Itt a strandidő, és vele együtt a hallójárat-gyulladás szezonja!

Itt a strandidő, és vele együtt a hallójárat-gyulladás szezonja!

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2021.07.15 14:07

Nyáron sokan keresik fel a fül-orr-gégészeti rendelőt fülfájás miatt. Ebben az évszakban a legtöbb panaszt a külső hallójárat gyulladása okozza, melynek tüneteiről és kezeléséről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Erős fájdalom jelzi a hallójárat gyulladását

A fülnek a fülkagylótól a dobhártya felé vezető részét hívjuk külső hallójáratnak. Ez egy keskeny járat, alagút, ami így ideális terület arra, hogy a nedves és meleg környezetben a különböző kórokozók megtelepedjenek benne. A hallójárat bőre szorosan rátapad a csontra és a porcra, ezáltal, ha a gyulladás következtében a bőr ezen a területen megduzzad, nagyon erős fájdalmat tud okozni a betegeknél. Fülfolyás, a duzzanat miatt füldugulás, halláscsökkenés is jelentkezhet.

Ne keverjük össze a középfül-gyulladással!

A fül mélyebben fekvő részét, a dobüreget, a dobhártya mögötti területet érinti, itt alakul ki gyulladás. Ez jellemzően gyerekek körében gyakrabban fordul elő.

Nem önmagában a víz okozza

Fülfájást hallójárat-gyulladás is okozhat.A vízben előfordulhatnak különböző kórokozók, ám ezek jelenléte önmagában még nem okozna hallójárat gyulladást. Erre akkor van nagyobb esély, ha valamilyen módon a fül érzékeny bőrét megsértettük, a károsodott hámréteg nem tudja ellátni védekező funkcióját, így a kórokozók könnyen áthatolnak rajta és betegséget idézhetnek elő.

 

Ezt nagyon gyakran a helytelen fültisztítás okozza, ha a fültisztító pálcikával erősen dörzsöljük, vagy túl tisztítjuk a fület, eltávolítva azt a természetes védőréteget, a fülzsírt, amire szükség van ahhoz, hogy benne a kórokozók megtapadhassanak és a fülből kifelé természetes úton távozzanak. A hámréteg védő funkciója különböző kozmetikumok használata miatt is csökkenhet, például hajlakk vagy hajzselé is irritálhatja a bőrt. Önmagában az is elég lehet a kórokozók bejutásához, ha túl sok időt töltünk a víz alatt és a fül bőre felázik.

Hirtelen jön, lassan gyógyul

Az erős fülfájdalom rendszerint hamar orvoshoz viszi a betegeket. A hallójárat-gyulladás helyi kezeléssel, antibiotikum, gyulladáscsökkentő hatású kenőcs segítségével történik. Ha a gyulladás nagymértékű, az orvos gyógyszerrel átitatott gézcsíkot helyez a fülbe. Ezt naponta cserélgetni kell, amíg a duzzanat le nem csökken annyira, hogy fülcseppet is lehet használni.

 

Nincs különbség a vizek között, édesvizekben, tengerben vagy medencékben fürdőzés után is kialakulhat a betegség. Aki gyakran szenved hallójárat-gyulladástól, vagy sok időt tölt a medencében, sportol, a megelőzés érdekében javasolt egyedi, saját fülére tökéletesen illeszkedő füldugót használnia.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

  Rendelési információ:

Orvos válaszol

Kisfiam 7 éves. Ki akarják venni az orrmanduláját. Borzasztóan rosszul alszik. Levegőért kapkod, légzéskimaradása is van néha. Mintha mindig taknyos lenne. Ha kifújja is, pár perc múlva újra van váladék. Vagy nem jön semmi, viszont lehet hallani a tortyogást. 26 nappal ezelőtt savós fülgyulladás miatt felszúrták a fülét. Most megint nem hall rendesen. A kérdésem. Csak a megnagyobbodott orrmandula okozhatja ezeket a tüneteket? Vagy táplálék esetleg légúti allergia is?

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Regdonyné Kubinyi Éva!

A leírt panaszok hátterében általában az orrmandula megnagyobbodása áll, de természetesen kb 5-10 %-ban az Ön által felsoroltak és a reflux is állhat a panaszok hátterében. Amennyiben alvászavara van mindenképpen javasolnék alvásvizsgálatot is.


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Korrekt

„Korrekt vizsgálat, udvarias bánásmód, érthetően megfogalmazott diagnózis.”

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK