Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.11.02 Módosítva: 2021.11.30

Ha a hangja időnként elakad, beszéd közben elcsuklik, hangszíne az utóbbi időben rekedtessé vált, érdemes kivizsgáltatnia, hogy mi okozza a panaszokat! Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy a háttérben hangszálpolip is állhat, ami kezelés nélkül további komplikációkhoz vezet.

Sokáig lappanghat

Az orrpolipról talán többen hallottunk, ez az elváltozás azért is ismertebb, mert hamar felismerhető panaszt okoz. Elhelyezkedésétől és méretétől függően csökkenti egyik vagy mindkét orrjárat átjárhatóságát, a beteget rendszerint a tartós orrdugulás viszi orvoshoz. A hangszálpolip azonban gyakran nem vált ki ilyen jellegzetes tünetet, ha például a hangszál alsó részén helyezkedik el, akkor sokáig nem okoz panaszt a beszédben, vagy csak kevésbé jellegzetes tünetei vannak.

A hangszálpolip tünetei

Rekedtséget, elcsukló hangot is okozhat a hangszálpolip.Ha egy légúti betegségen estünk át a közelmúltban, akkor elhúzódó rekedtséget tapasztalhatunk, ez a tünet akár hetekig is megmaradhat, de idővel teljesen meggyógyul, visszatér az eredeti hangszín.

 

Ha azonban egyéb tünet vagy korábbi légúti betegség nélkül is – akár állandó, akár időszakos – rekedtség jelentkezik, akkor azt mindig fontos komolyan venni. Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy figyelem felhívó jelzés az is, ha beszéd közben egyre gyakrabban elcsuklik a hangunk. Ez ugyanis azt jelezheti, hogy a polip már kialakult valahol a hangszalagon, de az elhelyezkedése miatt csak időnként, bizonyos hangmagasság mellett okoz tünetet, például a halk beszéd nem lehetséges.

Ezt fontos mielőbb felismerni

A hangszál polip kialakulása szorosan összefügg a hangszalagokat érő fokozott terheléssel – énekesek, színészek körében gyakoribb. Mivel számukra a hangjuk munkaeszköz, ők hamarabb orvoshoz fordulnak, bármilyen problémát észlelnek.

 

A nem túl jellegzetes tünetek miatt azonban a hangszalag polip rendszerint csak hosszabb lappangási idő után kerül felismerésre. Ennek oka, hogy kialakulására a belélegzett levegő minősége is hatással van rá, jelentős rizikófaktor a dohányzás is. A dohányosok tapasztalhatják, hogy hangjuk az évek alatt egyre rekedtesebbé válik, így gyakran nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget ennek. Pedig a dohányfüst irritálja a hangszálakat, egy olyan tartós gyulladást idéz elő, aminek talaján a hangszál polip is könnyen kialakulhat.

 

Habár a hangszál polip jóindulatú szövetszaporulat, kezelése, a mielőbbi műtéti eltávolítás lényeges – figyelmeztet dr. Holpert Valéria. A polip jelenléte miatt ugyanis a hangképzés megváltozik, a hangszálakat túlerőltetjük, a hang terhelhetősége egyre csökken, ami egyéb komplikációkhoz vezet, idővel akár teljes némaságra is kényszerülhetünk.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

32 éves fiatalember vagyok. Manduláim megvannak. 1-2 havonta visszatérő nyelési fájdalmaim vannak. Általában pár napig tart, de viszont mindig csak a bal oldalon, és észrevettem hogy a fájdalom mértéke nagyban függ a fejtartásomtól. Például az oldalamon fekve vagy oldalra tartott fejjel alig, vagy egyáltalán nem érezhető, de viszont ha hátrahajtom a fejem, feszül és fáj bal oldalon az állam alatt, és ezután pár percre mégfájdalmasabbá válik a nyelés. Azt is megfigyeltem, hogy amikor fáj, több slejm van a torkomban, és torokköszörülés után egy rövid időre teljesen megszűnik a fájdalom. Ivás közben csak az első két korty fáj, evés közben egyáltalán nem fáj a nyelés. Az enyhe levertségen kívül más tünetem nincs, és nem sugárzik fülbe a fájdalom.
Ez gyakori? Lehet például krónikus mandulagyulladás? Vagy esetleg valami komolyabb?
Nyilván pontosat csak egy kivizsgálás után lehetne mondani, de én kíváncsi lennék az Ön véleményére.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel, Péter

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Szabadi Péter!

A leírt panaszok semmi esetre nem utalnak gyulladásra. Vizsgálat nélkül talán a reflux lehetőségére gondolnék. A visszatérő jelleg miatt mindenképpen azt ajánlom, hogy forduljon orvoshoz, aki a vizsgálaton kívül az egyéb diagnosztikus vizsgálatokat is elrendeli.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Azonnal fogadtak, a kérdőív kitöltése után kb. 5 perccel már a vizsgálóban voltunk. A főorvos asszony nagyon alaposan vizsgálta meg a gyereket, közérthetően és részletesen elmondta a diagnózist, a kezelés módját és a gyógyulás várható folyamatát, időtartamát.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

A nyelv sokat elárul a szervezetünk állapotáról. Ha megváltozik a színe és a felülete, az akár nyelvgyulladást is jelezhet. Arról, hogy mi a teendő ilyen esetben, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.

További részletek
Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Fülfájás és halláscsökkenés jelzi a dobhártya gyulladását. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okok vezethetnek a betegség kialakulásához és hogyan lehet kezelni a tüneteket.

További részletek
Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

A hallásvizsgálat elvégzése minden csecsemő számára ajánlott, még 4 hetes kora előtt. Vannak azonban bizonyos állapotok, melyek kapcsán fokozott a halláscsökkenés rizikója. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy melyek ezek és hogyan változik ilyen esetben a kontrollvizsgálatok menete.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!