A nehéz nyelés okai

A nehéz nyelés okai

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.02.18 Módosítva: 2024.01.05

A diszfágia, vagyis nyelési nehézség lehet átmeneti vagy tartós, a kiváltó októl függően. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy milyen gyakori okok állhatnak a hátterében.

Nem fájdalmas, de nehéz

A nyelés lehet fájdalmas, ilyenkor odinofágiáról beszélünk és lehet nehéz, ez a diszfágia. Az érintettek leginkább úgy írják le a panaszukat, mintha képtelenek lennének lenyelni egy falat ételt, vagy akár egy korty folyadékot. A problémát több tényező is okozhatja, a nyelés ugyanis nagyon bonyolult folyamat, amiben több mint ötven pár izom és idegek összehangolt működésére van szükség.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A diszfágia típusai

A nyelés tehát összetett folyamat, ami annyira természetes, hogy addig nem is veszünk róla tudomást, amíg valamilyen gond nem adódik, ami miatt nem megy tökéletesen. A panasz kivizsgálása során az orvosnak ezeket a szálakat kell felgöngyölítenie és a szükséges vizsgálatok segítségével megállapítani, hogy a mechanizmus melyik ponton sérült.

A diszfágia oka lehet neurogén / beidegzési zavar /, de okozhat nehézséget a nyelésben valamilyen helyi ok is, például struma, gyulladás, sérülés, daganat. A kivizsgálás első lépése ezért mindig a beteg alapos kikérdezése, ennek során közelebb kerülhetünk a diszfágia típusának meghatározásához is – magyarázza dr. Holpert Valéria.

Orofaringeális diszfágia, ami neurogén okok következtében jön létre, az izmok és idegek rendellenes működése miatt alakul ki nehéz nyelés. Ilyen esetben a háttérben valamilyen idegrendszeri elváltozás áll, például Parkinson-kór, vagy szklerózis-multiplex, myastenia gravis, ALS. A nehéz nyelés kapcsán felmerülhetnek helyi okok is, mint például az adott területet érintő daganatos elváltozás,struma,gyulladás , sérülés, ezért a panaszok esetén ezt is vizsgálni kell.

A másik csoport a nyelőcső eredetű diszfágia. Ilyen esetben a nyelőcső területét érintő elváltozás, például gyulladás, szűkület vagy izomgörcs is lehet a nehéz nyelés hátterében.reflux és a nehéz légzés

A nehéz nyelés tünetei

Túl azon a jól beazonosítható problémán, hogy az evés és ivás gondot okoz, a diszfágia miatt egyéb tünetek is jelentkezhetnek, például:

- rekedtség,

- gyomorsav túltengés, reflux tünetei

- gombócérzés a torokban

- evés közben gyakori köhögés, félrenyelés

- a gyakori félrenyelések miatt megnő az aspirációs tüdőgyulladás és a légúti fertőzések kockázata,

- a kellemetlen tünetek miatt az evéstől való félelem, ennek következtében fogyás is jelentkezhet.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy nehéz nyelés esetén fontos a mielőbbi kivizsgálás, hogy a háttérben álló okokat mielőbb felismerjék és kezelni tudják és a szövődményeket megelőzhessék. A szakember a beteg alapos kikérdezését követően elvégezteti a szükséges vizsgálatokat és a kiváltó októl függően fog személyre szabott kezelést ajánlani.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Cím!

Sajnos valamilyen oknál fogva nem találtam meg a felületet, ahol dr. Holpert Valéria doktornőről tudnék véleményt írni ezért leírom ide és bízom benne, hogy eljutattják a doktornőhöz!
A héten jártam nála és nagyon elégedett voltam az alaposságával, nagyon kedves és megértő volt. Sikerült teljes mértékben megnyugtatni. Betartottam a tanácsait és minden a legjobban alakult, ahogy a doktornő is mondta. Mindenkinek szívből ajánlom! :)

Kedves Daniela!

Nagyon szépen köszönjük a megtisztelő értékelését. Természetesen továbbítjuk Holpert doktornőnek is a levelét.

Üdvözlettel,

Krár Bettina
asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Egy jó élmény

"Kisfiammal voltunk fül-orr-gégészeti vizsgálaton. Nagyon pozitív volt, hogy volt idő felengedni, nem éreztem magam siettetve, volt idő minden kérdés átbeszélésére, a doktornő a kisfiamhoz is kedvesen közelített, mindent elmagyarázott. Mindent összegezve a kisfiam számára is jó élmény volt az orvosi vizsgálat. "

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok