Mit tegyek, ha elment a hangom?

Mit tegyek, ha elment a hangom?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2019.09.02 Módosítva: 2023.11.30

Rendszerint hangszalag-, vagy gégegyulladás okozza, ha valaki elveszti a hangját. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, hogy mivel segíthetjük a gyógyulást ilyen esetben.

Némaság: mi lehet az ok?

Legyakrabban akut gégegyulladás van a hátterében, ami akár izoláltan is előfordulhat, de nagy gyakorisággal inkább egy felső légúti fertőzés, vagy irritációt okozó füst és más szennyező anyagok belélegzése miatt alakulhat ki, de a hang túlhasználata, vagy a helytelen hangképzés miatti megerőltetés is kiválthatja. Utóbbi esetben azonban a panaszok rendszerint hosszabb időn át is fennmaradnak, vagyis a hangszálak megbetegedése krónikussá válik. Ebben a hangképzési problémák mellett akár reflux betegség, allergia és dohányzás is szerepet játszhat.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Pihentesse a hangját!

Ha gégegyulladás miatt elmegy a hangunk, nagyon fontos, hogy ne erőltessük a beszédet és ne is suttogjunk, mert ezzel még inkább megerőltetjük a hangszálainkat. Gégegyulladás esetén a gyógyulást azzal segítjük, ha pár napig csendben maradunk és inkább csak írásban kommunikálunk.

Igyon sok folyadékot!

Gégegyulladás esetén a dehidratáció elkerülése érdekében sok folyadékot kell inni. Ezzel enyhíteni lehet a gyulladást, csökkenteni a nyálkahártya szárazságot, ami nagyon fontos a gyógyuláshoz. A szénsavmenetes víz mellett fogyasszunk teát, leveseket, koffeinmentes italokat, ezek mindegyike segíti a gége megnyugtatását.

Használjon párásítót!

A gyulladt gége állapota látványosan javul, ha nem száraz, hanem megfelelően párásított levegőjű környezetben tartózkodik a beteg. A nedves, párás levegő megnyugtatja a légutakat és elősegíti a gégegyulladás gyógyulását. A téli hónapokban a beltéri fűtés különösen kiszárítja a levegőt, ami sok embernél további irritációt okozhat. Hosszabb használat esetén érdemes a párásító berendezés mellé páramérő készüléket beszerezni, hogy valóban az optimális 40-60% között tudjuk tartani a lakásilloolaj levegőjének páratartalmát.

Illóolajok a gyógyulásért

A párásítás során illóolajokat is használhatunk, a vízbe csepegtetve belélegzésükkel is segíthetjük a gyógyulást. A gyömbér és a citrom használata segítheti a légutak és a torok megnyugtatását. Arra vigyázzunk, hogy ne inhaláljunk közvetlen forró gőzzel, mert a túl meleg és az erős – túl közelről, töményen belélegzett – illóolajokkal épp ellenkező hatást érünk el.

Vény nélkül kapható gyógyszerek

Szükség esetén fájdalomcsillapító – és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel segíthetjük a tüneteket mérsékelni.

Kerülje az irritáló anyagokat!

A dohányzás, az alkohol és a száraz, poros környezet irritálja a gyulladt gégét és hangszálakat, a gyógyulás érdekében ezeket tehát javasolt mellőzni. A gyulladt nyálkahártyát még inkább kiszárítja, ezért a gyógyulás idején mindenképp kerüljük, de a megelőzés céljából is javasolt a dohányzás elhagyása, mivel ezzel folyamatosan irritáljuk a nyálkahártyát, növelve a gégegyulladás kialakulásának esélyét.

Gargalizáljon sós vízzel!

A só segít az irritált nyálkahártyát megnyugtatni, nedvesíteni és a gyulladást csökkenteni. Egy pohár langyos vízhez adjunk egy csapott mokkáskanál sót. Gargalizáljunk naponta néhány alkalommal, amíg a tünetek meg nem szűnnek.

Gyömbér, méz és fokhagyma

A gyömbér nemcsak illóolajként, hanem magában fogyasztva is használható a légúti betegségekgyömbér és méz kezelésére. Segíthet a torokfájást enyhíteni, a lerakódott váladék feloldásában, a gégegyulladással gyakran járó irritáló, száraz köhögést csillapítani. Készíthetünk belőle gyömbérteát, de lereszelve és mézzel összekeverve magában is fogyaszthatjuk, időnként egy-egy kiskanállal. A méz remekül kiegészíti a gyömbér kedvező hatásait: antibakteriális és köhögéscsillapító. A másik ilyen csodaszer a fokhagyma, amely antibakteriális és antivirális hatással is rendelkezik, így kettős fegyver megbetegedések esetén. Gyógyhatása régóta ismert, a történelem során különböző betegségek megelőzésére és kezelésére is használták.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a tüneteink néhány napon belül nem javulnak, akkor javasolt orvoshoz fordulni. Előfordulhat, hogy bakteriális eredetű a fertőzés, ilyen esetben az orvos antibiotikumot írhat fel. Ha a rekedtséget a hangszalagok túlerőltetése vagy a nem megfelelő hangképzés okozza, akkor beszédterápiára lehet szükség a hosszan tartó tünetmentes állapot fenntartása érdekében.

A fül-orr-gégész szükség esetén további kivizsgálást javasolhat. Ha felmerül egyéb betegségek kiváltó szerepe, akkor például reflux gyanú esetén gasztroenterológushoz, allergia gyanú esetén allergológushoz irányítja a beteget. Ilyen esetekben ugyanis a gégegyulladás is csak az alapbetegség kezelésével szüntethető meg

Téma szakértői

Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK