Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.11.02 Módosítva: 2021.11.30

Ha a hangja időnként elakad, beszéd közben elcsuklik, hangszíne az utóbbi időben rekedtessé vált, érdemes kivizsgáltatnia, hogy mi okozza a panaszokat! Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy a háttérben hangszálpolip is állhat, ami kezelés nélkül további komplikációkhoz vezet.

Sokáig lappanghat

Az orrpolipról talán többen hallottunk, ez az elváltozás azért is ismertebb, mert hamar felismerhető panaszt okoz. Elhelyezkedésétől és méretétől függően csökkenti egyik vagy mindkét orrjárat átjárhatóságát, a beteget rendszerint a tartós orrdugulás viszi orvoshoz. A hangszálpolip azonban gyakran nem vált ki ilyen jellegzetes tünetet, ha például a hangszál alsó részén helyezkedik el, akkor sokáig nem okoz panaszt a beszédben, vagy csak kevésbé jellegzetes tünetei vannak.

A hangszálpolip tünetei

Rekedtséget, elcsukló hangot is okozhat a hangszálpolip.Ha egy légúti betegségen estünk át a közelmúltban, akkor elhúzódó rekedtséget tapasztalhatunk, ez a tünet akár hetekig is megmaradhat, de idővel teljesen meggyógyul, visszatér az eredeti hangszín.

 

Ha azonban egyéb tünet vagy korábbi légúti betegség nélkül is – akár állandó, akár időszakos – rekedtség jelentkezik, akkor azt mindig fontos komolyan venni. Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy figyelem felhívó jelzés az is, ha beszéd közben egyre gyakrabban elcsuklik a hangunk. Ez ugyanis azt jelezheti, hogy a polip már kialakult valahol a hangszalagon, de az elhelyezkedése miatt csak időnként, bizonyos hangmagasság mellett okoz tünetet, például a halk beszéd nem lehetséges.

Ezt fontos mielőbb felismerni

A hangszál polip kialakulása szorosan összefügg a hangszalagokat érő fokozott terheléssel – énekesek, színészek körében gyakoribb. Mivel számukra a hangjuk munkaeszköz, ők hamarabb orvoshoz fordulnak, bármilyen problémát észlelnek.

 

A nem túl jellegzetes tünetek miatt azonban a hangszalag polip rendszerint csak hosszabb lappangási idő után kerül felismerésre. Ennek oka, hogy kialakulására a belélegzett levegő minősége is hatással van rá, jelentős rizikófaktor a dohányzás is. A dohányosok tapasztalhatják, hogy hangjuk az évek alatt egyre rekedtesebbé válik, így gyakran nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget ennek. Pedig a dohányfüst irritálja a hangszálakat, egy olyan tartós gyulladást idéz elő, aminek talaján a hangszál polip is könnyen kialakulhat.

 

Habár a hangszál polip jóindulatú szövetszaporulat, kezelése, a mielőbbi műtéti eltávolítás lényeges – figyelmeztet dr. Holpert Valéria. A polip jelenléte miatt ugyanis a hangképzés megváltozik, a hangszálakat túlerőltetjük, a hang terhelhetősége egyre csökken, ami egyéb komplikációkhoz vezet, idővel akár teljes némaságra is kényszerülhetünk.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Jó napot kívánok! Van egy 3 éves kislányom és amióta elkezdte az ovodat,surjen megbetegszik. Most utoljára úgy megfázott ,hogy 3 hete nem tisztul ki az orra. Amikor alszik hallatszik,hogy be van neki dugulva. Nappal semmi gond,nem lázas,eszik jól,de nem is nagyon csorog az orra. Mitől lehet neki eldugulva a kis orra? Míg nem járt oviba nem volt beteges. Sokszor még hallgattam,hogy szuszog-e. Most meg a száján veszi a levegőt. De ha nem volt beteg az orran vette a levegőt. Így is lehetséges,hogy nagyobb a polipja vagy az orrmandula? Ön szerint mitől lehet? Választát előre is köszönöm szépen!

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Melinda !

Természetes , hogy a közösségbe kerülő gyermek így reagál az új mirobiális környezetre. Jelenleg az orrlégzési nehézséget a nyálkahártya és orrmandula duzzanat okozhatja, ami remélhetőleg egy hosszabb tünetmentes periodus után rendeződik.


Üdvözlettel,

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gondos és alapos

"Egy 14 évvel ezelőtti radikális fülműtét után folyamatos problémám - fülfájás, fülfolyás - voltak, szinte soha sem voltam tünetmentes, havonta jelentem meg , a szakrendeléseken, ami miatt a komfort érzetem a nullával volt egyenlő. 2014. októberében voltam Doktornőnél, ami után mostanáig tünetmentes voltam. Akkor is és most egy fájdalom mentes, nagyon gondos és alapos kezelést kaptam, maximális kedvességgel, empátiával. Rendkívül hálás vagyok Neki!"

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Sportoljunk-e náthásan?

Sportoljunk-e náthásan?

Aki rendszeresen sportol, nehezen hagy ki edzéseket, de vajon jól tesszük-e, ha kezdődő légúti betegséggel is a mozgást választjuk? Az őszi és téli időszakban gyakran felmerülő kérdésre dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa válaszolt.

További részletek
Így használja a fülhallgatót, hogy megelőzze a halláskárosodást!

Így használja a fülhallgatót, hogy megelőzze a halláskárosodást!

A belső fület, hallóidegeket károsítja, ha túl hangosan hallgatjuk a fej-, vagy fülhallgatóval a zenét. Vélhetően ez is szerepet játszik abban, hogy az utóbbi években nőtt a fiatalkori hallásproblémák esetszáma. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztense elmondta, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

További részletek
Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Ha a hangja időnként elakad, beszéd közben elcsuklik, hangszíne az utóbbi időben rekedtessé vált, érdemes kivizsgáltatnia, hogy mi okozza a panaszokat! Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy a háttérben hangszálpolip is állhat, ami kezelés nélkül további komplikációkhoz vezet.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat