Koraszülöttek hallásvizsgálata-mikor javasolt?

Koraszülöttek hallásvizsgálata-mikor javasolt?

Audiológiai vizsgálat Módosítva: 2022.06.09 17:35

Minél korábban születik egy baba, annál gyakrabban fordulnak elő az éretlenséghez kapcsolható eltérések. A koraszülöttek körében emiatt magasabb a halláskárosodás kialakulásának kockázata. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogyan tudjuk ezt idejében felismerni, milyen időközönként javasolt a koraszülöttek hallásvizsgálata.

Gyakoribb hallásvizsgálatra van szükség

Hazánkban minden tizedik újszülött koraszülött, tehát a várandósság 24. és 37. hete között születik meg. A koraszülött babák több időt töltenek kórházban, majd a szakemberek részéről ezt követően is odafigyelésre és gondozásra – például korai fejlesztésre és rendszeres szűrővizsgálatokra - van szükségük. Gazdag Gábor elmondta, hogy a koraszülöttek körében rendszeresen elvégzendő szűrővizsgálatok egyik kiemelt területe a hallásvizsgálat.

 

Mivel az ép hallás a beszédfejlődés alapja, ezért nagyon fontos idejében felismerni, ha gond van a gyermek hallásával. Mivel a koraszülés is egy olyan rizikótényező, ami növeli a halláscsökkenés kockázatát, ezért koraszülöttek esetében a hallásvizsgálat elvégzésére különös gondot kell fordítani és gyakrabban szükséges elvégezni.

Koraszülöttek hallásvizsgálata: félévente audiológiai kontroll

Koraszülött babák hallásvizsgálata.A nem koraszülött babáknál is elvégzendő a hallásvizsgálat a születés után, az újszülöttkori szűrővizsgálatok sorában. Ha ez nem történt meg, akkor a hallásvizsgálatot javasolt elvégezni a baba 4 hetes koráig, illetve megismételni, ha az első vizsgálat alkalmával a gyermek sírt, nyugtalan volt vagy más okból nem sikerült értékelhető eredménnyel vizsgálni. A hallásvizsgálatot a későbbiekben javasolt minden gyermeknél megismételni 0-4 napos, 1 hónapos, 6 hónapos, 3 éves korban, majd az általános iskola és középiskola kezdésekor.

 

Koraszülött babáknál ennél gyakoribb audiológiai kontroll javasolt, esetükben félévente ajánlott a hallásvizsgálatot elvégeztetni, egészen hároméves korig.

Iskoláskorra kétszer több gyermeknél mérhető hallásromlás

Mivel a halláskárosodás csak egy része veleszületett, egy másik része a későbbi életkorban alakul ki, ezért a hallásvizsgálatot nem elegendő csupán egy alkalommal elvégeztetni. Egyes források szerint a hallássérült gyermekek száma megduplázódik kora gyermekkorban. Születéskor megközelítőleg 1000-ből 3, iskoláskorra pedig 1000-ből 6 gyermeknél mérhető hallásromlás.

 

Az ajánlott időközönként elvégzett hallásvizsgálat segít idejében felismerni az elváltozást. A halláscsökkenés kezelésével megelőzhetjük a beszédfejlődés terén, majd a későbbiekben az óvodai, iskolai életben és a tanulásban történő lemaradást is.

Téma szakértője

  • Audiológiai vizsgálat

  • Szakterületek:
    • Audiológia
  • Specialitások:
    • Hallásküszöb vizsgálat
    • Tympanometria Stapedius reflex
    • Tinnitometria
    • Beszédértés vizsgálata
    • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK