Gombócérzés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

Gombócérzés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2022.01.17 Módosítva: 2022.01.17

A gombócérzés hátterében több betegség is állhat, ám néhány esetben mégsem sikerül konkrét elváltozást kimutatni. Ilyenkor felmerül, hogy a panaszt a stressz és/vagy a nyaki izmok feszessége okozza. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen gyakorlatok segíthetnek enyhíteni a feszültséget a torokban, nyakban és állkapocsban.

Ezeket az izmokat használjuk a beszédhez

A hangképzésben nagyságrendileg száz különböző izom vesz részt. Ezek beszéd közben az agy irányításával egyszerre működnek. Ha az izmok túl gyengék vagy a koordinálásuk valamilyen okból nem tökéletes, akkor beszéd- és hangképzési problémák is jelentkezhetnek – magyarázza dr. Holpert Valéria. Logopédiai foglalkozások során a túl feszes izmokat célzott gyakorlatokkal lehet lazítani, a gyengéket pedig erősíteni.

A gombócérzés fül-orr-gégészeti kiváltó okai

A gombócérzés a torokban nagyon gyakori, sok felnőtt keresi fel a fül-orr-gégészeti rendeléseket ilyen panasszal. A sokszor nehezen körülírható tünet nem jár kifejezett fájdalommal, nem torokfájásról van szó, sokkal inkább egy állandó nyomás érzés, mintha valami a torkunkon akadt volna.

 

Gombócérzés a torokban okainak kivizsgálása fül-orr-gégésznél.Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy gombócérzés esetén fontos első körben a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Ennek során ki lehet zárni az esetleges gége, hangszalag problémákat, egyéb elváltozásokat, amelyek a panaszt okozhatják. Gyakori, hogy a kiváltó ok nem fül-orr-gégészeti eredetű, hanem reflux betegség miatt jelentkezik, ilyen esetben a gasztoenterológussal együtt szükséges kezelni a beteget.

Gombócérzés – stressz és szorongás miatt

Előfordulhat azonban olyan eset is, hogy konkrét elváltozás nem mutatható ki, de a gombócérzés nem szűnik, s ezzel jelentősen rontja a beteg életminőségét. Kiváltó okként felmerül a stressz és a szorongás szerepe is. Ilyenkor a nyaki, állkapocs és torok területén lévő izmok ellazításával sok esetben eredményesen lehet kezelni a problémát.

 

Néhány egyszerű gyakorlat segít a nyaki izmok ellazításában – magyarázza dr. Holpert Valéria. Ilyen például, ha ásítást imitálunk, majd lassan kifújjuk a levegőt, miközben az ajkakat fokozatosan összezárjuk. Egyszerű, de hasznos a légzőgyakorlat is, melynek során ülő testhelyzetben a kezünket a hasunkra tesszük, lassan beszívjuk a levegőt, rövid ideig benntartjuk, majd lassan kifújjuk. Az arcizmokat átmozgató gyakorlatok és a vállizmok lazítása is segíthet, ezeket a mozdulatokat érdemes szakembertől elsajátítani. A gombócérzés kezeléséhez ezért - ha a fül-orr-gégészeti kivizsgálás nem mutat elváltozásokat – logopédus, gyógytornász segítségére és stresszkezelő technikák elsajátítására is szükség lehet.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Dr. Holpert Valéria adjunktus nő!

Hajdú-Bihar megyéből írok Önnek. A kisfiam 3 éves és születése óta orrdugulása van. Már több fül-orr-gégésznél is jártunk vele, de nem oldódott meg a problémánk. Mindenütt azt a választ kapjuk, hogy használjunk orrsprayket, orrszívást. De már ez sem használ, nyitott szájjal alszik. Tisztelettel kérném az Ön segítségét, már nem tudunk hova fordulni. Természetesen a távolság nem akadály, felvisszük, ha Ön tud a problémánkra megoldást.
Köszönettel Kontor Ibolya

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Kontor Ibolya !

A nyitott szájjal alvást okozhatja a megnagyobbodott orrmandula illetve a nagyra nőtt mandulák is. A túlzott orrcsepp használat is eredményezhet orrdugulást. Azt javaslom amennyiben a nyitott szájjal alváson kívül nincs más probléma próbáljanak csak egyszerű sós orrtisztítást végezni lefekvés előtt, kicsit emeljék meg az ágyvéget és várjunk így 1 hónapot változik-e valamennyit az orrdugulás. ! Amenyniben egyéb panaszai is vannak a gyermekének / rossz alvás, fülproblémák... / mindenképpen mielőbbi vizsgálat lenne szükséges.


Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Azonnal fogadtak, a kérdőív kitöltése után kb. 5 perccel már a vizsgálóban voltunk. A főorvos asszony nagyon alaposan vizsgálta meg a gyereket, közérthetően és részletesen elmondta a diagnózist, a kezelés módját és a gyógyulás várható folyamatát, időtartamát.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

A közelmúltban megdöbbentő hír jelent meg az énekessel kapcsolatban. Egy nap arra ébredt, hogy elvesztette, majd rövid időn belül orrcseppek segítségével visszanyerte a hallását. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, segítsen értelmezni, hogy mi állhat az eset hátterében.

További részletek
Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

További részletek
Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok