Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2024.01.22 15:32

Ha a hangja időnként elakad, beszéd közben elcsuklik, hangszíne az utóbbi időben rekedtessé vált, érdemes kivizsgáltatnia, hogy mi okozza a panaszokat! Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy a háttérben hangszálpolip is állhat, ami kezelés nélkül további komplikációkhoz vezet.

Sokáig lappanghat

Az orrpolipról talán többen hallottunk, ez az elváltozás azért is ismertebb, mert hamar felismerhető panaszt okoz. Elhelyezkedésétől és méretétől függően csökkenti egyik vagy mindkét orrjárat átjárhatóságát, a beteget rendszerint a tartós orrdugulás viszi orvoshoz. A hangszálpolip azonban gyakran nem vált ki ilyen jellegzetes tünetet, ha például a hangszál alsó részén helyezkedik el, akkor sokáig nem okoz panaszt a beszédben, vagy csak kevésbé jellegzetes tünetei vannak.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A hangszálpolip tünetei

Ha egy légúti betegségen estünk át a közelmúltban, akkor elhúzódó rekedtséget tapasztalhatunk, ez a tünet akár hetekig is megmaradhat, de idővel teljesen meggyógyul, visszatér az eredeti hangszín.

Ha azonban egyéb tünet vagy korábbi légúti betegség nélkül is – akár állandó, akár időszakos – rekedtség jelentkezik, akkor azt mindig fontos komolyan venni. Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy figyelem felhívó jelzés az is, ha beszéd közben egyre gyakrabban elcsuklik a hangunk. Ez ugyanis azt jelezheti, hogy a polip már kialakult valahol a hangszalagon, de az elhelyezkedése miatt csak időnként, bizonyos hangmagasság mellett okoz tünetet, például a halk beszéd nem lehetséges.

Ezt fontos mielőbb felismernitorokfájás

A hangszál polip kialakulása szorosan összefügg a hangszalagokat érő fokozott terheléssel – énekesek, színészek körében gyakoribb. Mivel számukra a hangjuk munkaeszköz, ők hamarabb orvoshoz fordulnak, bármilyen problémát észlelnek.

A nem túl jellegzetes tünetek miatt azonban a hangszalag polip rendszerint csak hosszabb lappangási idő után kerül felismerésre. Ennek oka, hogy kialakulására a belélegzett levegő minősége is hatással van rá, jelentős rizikófaktor a dohányzás is. A dohányosok tapasztalhatják, hogy hangjuk az évek alatt egyre rekedtesebbé válik, így gyakran nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget ennek. Pedig a dohányfüst irritálja a hangszálakat, egy olyan tartós gyulladást idéz elő, aminek talaján a hangszál polip is könnyen kialakulhat.

Habár a hangszál polip jóindulatú szövetszaporulat, kezelése, a mielőbbi műtéti eltávolítás lényeges – figyelmeztet dr. Holpert Valéria. A polip jelenléte miatt ugyanis a hangképzés megváltozik, a hangszálakat túlerőltetjük, a hang terhelhetősége egyre csökken, ami egyéb komplikációkhoz vezet, idővel akár teljes némaságra is kényszerülhetünk.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Anyukám teljes gégeeltávolítás után 3 hetet volt kórházban! aztán hazaengedték kivették az orrszondát, és azt mondták begógyult a seb! Evett is ott is itthon is majd 2 nap múlva levedzedni kezdett a sebe! Mentővel azonnal vissza Pestre! Ott visszakapta az orszondát, 1 hétig bent volt, majd orrszondával hazaengedték! Ez kb 1 hete volt most 2 naponta kötözésre kell járni, betegszállító viszi ma volt átkötözték de még folyik a sebe azt mondják gyógyul! leszívták! Mire számíthatunk? Lelki állapota egyre jobban romlik! Addig sugárra se mehet! Köszönöm a választ!

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Krisztián !

Sajnos néha a gyógyulás több hétig is elhúzódik. Ne csüggedjenek, mert ez még nem jelenti azt, hogy az édesanyja nem fog meggyógyulni. Amennyiben spontán nem záródik ez a sipoly, akkor egy ismételt, de kisebb műtétet szoktak végezni.



Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

"Igen, figyelmes, kedves volt, kérdéseimre megnyugtató válaszokat adott."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Egy tál frissen sült süteménynek, társunk bőrének vagy egy új könyvnek az illata – az élet apró örömei, amelyekről nem szívesen mondanánk le. A szaglás elvesztése nem csak ezektől az élményektől foszt meg, de egészségünket és a biztonságunkat veszélyeztető állapotot is okozhat. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakemberével sorra vettük a szaglásvesztés hátterében álló leggyakoribb okokat.

További részletek
Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Kezdetben megkönnyebbülést okoz, tartós használat esetén azonban függővé is válhatunk a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető úgynevezett lohasztó orrspray-ktől. Egyre többeket érintő problémáról van szó, de kellő elszántsággal és orvosi segítséggel végleg megszabadulhatunk ezektől a készítményektől – nyugtat meg mindenkit dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere.

További részletek
Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

A szeptemberi tanévkezdéssel sok gyermek tér vissza az óvodai és iskolai úszásoktatáshoz is. Mi a teendő, ha a gyermek füle érzékeny az uszoda hideg, klóros vizére, és a szülőknek gyakran kell emiatt fül-orr-gégészhez fordulniuk? Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa szerint egy megfelelően illeszkedő, egyedileg készített és rendszeresen tisztított füldugó egyszerű és hatékony eszköz lehet a hallójárat gyulladás megelőzésére, különösen azoknál, akik korábban többször küszködtek ezzel a problémával.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK