Gyermekkori hallásproblémák – jelek, amikre a szülőknek figyelni kell

Gyermekkori hallásproblémák – jelek, amikre a szülőknek figyelni kell

Audiológiai vizsgálat Létrehozva: 2022.09.29 Módosítva: 2022.09.29

Az ép hallás hiánya a gyermek beszédfejlődésében lemaradást okozhat, ezért is nagyon fontos mielőbb felismerni. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogy mikor javasolt szakemberhez fordulni.

A babák már az anyaméhben is érzékenyebbek a hangokra

A magzat már az anyaméhben is hall, a terhesség 16. hete körül képes a méhen belüli hangokat észlelni, a 24. hét környékén pedig a külvilág zajai is eljutnak hozzá. A magzatvíz hatására a hangok tompábbak, de így is láthatunk olyan ultrahangfelvételeket, ahol erős zajra összerezzen, bizonyos hangokra pedig elfordítja a fejét vagy jóleső mocorgással reagál.

Hallástól a beszédig

Csecsemő hallásvizsgálat.A 0 decibel az ún. hallásküszöb, összehasonlításként egy lehulló falevél hangja 10dB. A csecsemők az idegrendszer fokozatos fejlődésével, az első időszakban a hangos zajoktól megijednek, összerezzennek. Rövid idő elteltével a hangforrás irányába is fordulnak, a hangokra reagálnak. A beszédfejlődés megindulásával, nemcsak megértik vagy beazonosítják a környezetükben fellépő hangokat, hanem megtanulják azokat képezni is.

Melyek lehetnek a gyermekkori halláscsökkenés jelei?

 • A csecsemő az első 3 hónapban nem reagál reflexszerűen a hangos zajokra (porszívó, autó, kulcscsörgés)
 • 3–6 hónapos kora körül nem gőgicsél.
 • 6. hónaptól nem gagyog.
 • 6–8 hónapos korában nem fordítja fejét a hang irányába.
 • 7–12 hónapos korban nem érti meg azokat a szavakat, amelyek jelentését – például játékok, ételek - már ismernie kellene.
 • 1 éves kortól nem mond szavakat, 1,5-2 éves kortól nem mond szókapcsolatokat, szókincse pedig nem éri el a 20-200-at.
 • 2-4 évesen nem mond mondatokat.

 

Gazdag Gábor elmondta, hogy a felsorolt panaszok esetén mindenképp javasolt szakemberhez fordulni és hallásvizsgálatot végeztetni. Az időben felismert veleszületett halláscsökkenés ideális rehabilitáció esetén jól korrigálható. Megfelelő ellátás esetén a hallás- és beszédfejlődés ritmusa majdnem megegyezik az ép halló korosztályával, ami az integrálást teszi lehetővé. Ez a későn felfedezett esetekről nem mondható el. A hallásvizsgálat teljesen fájdalommentes, csecsemőknél, óvodásoknál és iskolásoknál is pontosan mérhető és kimutatható, ha halláscsökkenés áll fenn a gyermeknél.

Téma szakértője

 • Audiológiai vizsgálat

 • Szakterületek:
  • Audiológia
 • Specialitások:
  • Hallásküszöb vizsgálat
  • Tympanometria Stapedius reflex
  • Tinnitometria
  • Beszédértés vizsgálata
  • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Az őszi és téli időszakban a közösségben lévő bölcsődés és óvodás korú gyerekek egy év alatt többször is náthásak. A megfázások egyik kellemetlen tünete az alvás közbeni horkolás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk, ha a náthás gyerek horkol.

További részletek
Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hazánkban 2015 óta kötelező az újszülöttek hallásvizsgálata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy így egy objektív eredményt adó, kifejezetten a gyerekek hallásszűrésére kifejlesztett eszközzel, már a születést követően meg lehet állapítani, ha gond van a pici hallásával. Arról, hogy ez miért fontos és hogyan zajlik a vizsgálat Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense, hallásakusztikus nyilatkozott.

További részletek
Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Mit tehet a beteg, akinél a műtétet, vagy műtéteket követően kiújul az orrpolip? Mi hozhat javulást azok számára, akiknél nem segít a hagyományos kortikoszteroid orrspray és a rendszeres orrmosás az orrpolip kezelésében? Megoldást a biológiai terápia nyújthat, a hazánkban még újdonságnak számító módszerről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa nyilatkozott.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!