Hogyan kezelhetők a pajzsmirigy műtét utáni hangproblémák?

Hogyan kezelhetők a pajzsmirigy műtét utáni hangproblémák?

fulorrgegekozpont.hu Létrehozva: 2017.02.13 Módosítva: 2023.11.22

A gége közelében zajló műtéti beavatkozások után a hang időnként megváltozhat. Átmeneti némaság, súlyos rekedtség, a hang erőtlensége a leggyakoribb tünet. Annak érdekében, hogy a panaszok mielőbb megszűnjenek, illetve ne rosszabbodjanak, javasolt foniáter és logopédus segítségét kérni.

A gége közelében zajló műtéti beavatkozások után a hang időnként megváltozhat. Átmeneti némaság, súlyos rekedtség, a hang erőtlensége a leggyakoribb tünet. Annak érdekében, hogy a panaszok mielőbb megszűnjenek, illetve ne rosszabbodjanak, javasolt foniáter és logopédus segítségét kérni.

Pajzsmirigy és hangszalagok a szervezetben

A hangszalagok a gégében helyezkednek el, közvetlenül a légcső felett, ezen a területen öleli körbe a légcsövet a pillangó alakú pajzsmirigy és itt érik el a gégét a hangszalagok mozgását szabályozó mozgató idegek. Jellegzetes tünet lehet strumás betegeknél a hangszín megváltozása és a rekedtség, amit a hormonális változáson túl akár a megnagyobbodott pajzsmirigy környezetére való direkt nyomása is kiválthat – magyarázza dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Mivel ennyire közel helyezkednek el egymáshoz, a hang változása nemcsak a pajzsmirigybetegség során következhet be, hanem akkor is, ha műtétre kerül sor.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Tünetek a műtét után

A műtét utáni időszakban rekedtség, a hang erőtlensége, korai kifáradása a leggyakoribb panasz. Gyakran elfogy beszéd közben a páciens levegője. Amennyiben ezeket a tüneteket észleljük, gondolni kell az egyoldali hangszalag mozgató ideg károsodására. Ha mindkét oldalon sérül az ideg, akkor a beteg hangja meglepően jó is lehet, de erős fulladásérzés jelentkezik, ami azonnali műtéti beavatkozást tesz szükségessé.

Az idegek sérülése hangszál-bénulást okoz

Pajzsmirigy műtét közben sérülhet a hangszalag mozgató ideg, aminek az a következménye, hogy az azonos oldali hangszalag megbénul. Ez általában nagyon jellegzetes hangképzési zavart okoz, amire a gyakorlott fül-orr-gégész, foniáter már akkor gyanakodni kezd, amikor a beteg belép a rendelőbe, köszön és elkezd beszélni - mondja dr. Holpert Valéria, aki a páciensek visszajelzése alapján elnyerte a Fül-orr-gége Központ Év Kiváló Orvosa díjat. Ritkább, de súlyosabb tüneteket okozó állapot, ha az ideg mindkét oldalon sérül, így mindkét hangszalag lebénul. A két mozdulatlan hangszál majdnem teljesen elzárja a légcsövet, emiatt nagyon súlyos légszomj alakul ki a betegnél.

Kétoldali hangszalag-bénulás kezelése műtéttel

Ha mindkét hangszalag lebénult, akkor altatásban végzett műtét során az egyik hangszalagot aHanproblémák pajzsmirigy műtét után középvonalból oldalra kihúzzák egy endoscopos műtét kapcsán, ezzel ugyan a hang minősége inkább romlik, de a beteg fulladásérzése megszűnik, levegőt kap. A kezelés ez esetben is nagyon fontos, hiszen amennyiben a bénulás átmeneti, akkor a hanggyakorlatokkal megelőzhetjük az izomzat sorvadását

Kevesebb panasza lesz, ha felkészíti hangját a műtétre!

A kétoldali hangszalag-bénulást követő felépülésben, a féloldali hangszalag-bénulás kezelésében, sőt a műtétre való felkészülésben is sokat segít, ha megfelelő szakemberhez fordulunk. A hangképzési zavarok vizsgálatával és kezelésével a foniáter foglalkozik, a gyakorlatok betanítását és helyes kivitelezését logopédus segítségével tudjuk elsajátítani. Ők segíthetnek a műtét előtti és az utógondozásban is. Azt, hogy a műtét utáni időszakban minél optimálisabb hangot tudjunk produkálni, ahhoz foniáter, tehát hangképzésben jártas specialista kell, hogy segítsen. Hangterápiával, megfelelő légzésvezetési gyakorlatokkal nagyon sokat lehet javítani a hangon.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Jó napot kívánok,
15 éves fiúgyermek állandó orrdugulásával szenvedünk évek óta, orrspray-k ( pl: Dymista ) nem igazán használnak. Minden allergia tesztje negatív. Milyen típusú vizsgálatot kérhetnénk, hogy megtaláljuk végre a kiváltó okot?
Köszönettel,
szülők

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Bándi-Telek Gabriella!



Mindenképpen fül-orr-gégészeti vizsgálatot ajánlanék, ami felderítheti, hogy van -e anatómiai ok / orrsövény? orrmandula?.../ Mivel az allergia vizsgálatai negativak esetlegesen egyéb belgyógyászati eltéréseknek is utána lehet nézni pl. reflux?



Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Részletes

"Szeretném megköszönni a doktornőnek a figyelmességét, az alapos kivizsgálást és a részletes tanácsadást a terápiát illetően."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok