Mi okozhat fájdalmas nyelést?

Mi okozhat fájdalmas nyelést?

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2023.11.24 12:08

Elhúzódó panaszok esetén a beteg akár látványosan le is fogyhat, hiszen nyelési panaszai miatt az evés is nehezére esik. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát a nyelési zavarok okairól kérdeztük.

Fájdalmas, vagy nehéz?

Attól függően, hogy melyik érzéssel van dolgunk, két betegséget különböztetünk meg. Odynophagia esetén a nyelés fájdalmas, dysphagia esetén pedig fájdalommal nem járó nyelési nehézségről beszélünk. A kettő együtt, de akár önálló tünetként is jelentkezhet, illetve gyakran összekeverik egy nagyon gyakori, ám az eddig felsoroltaktól különböző kórképpel: a globus sensation - jelentése „gombócérzés” a torokban - mely azonban direkt módon a nyelési mechanizmust nem befolyásolja.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az odynophagia okai

Mindannyian tapasztaltuk már a légúti fertőzésekkel járó erős torokfájás érzését. Ilyenkor minden falat szúrós kaktuszként szántja fel a torkunkat, még egy korty tea lenyelése is fájdalmas lehet. Ezt az érzést nemcsak légúti betegségek, vagy a torok gyulladása okozhatja, de gyomorégés, reflux betegség, a száj-torok- és nyelőcső területét érintő gombás fertőzés jele is lehet. Kialakulásában szerepet játszhat egy sérülés – például éles felületű magok lenyelése – túl forró vagy jeges italok fogyasztása, de a dohányzás, alkohol fogyasztás nyálkahártya irritáló hatása is okozhatja. A fájdalmas nyelés súlyos betegségekre, az immunrendszer legyengülésére és az algarat, garat vagy nyelőcső rákos megbetegedésére is figyelmeztethet!

Mikor forduljon orvoshoz?

A fájdalmas nyelés az esetek egy részében magától is elmúlik, a kiváltó ok függvényében 1-2 héten belül.torokfájás Ilyenkor rendszerint egyéb, légúti betegséget jelző tünet is jelentkezik: fáradtság, láz, fejfájás, kimerültség, rossz közérzet. Ha azonban ennél tovább tart, a fájdalom miatt az evés és az ivás is nehezen megy, javasolt orvoshoz fordulni! Az elhúzódó panaszokkal nemcsak a súlyosabb betegségek túl kései felismerését kockáztatjuk, de megnő a fogyás, kiszáradás veszélye is, illetve a nyelési gondok miatt félrenyelés is előfordulhat, ami akár tüdőgyulladáshoz is vezethet.

Hogyan kezelhető?

A nyelési panaszok okainak diagnosztizálásához fül-orr-gégészeti vizsgálatra van szükség. Ilyenkor az orvos alaposan kikérdezi a beteget: mikor kezdődtek a panaszai, jelentkezett-e egyéb tünete is, pontosan mit érez, milyen gyógyszereket szed, milyen egyéb betegségei vannak. Ezt követően megvizsgálja a beteget, majd szükség esetén laborvizsgálatokat javasolhat. Az eredmények birtokában lehet meghatározni a kezelést, ami a kiváltó ok függvényében jelentheti antibiotikum, gyulladáscsökkentő vagy gyomorsav csökkentő készítmények szedését, vagy műtéti kezelést. A gyógyulási időszakban javasolt a kezelőorvos tanácsait betartani, mint például az irritáló hatású erős, fűszeres ételek kerülése, a könnyen rágható, nem sértő ételek fogyasztása, a dohányzás, a szénsavas italok és az alkohol mellőzése.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

3 hete esti fültisztítás következtében egy erős durranást éreztem a fülemben (már előtte is érzékeny volt, de belement a víz, és ahogy ki akartam az ujjammal folyatni belőle, vákuum képződött és egy durranás kíséretében erős fájdalmat éreztem). Sajnos csak elég későn, 1 hete mentem el szakorvoshoz, aki szerint nem durrant ki a dobhártyám. Átküldött audiológiára, ami szerint a bal fülemre 500 decibel feletti tartományban 30-40%-os halláscsökkenés volt tapasztalható a jobb fülemhez képest. Határozottan állíthatom, hogy sokkal rosszabbul hallok a bal fülemre. Az orvos azt tanácsolta, hogy próbáljam ki az Inaller antibiotikumot Nasonex orrspray-vel 3 hétig. Kizárt, hogy allergiás lennék bármire is, így ezt nem tartom megoldásnak.
Szükségem van a hallásomra, ugyanis nagy forgalmú étkezdében kasszázom. Tudna esetleg tanácsolni, javasolni nekem valami racionálisabb megoldást a fülemre?
Köszönettel: R. László

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt R. László !

Sajnos a leveléből nem derül ki, hogy ez a halláscsökkenés vezetéses vagy idegi jellegű halláscsökkenés. Ennek hiányában nem tudok mit tanácsolni mert más a teendő vezetéses halláscsökkenés esetén és egészen más a teendő idegi jellegű halláscsökkenés esetében is. Bár az elmondottak alapján inkább vezetéses csökkenésre tippelek.

Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

"Igen, figyelmes, kedves volt, kérdéseimre megnyugtató válaszokat adott."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Egy tál frissen sült süteménynek, társunk bőrének vagy egy új könyvnek az illata – az élet apró örömei, amelyekről nem szívesen mondanánk le. A szaglás elvesztése nem csak ezektől az élményektől foszt meg, de egészségünket és a biztonságunkat veszélyeztető állapotot is okozhat. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakemberével sorra vettük a szaglásvesztés hátterében álló leggyakoribb okokat.

További részletek
Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Kezdetben megkönnyebbülést okoz, tartós használat esetén azonban függővé is válhatunk a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető úgynevezett lohasztó orrspray-ktől. Egyre többeket érintő problémáról van szó, de kellő elszántsággal és orvosi segítséggel végleg megszabadulhatunk ezektől a készítményektől – nyugtat meg mindenkit dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere.

További részletek
Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

A szeptemberi tanévkezdéssel sok gyermek tér vissza az óvodai és iskolai úszásoktatáshoz is. Mi a teendő, ha a gyermek füle érzékeny az uszoda hideg, klóros vizére, és a szülőknek gyakran kell emiatt fül-orr-gégészhez fordulniuk? Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa szerint egy megfelelően illeszkedő, egyedileg készített és rendszeresen tisztított füldugó egyszerű és hatékony eszköz lehet a hallójárat gyulladás megelőzésére, különösen azoknál, akik korábban többször küszködtek ezzel a problémával.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK