A gyermekkori rekedtség három gyakori oka

A gyermekkori rekedtség három gyakori oka

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2018.10.04 Módosítva: 2023.11.24

Az elhúzódó rekedtség hátterében komolyabb elváltozások állhatnak, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak. A kiváltó okokról és kezelésről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Légúti fertőzés

Téli időszakban gyakran okoz rekedtséget a vírusfertőzés. Gégegyulladás esetén a hangszalagok megduzzadnak, fokozott igénybevétel esetén a rekedtség tovább erősödhet. Rekedtség maradhat vissza elhúzódó köhögéssel járó kórképek után is, ilyen esetben a hangszálak túlerőltetésének oka a tartós köhögés. Rossz szokás, vagy betegségek tünete is lehet a krákogás, mely szintén a hangszálak túlerőltetésével jár, így gyakran ez okozza a tartós rekedtséget.

Reflux is okozhatjareflux a gyerekkori rekedség mögött

Tartósan fennálló rekedtség kialakulhat reflux betegség következtében is, melynek során a gyomorból visszacsorgó savas váladék reflexesen irritálja a felső légutak nyálkahártyáját, ezáltal hangszálakat is és rekedtséget okoz. A reflux során visszajövő levegő böfögést, a savas gyomornedv a szájban is érezhető savanyú ízt, esetleg kellemetlen szájszagot okozhat. A rekedtség mellett visszatérő torokfájás köhögés, sípoló légzés, orrfolyás és arcüreggyulladást is jelentkezhet, de ha a gyomorsav és az emésztőnedvek a szájüregbe kerülnek, gyakran kikezdik a fogzománcot, és felgyorsulhat a fogak romlása.

Helytelen hangképzési technika

A rekedtség leghétköznapibb oka a hangszalagok túlerőltetéséből fakad. Ilyen esetben hangos környezetben történő beszélgetés, kiabálás okozhatja a panaszokat. A hangképzés rendellenességeit diszfóniának hívjuk, mely felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt jelentkezhet. A juvenilis diszfónia, a gyermekkori panaszok leggyakoribb formája is tartós rekedtség képében jelentkezik. A helytelen hangképzési technika kiváltó oka lehet, ha a gyermek a közösségben folyamatosan túlkiabálni igyekszik társait, ezáltal rendszeresen préseli, túlfeszíti a hangszálait - magyarázza dr. Holpert Valéria.

Hogyan kezelhető?

Légúti betegség esetén a panaszok rendszerint a betegség lefolyását követően maguktól is megszűnnek. Reflux esetén, a gasztroenterológiai vizsgálatot követően, amennyiben bebizonyosodik, hogy a panaszokat reflux okozza, nagyobb gyermekeknél gyomorsav csökkentő gyógyszerek adásával mérsékelhetőek a panaszok. Helytelen hangképzés kapcsán kialakult tartós rekedtség esetén a fül-orr-gégészeti vizsgálatot és a hallászavar lehetőségének kiszűrését követően logopédiai foglalkozások keretében valósul meg. A hangterápia segítségével elsajátítható a helyes légzés, pontos artikuláció, a lágy hangindítás a megfelelő hangosítás és minden olyan képesség, amely a jó hangképzést, ilyen módon pedig a rekedtség megszűnését eredményezi.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Kedves Dr Holpert Valéria!

Július 26-án reggel arra ébredtem, ahogy fordultam az ágyban, hogy szédülök. Aztán felkeltem, és úgy is szédültem. Mindenhogy szédülök imbolygó szédüléssel azóta is. A körzeti orvos Betasercet írt fel. Azt szedem, de továbbra is szédülök, csak mintha csökkent volna a gyógyszertől némileg, de nem szűnt meg. Meg tudná mondani, mi lehet ez? Fülprobléma egyáltalán? Szemészeten voltam, a szemem rendben. Hallásom rendben. Magas vérnyomásom kezelve. Normális. Koponya mr csütörtökön lesz, nyaki Dopplerre is beutaltak. Nyaki gerincsérvem is van. Neurologus szerint nem attól van. Még megyek majd reumatológiára is ezzel.
Ön szerint belsőfül probléma lehet? Vagy más?
Kőszönettel: Ági

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Ágnes!

A kezdeti szédülés egyértelműen BPPV-re utalhat, ami az egyensúly szervben lévő kristályok elmozdulásából adódhat. Ennek a terápiája torna. A neurológiai vizsgálat ezt meg tudja állapítani és a tornát is elsajátíthatja. Az imbolygó jellegű szédülés egy ideig még fennállhat és remélhetőleg kb. 1 hónapon belül megszűnik. Fül eredetű szédülés fülgyulladás kapcsán alakulhat ki, akár krónikus, akár akut a gyulladás. Ezt a szédülésen kívül egyéb tünetek is jelzik. Belsőfül probléma csak szédülést nem okoz.

Üdvözlettel
Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elmondott mindent

Időpontra érkeztem, amit teljes mértékben tartottak! Kedves recepciós fogadott és dr. Holpert Valéria doktornő ,elmondott mindent amit tudnom kellett! Nagyon köszönöm, mésnak is ajánlani fogom!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok