Arcüreggyulladás tünetei gyerekeknél

Arcüreggyulladás tünetei gyerekeknél

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2020.06.08 Módosítva: 2023.12.07

Náthás tünetek, orrdugulás, orrfolyás és tüsszögés – hogyan állapítható meg, hogy csak megfázás vagy más betegség is megbújik a háttérben? Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy melyek az arcüreggyulladás tünetei gyerekeknél.

Az orrmelléküregek helyzete gyermekkorban

Az arckoponya csontjaiban található négy orrmelléküreg közül kisgyerekeknél még csak kettő, az arcüreg és a rostasejtek fejlődtek ki. A rostasejtek az orr, szemek közti részén találhatóak, az arcüregek pedig a szemek alatt, az orr két oldalán helyezkednek el. Ezek az orrüreg felé szűk nyíláson, a félhold alakú szájadékon keresztül szellőznek. Nátha esetén ez a nyílás a nyálkahártya duzzanat miatt elzáródhat, így az üregek lezáródnak, ideális táptalajt képezve a baktériumoknak. Gyerekeknél az egymást követő felsőlégúti hurutok gyakran elhúzódó arcüreggyulladásban végződnek.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Náthás tünetek kezelése – az arcüreggyulladás megelőzése

Az arcüreggyulladás tünetei gyerekeknél gyakran a nátha tünetei mellett jelentkeznek. Ahhoz, hogy az elhúzódó melléküreg-gyulladást megelőzzük, nagyon fontos a szájadékok elzáródását és a tartós orrdugulást elkerülni. Ennek érdekében csecsemőknél használjunk rendszeresen orrszívót, életkornak megfelelő orrspray-t. Idővel tanítsuk meg a helyes orrfújásra, gyakoroljuk ezt vele. Fontos a rendszeres sóoldatos orrmosás is. Ha a gyermek nem lázas, akkor használjunk infralámpát is, naponta akár 3 alkalommal, egyenként 3-5 percig. Lényeges a bőséges folyadékfogyasztás is nátha esetén, ezzel segítjük a gyulladt nyálkahártya regenerálódását és tisztulását.

Az arcüreggyulladás tünetei gyerekeknél

Míg a nátha az esetek többségében otthon is jól kezelhető, elhúzódó arcüreggyulladás esetén már fontos, hogy fül-orr-gégész is lássa a gyereket. De milyen tünetek utalnak arra, hogy már nem csak egy szimpla megfázással van dolgunk?

  • Arcüreggyulladást jelezhet, ha az orrdugulás,gyermekek arcüreg gyulladás kezelése orrfolyás és tüsszögés mellett a gyermek egyre gyakrabban köhög. Ilyen esetben ugyanis nagyobb mennyiségű orrváladék termelődik, amely hátrafelé, a garat irányába távozik, ezzel is ingerli a gyermeket a köhögésre.
  • A fő tüneteket gyermekkorban ritkábban kíséri fejfájás, a szem alatti terület érzékenysége, ami enyhe nyomásra vagy lehajláskor jelentkezhet.
  • A belső szemzug körüli duzzanat szövődményre utal.

Kivizsgálás és kezelés

A kivizsgálás során a fül-orr-gégész áttekinti az orrüregek és az orrmelléküregek állapotát, endoszkópos vizsgálatra is sor kerülhet. Fontos kizárni, hogy nincs-e orrmandula nagyobbodás a háttérben, ez ugyanis kiújuló panaszokhoz vezethet. Visszatérő arcüreggyulladás esetén felmerülhet a műtét szükségessége. Az orvos a dobhártyák állapotát is ellenőrzi. Az elhúzódó orrdugulás a fülkürt funkció zavarát is eredményezheti, ami miatt nemcsak az arcüreg, hanem a fül szellőzése sem megoldott, folyadék halmozódhat fel a dobüregben, savós középfülgyulladás is kialakulhat. Elhúzódó vagy a kezelésre nem jól reagáló esetekben képalkotó vizsgálatokra vagy bakteriológiai tenyésztésre is sor kerülhet.

Kezelés nélkül komoly szövődményeket okozhat

Az arcüreggyulladás tünetei gyerekeknél lehetnek enyhék, a betegség sokszor spontán gyógyul. Ha azonban a náthás tünetek egy hét-tíz nap elteltével sem javulnak, inkább súlyosbodnak, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz! Intő jel, ha a nátha átmeneti javulását követően a tünetek ismét felerősödnek. Az arcüreggyulladás szövődménye lehet légcsőhurut vagy tüdőgyulladás is, az alsó légutak fertőződése miatt, de a fertőzés átterjedhet a szemüregre vagy a koponyaüreg felé.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Üdvözlöm, a kislanyom 12 hetes. 2 hete hallom, hogy el van dugulva az orra (röfög).
1 hete voltunk a gyerekorvosnal, aki felirt egy orrcseppet max 1 hetre es mondta, hogy gyakran tisztitsam vattaval es sooldattal az orrat. Hat ez gyakorlatilag semmit sem er. 3 napja kaptam beszereztem orrszi-porszit es naponta többször alkalmazom. Atlatszos kicsit habos valadek tavozik az orrabol, de szivas utan is “röfög”. Tegnap ota 2x is ugy tünt, hogy semmi sincs a noziban, de több perc szivas utan kezdett csak tavozni a valadek. Erdekelne, hogy mennyi ideig szabas hasznalni egy ilyen készüleket? Mert az „amig jön ki a cucc“ magasan meghaladhatja a 10-15 percet is.... kezeles elött tengervizes orrcseppezek. Sajnos külföldön elunk es az itteni orvosok nem ismerik ezt a fajta orrszivast es inkabb odzkodnak töle, mig otthon nem ismerek olyat aki ne ajanlana.
Köszönettel,
Egy ketsegbeesett anyuka

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Fazekas Eszter !

Ne legyen kétségbe esve! Az orrszívást nem kell olyan hosszan alkalmazni cseppentés után várjon pár percet és csak akkor szívja. A "röfögést " pedig az orrnyálkahártya duzzanata és az orrmandula megnagyobbodása is okozhtja, ami a fertőzésre adott válasz is lehet. Próbálja az ágy fejvégét kicsit megemelni az is segíthet egy kicsit. Amennyiben szopik és sokat bukik a baba, akkor a nyitott gyomorszájra és a refluxra is reagálhat így az orrnyálkahártya.


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elmondott mindent

Időpontra érkeztem, amit teljes mértékben tartottak! Kedves recepciós fogadott és dr. Holpert Valéria doktornő ,elmondott mindent amit tudnom kellett! Nagyon köszönöm, mésnak is ajánlani fogom!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK