Száraz torok érzés – mi okozhatja?

Száraz torok érzés – mi okozhatja?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.02.25 Módosítva: 2024.01.05

Egész nap csak folyadékot kortyolgat, vagy cukorkákkal próbálja meg átvészelni a kellemetlen száraz torok érzést? Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta a gyakori kiváltó okokat és kezelési lehetőségeket.

1. Túl kevés folyadékot fogyaszt

A nap folyamán hajlamosak vagyunk megfeledkezni a rendszeres ivásról. Erre figyelmeztethet, a száraz torok érzés mellett a rossz közérzet, fejfájás, szédülés, kevesebb és sötétebb vizelet. Az is gyanús, ha hazaérkezve hirtelen tör ránk a szomjúság érzés, ez ugyanis azt jelzi, hogy ilyenkor próbáljuk meg behozni a napközben elfeledett folyadékpótlást.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A szükséges napi folyadékmennyiség eltérhet az egészségi állapottól, bizonyos betegségektől függően, de az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása szerint egy felnőtt nőnek napi 2 litert, egy felnőtt férfinek pedig 2,5 liter folyadékot kell fogyasztania.

2. Nyitott szájjal alszik

A tartós szájlégzés miatt a torok kiszáradhat, ezért, ha éjjelente rendszeresen orrdugulással küzdünk, vagy horkolunk, akkor érdemes utána járni, hogy mi okozhatja. A nyitott szájjal történő alvás nem pusztán kellemetlen, de komoly egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet. A rendszeres orrdugulás hátterében többek közt orrpolip, orrsövényferdülés, kezeletlen allergia, nem kontrollált érösszehúzó orrcsepp használat is állhat.

A száraz torok érzés nem pusztán zavaró, de a kiszáradt nyálkahártya védtelenebb a kórokozókkal szemben, könnyebben kaphatunk el fertőzéseket.

3. Reflux miattreflux torokszárazság miatt

A száraz torok érzést okozhatja a nyelőcsőbe visszaáramló savas gyomortartalom is, mely egészen a garatig eljuthat. Itt a nyálkahártyát irritálja, gyulladást, száraz, kaparó érzést, rekedtséget okoz. A reflux tünetei fekvő testhelyzetben rosszabbodnak, így ez is állhat az ébredéskor jelentkező panaszok hátterében.

Refluxra utalhat még az étkezésekhez köthető - például fűszeres ételek, kávé vagy alkohol – gyomorégés jelentkezése, a gyakori böfögés és a rossz, savas szájíz.

4. Torok- vagy mandulagyulladás

A száraz torok légúti fertőzések tünete is lehet. Leggyakrabban torok-, vagy mandulagyulladás kapcsán jelentkezik, gyakran ez az első panasz a torokfájás megjelenése előtt. Erre utal, ha egyéb tünetek – láz, rossz közérzet, fejfájás, náthás panaszok – is jelentkeznek.

Ha a panaszok néhány napos tüneti kezelésre, fájdalomcsillapítóval, torokfertőtlenítővel és bőséges folyadékfogyasztással sem múlnak, akkor javasolt orvoshoz fordulni a megfelelő terápia beállításához.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Kisfiam 3 éves lesz, néhány napja elkezdett folyni az orra..rendszeresen szívatom neki, viszont már a füle is fáj orrszívás közben,ezért az orrszívást is nehezen engedi. Sterimar orrsprayt használunk. És mikor tudom,akkor Nasivin Kids orrcseppet.
Elég sokáig kell neki szívni,hogy teljesen kitisztuljon az orra. Láza nincs. Mit tehetnék , hogy javuljon? Mikor szükséges fül orr gégeszetre menni?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Brigitta

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Brigitta!

3-4 napos orrváladékozás esetén a Nasivint még 3-4 napig adni kellene a sóoldat mellett. Fontos a fülek melegen tartása is. Amennyiben fülfájdalmat panaszok érdemes adni Nurofent gyulladáscsökkentőnek és fájdalomcsillapítónak, ha nem szűnnek a panaszok ,láz jelentkezne ,abban az esetben kellene szakorvosi vizsgálat.

Üdvözlettel,

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyerekközpontúan bánt a kisfiammal

"A doktornő barátságosan és gyerekközpontúan bánt a kisfiammal. Minden kérdésemre választ kaptam és úgy tűnik a kisfiam betegségére, ami már sajnos évek óta elhúzódik végre megoldást talált már az első alkalomkor a doktornő. Teljesen új, egyszerű kezelést javasolt a kisfiam fülbetegségére a korábbi más orvosok által javasolt antibiotikum kúra helyett. Ezért nagyon hálás vagyok."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK