Mi okozhat gombócérzést a torokban?

Mi okozhat gombócérzést a torokban?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2016.02.08 Módosítva: 2023.11.21

Nincs egyedül a tüneteivel, a fül-orr-gégészeti rendelésekre érkező betegeknél ez az egyik leggyakoribb panasz. Globus pharyngeus-nak nevezik, ha valaki fájdalommal nem járó csomót, duzzanatot érez a torkában. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát a betegség lehetséges okairól kérdeztük.

Már a diagnózis is gyógyít

A többség már hosszabb ideje küzd a tünetekkel, mire orvoshoz fordul. Sokan azt gondolják, ha nem fáj, a torok nem vörös, egyéb panaszaik sincsenek, akkor a „gombóc” sem valódi. Eközben a kellemetlen érzés megmarad, a mindennapokban is zavaróvá válik. Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy az érintettek beszéd közben gyakran köszörülik a torkukat, vagy nehezebben vesznek levegőt, rosszul viselik a zárt ruházatot- igazgatják a nyakkendőt, garbót. Az egyre zavaróbb tünetek miatt érthető, hogy már az is megkönnyebbülést jelent, ha az orvos elmondja, hogy a problémájuk valós és jó eséllyel kezelhető.

Régóta létező kórkép 

A betegség nem újkeletű, már 2500 éve is ismerték, elsőként Hippokratész írta le. A történelem során több tényező - például pajzsmirigy elváltozás – is felmerült fő kiváltó okként. Egy időben globus hystericus-ként is emlegették, egyértelmű utalásként a menopauzával és pszichogén tényezőkkel való gyakori összefüggésére. A globus pharyngeus (pharynx-garat) elnevezés 1968-ban született meg. A pontos kiváltó okok azonban még ma is ismeretlenek, leggyakrabban reflux betegség, a nyelőcső záróizmának rendellenességei, pszichológiai, vagy pszichiátriai rendellenességek és stressz áll a háttérben.

Betegségek a háttérben

  • A fül-orr-gégészeti vizsgálat során többek között áttekintjük a gége, garat, hangszalagok, mandulák állapotát is – mondja Holpert doktornő. A gombócérzés gyakran valamilyengombócérzet a torokban gyulladásos folyamat szövődményeként jelentkezik: garat-, mandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás, hátsó garatfali csorgás miatt érzékenyebb lehet a garatnyálkahártya.
  • Ha itt nem látható elváltozás, akkor az egyik leggyakoribb kiváltó ok a túlzott gyomorsav termelődés, ami savcsökkentő készítményekkel kezelhető.
  • A nyelőcső motoros rendellenességei is okozhatják a tüneteket, ilyenkor gyakran társul nyelési nehézség is a gombócérzés mellé.
  • A pajzsmirigybetegségek tüneteként is gyakran jelentkezik ilyen panasz, így érdemes ebbe az irányba is vizsgálódni, különösen, ha fáradékonyság, idegesség, hízás vagy fogyás, hajhullás, bőrszárazság is jelentkezik.
  • A helytelen beszédtechnika, feszes nyakizomzat következtében is kialakulhat a globus érzés.
  • A tüneteket azért sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a nyelési nehézség, gombócérzés daganat jele is lehet.

Stresszkezelés és hangterápia

Az esetek egy részében a kivizsgálás során nem lehet szervi elváltozást kimutatni, ilyenkor pszichológiai tényezők merülnek fel kiváltó okként. Tartós stressz, trauma, családi-, vagy munkahelyi konfliktusok miatti idegesség is okozhat ilyen tünetet. A stresszkezelési technikák elsajátítása, esetleg pszichológus segítsége is megoldást jelenthet ebben a helyzetben. A torok- és a hangszalagok izomzatának megfelelő használata, lazítása beszéd- és hangterápia segítségével megtanulható, így ez is hatékony segítség lehet a gombócérzés elmulasztásához.

 

A Budapesti Fül-orr gégeközpont magánrendelés szolgáltatásai:

Arcüreggyulladás

Orrsövényferdülés

Orrpolipok

Melléküreg-gyulladás

Horkolás

Hallójáratgyulladás

Középfülgyulladás

Mandulagyulladás, tüszős mandulagyulladás

Szédülés

Fülzúgás

Gégegyulladás

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

A mai napon a Balatonban úsztam és a vízben bedugult a fülem. Ez 3 órája történt. Esetleg tud valami tanácsot adni ,hogy hogyan dugítsuk ki? Köszönettel:Kovács Ábel

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Kovács Ábel!

Leginkább azt tanácsolom hogy ne próbálkozzon fültisztító pálcával , mert csak jobban eldugítja. Fültisztító spray-t meg lehet kísérelni, de ebben az esetben valószínűleg már hatástalan lesz. Legokosabbnak azt tartanám, ha nem piszkálná és elmenne fül-orr-gégészeti rendelésre a hétfői napon.


Üdvözlettel
Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész és megértő

"A fül- orr gégészeti orvos nagyon segítőkész és megértő volt."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok