Savós középfülgyulladás gyerekeknél

Savós középfülgyulladás gyerekeknél

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2020.01.08 Módosítva: 2023.12.07

Ha a gyermek arra panaszkodik, hogy fáj a füle, esetleg magas láza is van, orvoshoz visszük. Az akut gennyes mellett azonban létezik a középfülgyulladásnak egy tünetmentes formája is, amely – ha nem ismerik fel – akár maradandó hallásromláshoz is vezethet. A savós középfülgyulladásról dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Savós középfülgyulladás – nincs fájdalom, nincs láz

A középfül a fülkürtön keresztül van összeköttetésben az orrüreggel. Ez biztosítja a megfelelő szellőzését és a nyomás kiegyenlítését a középfülben. Ha a fülkürt valamilyen oknál fogva tartósan le van zárva, akkor a szellőzés nem biztosított és vákuum alakul ki a középfülben. Hetek-hónapok alatt itt savós folyadék szaporodik fel. A folyadék miatt füldugulás jelentkezik, a dobhártya és a hallócsontocskák nem tudnak megfelelően működni, a gyermek hallása romlik. Erre semmilyen egyéb, az akut gennyes középfülgyulladásnál jellemző tünet – fájdalom vagy láz – nem figyelmeztet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Sokáig lappanghat

A savós középfülgyulladás kialakulhat az egyik vagy mindkét fülben. Talán ez az utóbbi a „szerencsésebb” helyzet, mivel ilyenkor a hallásromlás – mivel mindkét fület érinti – viszonylag hamar feltűnik a szülőknek. Ha viszont csak az egyik fület érinti, akkor nem biztos, hogy észreveszik.

Ha időben kezelik, gyógyítható

A savós folyadék lassan szaporodik fel a középfülben, a hallás ez idő alatt fokozatosan romlik. Ha a középfülben ez a gyulladásos állapot hosszú ideig fennáll, akkor hegesedés alakulhat ki, ami már tartós hallásromlást okozhat és már műtéttel sem minden esetben javítható teljes mértékben. Dr. Holpert Valéria szerint ezért nagyon fontos, hogy a szülők a legkisebb gyanú esetén is vigyék orvoshoz a gyermeket.

 

„Ne gondoljuk, hogy a gyermek puszta figyelmetlenségből nem reagál a kéréseinkre. Gondoljunk arra, hogy a hallásával is gond lehet, ha az óvónő vagy a tanárnő arról számol be, hogy nem tudja mi a feladat, gyakran elkalandozik, nem reagál, ha szólítják.”

Kinél nagyobb a kockázat?

  • A savós középfülgyulladás elsősorban olyan gyerekeknél alakul ki, akinél az orrmandulasavas középfülgyulladás már eleve nagyobb méretű, vagy gyakran betegek és emiatt alakul ki az orrmandula tartós megnagyobbodása.
  • A fülkürtöt elzárhatja a túlzott mennyiségben termelődő orrváladék is, ezért nagyon fontos a nátha esetén a rendszeres orrtisztítás. Kisebbeknél orrszívás, a nagyobbakat pedig meg kell tanítani a helyes orrfújásra. Ez is sokat segíthet a savós középfülgyulladás megelőzésében.
  • A fertőzésekre fogékonyabbak a D-vitamin és vashiányos gyerekek. Sokat betegeskedő gyerekek esetében, a gyermekorvossal egyeztetve javasolt ezeket pótolni.
  • Emellett a hajlam is döntő tényező. Ha a szülőknél is előfordult kisgyermekkorban savós fülgyulladás nagyobb az esély arra, hogy a gyermeknél is jelentkezik.
  • A különböző allergiákban, illetve refluxban szenvedő kisgyermekeknél is nagyobb az esély a savós fülgyulladás kialakulására.

A savós középfülgyulladás kezelése gyerekeknél

A fül-orr-gégészeti vizsgálatot kiegészíti a tympanometria, amellyel a dobüregi nyomást lehet mérni. Az eredményes kezeléshez a kiváltó okot kell megkeresni, ami a fülkürt elzáródását okozza. Ez lehet akár egy egyszerű nátha, de allergia, reflux vagy tartós orrmandula megnagyobbodás is állhat a háttérben. A kiváltó ok kezelése mellett fontos a fülkürt szellőzését is mielőbb helyreállítani.

A nemzetközi szakirodalom a savós fülgyulladás esetében a három hónapos tüneti kezelést és a várakozást javasolja. Ha ez nem vezet eredményre, akkor egy ventilációs tubus beültetésére van szükség, ami a teljes gyógyulásig biztosítja a középfül megfelelő szellőzését.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tiszteletem azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy a 16 hónapos babánk 1-hete hurutosan köhög de más tünet nincsen se orrfolyasa se láza nincs köptetőt kap sinuprettet de nem javult sőt szerintem rosszabb lett.
Orvosnál voltunk de nem mondott semmit azt mondta hogy majd el múlik.
Minket ez nem nyugtat meg.
Mielöbbi válaszát előre is köszönöm.
Tömpe László.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Tömpe László!

Vizsgálat nélkül sajna nem tudok sokat mondani, de ha nem lázas és láthatóan nem nyűgös a baba, akkor szövődménytől nem kell tartani.


Üdvözlettel,
Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elmondott mindent

Időpontra érkeztem, amit teljes mértékben tartottak! Kedves recepciós fogadott és dr. Holpert Valéria doktornő ,elmondott mindent amit tudnom kellett! Nagyon köszönöm, mésnak is ajánlani fogom!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK