Kruppos köhögés

Kruppos köhögés

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2022.10.07 13:47

A szülők rémálma – A kruppos roham

A kruppos megbetegedést általában vírus, vagy influenza okozza. Jellemzően gyerekeket érint az ősztől tavaszig terjedő időszakban. A betegségnek sokszor semmi előjele nincs az enyhe náthás tüneteken kívül, és nagyon hirtelen, roham formájában jelentkezik – sokszor az éjszaka közepén.

Gyermekeknél korántsem veszélytelen, hiszen minél fiatalabb a beteg, annál kisebb a légutak átmérője, ami a kruppos roham során még jobban beszűkülhet. A köhögés és a légutak duzzanata légzési nehézséghez és a légút teljes elzáródásához vezethet. A betegségben leginkább a 6 év alatti korosztály érintett. Általában 12-14 éves korig jelentkezhet a kruppos köhögés, ennél idősebb gyerekeknél a légutak átmérője már kellően nagy ahhoz, hogy nyálkahártya duzzanat kialakulása mellett is megfelelően áramoljon a levegő. 

A betegség tünetei:Kruppos köhögés, Fül orr gége központ

A betegséget jellegzetes száraz, ugató köhögés kíséri, mely során a gyermek öklendezhet és hányhat is. Az oxigénhiány következtében sápadtság lép fel, az ajkak elkékülhetnek, a légzés kapkodó, szapora.

Három éven aluli gyermeknél különösen fontos a tünetek megjelenésével orvoshoz fordulni, hiszen esetükben akár 70%-al beszűkülhetnek a légutak, ami életveszélyes állapotot eredményezhet.

Teendők kruppos roham esetén:

Kruppos roham esetén a legfontosabb teendő az orvos értesítése! A szakszerű ellátásig segítsünk a betegen azzal, hogy lehűtjük a légutakat. Öltöztessük fel a beteget, és vigyük a hideg levegőre, hiszen a hideg hatására a nyálkahártyában összehúzódnak a vérerek, ami azonnal csökkenti a duzzanatot. Segíthet a hideg párásító használata, valamint egy-egy korty hideg ital.

Mindemellett nagyon fontos, hogy megnyugtassuk a gyermeket, hiszen a pánik és a sírás még tovább súlyosbíthatja a beteg állapotát.

Ha a beteg gyermek elkékül az oxigénhiány miatt, légzése sípolóvá és nehézzé válik, mellkasi behúzódása van, azonnal hívjunk mentőt!

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

 

Hírek

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Az őszi és téli időszakban a közösségben lévő bölcsődés és óvodás korú gyerekek egy év alatt többször is náthásak. A megfázások egyik kellemetlen tünete az alvás közbeni horkolás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk, ha a náthás gyerek horkol.

További részletek
Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hazánkban 2015 óta kötelező az újszülöttek hallásvizsgálata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy így egy objektív eredményt adó, kifejezetten a gyerekek hallásszűrésére kifejlesztett eszközzel, már a születést követően meg lehet állapítani, ha gond van a pici hallásával. Arról, hogy ez miért fontos és hogyan zajlik a vizsgálat Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense, hallásakusztikus nyilatkozott.

További részletek
Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Mit tehet a beteg, akinél a műtétet, vagy műtéteket követően kiújul az orrpolip? Mi hozhat javulást azok számára, akiknél nem segít a hagyományos kortikoszteroid orrspray és a rendszeres orrmosás az orrpolip kezelésében? Megoldást a biológiai terápia nyújthat, a hazánkban még újdonságnak számító módszerről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa nyilatkozott.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!