Koraszülöttek hallásvizsgálata-mikor javasolt?

Koraszülöttek hallásvizsgálata-mikor javasolt?

Audiológiai vizsgálat Módosítva: 2022.06.09 17:35

Minél korábban születik egy baba, annál gyakrabban fordulnak elő az éretlenséghez kapcsolható eltérések. A koraszülöttek körében emiatt magasabb a halláskárosodás kialakulásának kockázata. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogyan tudjuk ezt idejében felismerni, milyen időközönként javasolt a koraszülöttek hallásvizsgálata.

Gyakoribb hallásvizsgálatra van szükség

Hazánkban minden tizedik újszülött koraszülött, tehát a várandósság 24. és 37. hete között születik meg. A koraszülött babák több időt töltenek kórházban, majd a szakemberek részéről ezt követően is odafigyelésre és gondozásra – például korai fejlesztésre és rendszeres szűrővizsgálatokra - van szükségük. Gazdag Gábor elmondta, hogy a koraszülöttek körében rendszeresen elvégzendő szűrővizsgálatok egyik kiemelt területe a hallásvizsgálat.

 

Mivel az ép hallás a beszédfejlődés alapja, ezért nagyon fontos idejében felismerni, ha gond van a gyermek hallásával. Mivel a koraszülés is egy olyan rizikótényező, ami növeli a halláscsökkenés kockázatát, ezért koraszülöttek esetében a hallásvizsgálat elvégzésére különös gondot kell fordítani és gyakrabban szükséges elvégezni.

Koraszülöttek hallásvizsgálata: félévente audiológiai kontroll

Koraszülött babák hallásvizsgálata.A nem koraszülött babáknál is elvégzendő a hallásvizsgálat a születés után, az újszülöttkori szűrővizsgálatok sorában. Ha ez nem történt meg, akkor a hallásvizsgálatot javasolt elvégezni a baba 4 hetes koráig, illetve megismételni, ha az első vizsgálat alkalmával a gyermek sírt, nyugtalan volt vagy más okból nem sikerült értékelhető eredménnyel vizsgálni. A hallásvizsgálatot a későbbiekben javasolt minden gyermeknél megismételni 0-4 napos, 1 hónapos, 6 hónapos, 3 éves korban, majd az általános iskola és középiskola kezdésekor.

 

Koraszülött babáknál ennél gyakoribb audiológiai kontroll javasolt, esetükben félévente ajánlott a hallásvizsgálatot elvégeztetni, egészen hároméves korig.

Iskoláskorra kétszer több gyermeknél mérhető hallásromlás

Mivel a halláskárosodás csak egy része veleszületett, egy másik része a későbbi életkorban alakul ki, ezért a hallásvizsgálatot nem elegendő csupán egy alkalommal elvégeztetni. Egyes források szerint a hallássérült gyermekek száma megduplázódik kora gyermekkorban. Születéskor megközelítőleg 1000-ből 3, iskoláskorra pedig 1000-ből 6 gyermeknél mérhető hallásromlás.

 

Az ajánlott időközönként elvégzett hallásvizsgálat segít idejében felismerni az elváltozást. A halláscsökkenés kezelésével megelőzhetjük a beszédfejlődés terén, majd a későbbiekben az óvodai, iskolai életben és a tanulásban történő lemaradást is.

Téma szakértője

  • Audiológiai vizsgálat

  • Szakterületek:
    • Audiológia
  • Specialitások:
    • Hallásküszöb vizsgálat
    • Tympanometria Stapedius reflex
    • Tinnitometria
    • Beszédértés vizsgálata
    • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK