Ezért fontos a hallásvizsgálat csecsemőkorban

Ezért fontos a hallásvizsgálat csecsemőkorban

Audiológiai vizsgálat Létrehozva: 2022.05.03 Módosítva: 2022.05.03

Az újszülött vizsgálatok során, a testi fejlettség ellenőrzésén kívül többek közt a fejlődési rendellenességek, egyes veleszületett betegségek – például anyagcserebetegségek, csípőficam – szűrését is elvégzik. Ezek mellett nagyon lényeges az érzékszervek szűrővizsgálata is, melyek közül most a hallás vizsgálatával foglalkozunk részletesebben Gazdag Gábor audiológiai szakasszisztens, a Fül-orr-gége Központ szakemberének segítségével.

Nem mindig könnyű a halláskárosodás felismerése

Halláskárosodás már újszülötteknél is előfordulhat. Kialakulásának oka lehet genetikai, de méhen belüli fertőzések, terhesség alatt szedett gyógyszerek és a szülés körülményei is előidézhetik. A halláskárosodás érintheti egyik, vagy mindkét fület és különböző fokozatai vannak, felismerése tehát nem minden esetben könnyű.

 

Az ép hallás fontos a beszédfejlődéshez.Ha a gyermek egyáltalán nem hall, az rendszerint elég hamar feltűnik a szülőknek, hiszen jól érzékelhető jelei vannak. Nem fordul a zenélő játék, vagy a hozzá beszélő szülő felé, hangosabb zajokra sem riad fel. Enyhébb halláskárosodás azonban hosszú ideig rejtve maradhat, nehezen behozható lemaradást okozva a gyermek fejlődésében.

Elmaradás a beszédfejlődésben

A gyermek utánzással tanul meg beszélni, ezért fontos, hogy születésétől kezdve a lehető legtöbbet hallja a hangunkat, meséljünk, énekeljünk, mondókázzunk vele. Az újszülött hangképző szervei még nem alkalmasak a beszédre, de öt-hat hetes kora körül a sírás mellett már különböző hangokat is ad, majd innen szépen fokozatosan eljut nagyjából öt-hat hónapos korára a gagyogásig. Egyéves korára pedig sokkal több szót megért, mint amennyit ki tud mondani. Az ép hallás tehát nélkülözhetetlen a beszédfejlődés során.

Mikor javasolt a csecsemőkori hallásvizsgálat elvégzése?

Jól láthatjuk, hogy a beszéd fejlődésében mennyi változás történik a gyermek féléves koráig. Annak érdekében, hogy a lemaradását megelőzzük és egy esetleges halláscsökkenést mielőbb kezelhessünk, javasolt a csecsemőkori hallásvizsgálat elvégzése 0-4 hónapos kor között.

 

Az első hallásvizsgálatot BERA készülékkel célszerű végezni, ami alapesetben alvó, vagy nyugodt, csendes csecsemő közreműködésével könnyen kivitelezhető. Mivel a napirend az első időszakban természetes módon még a legtöbb esetben nem alakult ki, akkor sem kell aggódni, ha a hallásvizsgálatot nem sikerül épp az alvásidőre időzíteni, vagy egy nyűgösebb napon vizsgáljuk a csecsemőt – magyarázza Gazdag Gábor. A csecsemők vizsgálatában tapasztalt szakember ilyen esetben is megtalálja a megoldást a kis páciens vizsgálatára, illetve létezik egy másik megbízható diagnosztikai módszer, az otoakusztikus emissziós teszt, amely ilyen esetben is elvégezhető.

Téma szakértője

 • Audiológiai vizsgálat

 • Szakterületek:
  • Audiológia
 • Specialitások:
  • Hallásküszöb vizsgálat
  • Tympanometria Stapedius reflex
  • Tinnitometria
  • Beszédértés vizsgálata
  • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Az őszi és téli időszakban a közösségben lévő bölcsődés és óvodás korú gyerekek egy év alatt többször is náthásak. A megfázások egyik kellemetlen tünete az alvás közbeni horkolás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk, ha a náthás gyerek horkol.

További részletek
Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hazánkban 2015 óta kötelező az újszülöttek hallásvizsgálata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy így egy objektív eredményt adó, kifejezetten a gyerekek hallásszűrésére kifejlesztett eszközzel, már a születést követően meg lehet állapítani, ha gond van a pici hallásával. Arról, hogy ez miért fontos és hogyan zajlik a vizsgálat Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense, hallásakusztikus nyilatkozott.

További részletek
Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Mit tehet a beteg, akinél a műtétet, vagy műtéteket követően kiújul az orrpolip? Mi hozhat javulást azok számára, akiknél nem segít a hagyományos kortikoszteroid orrspray és a rendszeres orrmosás az orrpolip kezelésében? Megoldást a biológiai terápia nyújthat, a hazánkban még újdonságnak számító módszerről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa nyilatkozott.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!