Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.11.02 Módosítva: 2021.11.30

Ha a hangja időnként elakad, beszéd közben elcsuklik, hangszíne az utóbbi időben rekedtessé vált, érdemes kivizsgáltatnia, hogy mi okozza a panaszokat! Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy a háttérben hangszálpolip is állhat, ami kezelés nélkül további komplikációkhoz vezet.

Sokáig lappanghat

Az orrpolipról talán többen hallottunk, ez az elváltozás azért is ismertebb, mert hamar felismerhető panaszt okoz. Elhelyezkedésétől és méretétől függően csökkenti egyik vagy mindkét orrjárat átjárhatóságát, a beteget rendszerint a tartós orrdugulás viszi orvoshoz. A hangszálpolip azonban gyakran nem vált ki ilyen jellegzetes tünetet, ha például a hangszál alsó részén helyezkedik el, akkor sokáig nem okoz panaszt a beszédben, vagy csak kevésbé jellegzetes tünetei vannak.

A hangszálpolip tünetei

Rekedtséget, elcsukló hangot is okozhat a hangszálpolip.Ha egy légúti betegségen estünk át a közelmúltban, akkor elhúzódó rekedtséget tapasztalhatunk, ez a tünet akár hetekig is megmaradhat, de idővel teljesen meggyógyul, visszatér az eredeti hangszín.

 

Ha azonban egyéb tünet vagy korábbi légúti betegség nélkül is – akár állandó, akár időszakos – rekedtség jelentkezik, akkor azt mindig fontos komolyan venni. Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy figyelem felhívó jelzés az is, ha beszéd közben egyre gyakrabban elcsuklik a hangunk. Ez ugyanis azt jelezheti, hogy a polip már kialakult valahol a hangszalagon, de az elhelyezkedése miatt csak időnként, bizonyos hangmagasság mellett okoz tünetet, például a halk beszéd nem lehetséges.

Ezt fontos mielőbb felismerni

A hangszál polip kialakulása szorosan összefügg a hangszalagokat érő fokozott terheléssel – énekesek, színészek körében gyakoribb. Mivel számukra a hangjuk munkaeszköz, ők hamarabb orvoshoz fordulnak, bármilyen problémát észlelnek.

 

A nem túl jellegzetes tünetek miatt azonban a hangszalag polip rendszerint csak hosszabb lappangási idő után kerül felismerésre. Ennek oka, hogy kialakulására a belélegzett levegő minősége is hatással van rá, jelentős rizikófaktor a dohányzás is. A dohányosok tapasztalhatják, hogy hangjuk az évek alatt egyre rekedtesebbé válik, így gyakran nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget ennek. Pedig a dohányfüst irritálja a hangszálakat, egy olyan tartós gyulladást idéz elő, aminek talaján a hangszál polip is könnyen kialakulhat.

 

Habár a hangszál polip jóindulatú szövetszaporulat, kezelése, a mielőbbi műtéti eltávolítás lényeges – figyelmeztet dr. Holpert Valéria. A polip jelenléte miatt ugyanis a hangképzés megváltozik, a hangszálakat túlerőltetjük, a hang terhelhetősége egyre csökken, ami egyéb komplikációkhoz vezet, idővel akár teljes némaságra is kényszerülhetünk.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Kisfiam 7 éves. Ki akarják venni az orrmanduláját. Borzasztóan rosszul alszik. Levegőért kapkod, légzéskimaradása is van néha. Mintha mindig taknyos lenne. Ha kifújja is, pár perc múlva újra van váladék. Vagy nem jön semmi, viszont lehet hallani a tortyogást. 26 nappal ezelőtt savós fülgyulladás miatt felszúrták a fülét. Most megint nem hall rendesen. A kérdésem. Csak a megnagyobbodott orrmandula okozhatja ezeket a tüneteket? Vagy táplálék esetleg légúti allergia is?

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Regdonyné Kubinyi Éva!

A leírt panaszok hátterében általában az orrmandula megnagyobbodása áll, de természetesen kb 5-10 %-ban az Ön által felsoroltak és a reflux is állhat a panaszok hátterében. Amennyiben alvászavara van mindenképpen javasolnék alvásvizsgálatot is.


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész és megértő

"A fül- orr gégészeti orvos nagyon segítőkész és megértő volt."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

A dohányzás a halláscsökkenés egyik rizikótényezője. A kutatások azt mutatták, hogy a cigarettafüstnek való expozíció - akár közvetlen vagy közvetett módon – egyaránt károsíthatja a hallásunkat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az összefüggés okairól kérdeztük.

További részletek
Orrhangzós beszéd vizsgálata

Orrhangzós beszéd vizsgálata

A jellegzetes orrhangzós beszéd kialakulhat akár egy egyszerű náthától is, de kezeléséhez olykor műtétre is szükség lehet. Arról, hogy mi okozhatja és hogyan történik az orrhangzós beszéd vizsgálata, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek
Gombócérzést okoz a dohányzásról leszokás?

Gombócérzést okoz a dohányzásról leszokás?

Szilveszter éjszakáján sokan fogadják meg, hogy a következő évtől kezdődően füstmentesen élnek. A dohányzás azonban függőség, így a leszokás kellemetlen mellékhatásokkal, elvonási tünetekkel is járhat. Ezekkel kapcsolatban kérdeztük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát, aki azt is elmondta, hogy milyen esetben járhat gombócérzéssel a dohányzásról leszokás.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!