Koffein és a rekedtség összefüggése

Koffein és a rekedtség összefüggése

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2023.03.08 16:12

A koffein fogyasztása, elsősorban kávé, de akár tea vagy üdítők formájában, népszerű tevékenység mostanában, azonban felmerült az a feltételezés, hogy a túlzott koffeinbevitel rekedtséget okozhat, amit a legtöbben szeretnének elkerülni. Vajon igaz-e ez a feltételezés vagy csupán mítoszról van szó?

Koffeinbevitel és a rekedtség összefüggése – Tartalom

Fül-Orr-Gége Központ szolgáltatásai rekedtség kapcsán:koffein_es_rekedtseg

Koffein és a rekedtség összefüggése

A koffeint sokan dehidratáló hatású szerként tartják számon, mivel diuretikus (vizelethajtó) hatása van és befolyásolja a szervezet folyadék egyensúlyát. Ismert tény, hogy a dehidratációnak negatív hatása van a hangszalagokra és a hangképzésre, mivel következtében csökkeni fog a váladékképződés, amelynek célja a hangszálak nedvesen tartása lenne. Így a hangképzésben szerepet játszó felületek kiszáradnak, ami nem megfelelő fonációhoz (hangképzéshez) fog vezetni. Mindezek miatt vannak szakemberek, akik úgy gondolják, hogy a koffein káros hatással lehet a hangképzésre, és így a rekedtség egyik okaként tartják számon a koffein bevitelét. A hangszalagok kiszáradásának korai jelei lehetnek:

  •  a száraz torok,
  • a nehezített beszéd,
  • torokkaparás érzése,
  • torokköszörülési
  • vagy köhögési kényszer.

Itt is kulcsszerepe van azonban a bevitt koffein mennyiségének, mivel mérsékelt fogyasztás esetén nem kell a rekedtségtől tartanunk.

Kapcsolódó cikkünk

Mások úgy gondolják, hogy a koffeinbevitel és a rekedtség között nincsen semmilyen összefüggés, pusztán mítoszról van szó. Szerintük a koffein nem vizelethajtó hatású, és a feltételezés, hogy az lenne, abból fakad, hogy valójában a koffein az izmok kontraktilitását fokozza. A hólyagban is találhatók izmok, és mivel ezek kontraktilitása is fokozódik, hamarabb érezzük szükségét a hólyagunk ürítésének, azonban a vizeletmennyisége nem növekszik, ezáltal nem vezet dehidrációhoz a koffein fogyasztása, így rekedtség sem lép fel a következtében. Abban azonban a koffein és rekedtség közötti összefüggés ellen érvelők is egyetértenek, hogy a túlzott mennyiségű koffein bevitele befolyásolhatja a hangunkat, mivel hatására az izom-idegkapcsolódások felett gyakorolt kontrolunk meggyengül. Ez azonban inkább remegésben, mint rekedtség formájában fog megnyilvánulni.

Összességében azt mondhatjuk, hogy bár jelenleg nincsenek egyértelmű adatok arra vonatkozóan, hogy a koffein és a rekedtség között egyértelmű összefüggés állna fent, a túlzott mértékű koffeinfogyasztás mindenképpen kerülendő, illetve ha valaki aggódik a hangszalagjai miatt, koffein bevitelét követően érdemes lehet egy kis extra folyadékot bevinnie a szervezetébe, például egy pohár víz formájában.koffein_es_rekedtseg

Abban az esetben, ha a rekedtséget tapasztal, és ez heteken át fennáll, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, mert a koffein mellett számos egyéb, akár súlyosabb ok is állhat a panasz hátterében.

Rekedtség egyéb okai

Hírek

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

A közelmúltban megdöbbentő hír jelent meg az énekessel kapcsolatban. Egy nap arra ébredt, hogy elvesztette, majd rövid időn belül orrcseppek segítségével visszanyerte a hallását. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, segítsen értelmezni, hogy mi állhat az eset hátterében.

További részletek
Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

További részletek
Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok