A koronavírus-járvány így hat a fülcsengéssel élőkre

A koronavírus-járvány így hat a fülcsengéssel élőkre

Dr. Fülöp Györgyi Módosítva: 2020.12.17 16:12

Egy megjelent közlemény alapján a COVID-19 fertőzésen átesett személyek közel fele számolt be arról, hogy a betegség lezajlása alatt a korábban is meglévő fülcsengése rosszabbodott. A kedvezőtlen hatás nemcsak a vírusfertőzés, hanem valószínűleg a járvány miatt megváltozott szokások következménye is lehet. Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus a Fül-orr-gége Központ orvosa beszélt róla, hogy mire érdemes különösen figyelni ebben az időszakban a fülzúgással élőknek.

Felerősíti a tüneteket

A Frontiers of Public Health folyóirat közlése szerint a tüneteket mutató koronavírus-fertőzöttek 40%-a tapasztalta a meglévő fülzúgása rosszabbodását. 48 országból, összesen 3103 fertőzött tüneteit jegyezték fel. Közülük néhányan azt is jelezték, hogy a fertőzés tüneteinek megjelenésével egy időben fülzúgásuk alakult ki, bár korábban nem volt ilyen problémájuk.

Izoláció, szorongás és depresszió

A koronavírus-fertőzés a fülcsengés tüneteit is felerősítheti.A fülzúgás egyáltalán nem ritka panasz, az Egyesült Királyságban például nyolcból egy felnőttnél jelen van. A mindennapjaikat befolyásoló tünet az érintettek általános állapotára, hangulatára is jelentős hatással van. A fülcsengés miatt szorongás, depresszió is jelentkezhet. Zúgás, csengés, ciripelés, sistergés – az érintettek így írják le a hangjelenségeiket.

 

Dr. Fülöp Györgyi elmondta, hogy a fülzúgás intenzitása, hangmagassága változó lehet, ill. jelentkezhet csak az egyik, vagy mindkét fülben is, folyamatosan, vagy pulzálóan is. A páciensek egy részénél a tünetek az életminőséget is rontják. Azzal, hogy zavarttá válik a nyugodt pihenés, a tanulás, a munkavégzés is nehezebb lehet. A fülzúgás megjelenése valóban rémisztő tünet lehet, jobb ezért mielőbb orvoshoz fordulni vele.

Fülzúgással a COVID-19 járvány időszakában

A tanulmányban tehát felhívják a figyelmet arra, hogy a fülzúgással élők bizonyos százalékánál a panaszok súlyosbodása figyelhető meg a koronavírus-járvány időszakában. A járvány miatti intézkedések sokak számára megváltozott munkakörülményeket, sportolási, életmódbeli kötöttséget hoztak. Az Egyesült Királyságban élők 46%-a állította, hogy a szociális távolságtartás, az életmódbeli változások miatt rosszabbodtak a fülzúgásos panaszai is.

A nőket és az 50 év alattiakat érinti leginkább

A karantén és a túl sok fejhallgató használat is rontja a fülzúgás tüneteit.A koronavírus-fertőzéstől és a munkahely elvesztésétől való félelem, a társas kapcsolatok, a sportolási, feltöltődési lehetőségek hiánya és sokszor az ezekből adódó alvási problémák, szorongás egyaránt közrejátszanak abban, hogy a jelenlegi időszakban a fülzúgás tünetei rosszabbodnak- mondja Dr. Fülöp Györgyi. Ezeken felül további kockázatot jelent a zajártalom, a távmunkában megnövekedett fülhallgató használat, a mozgáshiány, a bezártság és összezártság is. Ezek a tényezők testünket és lelkünket is megterhelik.

 

A járvány időszakában magasabb koffein- és alkohol fogyasztás is hozzásegít ahhoz, hogy az érintettek összességében sokkal rosszabbnak élik meg a fülzúgásukat, mint korábban. A tanulmány szerint az erősödő tünetek elsősorban az 50 év alattiak és nők körében jelentkeznek, de az itthoni tapasztalat azt mutatja, hogy bármely korosztály kerülhet a fülzúgása miatt kezelést igénylő állapotba.

Segítséget találni is nehezebb

A kutatásból az is kiderül, hogy a járvány miatt korlátozott egészségügyi szolgáltatások is tovább fokozzák a páciensek szorongását, még inkább felerősítve a tüneteket. A helyzet azért is különösen nehéz, mert a kutatásban megkérdezettek közül 10-ből 8 beteg már korábban sem volt megelégedve a fülzúgása kezelésével. Fülcsengés esetén a fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett a beteg részletes kikérdezése szükséges.

 

Dr. Fülöp Györgyi szerint a betegek számára általában már az is óriási megkönnyebbülést jelent, ha a kivizsgálás során beszélhetnek a panaszaikról és megnyugtató magyarázatot kaphatnak kérdéseikre, félelmeikre. Az érintettek többségét nagyon zavarják a tünetek, sokan attól is tartanak, hogy valami komolyabb problémájuk van, megrémíti őket a gondolat, hogy életük végéig együtt kell majd élniük a betegségükkel. Pedig ez nem feltétlenül van így. A fülzúgás nem mindig kezelhető, de mindenképpen jobban, mint az a köztudatban él!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdv!
1 éve és 4 hónapja van bedugulva mindkét fülem. Hiába járok a körzeti fül-orr-gégészeti szakrendelésre, annyival letudják, hogy hallásvizsgálatra, allergiavizsgálatra elküldenek elküldenek, majd közlik, hogy minden rendben, használjak orrsprayt.
De nincs rendben, mert nagyon zavaró, gyakran fáj is, szédülök, és mintha már a levegőt is csak az egyik orrlyukammal tudnék venni, változó, mikor melyikkel.
Egyébként, egy megfázás következtében, lázasan fekvés közben alakult ki ez a füldugulás. (Zenét is nagyon hangosan hallgattam akkoriban fülhallgatón). És félek, de nem tesznek az itteni orvosok semmit.
Legyenek szívesek válaszolni, lehetőség szerint e-mailben, (ezt a számot ritkán használom, de ha szükséges, felveszem a kapcsolatpt Önökkel ).milyen jellegű lehet ez, van e rá gyógymód, vagy kezelés.
Köszönöm!

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves László!

Elő szokott fordulni időnként, hogy fizikális vizsgálattal és mérésekkel nem tudjuk igazolni a panaszokat, de a páciens érzi!
Nem tudom, hogy milyen orrsprayket használ, azokból is van, amit káros hetekig használni, ill. van olyan, amit hónapokon át szoktunk javasolni az orrlégzés rendeződése céljából.
Talán ha az orrlégzése javul, akkor a hallása is rendeződik!

Üdvözlettel

Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, alapos

"A doktornő rendkívül kedves, alapos volt. Minden elmagyarázott részletesen, részletesen válaszolt a kérdéseimre, időt szánt rám. Mindenkinek csak ajánlani tudom."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK