Gombócérzés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

Gombócérzés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2024.01.22 13:30

A gombócérzés hátterében több betegség is állhat, ám néhány esetben mégsem sikerül konkrét elváltozást kimutatni. Ilyenkor felmerül, hogy a panaszt a stressz és/vagy a nyaki izmok feszessége okozza. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen gyakorlatok segíthetnek enyhíteni a feszültséget a torokban, nyakban és állkapocsban.

Ezeket az izmokat használjuk a beszédhez

A hangképzésben nagyságrendileg száz különböző izom vesz részt. Ezek beszéd közben az agy irányításával egyszerre működnek. Ha az izmok túl gyengék vagy a koordinálásuk valamilyen okból nem tökéletes, akkor beszéd- és hangképzési problémák is jelentkezhetnek – magyarázza dr. Holpert Valéria. Logopédiai foglalkozások során a túl feszes izmokat célzott gyakorlatokkal lehet lazítani, a gyengéket pedig erősíteni.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A gombócérzés fül-orr-gégészeti kiváltó okai

A gombócérzés a torokban nagyon gyakori, sok felnőtt keresi fel a fül-orr-gégészeti rendeléseket ilyen panasszal. A sokszor nehezen körülírható tünet nem jár kifejezett fájdalommal, nem torokfájásról van szó, sokkal inkább egy állandó nyomás érzés, mintha valami a torkunkon akadt volna.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy gombócérzés esetén fontos első körben a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Ennek során ki lehet zárni az esetleges gége, hangszalag problémákat, egyéb elváltozásokat, amelyek a panaszt okozhatják. Gyakori, hogy a kiváltó ok nem fül-orr-gégészeti eredetű, hanem reflux betegség miatt jelentkezik, ilyen esetben a gasztoenterológussal együtt szükséges kezelni a beteget.gombócérzet a torokban, stressz miatt

Gombócérzés – stressz és szorongás miatt

Előfordulhat azonban olyan eset is, hogy konkrét elváltozás nem mutatható ki, de a gombócérzés nem szűnik, s ezzel jelentősen rontja a beteg életminőségét. Kiváltó okként felmerül a stressz és a szorongás szerepe is. Ilyenkor a nyaki, állkapocs és torok területén lévő izmok ellazításával sok esetben eredményesen lehet kezelni a problémát.

Néhány egyszerű gyakorlat segít a nyaki izmok ellazításában – magyarázza dr. Holpert Valéria. Ilyen például, ha ásítást imitálunk, majd lassan kifújjuk a levegőt, miközben az ajkakat fokozatosan összezárjuk. Egyszerű, de hasznos a légzőgyakorlat is, melynek során ülő testhelyzetben a kezünket a hasunkra tesszük, lassan beszívjuk a levegőt, rövid ideig benntartjuk, majd lassan kifújjuk. Az arcizmokat átmozgató gyakorlatok és a vállizmok lazítása is segíthet, ezeket a mozdulatokat érdemes szakembertől elsajátítani. A gombócérzés kezeléséhez ezért - ha a fül-orr-gégészeti kivizsgálás nem mutat elváltozásokat – logopédus, gyógytornász segítségére és stresszkezelő technikák elsajátítására is szükség lehet.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

  Rendelési információ:

Orvos válaszol

Jó napot kívánok, a következő probléma megoldásában kérném szíves véleményüket:

Kb 2 hete érzek a garat hátsó részénél váladék "csorgást". Mandulám nincs és nem érzem, hogy megfáztam volna. Allergiás sem vagyok. Mi lehet ez?

Köszönettel:
Szabó Lászlóné

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Szabó Lászlóné !

Egy enyhe fertőzés, reflux, nyálkahártya rendellenesség és sok egyéb dolog lehet a háttérben. Amennyiben 1-2 héten keresztül nem enyhülnek a panaszai mindenképpen vizsgálatra kellene bejelentkeznie.

Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyerekközpontúan bánt a kisfiammal

"A doktornő barátságosan és gyerekközpontúan bánt a kisfiammal. Minden kérdésemre választ kaptam és úgy tűnik a kisfiam betegségére, ami már sajnos évek óta elhúzódik végre megoldást talált már az első alkalomkor a doktornő. Teljesen új, egyszerű kezelést javasolt a kisfiam fülbetegségére a korábbi más orvosok által javasolt antibiotikum kúra helyett. Ezért nagyon hálás vagyok."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK