más esetekben viszont, amikor valóban szükség lenne rá, épp a beteg tiltakozik hevesen az antibiotikum szedése ellen, és nem veszi be a felírt gyógyszert. Mi alapján lehet eldönteni, hogy szükség van-e antibiotikumra torokfájás esetén?

Nem gyógyul gyorsabban, ha mindig antibiotikumot szed

Hiába gondolják sokan, hogy ha az első tünetek megjelenésekor azonnal szedni kezdik az antibiotikum készítményeket, akkor a tüneteik hamarabb elmúlnak. A torokfájást okozhatják baktériumok, azonban az esetek legnagyobb részében vírusok állnak a háttérben. Annak eldöntését, hogy esetünkben mi okozza a tüneteket, bízzuk a kezelőorvosra. Az antibiotikum csak a bakteriális fertőzés esetén hatásos, ha a torokfájás vírusos eredetű, akkor a kezeléshez ezek szedése teljesen felesleges – magyarázza dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

1. Erősödő fájdalom

Szúr, kapar, éget, minden nyelésnél úgy érezzük, mintha apró kaktusztüskék haladnának végig a torkunkon? A torokfájás a kiváltó októl függetlenül lehet nagyon kellemetlen. Számos esetben, általában vírusos eredet esetén a fájdalom 3-4 nap után fokozatosan csökken, de bakteriális eredet, vagy felülfertőződés esetén a gyulladásos tünetek idővel inkább fokozódnak, pl. a láz nem csillapodik, egyre nehezebbé válik a nyelés.

2. Duzzadt nyirokcsomók

A nyirokcsomók feladata, hogy jó testőrökként elkapják és végezzenek a szervezetbe jutó kórokozókkal. Fertőzések esetén mindig a fertőzés helyéhez legközelebb eső nyirokcsomók lépnek működésbe, így mandulagyulladás, torok-, vagy gégegyulladás kapcsán a nyak két oldalán jelenhetnek meg. A nyirokcsomók duzzanata nagyobb valószínűséggel utal bakteriális fertőzére, bár van olyan vírusfertőzés, melyre kifejezetten jellemző a jelentős nyirokcsomó megnagyobbodás. Ilyen pl. a Mononucleosis infectiosa fertőzés.

3. Magas CRP érték

Felső légúti fertőzés kapcsán időnként nem egyértelmű, hogy szükség van-e antibiotikumra, vagy sem. Ha a tünetek nem adnak kellő információt, akkor a döntésben segíthet a CRP szint ellenőrzése, így a felesleges gyógyszerszedés is elkerülhető – hívja fel a figyelmet dr. Fülöp Györgyi. A CRP (C-reaktív protein) egy olyan fehérje, amely a szervezetben zajló gyulladás esetén a májban termelődik, és segíti a fehérvérsejtek egy típusának termelődését. A CRP értéke azonban nem egyenlő mértékben emelkedik meg attól függően, hogy mi okozza a fertőzést. Bakteriális fertőzés esetén az emelkedés jelentősebb, ha virális, akkor csekélyebb. Ha tehát magas értéket kapunk, akkor feltehetőleg – amennyiben a beteg egyéb tünetei is erre utalnak - bakteriális fertőzéssel állunk szemben. Súlyos bakteriális fertőzések esetén a kezelés hatékonyságát is jól lehet követni két naponta ellenőrzött CRP szinttel.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Cím!

Egy hónapja torokfájással és köhögéssel orvoshoz fordultam, aki azt mondta szopogassak strepsilst és szedjek fájdalomcsillaptót. A mandulám is bedagadt, ami mindig bedagad, ha mér egy kicsit is meghülök. Végül már nagyon fájt a torkom ésnem a mandulám i és váladékot is köhögtem ezért az ügyeleten antibiozikumot ítak fel, mondták, hogy pontisan egy éve ugyanezt adták hasonlópanaszokra.
Most két hete ismét elkezdtett fájni a torkom és köhögtem, teát ittam, strepsilt szopogattam, de a mandulám már nagyon fájt és valószínűleg még pluszban meg is fáztam. Elmentem a kpvetkezőhé hét péntekén fülészhez, mert ezt tanácsolta az orvos, a sűrűmandula fájdalmak miatt. Ott azt mondták, hogy heges a mandulám és heveny mandulagyulladásom van, amire nem jó az antibiotikum. Azt mondta szedjem két hétig, de már másnapra nem lesznek panaszaim és jó ideig nem lesznek ilyen problémáim. Ma hétfővan és az almúlt két napban nagyon fájt a mandulám, tegnap este a fülem is fájt kicsit. Ma egész nap nagyon köhögtem és estére nagyon megfájdult a torkom. Már magában is fáj, mindeb nyelés borzasztóés veszélni is rossz.
A fülész Revicet-et ít fel. Utána néztem, hogy ez egy allergia gyógyszer, pedig tudtommal nem vagyok allergiás semmire sem. Nem rég megnéztem a mellékhatásit és gyakori ként írta a torokgyulladást és néthát, valamint fáradékonyságot. Ezel és a széjszérazság igazak is rám. Esténként és nap közben is néha nagyon széraz az egész torkom és kapar, vagy pedig nyál bőég van, ami szontén nagyon kellemetlen.
A kérdésem az lenne, hogy szedjem-e be az össze Revicet-et, vagy menjek-e el ismét fülészhez, vagy más orvoshoz. Nem tudom, hogy a mellékhatás-e a torokgyulladás iletve a yaki érzékenység és érintésre valófák fájdalom vagy pedig a betegség előe haladása okozza-e.
Remélem tud segíten!
Üdvözlettel,
H. Anett

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves H. Anett!

Mivel panaszai nem múltak el, javaslom, hogy ismét menjen fül-orr-gégészetre! Elhúzódó és visszatérő tünetei miatt át kéne gondolni, hogy milyen irritáló tényező érheti a nyálkahártyáit, mint pl. vegyszerek, vagy gyomorsav. Lehet, hogy a mandulagyulladás inkább következmény az Ön esetében.

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Egyből rávilágított

"Egy nagyon kedves Doktor Nőhöz sikerült eljutnom, gyorsan és egyszerűen, ritka az ilyen. Egyből rávilágított a problémám egyik lehetséges forrására, aztán, ahogy egyre inkább szót értettünk egymással, még közelebb kerültünk a gondom forrásához. Igyekszem a javaslatait megfogadni, amennyire munkám és szabadidős elfoglaltságom engedi, mert hiába, hogy az ember megismer egy remekül teljesítő doktort, de senki sem szeret beteg lenni :) "

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

Az orrnyálkahártya fontos védelmi funkciót tölt be a betegségek megelőzésében, a belélegzett levegőt szűri és felmelegíti. A sérült, gyulladt nyálkahártya nemcsak ezt a védő funkciót nem tudja betölteni, de további betegségekhez is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan vigyázhatunk az egészségére.

További részletek
Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Ha az utóbbi időben gyakori orrvérzést tapasztalunk, érdemes fül-orr-gégészhez fordulni. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az orrnyálkahártya állapota elárulhatja például azt is, ha a kellemetlen panasz allergia vagy náthás betegség következtében jelentkezik.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat