Otoszklerózis is okozhat hallásromlást és fülzúgást

Otoszklerózis is okozhat hallásromlást és fülzúgást

Dr. Fülöp Györgyi Módosítva: 2023.11.21 16:14

Halláscsökkenés, szédülés és fülzúgás is jelezheti az otoszklerózist. A belső fül csontosodási zavarától Beethoven is szenvedett, de ma már a kezdetleges hangtölcséreknél jóval korszerűbb megoldás áll rendelkezésre. A betegség által okozott halláscsökkenés, az esetek többségében műtéttel kezelhető.

Halláscsökkenés, szédülés és fülzúgás is jelezheti az otoszklerózist. A belső fül csontosodási zavarától Beethoven is szenvedett, de ma már a kezdetleges hangtölcséreknél jóval korszerűbb megoldás áll rendelkezésre. A betegség által okozott halláscsökkenés, az esetek többségében műtéttel kezelhető.

Online Bejelentkezés

Dr. Fülöp Györgyi

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A középfülben található apró csontocskáknak fontos szerepük van abban, hogy a külvilágból érkező zajokat érzékeljük. „A dobhártya rezgéseit a hallócsontocskák – kalapács, üllő, kengyel - adják át a belső fülben található csigának” – magyarázza dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Ahhoz, hogy a rezgéseket továbbítani tudják, megfelelően kell tudniuk rezegni. „A legbelső hallócsont, a kengyel talpa éppen beleilleszkedik a csiga ovális alakú bejáratába, az ún, ovális ablakba, így vezetődik át a hang a középfül hallócsontjairól a belső fül csigájának a folyadékterére. Otoszklerózis esetén, ha a kengyel talpa becsontosodik a csiga bejáratába, a rezgéseket nem tudja megfelelően továbbítani, emiatt halláscsökkenés jelentkezik, melyhez társulhat fülzúgás is.”

A betegség első tünetei rendszerint a hallás romlása, fülzúgás és esetenként szédülés. Akár egy, vagy kétoldali halláscsökkenés is jelentkezhet, mely mivel fokozatosan, évek alatt alakul ki, ezért nem feltétlenül tűnik fel rögtön a betegnek. Az otoszklerózis által okozott vezetéses halláscsökkenés műtéttel kezelhető. A finom mozdulatokat igénylő műtét során lehetőség van a rögzült kengyel eltávolítására és a hallócsont láncolat kiegészítésére protézissel. Így ismét helyreáll a hangvezető rendszer működése.fűlzúgás

„A betegség során - ahogy a nevéből is következik- a csont gócokban átépül. A gócok idővel egyre jobban rögzítik a kengyel talpát az ovális ablakba. Eleinte jellemzően vezetéses, majd általában idegi halláscsökkenés is kialakul. Műtéti megoldás estén a halláscsökkenés vezetéses komponensét tudjuk megszüntetni, de a már kialakult hallóideg károsodást nem tudjuk visszafordítani.

Dr. Fülöp Györgyi arra is felhívja a figyelmet, hogy a csontosodási zavar az idő előrehaladtával egyre súlyosabb tüneteket képes előidézni, így célszerű már az első, enyhe tünetek észlelésekor orvoshoz fordulni és hallásvizsgálatot végeztetni. Az otoszklerózis bármely életkorban kialakulhat, azonban jellemzően pubertásban, terhesség alatt, vagy menopauza idején jelentkeznek inkább a tünetek. Kialakulásának oki hátterét napjainkban is kutatják.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt F.O.G. Központ!

Nekem is hasonló a problémám, mint #Orsi nevű kérdezőnek. Nekem viszont csak féloldali orr gyulladásom van. Egy heveny hörghurutból maradt vissza. Hónapok óta használok rá mometasont (1*2-2), ami nem hat-,de mindig ezt írják fel. Kenetet nem vettek róla, mert üvegszínű, apróbuborékos tapadós váladékon túl, egyéb kóros termelődés nincs. A gyulladt orrfél vörös, eres, és teljesen zárt az orrkagylók miatt. Ha sikerül eltávolítani ideiglenesen a tapadós váladékot, jól kapok levegőt; mihelyst újratermelődik (pillanatok alatt), annyira rossz a helyzet, hogy olyan, mintha stridorom lenne- hiába a gégém rendben, a tüdőm is. Ahhoz hogy tudjak igazi mély levegőt venni, le kell fognom mindkét orrnyílásom, erőteljesen. Én klacidot szedtem, addig nem volt vele probléma, majd "visszaült". A háziorvos szerint nincs olyan vírus/baktérium ami ennyi ideig fenntarthat egy gyulladást. Rámondhatnánk, hogy allergia, de semmilyen egyéb allergiás tünetem nincs, és az orrképe sem tipikus. Megszeretném kérdezni, hogy reflux vagy bármilyen gyomor/emésztési probléma okozhatja esetleg az egyoldali gyulladást? Illetve ezüst kolloidos sprayt ki lehetne próbálni coldastoppal, hátha az ,,kitakarítja"? Egyáltalán megtud ülni bármilyen kórokozó eddig az orromban?! Köszönöm a segítségüket és válaszaikat! Üdvözlettel: elkeseredett Léna

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Léna!

Többféle problémát említ levelében.... Féloldali gyulladás, váladékozás esetén előbb helyi okot érdemes keresni. Nem tudom készült-e már ezért arckoponya CT, ha nem, akkor ezt el kéne végeztetni!

A Mometasone sprayt javasolnám, hogy naponta kétszer használja, mindig 1-1 puffot fújva az orrüregekbe.

Az elhúzódó, visszatérő torok és orrüregi panaszok hátterében állhat reflux is, ezt meg kéne vizsgálni!

A bakterialis/vírusos fertőzés kérdését egy egyszerű laborvizsgálat eldöntheti!

A Coldastopp orrolajjal kapcsolatban nekem nincs túl sok jó tapasztatatom. Jobb vízoldékony anyagot használni a nyálkahártyák nedvesítére.

Az orr- és melléküregekben előfordulhat hosszadalmas fertőzés, de azt is mutatja a CT.

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

dr. Seregi Antal

"A Doktornő szívélyesen fogadott a részletes kórelőzmény felvételét követően az alapos szakvizsgálaton felül neurológiai vizsgálatot is végzett és magyarázta el - állatorvosi neurológiával foglalkozó "szaklaikus"nak - a vizsgálatok indokát, értelmét, eredményét és a javasolt terápiát. A beteghez és a betegséghez való hozzáállása példaértékű, szívből ajánlom mindenkinek."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Egy tál frissen sült süteménynek, társunk bőrének vagy egy új könyvnek az illata – az élet apró örömei, amelyekről nem szívesen mondanánk le. A szaglás elvesztése nem csak ezektől az élményektől foszt meg, de egészségünket és a biztonságunkat veszélyeztető állapotot is okozhat. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakemberével sorra vettük a szaglásvesztés hátterében álló leggyakoribb okokat.

További részletek
Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Kezdetben megkönnyebbülést okoz, tartós használat esetén azonban függővé is válhatunk a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető úgynevezett lohasztó orrspray-ktől. Egyre többeket érintő problémáról van szó, de kellő elszántsággal és orvosi segítséggel végleg megszabadulhatunk ezektől a készítményektől – nyugtat meg mindenkit dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere.

További részletek
Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

A szeptemberi tanévkezdéssel sok gyermek tér vissza az óvodai és iskolai úszásoktatáshoz is. Mi a teendő, ha a gyermek füle érzékeny az uszoda hideg, klóros vizére, és a szülőknek gyakran kell emiatt fül-orr-gégészhez fordulniuk? Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa szerint egy megfelelően illeszkedő, egyedileg készített és rendszeresen tisztított füldugó egyszerű és hatékony eszköz lehet a hallójárat gyulladás megelőzésére, különösen azoknál, akik korábban többször küszködtek ezzel a problémával.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK