Csecsemő hallásvizsgálat – mi történik a rendelőben?

Csecsemő hallásvizsgálat – mi történik a rendelőben?

Audiológiai vizsgálat Módosítva: 2021.11.11 12:05

Ha a csecsemőnél még nem került sor hallásvizsgálatra, vagy a korábban elvégzett vizsgálat eredménye alapján ismétlés szükséges, akkor javasolt a csecsemő hallásvizsgálat elvégzése. Gazdag Gábor audiológiai szakasszisztens, a Fül-orr-gége Központ szakembere elmondta, hogy pontosan mi történik ilyen esetben.

A jó hallás nélkül a beszéd sem fejlődhet megfelelően

A fül az egyik érzékszervünk, a hallás segítségével fontos információkat szerzünk a külvilágból. Csecsemő- és kisgyermekkorban az ép hallás szükséges a beszédfejlődéséhez, ezért nagyon fontos idejében felismerni, ha valamilyen probléma áll fenn és azt mielőbb kezelni.

De hogyan jelez a csecsemő?

A hallásvizsgálat kapcsán legtöbbünk szeme előtt egy süketszobában, fejhallgatóval a fején ülő nagyobb gyermek vagy felnőtt képe jelenik meg, aki feltett kézzel jelzi, hogy melyik fülében hallotta a hangot. Ilyen hallásvizsgálaton valószínűleg többen is részt vettünk már különböző okokból. Csecsemőknél természetesen nem így zajlik, de különböző műszerekkel, teljesen fájdalommentesen elvégezhető, a hallás már pár napos, hetes vagy hónapos korban is vizsgálható, a megfelelő eszközökkel.

OAE teszt és BERA-szűrővizsgálat

Hogyan zajlik a csecsemő hallásvizsgálat?Csecsemő hallásvizsgálat során nem a csecsemő, hanem a gép jelez, hogy a hallás bonyolult folyamata megfelelően végbemegy-e a gyermeknél. Két objektív, műszeres hallásvizsgálat létezik, amelyekkel csecsemőknél és még nem együttműködő kisgyermekeknél tudjuk vizsgálni a hallást.

 

OAE teszt – Otoakusztikus emissziós teszt, mikor a vizsgálat során egy hangszórót és mikrofont tartalmazó készüléket helyeznek a baba fülébe. A készülék apró méretű és halk, kattanó hangokat bocsát ki. A belső fülből érkező válaszreakciókat méri. A hallás állapotát méri, illetve halláscsökkenés esetén annak jellegét is megmutatja.

BERA - újszülött és csecsemő hallásvizsgálat a hallórendszer belső, idegi struktúráinak működését térképezi fel. A hallás épségét vagy csökkenését tudja mérni. A vizsgálat során a baba fülére egy speciális elektródás fejhallgató kerül, mely a hangokra adott agyi reakciót méri. A vizsgálat kimutatja, hogy a hangfeldolgozás megfelelően történik-e.

 

Gazdag Gábortól megtudtuk, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fülbe jutó és visszaverődő hanghullámokat lehet a készülékkel mérni, így kapunk objektív eredményt arról, hogy a hallás folyamata rendben lezajlik a gyermeknél. Azt is pontosan mérni tudjuk, ha például egy adott frekvencia érték mellett halláscsökkenés jelentkezik.

 

A vizsgálatokkal nemcsak a halláscsökkenés tényét tudjuk igazolni, de a műszerekkel azt is fel tudjuk fedni, hogy hol, a fülnek mely részén áll fenn probléma. Az OAE teszt a belső fület vizsgálja, a BERA a belső fültől a hallóideget, az agykérget.

Mikor javasolt az első csecsemő hallásvizsgálat?

Az első szűrést a BERA készülékkel javasolt elvégezni, a csecsemő 0-4 hónapos kora között. A mielőbbi felismerés ugyanis nagyon lényeges, a korai hallás rehabilitáció nagymértékben segíti a halláscsökkent gyermekek nyelvi, szókincsbeli fejlesztését.

Téma szakértője

 • Audiológiai vizsgálat

 • Szakterületek:
  • Audiológia
 • Specialitások:
  • Hallásküszöb vizsgálat
  • Tympanometria Stapedius reflex
  • Tinnitometria
  • Beszédértés vizsgálata
  • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK