Gombócérzés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

Gombócérzés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2022.01.17 Módosítva: 2022.01.17

A gombócérzés hátterében több betegség is állhat, ám néhány esetben mégsem sikerül konkrét elváltozást kimutatni. Ilyenkor felmerül, hogy a panaszt a stressz és/vagy a nyaki izmok feszessége okozza. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen gyakorlatok segíthetnek enyhíteni a feszültséget a torokban, nyakban és állkapocsban.

Ezeket az izmokat használjuk a beszédhez

A hangképzésben nagyságrendileg száz különböző izom vesz részt. Ezek beszéd közben az agy irányításával egyszerre működnek. Ha az izmok túl gyengék vagy a koordinálásuk valamilyen okból nem tökéletes, akkor beszéd- és hangképzési problémák is jelentkezhetnek – magyarázza dr. Holpert Valéria. Logopédiai foglalkozások során a túl feszes izmokat célzott gyakorlatokkal lehet lazítani, a gyengéket pedig erősíteni.

A gombócérzés fül-orr-gégészeti kiváltó okai

A gombócérzés a torokban nagyon gyakori, sok felnőtt keresi fel a fül-orr-gégészeti rendeléseket ilyen panasszal. A sokszor nehezen körülírható tünet nem jár kifejezett fájdalommal, nem torokfájásról van szó, sokkal inkább egy állandó nyomás érzés, mintha valami a torkunkon akadt volna.

 

Gombócérzés a torokban okainak kivizsgálása fül-orr-gégésznél.Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy gombócérzés esetén fontos első körben a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Ennek során ki lehet zárni az esetleges gége, hangszalag problémákat, egyéb elváltozásokat, amelyek a panaszt okozhatják. Gyakori, hogy a kiváltó ok nem fül-orr-gégészeti eredetű, hanem reflux betegség miatt jelentkezik, ilyen esetben a gasztoenterológussal együtt szükséges kezelni a beteget.

Gombócérzés – stressz és szorongás miatt

Előfordulhat azonban olyan eset is, hogy konkrét elváltozás nem mutatható ki, de a gombócérzés nem szűnik, s ezzel jelentősen rontja a beteg életminőségét. Kiváltó okként felmerül a stressz és a szorongás szerepe is. Ilyenkor a nyaki, állkapocs és torok területén lévő izmok ellazításával sok esetben eredményesen lehet kezelni a problémát.

 

Néhány egyszerű gyakorlat segít a nyaki izmok ellazításában – magyarázza dr. Holpert Valéria. Ilyen például, ha ásítást imitálunk, majd lassan kifújjuk a levegőt, miközben az ajkakat fokozatosan összezárjuk. Egyszerű, de hasznos a légzőgyakorlat is, melynek során ülő testhelyzetben a kezünket a hasunkra tesszük, lassan beszívjuk a levegőt, rövid ideig benntartjuk, majd lassan kifújjuk. Az arcizmokat átmozgató gyakorlatok és a vállizmok lazítása is segíthet, ezeket a mozdulatokat érdemes szakembertől elsajátítani. A gombócérzés kezeléséhez ezért - ha a fül-orr-gégészeti kivizsgálás nem mutat elváltozásokat – logopédus, gyógytornász segítségére és stresszkezelő technikák elsajátítására is szükség lehet.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Nő!
Van egy 5 és fél éves kislányom, aki amióta beszél a hangja egy kicsit kaparós, rekedtes, erős.
A közelmúltban a gyermekorvos elküldött vele fül orr gégész szakorvoshoz, de nem tudtak megállapatani semmit, mert a a kislány nem volt nyílvan nyugodt, ezért a hangszalagokat a gegetukorrel nem sikerült megvizsgálni.
A doktornő kizárta, hogy gyomorsav okozná a hangelvaltozast.
És a fibroszkópos vizsgálatot, illetve a hang phoniatriai vizsgálatat javasolta.
Én nagyon tartok a fibroszkópos vizsgálattól.
Valóban szükség van rá? Nem elegendő rögtön logopédushoz fordulni?
Hiszen ha veleszületett jóindulatú elváltozasrol van szó, ilyen korban nem szokás műténi?
Tisztelettel üdvözlöm.
Takács Mónika

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Takács Mónika !

A fiberoszkópos vizsgálattól nem kell tartani, mert nem fájdalmas, de mindenképpen szükség van azért a gyermek közreműködésére is. A logopédiai kezelés előtt mindenképpen szükség van foniátriai vizsgálatra is. A magam részéről amennyiben nem sikerül a gyermeket rábírni egy eszközös vizsgálatra a logopédiai kezelés megkezdését is ajálanám és a későbbiekben vissza lehet térni a fizikalis vizsgálatra is.


Üdvözlettel
Dr Holpert Valéria


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Korrekt

„Korrekt vizsgálat, udvarias bánásmód, érthetően megfogalmazott diagnózis.”

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

A horkolásnak több kiváltó oka is lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa néhány gyakori kiváltó okot nevezett meg, melyeket fül-orr-gégészeti vizsgálat során lehet diagnosztizálni.

További részletek
Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

A lágy szájpad közepén elhelyezkedő nyelvcsap gyulladását különböző tünetek kísérik. A fájdalom mellett nyelési nehézség jelentkezhet, a beteg úgy érezheti, hogy valami a torkán akadt. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miben különbözik ez a betegség a valódi gombócérzéstől, más néven globus szindrómától.

További részletek
Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

A halláscsökkenés lehet átmeneti vagy tartós. Ha kialakult, fontos, hogy mielőbb felismerjék és kezeljék, mert az ép hallás hiánya az élet számos területén érezhető, és akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen korai jelekből ismerhető fel a halláscsökkenés.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!