Kruppos köhögés

Kruppos köhögés

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2022.10.07 13:47

A szülők rémálma – A kruppos roham

A kruppos megbetegedést általában vírus, vagy influenza okozza. Jellemzően gyerekeket érint az ősztől tavaszig terjedő időszakban. A betegségnek sokszor semmi előjele nincs az enyhe náthás tüneteken kívül, és nagyon hirtelen, roham formájában jelentkezik – sokszor az éjszaka közepén.

Gyermekeknél korántsem veszélytelen, hiszen minél fiatalabb a beteg, annál kisebb a légutak átmérője, ami a kruppos roham során még jobban beszűkülhet. A köhögés és a légutak duzzanata légzési nehézséghez és a légút teljes elzáródásához vezethet. A betegségben leginkább a 6 év alatti korosztály érintett. Általában 12-14 éves korig jelentkezhet a kruppos köhögés, ennél idősebb gyerekeknél a légutak átmérője már kellően nagy ahhoz, hogy nyálkahártya duzzanat kialakulása mellett is megfelelően áramoljon a levegő. 

A betegség tünetei:Kruppos köhögés, Fül orr gége központ

A betegséget jellegzetes száraz, ugató köhögés kíséri, mely során a gyermek öklendezhet és hányhat is. Az oxigénhiány következtében sápadtság lép fel, az ajkak elkékülhetnek, a légzés kapkodó, szapora.

Három éven aluli gyermeknél különösen fontos a tünetek megjelenésével orvoshoz fordulni, hiszen esetükben akár 70%-al beszűkülhetnek a légutak, ami életveszélyes állapotot eredményezhet.

Teendők kruppos roham esetén:

Kruppos roham esetén a legfontosabb teendő az orvos értesítése! A szakszerű ellátásig segítsünk a betegen azzal, hogy lehűtjük a légutakat. Öltöztessük fel a beteget, és vigyük a hideg levegőre, hiszen a hideg hatására a nyálkahártyában összehúzódnak a vérerek, ami azonnal csökkenti a duzzanatot. Segíthet a hideg párásító használata, valamint egy-egy korty hideg ital.

Mindemellett nagyon fontos, hogy megnyugtassuk a gyermeket, hiszen a pánik és a sírás még tovább súlyosbíthatja a beteg állapotát.

Ha a beteg gyermek elkékül az oxigénhiány miatt, légzése sípolóvá és nehézzé válik, mellkasi behúzódása van, azonnal hívjunk mentőt!

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

 

Hírek

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Az orrdugulás kiváltó oka az őszi időszakban gyakori náthás panaszok mellett allergia is lehet, elhúzódó panaszok esetén azonban mégsem ez áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy krónikus tünetek kapcsán javasolt a kiváltó okokat felderíteni, mert ha túlzásba visszük az orrspray használatát, az csak tovább ront a már meglévő tüneteken.

További részletek
Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

A fesztiválok, koncertek után akár egy hétig sem szűnő fülzúgás egy figyelmeztető jel arra, hogy a zajos környezet akár a hallásunkat is károsíthatta. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hangsúlyozza, hogy ilyenkor ne várjunk, mert korai stádiumban még nagyobb eséllyel lehet javulást elérni.

További részletek
Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Ha visszatérő fülfájással, fülpanaszokkal küzd, érdemes fül-orr-gégészeti kivizsgáláson meggyőződni róla, hogy nincs-e valamilyen egyéb kiváltó ok a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a kiújuló tüneteket akár koleszteatóma is okozhatja.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok