Kruppos köhögés

Kruppos köhögés

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2022.10.07 13:47

A szülők rémálma – A kruppos roham

A kruppos megbetegedést általában vírus, vagy influenza okozza. Jellemzően gyerekeket érint az ősztől tavaszig terjedő időszakban. A betegségnek sokszor semmi előjele nincs az enyhe náthás tüneteken kívül, és nagyon hirtelen, roham formájában jelentkezik – sokszor az éjszaka közepén.

Gyermekeknél korántsem veszélytelen, hiszen minél fiatalabb a beteg, annál kisebb a légutak átmérője, ami a kruppos roham során még jobban beszűkülhet. A köhögés és a légutak duzzanata légzési nehézséghez és a légút teljes elzáródásához vezethet. A betegségben leginkább a 6 év alatti korosztály érintett. Általában 12-14 éves korig jelentkezhet a kruppos köhögés, ennél idősebb gyerekeknél a légutak átmérője már kellően nagy ahhoz, hogy nyálkahártya duzzanat kialakulása mellett is megfelelően áramoljon a levegő. 

A betegség tünetei:Kruppos köhögés, Fül orr gége központ

A betegséget jellegzetes száraz, ugató köhögés kíséri, mely során a gyermek öklendezhet és hányhat is. Az oxigénhiány következtében sápadtság lép fel, az ajkak elkékülhetnek, a légzés kapkodó, szapora.

Három éven aluli gyermeknél különösen fontos a tünetek megjelenésével orvoshoz fordulni, hiszen esetükben akár 70%-al beszűkülhetnek a légutak, ami életveszélyes állapotot eredményezhet.

Teendők kruppos roham esetén:

Kruppos roham esetén a legfontosabb teendő az orvos értesítése! A szakszerű ellátásig segítsünk a betegen azzal, hogy lehűtjük a légutakat. Öltöztessük fel a beteget, és vigyük a hideg levegőre, hiszen a hideg hatására a nyálkahártyában összehúzódnak a vérerek, ami azonnal csökkenti a duzzanatot. Segíthet a hideg párásító használata, valamint egy-egy korty hideg ital.

Mindemellett nagyon fontos, hogy megnyugtassuk a gyermeket, hiszen a pánik és a sírás még tovább súlyosbíthatja a beteg állapotát.

Ha a beteg gyermek elkékül az oxigénhiány miatt, légzése sípolóvá és nehézzé válik, mellkasi behúzódása van, azonnal hívjunk mentőt!

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

  Rendelési információ:

 

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK