Koffein és a rekedtség összefüggése

Koffein és a rekedtség összefüggése

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2023.03.08 16:12

A koffein fogyasztása, elsősorban kávé, de akár tea vagy üdítők formájában, népszerű tevékenység mostanában, azonban felmerült az a feltételezés, hogy a túlzott koffeinbevitel rekedtséget okozhat, amit a legtöbben szeretnének elkerülni. Vajon igaz-e ez a feltételezés vagy csupán mítoszról van szó?

Koffeinbevitel és a rekedtség összefüggése – Tartalom

Fül-Orr-Gége Központ szolgáltatásai rekedtség kapcsán:koffein_es_rekedtseg

Koffein és a rekedtség összefüggése

A koffeint sokan dehidratáló hatású szerként tartják számon, mivel diuretikus (vizelethajtó) hatása van és befolyásolja a szervezet folyadék egyensúlyát. Ismert tény, hogy a dehidratációnak negatív hatása van a hangszalagokra és a hangképzésre, mivel következtében csökkeni fog a váladékképződés, amelynek célja a hangszálak nedvesen tartása lenne. Így a hangképzésben szerepet játszó felületek kiszáradnak, ami nem megfelelő fonációhoz (hangképzéshez) fog vezetni. Mindezek miatt vannak szakemberek, akik úgy gondolják, hogy a koffein káros hatással lehet a hangképzésre, és így a rekedtség egyik okaként tartják számon a koffein bevitelét. A hangszalagok kiszáradásának korai jelei lehetnek:

  •  a száraz torok,
  • a nehezített beszéd,
  • torokkaparás érzése,
  • torokköszörülési
  • vagy köhögési kényszer.

Itt is kulcsszerepe van azonban a bevitt koffein mennyiségének, mivel mérsékelt fogyasztás esetén nem kell a rekedtségtől tartanunk.

Kapcsolódó cikkünk

Mások úgy gondolják, hogy a koffeinbevitel és a rekedtség között nincsen semmilyen összefüggés, pusztán mítoszról van szó. Szerintük a koffein nem vizelethajtó hatású, és a feltételezés, hogy az lenne, abból fakad, hogy valójában a koffein az izmok kontraktilitását fokozza. A hólyagban is találhatók izmok, és mivel ezek kontraktilitása is fokozódik, hamarabb érezzük szükségét a hólyagunk ürítésének, azonban a vizeletmennyisége nem növekszik, ezáltal nem vezet dehidrációhoz a koffein fogyasztása, így rekedtség sem lép fel a következtében. Abban azonban a koffein és rekedtség közötti összefüggés ellen érvelők is egyetértenek, hogy a túlzott mennyiségű koffein bevitele befolyásolhatja a hangunkat, mivel hatására az izom-idegkapcsolódások felett gyakorolt kontrolunk meggyengül. Ez azonban inkább remegésben, mint rekedtség formájában fog megnyilvánulni.

Összességében azt mondhatjuk, hogy bár jelenleg nincsenek egyértelmű adatok arra vonatkozóan, hogy a koffein és a rekedtség között egyértelmű összefüggés állna fent, a túlzott mértékű koffeinfogyasztás mindenképpen kerülendő, illetve ha valaki aggódik a hangszalagjai miatt, koffein bevitelét követően érdemes lehet egy kis extra folyadékot bevinnie a szervezetébe, például egy pohár víz formájában.koffein_es_rekedtseg

Abban az esetben, ha a rekedtséget tapasztal, és ez heteken át fennáll, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, mert a koffein mellett számos egyéb, akár súlyosabb ok is állhat a panasz hátterében.

Rekedtség egyéb okai

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK