Az óvónő szerint gond van a gyerek hallásával – kihez forduljak?

Az óvónő szerint gond van a gyerek hallásával – kihez forduljak?

Audiológiai vizsgálat Létrehozva: 2021.10.20 Módosítva: 2021.11.16

Hallásromlás bekövetkezhet már gyermekkorban is, erre sok esetben a pedagógusok hívják fel a szülők figyelmét. Gazdag Gábor audiológiai szakasszisztens, a Fül-orr-gége Központ szakembere elmondta, hogy milyen vizsgálatokat végeznek ilyen esetben.

Hosszú ideig lappanghat

Attól függően, hogy a hallásromlás milyen mértékű a gyermeknél, a szülők nem mindig veszik ezt észre. Ha mindkét fület érinti, akkor rendszerint hamar szakemberhez kerül a gyermek. Ha azonban csak az egyik fület érinti és kis mértékben, a másik fül még ellátja a feladatát. A hallás már így sem lesz tökéletes, de nem okoz szembetűnő változást a gyermeknél.

 

A szülők, akik naponta sok időt töltenek a gyerekekkel, gyakran észre sem veszik a különbséget, esetleg figyelmetlenségnek gondolják, ha a gyermek nem, vagy csak későn reagál. A gyakorlott pedagógusnak, aki esetleg ebben az évben találkozott először a gyermekkel, feltűnik, ha szétszórt, késve, csak többszöri felszólításra válaszol. Sok esetben pedig a beszédzavarral küzdő gyermeknél a logopédus javasolja a hallásvizsgálat elvégzését.

Fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Hallásromlás gyermekkorban is jelentkezhet, ilyenkor fontos a fül-orr-gégészeti vizsgálat.Ha felmerül a gyanú, hogy a gyereknél hallásromlás áll fenn, akkor fül-orr-gégészeti vizsgálatra és hallásvizsgálatra is szükség van. A fül-orr-gégész ellenőrzi, hogy nincs-e például fülzsírdugó a fülben, vagy olyan nem kezelt légúti betegség, vagy annak szövődménye, ami közrejátszhat a halláscsökkenés kialakulásában.

 

Gyerekeknél vizsgálni kell az orrmandulák állapotát, a fülkürt megfelelő szellőzését. Ha a közelmúltban felső légúti megbetegedés zajlott náthás tünetekkel a halláscsökkenés lehet ennek szövődménye, de gyakran savós középfülgyulladás áll a háttérben. Ilyen esetben a dobüregben folyadék szaporodik fel, ami rontja a hallást. Ezt mielőbb kezelni kell, mert akár maradandó halláskárosodáshoz is vezethet.

A tympanometria segít meghatározni, hogy van-e folyadék a középfülben és az is kiderül, hogy a dobhártya ép, vagy sérült.

Hallásvizsgálat gyerekeknél

A hallásvizsgálat gyerekeknél is végezhető és segít megállapítani a halláromlás mértékét.A fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett szükség van hallásvizsgálatra is, hogy meg tudjuk állapítani, hogy a halláscsökkenés milyen mértékű. A hallásvizsgálat egy teljesen hangszigetelt fülkében történik. A fül mögötti csontos területre helyezett eszközön át érkező rezgések, illetve a fülhallgatóban hallható tiszta hangok érzékeléséről a gyermeknek visszajelzést kell adnia a vizsgálatot végző szakember számára. Az elkészült audiogram segítségével kaphatunk pontos képet a halláscsökkenés mértékéről – ismertette a vizsgálat menetét Gazdag Gábor.

 

A szakember egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az iskolások hallására is fontos figyelni. Esetükben már nem elsősorban a különböző légúti betegségek következtében fellépő halláscsökkenés jelent kockázatot, sokkal inkább a fej- és fülhallgató használat elterjedése okozhat halláscsökkenést.

Tünetek, melyek halláscsökkenésre utalhatnak

Habár sok esetben tényleg nem könnyű észrevenni, Gazdag Gábor összefoglalta azokat a panaszokat, amelyek kapcsán halláscsökkenés jelentkezhet, vagy a már kialakult halláskárosodásra utalhatnak. Az alábbi esetekben javasolt szakember felkeresése:

- Ha a gyermeknek gyakran van felső légúti betegsége, orrdugulása, horkolás esetén.

- Ha úgy látjuk, hogy a gyermek figyelmetlen, többször is szólnunk kell neki, mire reagál, beszéde nem fejlődik. Ne bagatellizáljuk el, ne kezeljük szelektív hallásként a problémát.

- Ha az óvodából, iskolából érkezik panasz, hogy nem követi a feladatokat, ha felszólítják nem reagál.

- Ha azt vesszük észre, hogy pl. egyre hangosabban hallgatja a tévét, vagy félreért szavakat.

Téma szakértője

 • Audiológiai vizsgálat

 • Szakterületek:
  • Audiológia
 • Specialitások:
  • Hallásküszöb vizsgálat
  • Tympanometria Stapedius reflex
  • Tinnitometria
  • Beszédértés vizsgálata
  • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Koraszülöttek hallásvizsgálata-mikor javasolt?

Koraszülöttek hallásvizsgálata-mikor javasolt?

Minél korábban születik egy baba, annál gyakrabban fordulnak elő az éretlenséghez kapcsolható eltérések. A koraszülöttek körében emiatt magasabb a halláskárosodás kialakulásának kockázata. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogyan tudjuk ezt idejében felismerni, milyen időközönként javasolt a koraszülöttek hallásvizsgálata.

További részletek
Foglalkozási halláskárosodás: zaj és vegyszerek is okozhatják

Foglalkozási halláskárosodás: zaj és vegyszerek is okozhatják

A legtöbb ember átlagosan 8, vagy több órát is a munkahelyén tölt megszakítás nélkül. Ha mindezt zajos vagy bizonyos vegyszerekkel terhelt munkakörnyezetben teszi, idővel hallásromlás jelentkezhet. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, ilyen esetben miért fontos, hogy az érintettek rendszeres hallásvizsgálaton vegyenek részt.

További részletek
Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

A horkolásnak több kiváltó oka is lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa néhány gyakori kiváltó okot nevezett meg, melyeket fül-orr-gégészeti vizsgálat során lehet diagnosztizálni.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!