Kruppos köhögés

Kruppos köhögés

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2022.10.07 13:47

A szülők rémálma – A kruppos roham

A kruppos megbetegedést általában vírus, vagy influenza okozza. Jellemzően gyerekeket érint az ősztől tavaszig terjedő időszakban. A betegségnek sokszor semmi előjele nincs az enyhe náthás tüneteken kívül, és nagyon hirtelen, roham formájában jelentkezik – sokszor az éjszaka közepén.

Gyermekeknél korántsem veszélytelen, hiszen minél fiatalabb a beteg, annál kisebb a légutak átmérője, ami a kruppos roham során még jobban beszűkülhet. A köhögés és a légutak duzzanata légzési nehézséghez és a légút teljes elzáródásához vezethet. A betegségben leginkább a 6 év alatti korosztály érintett. Általában 12-14 éves korig jelentkezhet a kruppos köhögés, ennél idősebb gyerekeknél a légutak átmérője már kellően nagy ahhoz, hogy nyálkahártya duzzanat kialakulása mellett is megfelelően áramoljon a levegő. 

A betegség tünetei:Kruppos köhögés, Fül orr gége központ

A betegséget jellegzetes száraz, ugató köhögés kíséri, mely során a gyermek öklendezhet és hányhat is. Az oxigénhiány következtében sápadtság lép fel, az ajkak elkékülhetnek, a légzés kapkodó, szapora.

Három éven aluli gyermeknél különösen fontos a tünetek megjelenésével orvoshoz fordulni, hiszen esetükben akár 70%-al beszűkülhetnek a légutak, ami életveszélyes állapotot eredményezhet.

Teendők kruppos roham esetén:

Kruppos roham esetén a legfontosabb teendő az orvos értesítése! A szakszerű ellátásig segítsünk a betegen azzal, hogy lehűtjük a légutakat. Öltöztessük fel a beteget, és vigyük a hideg levegőre, hiszen a hideg hatására a nyálkahártyában összehúzódnak a vérerek, ami azonnal csökkenti a duzzanatot. Segíthet a hideg párásító használata, valamint egy-egy korty hideg ital.

Mindemellett nagyon fontos, hogy megnyugtassuk a gyermeket, hiszen a pánik és a sírás még tovább súlyosbíthatja a beteg állapotát.

Ha a beteg gyermek elkékül az oxigénhiány miatt, légzése sípolóvá és nehézzé válik, mellkasi behúzódása van, azonnal hívjunk mentőt!

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

  Rendelési információ:

 

Hírek

Segítség, orrsprayfüggő lettem! Mit tegyek?

Segítség, orrsprayfüggő lettem! Mit tegyek?

Az orrdugulás egy igencsak kellemetlen tünet, ami napokon vagy heteken keresztül megkeserítheti az életünket. Ilyenkor nem érezzük a szagokat, nem élvezhetjük az ízeket, és gyakran a torkunk is kiszárad az állandó szájon át történő légzéstől. Az orrspray-től a párásításon át sokféle házi praktika létezik a kínzó tünetek enyhítésére, ám a tartós orrdugulás miatt érdemes fül-orr-gégészt is felkeresni – javasolja a Fül-orr-gége Központ orvosa, dr. Csóka János fül-orr-gégész.

További részletek
Milyen jelei lehetnek a csecsemőkori középfülgyulladásnak?

Milyen jelei lehetnek a csecsemőkori középfülgyulladásnak?

Ha egy csecsemő folyamatosan a füléhez kapkod, nyűgösnek tűnik és szopási sztrájkba kezd, sokszor ebben a formában adja szülei tudtára, hogy fáj a füle. A fülfájás igen gyakori betegség a gyermekek körében, ami sokszor a középfülgyulladás egyik kísérő tünete. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa nem csak e betegség jellegzetes tünetekről osztja meg tapasztalatait, de egyúttal az ilyenkor szükséges teendőket is összefoglalja.

További részletek
Lehet, hogy ön is rosszul cseppenti magának a fülcseppeket? Mutatjuk, hol hibázhat

Lehet, hogy ön is rosszul cseppenti magának a fülcseppeket? Mutatjuk, hol hibázhat

A fülcseppek segítséget jelenthetnek a fülfájdalom, a különféle gyulladások, a viszketés vagy a fülzsírdugó kezelésében. Ezeknek a készítményeknek a használata azonban csak akkor lesz sikeres és biztonságos, ha megfelelő cseppentési technikát alkalmazunk, és betartunk néhány alapvető szabályt. Dr. Moric Krisztina, fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével sorra vettük a fülcseppentéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!