Csecsemő hallásvizsgálat – mi történik a rendelőben?

Csecsemő hallásvizsgálat – mi történik a rendelőben?

Audiológiai vizsgálat Létrehozva: 2021.10.29 Módosítva: 2021.11.11

Ha a csecsemőnél még nem került sor hallásvizsgálatra, vagy a korábban elvégzett vizsgálat eredménye alapján ismétlés szükséges, akkor javasolt a csecsemő hallásvizsgálat elvégzése. Gazdag Gábor audiológiai szakasszisztens, a Fül-orr-gége Központ szakembere elmondta, hogy pontosan mi történik ilyen esetben.

A jó hallás nélkül a beszéd sem fejlődhet megfelelően

A fül az egyik érzékszervünk, a hallás segítségével fontos információkat szerzünk a külvilágból. Csecsemő- és kisgyermekkorban az ép hallás szükséges a beszédfejlődéséhez, ezért nagyon fontos idejében felismerni, ha valamilyen probléma áll fenn és azt mielőbb kezelni.

De hogyan jelez a csecsemő?

A hallásvizsgálat kapcsán legtöbbünk szeme előtt egy süketszobában, fejhallgatóval a fején ülő nagyobb gyermek vagy felnőtt képe jelenik meg, aki feltett kézzel jelzi, hogy melyik fülében hallotta a hangot. Ilyen hallásvizsgálaton valószínűleg többen is részt vettünk már különböző okokból. Csecsemőknél természetesen nem így zajlik, de különböző műszerekkel, teljesen fájdalommentesen elvégezhető, a hallás már pár napos, hetes vagy hónapos korban is vizsgálható, a megfelelő eszközökkel.

OAE teszt és BERA-szűrővizsgálat

Hogyan zajlik a csecsemő hallásvizsgálat?Csecsemő hallásvizsgálat során nem a csecsemő, hanem a gép jelez, hogy a hallás bonyolult folyamata megfelelően végbemegy-e a gyermeknél. Két objektív, műszeres hallásvizsgálat létezik, amelyekkel csecsemőknél és még nem együttműködő kisgyermekeknél tudjuk vizsgálni a hallást.

 

OAE teszt – Otoakusztikus emissziós teszt, mikor a vizsgálat során egy hangszórót és mikrofont tartalmazó készüléket helyeznek a baba fülébe. A készülék apró méretű és halk, kattanó hangokat bocsát ki. A belső fülből érkező válaszreakciókat méri. A hallás állapotát méri, illetve halláscsökkenés esetén annak jellegét is megmutatja.

BERA - újszülött és csecsemő hallásvizsgálat a hallórendszer belső, idegi struktúráinak működését térképezi fel. A hallás épségét vagy csökkenését tudja mérni. A vizsgálat során a baba fülére egy speciális elektródás fejhallgató kerül, mely a hangokra adott agyi reakciót méri. A vizsgálat kimutatja, hogy a hangfeldolgozás megfelelően történik-e.

 

Gazdag Gábortól megtudtuk, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fülbe jutó és visszaverődő hanghullámokat lehet a készülékkel mérni, így kapunk objektív eredményt arról, hogy a hallás folyamata rendben lezajlik a gyermeknél. Azt is pontosan mérni tudjuk, ha például egy adott frekvencia érték mellett halláscsökkenés jelentkezik.

 

A vizsgálatokkal nemcsak a halláscsökkenés tényét tudjuk igazolni, de a műszerekkel azt is fel tudjuk fedni, hogy hol, a fülnek mely részén áll fenn probléma. Az OAE teszt a belső fület vizsgálja, a BERA a belső fültől a hallóideget, az agykérget.

Mikor javasolt az első csecsemő hallásvizsgálat?

Az első szűrést a BERA készülékkel javasolt elvégezni, a csecsemő 0-4 hónapos kora között. A mielőbbi felismerés ugyanis nagyon lényeges, a korai hallás rehabilitáció nagymértékben segíti a halláscsökkent gyermekek nyelvi, szókincsbeli fejlesztését.

Téma szakértője

 • Audiológiai vizsgálat

 • Szakterületek:
  • Audiológia
 • Specialitások:
  • Hallásküszöb vizsgálat
  • Tympanometria Stapedius reflex
  • Tinnitometria
  • Beszédértés vizsgálata
  • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Sportoljunk-e náthásan?

Sportoljunk-e náthásan?

Aki rendszeresen sportol, nehezen hagy ki edzéseket, de vajon jól tesszük-e, ha kezdődő légúti betegséggel is a mozgást választjuk? Az őszi és téli időszakban gyakran felmerülő kérdésre dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa válaszolt.

További részletek
Így használja a fülhallgatót, hogy megelőzze a halláskárosodást!

Így használja a fülhallgatót, hogy megelőzze a halláskárosodást!

A belső fület, hallóidegeket károsítja, ha túl hangosan hallgatjuk a fej-, vagy fülhallgatóval a zenét. Vélhetően ez is szerepet játszik abban, hogy az utóbbi években nőtt a fiatalkori hallásproblémák esetszáma. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztense elmondta, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

További részletek
Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Ha a hangja időnként elakad, beszéd közben elcsuklik, hangszíne az utóbbi időben rekedtessé vált, érdemes kivizsgáltatnia, hogy mi okozza a panaszokat! Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy a háttérben hangszálpolip is állhat, ami kezelés nélkül további komplikációkhoz vezet.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat