Mikor segít a savós középfülgyulladáson az orrmandula műtét?

Mikor segít a savós középfülgyulladáson az orrmandula műtét?

Dr. Csóka János Létrehozva: 2016.12.05 Módosítva: 2023.11.22

Ha a gyermek visszatérő, vagy idült savós középfül-gyulladástól szenved, akkor a háttérben felmerül az orrmandula megnagyobbodás lehetősége is. Erről a problémáról és a műtéttel kapcsolatos tudnivalókról kérdeztük dr. Csóka János fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gége Központ főorvosát.

A fülkürt szerepe a savós középfülgyulladás kialakulásában

Alig akad gyermek, akinél ne fordult volna elő középfülgyulladás. Annak, hogy ez a betegség gyermekkorban viszonylag gyakori, főként anatómiai okai vannak. Gyermekeknél a fülkürt – a középfület az orrgarattal összekötő ’’csövecske”, ami a középfül szellőzését biztosítja - még jóval rövidebb, gyulladásban gyorsabban elzáródik, lefutása kedvezőtlenebb, mint felnőttkorban. Amennyiben a fülkürt működészavara tartósan fennáll, a dobüregben egy idő után nyomáscsökkenés következik be, majd a középfül nyálkahártyájának ereiből savó lép ki. A dobüregben tartósan meglévő folyadék pedig vezetéses halláscsökkenést okoz.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Milyen tünetek utalnak a dobüregi folyadék jelenlétére?

Ha a gyermek visszatérő középfülgyulladástól szenved, akkor mindenképp érdemes alapos fül-orr-gégészeti kivizsgáláson átesnie, ne elégedjünk meg azzal, hogy a sokszor tüneti kezelésként alkalmazott gyógyszerekkel ideig-óráig sikerül javítani az állapotán. Az érintett fülben jelentkező feszülés, tompaság érzés mellett az idült savós középfülgyulladás vezető tünete a hallás csökkenése, ez különböző mértékű lehet a dobüregi savó mennyiségétől függően. Amennyiben a folyadék még nem tölti ki teljesen a dobüreget, a fej elmozdítására annak helyzete a dobüregben megváltozik, és így a fej helyzetétől függően a beteg hallása is megváltozhat.

Ha a betegség oka a megnagyobbodott orrmandula

A dobüregben felhalmozódott savó további problémák forrása lehet, felülfertőződhet – gennyes középfülgyulladás alakul ki -, kezeletlen esetben végleges halláscsökkenés is bekövetkezhet. Dr. Csóka János elmondta, hogy a fül-orr-gégészeti vizsgálat során a kiváltó okot pontosan fel tudják térképezni, majd kezelni. Egy lehetséges kiváltó ok, mely gyerekeknél gyakori, hogy a megnagyobbodott orrmandula zárja el a fülkürtöt, emiatt nem tud megfelelően szellőzni a dobüreg. Ilyen esetben műtéti úton, az orrmandula eltávolításával lehet megszüntetni a betegséget.

Hol található az orrmandula?

Az orrmandula nem azonos azzal, amit a gyermekGyerme mandula vizsgálata szájába nézve a torok két oldalán láthatunk, ezek a szájpad-, vagy torokmandulák. Az orrmandula az orrgarati részen helyezkedik el, ezért garatmandulaként is szokták említeni. Nagysága körülbelül egy ujjbegy nagyságával egyenlő, csak a jelentősen megnagyobbodott orrmandula látható, ami belóghat a szájgaratba, egyébként a lágy szájpad elfedi.

Hogyan zajlik a műtét?

A műtétet altatásban végezzük, az orrmandula eltávolítása szájon keresztül történik. A garat hátsó faláról távolítjuk el az orrmandulát, ügyelve arra, hogy minél kevesebb nyirokszövetet hagyjuk hátra – mondja dr. Csóka János. Maga a műtét rövid idő alatt lezajlik. Ébredés után előfordulhat mérsékelt torokfájdalom, garati idegentest érzet, ám ezek a tünetek rendszerint néhány órán belül csillapodnak. A gyermek már a műtét után 3-4 órával folyadékot, pépes ételeket fogyaszthat. Műtét után tilos az orrfújás, víz nem kerülhet a gyermek orrába (pl. fürdetésnél, kerülni kell az úszást 3 hétig stb.), fizikai kímélet javasolt 3 hétig. Vannak-e szövődményei a műtétnek? „Mint minden orvosi beavatkozásnak, így az orrmandula műtétnek is lehetnek veszélyei. Irodalmi adatok alapján kb. 3%-ban fordul elő utóvérzés – leggyakrabban a műtétet követő néhány órán belül -, annak érdekében, hogy ezt azonnal kezelni tudjuk, a műtét után egy éjszakára a gyermeket a kórházban megfigyelésen tartjuk.”

Téma szakértője

  • Dr. Csóka János

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
  • Specialitások:
    • garat és mandula specialista
    • orrdugulás és orrsövény-ferdülés megszüntetése
    • horkolás gátlás 
    • felnőtt és gyermek fül orr gégészet
    • fül-orr-gégészeti műtétek / kisműtétek

     

    További vélemények Dr. Csóka Jánosról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

Orvos válaszol

Szép napot kívánok!November elején covidos voltam,s miután meggyógyúltam folyamatos orrdugulással szenvedek.Sajnos kénytelen voltam orrsprayt használni,azóta is használom.Függője lettem.Viszont anelkül egyáltalán nem kapok levegőt az orromon.Szeretnék megszabadulni az orrspraytől és az állandó orrdugulástól is!

Tisztelt Kérdező!

Javasolni tudom egyik korábbi cikkünket a problémájával kapcsolatban.
https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/orrcseppfuggoseg-egy-gyors-mutet-segithet

Üdvözlettel,
Bettina
Asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, segítőkész

Teljes mértékben elégedett voltam a szolgáltatással, a recepción nagyon kedvesek voltak a hölgyek, illetve a Doktor Úr is megfelelő szakmai felkészültség mellett számomra érthető módon tárta fel és magyarázta el a gondomat. Abszolút kedves és segítőkész volt a vizsgálat során, illetve teljes egészében kitöltöttük a rendelkezésre álló időnket, próbálta több szemszögből is szemléltetni ismertetni a problémát illetve a lehetséges megoldás folyamatát.

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK