Koraszülöttek hallásvizsgálata-mikor javasolt?

Koraszülöttek hallásvizsgálata-mikor javasolt?

Audiológiai vizsgálat Létrehozva: 2022.06.09 Módosítva: 2022.06.09

Minél korábban születik egy baba, annál gyakrabban fordulnak elő az éretlenséghez kapcsolható eltérések. A koraszülöttek körében emiatt magasabb a halláskárosodás kialakulásának kockázata. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogyan tudjuk ezt idejében felismerni, milyen időközönként javasolt a koraszülöttek hallásvizsgálata.

Gyakoribb hallásvizsgálatra van szükség

Hazánkban minden tizedik újszülött koraszülött, tehát a várandósság 24. és 37. hete között születik meg. A koraszülött babák több időt töltenek kórházban, majd a szakemberek részéről ezt követően is odafigyelésre és gondozásra – például korai fejlesztésre és rendszeres szűrővizsgálatokra - van szükségük. Gazdag Gábor elmondta, hogy a koraszülöttek körében rendszeresen elvégzendő szűrővizsgálatok egyik kiemelt területe a hallásvizsgálat.

 

Mivel az ép hallás a beszédfejlődés alapja, ezért nagyon fontos idejében felismerni, ha gond van a gyermek hallásával. Mivel a koraszülés is egy olyan rizikótényező, ami növeli a halláscsökkenés kockázatát, ezért koraszülöttek esetében a hallásvizsgálat elvégzésére különös gondot kell fordítani és gyakrabban szükséges elvégezni.

Koraszülöttek hallásvizsgálata: félévente audiológiai kontroll

Koraszülött babák hallásvizsgálata.A nem koraszülött babáknál is elvégzendő a hallásvizsgálat a születés után, az újszülöttkori szűrővizsgálatok sorában. Ha ez nem történt meg, akkor a hallásvizsgálatot javasolt elvégezni a baba 4 hetes koráig, illetve megismételni, ha az első vizsgálat alkalmával a gyermek sírt, nyugtalan volt vagy más okból nem sikerült értékelhető eredménnyel vizsgálni. A hallásvizsgálatot a későbbiekben javasolt minden gyermeknél megismételni 0-4 napos, 1 hónapos, 6 hónapos, 3 éves korban, majd az általános iskola és középiskola kezdésekor.

 

Koraszülött babáknál ennél gyakoribb audiológiai kontroll javasolt, esetükben félévente ajánlott a hallásvizsgálatot elvégeztetni, egészen hároméves korig.

Iskoláskorra kétszer több gyermeknél mérhető hallásromlás

Mivel a halláskárosodás csak egy része veleszületett, egy másik része a későbbi életkorban alakul ki, ezért a hallásvizsgálatot nem elegendő csupán egy alkalommal elvégeztetni. Egyes források szerint a hallássérült gyermekek száma megduplázódik kora gyermekkorban. Születéskor megközelítőleg 1000-ből 3, iskoláskorra pedig 1000-ből 6 gyermeknél mérhető hallásromlás.

 

Az ajánlott időközönként elvégzett hallásvizsgálat segít idejében felismerni az elváltozást. A halláscsökkenés kezelésével megelőzhetjük a beszédfejlődés terén, majd a későbbiekben az óvodai, iskolai életben és a tanulásban történő lemaradást is.

Téma szakértője

 • Audiológiai vizsgálat

 • Szakterületek:
  • Audiológia
 • Specialitások:
  • Hallásküszöb vizsgálat
  • Tympanometria Stapedius reflex
  • Tinnitometria
  • Beszédértés vizsgálata
  • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

További részletek
Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

További részletek
Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok