A koronavírus-járvány így hat a fülcsengéssel élőkre

A koronavírus-járvány így hat a fülcsengéssel élőkre

Dr. Fülöp Györgyi Létrehozva: 2020.12.10 Módosítva: 2020.12.17

Egy megjelent közlemény alapján a COVID-19 fertőzésen átesett személyek közel fele számolt be arról, hogy a betegség lezajlása alatt a korábban is meglévő fülcsengése rosszabbodott. A kedvezőtlen hatás nemcsak a vírusfertőzés, hanem valószínűleg a járvány miatt megváltozott szokások következménye is lehet. Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus a Fül-orr-gége Központ orvosa beszélt róla, hogy mire érdemes különösen figyelni ebben az időszakban a fülzúgással élőknek.

Felerősíti a tüneteket

A Frontiers of Public Health folyóirat közlése szerint a tüneteket mutató koronavírus-fertőzöttek 40%-a tapasztalta a meglévő fülzúgása rosszabbodását. 48 országból, összesen 3103 fertőzött tüneteit jegyezték fel. Közülük néhányan azt is jelezték, hogy a fertőzés tüneteinek megjelenésével egy időben fülzúgásuk alakult ki, bár korábban nem volt ilyen problémájuk.

Izoláció, szorongás és depresszió

A koronavírus-fertőzés a fülcsengés tüneteit is felerősítheti.A fülzúgás egyáltalán nem ritka panasz, az Egyesült Királyságban például nyolcból egy felnőttnél jelen van. A mindennapjaikat befolyásoló tünet az érintettek általános állapotára, hangulatára is jelentős hatással van. A fülcsengés miatt szorongás, depresszió is jelentkezhet. Zúgás, csengés, ciripelés, sistergés – az érintettek így írják le a hangjelenségeiket.

 

Dr. Fülöp Györgyi elmondta, hogy a fülzúgás intenzitása, hangmagassága változó lehet, ill. jelentkezhet csak az egyik, vagy mindkét fülben is, folyamatosan, vagy pulzálóan is. A páciensek egy részénél a tünetek az életminőséget is rontják. Azzal, hogy zavarttá válik a nyugodt pihenés, a tanulás, a munkavégzés is nehezebb lehet. A fülzúgás megjelenése valóban rémisztő tünet lehet, jobb ezért mielőbb orvoshoz fordulni vele.

Fülzúgással a COVID-19 járvány időszakában

A tanulmányban tehát felhívják a figyelmet arra, hogy a fülzúgással élők bizonyos százalékánál a panaszok súlyosbodása figyelhető meg a koronavírus-járvány időszakában. A járvány miatti intézkedések sokak számára megváltozott munkakörülményeket, sportolási, életmódbeli kötöttséget hoztak. Az Egyesült Királyságban élők 46%-a állította, hogy a szociális távolságtartás, az életmódbeli változások miatt rosszabbodtak a fülzúgásos panaszai is.

A nőket és az 50 év alattiakat érinti leginkább

A karantén és a túl sok fejhallgató használat is rontja a fülzúgás tüneteit.A koronavírus-fertőzéstől és a munkahely elvesztésétől való félelem, a társas kapcsolatok, a sportolási, feltöltődési lehetőségek hiánya és sokszor az ezekből adódó alvási problémák, szorongás egyaránt közrejátszanak abban, hogy a jelenlegi időszakban a fülzúgás tünetei rosszabbodnak- mondja Dr. Fülöp Györgyi. Ezeken felül további kockázatot jelent a zajártalom, a távmunkában megnövekedett fülhallgató használat, a mozgáshiány, a bezártság és összezártság is. Ezek a tényezők testünket és lelkünket is megterhelik.

 

A járvány időszakában magasabb koffein- és alkohol fogyasztás is hozzásegít ahhoz, hogy az érintettek összességében sokkal rosszabbnak élik meg a fülzúgásukat, mint korábban. A tanulmány szerint az erősödő tünetek elsősorban az 50 év alattiak és nők körében jelentkeznek, de az itthoni tapasztalat azt mutatja, hogy bármely korosztály kerülhet a fülzúgása miatt kezelést igénylő állapotba.

Segítséget találni is nehezebb

A kutatásból az is kiderül, hogy a járvány miatt korlátozott egészségügyi szolgáltatások is tovább fokozzák a páciensek szorongását, még inkább felerősítve a tüneteket. A helyzet azért is különösen nehéz, mert a kutatásban megkérdezettek közül 10-ből 8 beteg már korábban sem volt megelégedve a fülzúgása kezelésével. Fülcsengés esetén a fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett a beteg részletes kikérdezése szükséges.

 

Dr. Fülöp Györgyi szerint a betegek számára általában már az is óriási megkönnyebbülést jelent, ha a kivizsgálás során beszélhetnek a panaszaikról és megnyugtató magyarázatot kaphatnak kérdéseikre, félelmeikre. Az érintettek többségét nagyon zavarják a tünetek, sokan attól is tartanak, hogy valami komolyabb problémájuk van, megrémíti őket a gondolat, hogy életük végéig együtt kell majd élniük a betegségükkel. Pedig ez nem feltétlenül van így. A fülzúgás nem mindig kezelhető, de mindenképpen jobban, mint az a köztudatban él!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornö/Úr,

Szeretném a véleményét kérni.
Két hónappal ezelött volt egy egyszerü megfázásom, ami alatt elvesztettem a szaglásomat, valamint az ízlelésemet. Pár hétig betudtam a megfázàsnak, hiszen máskor is volt már ilyen.
A megfázásból teljesen meggyógyultam, viszont a szaglás és ízlelés nem tért vissza. A háziorvos az orrnyálkahártya gyulladását állapította meg, melyre Nasonex steroid tartalmú orrsprayt írt fel. Ez, 3 heti használat utàn sem hasznàlt semennyire, így visszentem. A háziorvosom szerint nem javult a gyulladás, most Fixonase orrcseppet kaptam, ami erösebb steroid. Ezt egy hete használom, nulla eredménnyel. Így már 8 hete nincs se szaglásom, se ízérzèkelésem. A következö lépcsö a kórházi kivizsgálás lenne, arra viszont kb 6 hónapot kellene várnom. Az eset Angliában történik.
A kérdésem a következö: vajon egy antibiotikumos kezelés jó eséllyel gyógyítana, esetleg érdemesebb-e Magyarországon kezeltetni privát orvosnál, aki nemcsak a tünetet, de az okot is megszüntetné?

Mellékszálként még annyit, hogy az elmúlt évben volt egy szemfenék-gyulladásom (Uveitis), valamint ennek további vizsgálatakor egy tüdö CT vérrögöket mutatott a tüdömben. Viszont egyiknél sem volt semmi tünetem, szóval vizsgálatok sorozata után arra jutottak a brit orvosok, hogy valamiféle gyulladàs okozhatta/táplálhatta ezeket.
Véleményem szerint ez a még mindig fennálló gyulladás okozhatja a jelenlegi problémámat is. Viszont ezt felvetve a háziorvosnak, ö csak elbagatellizálta.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Péter!
A gyulladásos hátteret egy egyszerű laborvizsgálat tisztázhatja. Angliában tudom háziorvosnál ez sem egyszerű, de talán magánlaborban... Ami kell: vérkép, CRP. Ha a CRP értéke nem haladja meg a 20-at, akkor nem kell antibiotikumot szednie. Javasolt ilyen esetben egy arckoponya CBCT elvégzése is, hogy azon látszik-e valamilyen eltérés. Steroidos orrspray használatát kb 3 hónapig szoktuk folyamatosan ajánlani, mellé B Vitamin komplexet is szedhetne. Sajnos így sincs garancia arra, hogy panaszai megszűnjenek, de még ne adja fel a reményt.

Tisztelettel:
dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kellő alaposság

"Fülöp Györgyi doktornő kellő alaposságú (amilyent az egészségügyben dolgozó 3 másik orvos esetében nem vagy alig tapasztaltam) vizsgálatot végzett már tavaly is, és további ötletei is vannak betegségem feltárásában (a tovább-gondolkodást szintén nem tapasztaltam az eddig felkeresett orvosoknál)."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

A dobhártya szakadás, vagy orvosi nevén perforált dobhártya gyakori kiváltó okait vesszük sorra dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével.

További részletek
Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Örökletes hajlam és környezeti tényezők is szerepet játszanak az orrpolip kialakulásában. A kezdetben enyhe tünetek idővel egyre zavaróbbá válnak, hosszú távon pedig komoly szövődmények is jelentkezhetnek. Dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa az orrpolip kezelésére figyelmeztet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica

Központjaink