Rekedtség kezelése gyerekeknél

Rekedtség kezelése gyerekeknél

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2022.04.06 Módosítva: 2024.01.22

Nem csak légúti betegségek okozhatják, ha a gyermek bereked. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen egyéb kiváltó okai lehetnek és hogyan zajlik a rekedtség kezelése gyerekeknél.

A rekedtség kiváltó okai

A rekedtség kezelése gyerekeknél minden esetben személyre szabott, a kiváltó ok függvényében történik. Rekedtséget okozhatnak légúti betegségek, a légszennyezettség (dohányfüst, szennyezett levegő belélegzése), és a nem megfelelő hanghasználat.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Légszennyezettség és a dohányzás

A nyugalmi légzésszám felnőtt embernél percenként 16, gyermeknél akár a duplája is lehet. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek egészségét még inkább befolyásolja a belélegzett levegő minősége. Ha rendszeresen forgalmas utak mellett sétálunk, a gyerekek több porszemcsét, koromszemcsét és egyéb szennyeződéseket lélegeznek be, amit a légutak védelmi rendszerének kell ártalmatlanná tennie.

Annak érdekében, hogy megelőzzük, hogy a légszennyezettség a hangszálak egészségét is befolyásolja, a szabadban töltött időt, kisebb gyerekeknél a levegőztetés idejét igyekezzünk a forgalmas utaktól távoleső játszótereken, parkokban tölteni. Már az is segít, hogy a mindennapi közlekedés során az útvonalunkat úgy módosítjuk, hogy akár a távolságot növelve inkább a csendesebb mellékutak felé kerülünk.

Dr. Holpert Valéria a passzív dohányzás veszélyeire is felhívja a figyelmet. Nagyon fontos, hogy a gyerekek mellett az otthonunkban és az autóban se dohányozzunk!

Ezért okozhatnak tartós rekedtséget a légúti betegségek

A légúti betegségek tünete lehet a rekedtség is, de előfordul, hogy ez a panasz tartóssá válik. Ennek oka, az elhúzódó orrdugulás miatti szájlégzés.

Az orrüreg megszűri, megnedvesíti és megmelegíti a levegőt. Gyermekkorban gyakoriak a náthás megbetegedések, emiatt pedig elhúzódó orrdugulás is kialakulhat.

Ha a gyerek nem kap az orrán levegőt, akkor szájlégzéssel helyettesíti, így viszont az orrlégzés tisztító, levegőt előkészítő mechanizmusa nem működik. A szájon át belélegzett levegő nincs felmelegítve sem, a szájlégzés miatt pedig torok kiszárad, mindezek miatt pedig tartós rekedtség is kialakulhat és a gyerekek fogékonyabbá válnak a megbetegedésekre is.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy légúti betegségek esetén fontos az orrdugulás megszüntetése, ha viszont ez a panasz tartósan fennáll, akkor mindenképp javasolt a kivizsgálás, mert egyéb betegség, például allergia vagy orrpolip is állhat a háttérben.

Nem megfelelő hanghasználat

Az elhúzódó légúti betegségek és a tartós orrdugulás következtében a fülkürt működése is károsodhat, emiatt jelentkezhet savós középfülgyulladás gyerekeknél. Ez gyakran nem okoz könnyen észlelhető panaszt, azonban fokozatos hallásromlással jár, gyakran ez az egyetlen tünete.

Ha a gyerek egyre hangosabban beszél, elképzelhető, hogy a hallásával van gond – magyarázza dr. Holpert Valéria. A csökkent hallás miatti megváltozott auditoros / hallás / visszajelzés miatt a hangképzés megváltozhat, a gyermek túlerőlteti a hangszálait, ami rekedtséget okozhat. Az erőltetett hangképzés hátterében juvenilis diszfónia, a hang tisztaságának zavara, helytelen beszédtechnika is állhat. A 3 héten túl tartó rekedtség ezért foniátriai vizsgálatot igényel. Amennyiben az orvos szükségesnek látja, logopédushoz irányítja a gyermeket.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Jó napot kívánok,
15 éves fiúgyermek állandó orrdugulásával szenvedünk évek óta, orrspray-k ( pl: Dymista ) nem igazán használnak. Minden allergia tesztje negatív. Milyen típusú vizsgálatot kérhetnénk, hogy megtaláljuk végre a kiváltó okot?
Köszönettel,
szülők

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Bándi-Telek Gabriella!



Mindenképpen fül-orr-gégészeti vizsgálatot ajánlanék, ami felderítheti, hogy van -e anatómiai ok / orrsövény? orrmandula?.../ Mivel az allergia vizsgálatai negativak esetlegesen egyéb belgyógyászati eltéréseknek is utána lehet nézni pl. reflux?



Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

"Igen, figyelmes, kedves volt, kérdéseimre megnyugtató válaszokat adott."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK