5 betegség, ami fehér foltokat okozhat a mandulákon

5 betegség, ami fehér foltokat okozhat a mandulákon

Dr. Csóka János Módosítva: 2023.11.22 16:16

Ha valakinek fáj a torka, az első, hogy megnézi, látható-e valamilyen elváltozás, például vörösség, duzzanat, illetve fehér foltok a mandulák területén. Ezek a tünetek azonban több betegséget is jelenthetnek. Arról, hogy milyen esetben fontos mindenképp orvoshoz fordulni miattuk, dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégéközpont garat-specialista orvosát kérdeztük.

Fehér foltok a mandulán

Mandulán látott fehér foltnál szinte mindenki elsőként a tüszűs mandulagyulladásra gondol. Azonban a tüszős mandulagyulladáson kívül számos más megbetegedés tüneteként is jelentkezhet fehér (szürkés) folt a mandulán. Ilyen lehet a szájpenész, a vírusos mndulagyulladás, a mononukleózis, a mandulakő.

Torokgyulladás

A mandulán megjelenő fehér foltok oka lehet Streptococcus által okozott bakteriális fertőzés, mely különösen gyermekkorban gyakori. A torokfájás mellett láz, a nyaki nyirokcsomók duzzanata és fejfájás is jelentkezhet. Kezelése orvosi segítséget igényel, hogy az esetleges szövődményeket – reumás láz, fül és arcüregi fertőzések - megelőzzük.

Online Bejelentkezés

Dr. Csóka János

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Szájpenész

Nem csak csecsemőknél jelentkezhet, bizonyos gyógyszerek – orális szteroidok - mellékhatásaként felnőttkorban is előfordulhat. Legyengült immunrendszerű egyének körében magasabb a kialakulásának a kockázata. A szájpenész egy gombás fertőzés, amely a nyelven és a szájpadláson megjelenő fehér foltok mellett torokfájást, nyelési nehézséget és ízérzésvesztést is okozhat.

Vírusos mandulagyulladás

A virális eredetű eredetű torokgyulladás bizonyos esetekben a streptococcus által okozott tüszős mandulagyulladás képét is utánozhatja. Az ilyen eredetű gyulladás tünetei lehetnek a duzzadt mandulák, néha lepedékkel, fájdalmas nyelés, láz, fülfájás és orrdugulás, orrfolyás is.

Mononukleózis

Az Epstein-Barr vírus által okozott fertőző betegség a torok hátsó részén és a mandulákon látható szintefehér foltok a mandulám összefolyó fehér foltok mellett lázat, torokfájást, nagy nyaki nyirokcsomókat és erős fáradtságérzetet okozhat. Ez utóbbi akár hónapokkal a többi tünet megszűnését követően is megmaradhat.

Mandulakő

Mandula kövek akkor keletkeznek, ha az összegyűlt anyag (kórokozók és egyéb anyagok, elhalt sejtek és nyák) megkeményedik és a mandulák járataiban marad. Ezek olykor szabad szemmel is látható fehér foltokat okoznak a mandulákon. A mandulakő legjellemzőbb tünete a rossz lehelet.

Bosszantó, ha torokfájásra ébredünk, vagy a nap végére egyre inkább megy el a hangunk, kaparó, szúró érzés erősödik a torkunk körül. Ha ez az érzés egyre erősödik vagy egyéb tünetünk is jelentkezik, akkor érdemes szakember tanácsát kérni a kezeléshez. Egy ideig ugyanis hatásos lehet a torokfertőtlenítő tabletta, a pihenés, bőséges folyadékfogyasztás és a langyos sós vizes gargalizálás, ám bizonyos esetekben akár antibiotikumra, vagy a kiváltó októl függően más típusú kezelésre is szükség lehet

Téma szakértője

  • Dr. Csóka János

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
  • Specialitások:
    • garat és mandula specialista
    • orrdugulás és orrsövény-ferdülés megszüntetése
    • horkolás gátlás 
    • felnőtt és gyermek fül orr gégészet
    • fül-orr-gégészeti műtétek / kisműtétek

     

    További vélemények Dr. Csóka Jánosról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!Fiamat 2 hete műtötték orrsövény ferdüléssel.Nagyon fájt a feje és a füle,nem kapott rendesen levegőt,váladék nem jött az orrából,orrhangja volt.Műtét után tamponszedés,varratszedés,a seb szépen gyógyul,lehet orrot fújni.Mentolos kenőcsöt,orrsprayt használ,kevés váladék jön és nagyon fájdítja a fejét,rendszeresen szedi az algopirynt.Ön szerint normális ez az erős fejfájás?Mikor múlik el?Illetve mi a teendő ilyen esetben?Menjen vissza a fül-orr gégészhez?Előre is köszönöm válaszátI
Tisztelettel:Schmidtné Palkovics Mária

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tisztelt Schmidtné Palkovics Mária!

Orrsövényműtét utáni napokban kialakult kifejezett fejfájással minél előbb érdemes az operatőrnél jelentkezni.

Tisztelettel: Dr. Csóka János

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő

"Első alkalommal voltam a Fül-orr-gégeközpont-nál. Hosszú évek óta fennálló panaszommal kerestem fel a Főorvos Urat. A vizsgálat nem volt túl kellemes, de nagy körültekintéssel végezte, így a vártnál kevésbé volt fájdalmas. Számomra is érthető magyarázattal találkozhattam a panaszaimra. A Főorvos Úr további teendőket vázolta, amit teljes mértékben elfogadok. A szükséges vizsgálatokat, beavatkozásokat szívesen választottam és választom Önöknél."

További vélemények

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK