5 betegség, ami fehér foltokat okozhat a mandulákon

5 betegség, ami fehér foltokat okozhat a mandulákon

Dr. Csóka János Létrehozva: 2017.09.22 Módosítva: 2023.11.22

Ha valakinek fáj a torka, az első, hogy megnézi, látható-e valamilyen elváltozás, például vörösség, duzzanat, illetve fehér foltok a mandulák területén. Ezek a tünetek azonban több betegséget is jelenthetnek. Arról, hogy milyen esetben fontos mindenképp orvoshoz fordulni miattuk, dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégéközpont garat-specialista orvosát kérdeztük.

Fehér foltok a mandulán

Mandulán látott fehér foltnál szinte mindenki elsőként a tüszűs mandulagyulladásra gondol. Azonban a tüszős mandulagyulladáson kívül számos más megbetegedés tüneteként is jelentkezhet fehér (szürkés) folt a mandulán. Ilyen lehet a szájpenész, a vírusos mndulagyulladás, a mononukleózis, a mandulakő.

Torokgyulladás

A mandulán megjelenő fehér foltok oka lehet Streptococcus által okozott bakteriális fertőzés, mely különösen gyermekkorban gyakori. A torokfájás mellett láz, a nyaki nyirokcsomók duzzanata és fejfájás is jelentkezhet. Kezelése orvosi segítséget igényel, hogy az esetleges szövődményeket – reumás láz, fül és arcüregi fertőzések - megelőzzük.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Szájpenész

Nem csak csecsemőknél jelentkezhet, bizonyos gyógyszerek – orális szteroidok - mellékhatásaként felnőttkorban is előfordulhat. Legyengült immunrendszerű egyének körében magasabb a kialakulásának a kockázata. A szájpenész egy gombás fertőzés, amely a nyelven és a szájpadláson megjelenő fehér foltok mellett torokfájást, nyelési nehézséget és ízérzésvesztést is okozhat.

Vírusos mandulagyulladás

A virális eredetű eredetű torokgyulladás bizonyos esetekben a streptococcus által okozott tüszős mandulagyulladás képét is utánozhatja. Az ilyen eredetű gyulladás tünetei lehetnek a duzzadt mandulák, néha lepedékkel, fájdalmas nyelés, láz, fülfájás és orrdugulás, orrfolyás is.

Mononukleózis

Az Epstein-Barr vírus által okozott fertőző betegség a torok hátsó részén és a mandulákon látható szintefehér foltok a mandulám összefolyó fehér foltok mellett lázat, torokfájást, nagy nyaki nyirokcsomókat és erős fáradtságérzetet okozhat. Ez utóbbi akár hónapokkal a többi tünet megszűnését követően is megmaradhat.

Mandulakő

Mandula kövek akkor keletkeznek, ha az összegyűlt anyag (kórokozók és egyéb anyagok, elhalt sejtek és nyák) megkeményedik és a mandulák járataiban marad. Ezek olykor szabad szemmel is látható fehér foltokat okoznak a mandulákon. A mandulakő legjellemzőbb tünete a rossz lehelet.

Bosszantó, ha torokfájásra ébredünk, vagy a nap végére egyre inkább megy el a hangunk, kaparó, szúró érzés erősödik a torkunk körül. Ha ez az érzés egyre erősödik vagy egyéb tünetünk is jelentkezik, akkor érdemes szakember tanácsát kérni a kezeléshez. Egy ideig ugyanis hatásos lehet a torokfertőtlenítő tabletta, a pihenés, bőséges folyadékfogyasztás és a langyos sós vizes gargalizálás, ám bizonyos esetekben akár antibiotikumra, vagy a kiváltó októl függően más típusú kezelésre is szükség lehet

Téma szakértője

  • Dr. Csóka János

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
  • Specialitások:
    • garat és mandula specialista
    • orrdugulás és orrsövény-ferdülés megszüntetése
    • horkolás gátlás 
    • felnőtt és gyermek fül orr gégészet
    • fül-orr-gégészeti műtétek / kisműtétek

     

    További vélemények Dr. Csóka Jánosról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr,

Segítségét szeretném kérni abban, hogy 16 hónapos gyermekünk rengetegszer szenved orrdugulásban. Rendszeresen szívjuk az orrát ( naponta 1-3), attól függően mennyire problémás a helyzet. Orrába tengervizet sprézünk, ami az elején még jobban megoldotta a problémát, de most már egyre kevésbé. Háziorvosunk szerint orrmandula megnagyobbodása van, de 2 fül-orr gégésznél is jártunk, akik minimális megnagyobbodás diagnosztizáltak. A probléma körülbelül 1 éve fennáll és úgy gondoljuk csak ez az oka gyakori éjszakai ébredésnek, mivel rendszerint teljesen eldugul. Periodikusan változik vannak jó időszakok amikor szinte tünetmentes, de ez ma már egyre ritkább maximum 2-3 napig jó az orra és utána hetekig megint csak a probléma.
Érdemes-e további vizsgálatokra vinni a gyereket, vagy törődjünk bele, hogy ilyen és majd elnövi?

Köszönettel,

Hegedüs Balázs

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tisztelt Hegedűs Balázs!

Ilyen esetekben érdemes orr-, és szükség esetén torokváladék tenyésztést is levenni a gégészeti szakvizsgálat során.

Tisztelettel: Dr. Csóka János

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximálisan elégedett

"Maximálisan elégedett voltam mind a hozzáállásával, mind a szakmai felkészültségével. Amit külön is ki szeretnék emelni, az az információk folyamatos és hatékony átadása, amely egy pillanatig sem válik tolakodóvá, mégis könnyedén nyomon követhető, hogy mi és miért történik a kezelés során."

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK