5 tünet, aminek a kezelésében foniáter tud segíteni

5 tünet, aminek a kezelésében foniáter tud segíteni

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2017.04.28 Módosítva: 2023.11.23

Nyaki műtét előtt áll, horkol vagy hamar elfárad a hangja? Az ilyen típusú panaszok kezelésével a fül-orr-gégészet egy speciális területe, a foniátria foglalkozik. A szakemberek olyan gyakori problémák kivizsgálását is végzik, mint a gombócérzés a torokban vagy elhúzódó rekedtség.

Nyaki műtét előtt áll, horkol vagy hamar elfárad a hangja? Az ilyen típusú panaszok kezelésével a fül-orr-gégészet egy speciális területe, a foniátria foglalkozik. A szakemberek olyan gyakori problémák kivizsgálását is végzik, mint a gombócérzés a torokban vagy elhúzódó rekedtség. 

Nyaki műtét előtt vagy után áll

Nyaki, például pajzsmirigy műtét közben sérülhet a hangszalag mozgató ideg, aminek az a következménye, hogy az azonos oldali hangszalag megbénul. Ez általában nagyon jellegzetes hangképzési zavart okoz, amire a gyakorlott fül-orr-gégész, foniáter már akkor gyanakodni kezd, amikor a beteg belép a rendelőbe, köszön és elkezd beszélni. A hangszalag-bénulás kezelésében, sőt a nyaki műtétre való felkészülésben is sokat segít, ha megfelelő szakemberhez fordulunk. Hangterápiával, megfelelő légzésvezetési gyakorlatokkal nagyon sokat lehet javítani a hangon.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Horkol

A horkolás több kiváltó oka közül az egyik lehetőség a torok bizonyos izmainak gyengesége. A horkoló hang a felső légutak lágy szöveteinek vibrációja révén jön létre. Alvás közben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak és a ki-be áramló levegő a felső légutak lágy szöveteit mozgásba hozza. Ha a lágy szájpadlás és a torok felső részén található garat izmok tónusa egyébként is gyenge, akkor ez a hatás fokozottan érvényesül. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy a horkolás kezelése minden esetben alapos kivizsgálást igényel. Ha ezek alapján bebizonyosodik, hogy a horkolást a gyenge izomtónus okozza, a helyes hangképzés elsajátításában, a szükséges izmok erősítésében a beszédgyakorlatok is segítenek. Nem kell bonyolult dologra gondolni, olyan egyszerű mozdulatok rendszeres gyakorlása is segíthet, mint például ha jól artikulálva, a magánhangzókat 20-30 alkalommal elismételjük, vagy a nyelvünket kinyújtjuk és a szánk egyik sarkától a másikig jobbra-balra mozgatjuk, esetleg üres szájjal rágó mozgást utánzunk. A személyre szabott gyakorlatsort beszédterápiás specialista segít összeállítani.

Hamar elfárad a hangja, nincs kibékülve a hangszínével

Túl magas, vagy túl mély? Ha elégedetlen jelenlegi hangszínével, a beszédterápia segíthet. A hangmagasság attól is függ, hogy hogyan, hol használjuk a hangunkat. Nem megfelelő hangképzés esetén a hang a magasabb és mélyebb is lehet, mint amit a hangképző szerv anatómiai adottságai megkövetelnének, emiatt a hang hamar elfárad, gyakori rekedtségre, torokfájásra panaszkodnak az érintettek. Ez különösen azoknál jelent problémát, akik a hangjukat hivatásszerűen használják, így például tanárok, színészek esetében. A számunkra ideális, jól terhelhető hang eléréséhez először tehát azt kell megtalálnunk, hogy melyik a hangképző szervüknek megfelelő hangmagasság. Az ideális hang elérésénél ezért az első lépés mindig a foniátriai vizsgálat, amelynek során a zavart okozó, esetleges anatómiai eltéréseket kiszűrhetjük. A betegek ezt követően logopédiai foglalkozások keretében sajátíthatják el a helyes hangképzést.

Gombócérzése van a torkában

Globus pharyngeus-nak nevezik, ha valaki fájdalommal nem járó csomót, duzzanatot érez a torkában. A többség már hosszabb ideje küzd a tünetekkel, mire orvoshoz fordul. Sokan azt gondolják, ha nem fáj, a torok nem vörös, egyéb panaszaik sincsenek, akkor a „gombóc” sem valódi. Eközben a kellemetlen érzés megmarad, a mindennapokban is zavaróvá válik. Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy az érintettek beszéd közben gyakran köszörülik a torkukat, vagy nehezebben vesznek levegőt, rosszul viselik a zárt ruházatot- igazgatják a nyakkendőt, garbót. A gombócérzés gyakran valamilyen gyulladásos folyamat szövődményeként jelentkezik: garat-, mandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás, hátsó garatfali csorgás miatt érzékenyebb lehet a garatnyálkahártya. Kiválthatja a túlzott gyomorsav termelődés, de a nyelőcső motoros rendellenességei is okozhatják a tüneteket, ilyenkor gyakran társul nyelési nehézség is a gombócérzés mellé. A pajzsmirigybetegségek tüneteként is gyakran jelentkezhet ilyen panasz, de helytelen beszédtechnika, feszes nyakizomzat következtében is kialakulhat a globus érzés. A torok- és a hangszalagok izomzatának megfelelő használata, lazítása beszéd- és hangterápia segítségével megtanulható, így ez is hatékony segítség lehet a gombócérzés elmulasztásához. A tüneteket azért sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a nyelési nehézség, gombócérzés daganat jele is lehet.

Tartós rekedtség kínozzaFonátriai kezelés

A rekedtség leghétköznapibb oka a hangszalagok túlerőltetéséből fakad. Ilyen esetben a hangos környezetben történő beszélgetés, kiabálás okozhatja a panaszokat. Rekedtség maradhat vissza elhúzódó köhögéssel járó kórképek után is, ilyen esetben a hangszálak túlerőltetésének oka a tartós köhögés. Kialakulhat reflux betegség következtében is, melynek során a gyomorból visszacsorgó savas váladék reflexesen irritálja a felső légutak nyálkahártyáját, ezáltal hangszálakat is és rekedtséget okoz. Erős dohányosoknál idővel a rekedtség állandósulhat, mivel a dohányfüst hatására a hangszálakon vizenyő jelenik meg. A dohányzás hajlamosít a gégerákra is, ezért a kialakult rekedtség fül-orr-gégészeti vizsgálata feltétlenül indokolt. Pajzsmirigy megnagyobbodás, allergia és ritkább esetekben ideggyógyászati valamint belgyógyászati betegségek is okozhatnak rekedtséget. Mindenképp forduljon orvoshoz, ha a rekedtség több hete tart, nyelési panaszokkal, fájdalommal, és köhögéssel társul!

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni elkeseredésemben, 2 hónap küzdelem után koponya ct-n kimutatták arcüreggyulladásom van. Voltam fül orr gégészeten kaptam orrsprayt, antibiotikumot. Mégegyszer visszamentem, hiszen a szemem körül fájt, szemem könnyezik is kaptam orrkenőcsöt s másik orrsprayt. Tüneteim még mindig vannak van hogy homlokomnál szemem felett van hogy tarkómnál a fejem fáj és a szemem könnyezik. Ma elkezdtem lámpázni hátha segít. A második alkalom az orvosnál mikor voltam most lesz egy hete. (holnap). Az antibiotikum 1 hete elfogyott. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő hogy múljanak a tünetek. Ezígy normális és csaktürelmetlen vagyok?

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Meizner Gábor !

Egy akut arcüreggyulladás 8-12 hétig is elhúzódhat. A kezelése sóoldatos orrmosásból, local steroidos orrspray illetve szükség szerint hosszabban tartó antibiotikus kezelésből is áll, emellett az arc melegítés is megfelelő módon szóba jöhet, illetve nyákoldóval is ki lehet egészíteni.. Nem tudom a CT vizsgálat mit mutatott, nyálkahártya duzzanatot vagy folyadékgyülemet ? Kérdésére válaszolva ez lehet még teljesen normális is, de teljes biztonságos választ csak vizsgálat után lehetne mondani.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Profi

Mindennel elégedett voltam, gyorsan kaptam időpontot, kedves, készséges volt a recepciós hölgy. Egy percet sem kellett várnom. A doktornő nagyon kedves és profi volt, mindenre kiterjedő figyelemmel.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok