Itt a strandidő, és vele együtt a hallójárat-gyulladás szezonja!

Itt a strandidő, és vele együtt a hallójárat-gyulladás szezonja!

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.07.05 Módosítva: 2021.07.15

Nyáron sokan keresik fel a fül-orr-gégészeti rendelőt fülfájás miatt. Ebben az évszakban a legtöbb panaszt a külső hallójárat gyulladása okozza, melynek tüneteiről és kezeléséről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Erős fájdalom jelzi a hallójárat gyulladását

A fülnek a fülkagylótól a dobhártya felé vezető részét hívjuk külső hallójáratnak. Ez egy keskeny járat, alagút, ami így ideális terület arra, hogy a nedves és meleg környezetben a különböző kórokozók megtelepedjenek benne. A hallójárat bőre szorosan rátapad a csontra és a porcra, ezáltal, ha a gyulladás következtében a bőr ezen a területen megduzzad, nagyon erős fájdalmat tud okozni a betegeknél. Fülfolyás, a duzzanat miatt füldugulás, halláscsökkenés is jelentkezhet.

Ne keverjük össze a középfül-gyulladással!

A fül mélyebben fekvő részét, a dobüreget, a dobhártya mögötti területet érinti, itt alakul ki gyulladás. Ez jellemzően gyerekek körében gyakrabban fordul elő.

Nem önmagában a víz okozza

Fülfájást hallójárat-gyulladás is okozhat.A vízben előfordulhatnak különböző kórokozók, ám ezek jelenléte önmagában még nem okozna hallójárat gyulladást. Erre akkor van nagyobb esély, ha valamilyen módon a fül érzékeny bőrét megsértettük, a károsodott hámréteg nem tudja ellátni védekező funkcióját, így a kórokozók könnyen áthatolnak rajta és betegséget idézhetnek elő.

 

Ezt nagyon gyakran a helytelen fültisztítás okozza, ha a fültisztító pálcikával erősen dörzsöljük, vagy túl tisztítjuk a fület, eltávolítva azt a természetes védőréteget, a fülzsírt, amire szükség van ahhoz, hogy benne a kórokozók megtapadhassanak és a fülből kifelé természetes úton távozzanak. A hámréteg védő funkciója különböző kozmetikumok használata miatt is csökkenhet, például hajlakk vagy hajzselé is irritálhatja a bőrt. Önmagában az is elég lehet a kórokozók bejutásához, ha túl sok időt töltünk a víz alatt és a fül bőre felázik.

Hirtelen jön, lassan gyógyul

Az erős fülfájdalom rendszerint hamar orvoshoz viszi a betegeket. A hallójárat-gyulladás helyi kezeléssel, antibiotikum, gyulladáscsökkentő hatású kenőcs segítségével történik. Ha a gyulladás nagymértékű, az orvos gyógyszerrel átitatott gézcsíkot helyez a fülbe. Ezt naponta cserélgetni kell, amíg a duzzanat le nem csökken annyira, hogy fülcseppet is lehet használni.

 

Nincs különbség a vizek között, édesvizekben, tengerben vagy medencékben fürdőzés után is kialakulhat a betegség. Aki gyakran szenved hallójárat-gyulladástól, vagy sok időt tölt a medencében, sportol, a megelőzés érdekében javasolt egyedi, saját fülére tökéletesen illeszkedő füldugót használnia.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértők!

Két kérdésem lenne. Az első, hogy a hipertrófiás orr miért okoz annyi légzéses panaszt (légszomj) és miért nehezebb ilyenkor a szánkon is levegőt venni? A másik pedig; hogy lehet hogy egy elavultabb antihisztamin izomba adva képes napokra felszámolni az orrdugulást, míg a modernebb orális szerek lasabban és kevésbé látványosabban hatnak? Köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel: Ildikó

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Ildikó!


A kérdésére a válasz, mert alapvetően az ember orrlégző, ez a természetes és élettani útja a levegővételnek. Természetesen a szájon keresztül is képes levegőt venni az ember, de akkor az orr élettani funkciói kiesnek. A szájon keresztül bevett gyógyszer mindig lasabban és bizonytalanabbul hat mint az injectiós készítmény a felszívódás eltérőségei miatt.


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyerekcentrikus

"A doktornő kedves, alapos, gyerekcentrikus, türelmes és igazán meggyőző volt pozitív kisugárzásával. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk ezt a magsasszintű szolgáltatást. A rendelő felszereltsége is kifogástalan. Köszönjük a lehetőséget és további jó munkát kívánunk!"

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

Az orrnyálkahártya fontos védelmi funkciót tölt be a betegségek megelőzésében, a belélegzett levegőt szűri és felmelegíti. A sérült, gyulladt nyálkahártya nemcsak ezt a védő funkciót nem tudja betölteni, de további betegségekhez is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan vigyázhatunk az egészségére.

További részletek
Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Ha az utóbbi időben gyakori orrvérzést tapasztalunk, érdemes fül-orr-gégészhez fordulni. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az orrnyálkahártya állapota elárulhatja például azt is, ha a kellemetlen panasz allergia vagy náthás betegség következtében jelentkezik.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat