Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.11.02 Módosítva: 2024.01.22

Ha a hangja időnként elakad, beszéd közben elcsuklik, hangszíne az utóbbi időben rekedtessé vált, érdemes kivizsgáltatnia, hogy mi okozza a panaszokat! Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy a háttérben hangszálpolip is állhat, ami kezelés nélkül további komplikációkhoz vezet.

Sokáig lappanghat

Az orrpolipról talán többen hallottunk, ez az elváltozás azért is ismertebb, mert hamar felismerhető panaszt okoz. Elhelyezkedésétől és méretétől függően csökkenti egyik vagy mindkét orrjárat átjárhatóságát, a beteget rendszerint a tartós orrdugulás viszi orvoshoz. A hangszálpolip azonban gyakran nem vált ki ilyen jellegzetes tünetet, ha például a hangszál alsó részén helyezkedik el, akkor sokáig nem okoz panaszt a beszédben, vagy csak kevésbé jellegzetes tünetei vannak.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A hangszálpolip tünetei

Ha egy légúti betegségen estünk át a közelmúltban, akkor elhúzódó rekedtséget tapasztalhatunk, ez a tünet akár hetekig is megmaradhat, de idővel teljesen meggyógyul, visszatér az eredeti hangszín.

Ha azonban egyéb tünet vagy korábbi légúti betegség nélkül is – akár állandó, akár időszakos – rekedtség jelentkezik, akkor azt mindig fontos komolyan venni. Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy figyelem felhívó jelzés az is, ha beszéd közben egyre gyakrabban elcsuklik a hangunk. Ez ugyanis azt jelezheti, hogy a polip már kialakult valahol a hangszalagon, de az elhelyezkedése miatt csak időnként, bizonyos hangmagasság mellett okoz tünetet, például a halk beszéd nem lehetséges.

Ezt fontos mielőbb felismernitorokfájás

A hangszál polip kialakulása szorosan összefügg a hangszalagokat érő fokozott terheléssel – énekesek, színészek körében gyakoribb. Mivel számukra a hangjuk munkaeszköz, ők hamarabb orvoshoz fordulnak, bármilyen problémát észlelnek.

A nem túl jellegzetes tünetek miatt azonban a hangszalag polip rendszerint csak hosszabb lappangási idő után kerül felismerésre. Ennek oka, hogy kialakulására a belélegzett levegő minősége is hatással van rá, jelentős rizikófaktor a dohányzás is. A dohányosok tapasztalhatják, hogy hangjuk az évek alatt egyre rekedtesebbé válik, így gyakran nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget ennek. Pedig a dohányfüst irritálja a hangszálakat, egy olyan tartós gyulladást idéz elő, aminek talaján a hangszál polip is könnyen kialakulhat.

Habár a hangszál polip jóindulatú szövetszaporulat, kezelése, a mielőbbi műtéti eltávolítás lényeges – figyelmeztet dr. Holpert Valéria. A polip jelenléte miatt ugyanis a hangképzés megváltozik, a hangszálakat túlerőltetjük, a hang terhelhetősége egyre csökken, ami egyéb komplikációkhoz vezet, idővel akár teljes némaságra is kényszerülhetünk.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

  Rendelési információ:

Orvos válaszol

Évek óta szenvedek amiatt, hogy a torkomban folyamatosan csorog a váladék. Jelenleg olyan állapotban vagyok, hogy aludni sem tudok, mert arra riadok, hogy nem kapok levegőt. Napi 3-4 óra az alvásidőm. Közel 3 éve kivették a garatmandulámat, mondván majd megszűnik a dolog, de csak rosszabbodott. Voltam immunológiai vizsgálaton, nyaki CT-n, arckoponya CT-n, röntgenen, volt torokváladék vétel, de semmi és a helyzetem egyre súlyosabb. Szeretném megkérdezni van-e remény ebben a vírusos időszakban vizsgálatra és van-e remény arra, hogy valaha is felépülök. 68 éves vagyok és van egy pitvar fibrillációm ami miatt 2 éve sor került egy műtétre. Ezt februárban meg kellene ismételni, de nem tudom bevállalható e részemről.
Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm: Szucskó Jánosné

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Szucskó Jánosné!

A vizsgálatokat folytatunk most is.
Nagyon szívesen átnézem a leleteit, mert az ön által leírtak alapján részletesen kivizsgálták, sajnos előfordulhat, hogy ezen a krónikus állapoton én sem tudok segíteni. Nem tudom volt-e gastroenterológiai vizsgálaton, mert gyakran a reflux betegség is tud hasonló tüneteket okozni.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gondos és alapos

"Egy 14 évvel ezelőtti radikális fülműtét után folyamatos problémám - fülfájás, fülfolyás - voltak, szinte soha sem voltam tünetmentes, havonta jelentem meg , a szakrendeléseken, ami miatt a komfort érzetem a nullával volt egyenlő. 2014. októberében voltam Doktornőnél, ami után mostanáig tünetmentes voltam. Akkor is és most egy fájdalom mentes, nagyon gondos és alapos kezelést kaptam, maximális kedvességgel, empátiával. Rendkívül hálás vagyok Neki!"

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Segítség, orrsprayfüggő lettem! Mit tegyek?

Segítség, orrsprayfüggő lettem! Mit tegyek?

Az orrdugulás egy igencsak kellemetlen tünet, ami napokon vagy heteken keresztül megkeserítheti az életünket. Ilyenkor nem érezzük a szagokat, nem élvezhetjük az ízeket, és gyakran a torkunk is kiszárad az állandó szájon át történő légzéstől. Az orrspray-től a párásításon át sokféle házi praktika létezik a kínzó tünetek enyhítésére, ám a tartós orrdugulás miatt érdemes fül-orr-gégészt is felkeresni – javasolja a Fül-orr-gége Központ orvosa, dr. Csóka János fül-orr-gégész.

További részletek
Milyen jelei lehetnek a csecsemőkori középfülgyulladásnak?

Milyen jelei lehetnek a csecsemőkori középfülgyulladásnak?

Ha egy csecsemő folyamatosan a füléhez kapkod, nyűgösnek tűnik és szopási sztrájkba kezd, sokszor ebben a formában adja szülei tudtára, hogy fáj a füle. A fülfájás igen gyakori betegség a gyermekek körében, ami sokszor a középfülgyulladás egyik kísérő tünete. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa nem csak e betegség jellegzetes tünetekről osztja meg tapasztalatait, de egyúttal az ilyenkor szükséges teendőket is összefoglalja.

További részletek
Lehet, hogy ön is rosszul cseppenti magának a fülcseppeket? Mutatjuk, hol hibázhat

Lehet, hogy ön is rosszul cseppenti magának a fülcseppeket? Mutatjuk, hol hibázhat

A fülcseppek segítséget jelenthetnek a fülfájdalom, a különféle gyulladások, a viszketés vagy a fülzsírdugó kezelésében. Ezeknek a készítményeknek a használata azonban csak akkor lesz sikeres és biztonságos, ha megfelelő cseppentési technikát alkalmazunk, és betartunk néhány alapvető szabályt. Dr. Moric Krisztina, fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével sorra vettük a fülcseppentéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!