Koffein és a rekedtség összefüggése

Koffein és a rekedtség összefüggése

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2023.03.08 16:12

A koffein fogyasztása, elsősorban kávé, de akár tea vagy üdítők formájában, népszerű tevékenység mostanában, azonban felmerült az a feltételezés, hogy a túlzott koffeinbevitel rekedtséget okozhat, amit a legtöbben szeretnének elkerülni. Vajon igaz-e ez a feltételezés vagy csupán mítoszról van szó?

Koffeinbevitel és a rekedtség összefüggése – Tartalom

Fül-Orr-Gége Központ szolgáltatásai rekedtség kapcsán:koffein_es_rekedtseg

Koffein és a rekedtség összefüggése

A koffeint sokan dehidratáló hatású szerként tartják számon, mivel diuretikus (vizelethajtó) hatása van és befolyásolja a szervezet folyadék egyensúlyát. Ismert tény, hogy a dehidratációnak negatív hatása van a hangszalagokra és a hangképzésre, mivel következtében csökkeni fog a váladékképződés, amelynek célja a hangszálak nedvesen tartása lenne. Így a hangképzésben szerepet játszó felületek kiszáradnak, ami nem megfelelő fonációhoz (hangképzéshez) fog vezetni. Mindezek miatt vannak szakemberek, akik úgy gondolják, hogy a koffein káros hatással lehet a hangképzésre, és így a rekedtség egyik okaként tartják számon a koffein bevitelét. A hangszalagok kiszáradásának korai jelei lehetnek:

  •  a száraz torok,
  • a nehezített beszéd,
  • torokkaparás érzése,
  • torokköszörülési
  • vagy köhögési kényszer.

Itt is kulcsszerepe van azonban a bevitt koffein mennyiségének, mivel mérsékelt fogyasztás esetén nem kell a rekedtségtől tartanunk.

Kapcsolódó cikkünk

Mások úgy gondolják, hogy a koffeinbevitel és a rekedtség között nincsen semmilyen összefüggés, pusztán mítoszról van szó. Szerintük a koffein nem vizelethajtó hatású, és a feltételezés, hogy az lenne, abból fakad, hogy valójában a koffein az izmok kontraktilitását fokozza. A hólyagban is találhatók izmok, és mivel ezek kontraktilitása is fokozódik, hamarabb érezzük szükségét a hólyagunk ürítésének, azonban a vizeletmennyisége nem növekszik, ezáltal nem vezet dehidrációhoz a koffein fogyasztása, így rekedtség sem lép fel a következtében. Abban azonban a koffein és rekedtség közötti összefüggés ellen érvelők is egyetértenek, hogy a túlzott mennyiségű koffein bevitele befolyásolhatja a hangunkat, mivel hatására az izom-idegkapcsolódások felett gyakorolt kontrolunk meggyengül. Ez azonban inkább remegésben, mint rekedtség formájában fog megnyilvánulni.

Összességében azt mondhatjuk, hogy bár jelenleg nincsenek egyértelmű adatok arra vonatkozóan, hogy a koffein és a rekedtség között egyértelmű összefüggés állna fent, a túlzott mértékű koffeinfogyasztás mindenképpen kerülendő, illetve ha valaki aggódik a hangszalagjai miatt, koffein bevitelét követően érdemes lehet egy kis extra folyadékot bevinnie a szervezetébe, például egy pohár víz formájában.koffein_es_rekedtseg

Abban az esetben, ha a rekedtséget tapasztal, és ez heteken át fennáll, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, mert a koffein mellett számos egyéb, akár súlyosabb ok is állhat a panasz hátterében.

Rekedtség egyéb okai

Hírek

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Az orrdugulás kiváltó oka az őszi időszakban gyakori náthás panaszok mellett allergia is lehet, elhúzódó panaszok esetén azonban mégsem ez áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy krónikus tünetek kapcsán javasolt a kiváltó okokat felderíteni, mert ha túlzásba visszük az orrspray használatát, az csak tovább ront a már meglévő tüneteken.

További részletek
Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

A fesztiválok, koncertek után akár egy hétig sem szűnő fülzúgás egy figyelmeztető jel arra, hogy a zajos környezet akár a hallásunkat is károsíthatta. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hangsúlyozza, hogy ilyenkor ne várjunk, mert korai stádiumban még nagyobb eséllyel lehet javulást elérni.

További részletek
Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Ha visszatérő fülfájással, fülpanaszokkal küzd, érdemes fül-orr-gégészeti kivizsgáláson meggyőződni róla, hogy nincs-e valamilyen egyéb kiváltó ok a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a kiújuló tüneteket akár koleszteatóma is okozhatja.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok