A koronavírus-járvány így hat a fülcsengéssel élőkre

A koronavírus-járvány így hat a fülcsengéssel élőkre

Dr. Fülöp Györgyi Létrehozva: 2020.12.10 Módosítva: 2020.12.17

Egy megjelent közlemény alapján a COVID-19 fertőzésen átesett személyek közel fele számolt be arról, hogy a betegség lezajlása alatt a korábban is meglévő fülcsengése rosszabbodott. A kedvezőtlen hatás nemcsak a vírusfertőzés, hanem valószínűleg a járvány miatt megváltozott szokások következménye is lehet. Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus a Fül-orr-gége Központ orvosa beszélt róla, hogy mire érdemes különösen figyelni ebben az időszakban a fülzúgással élőknek.

Felerősíti a tüneteket

A Frontiers of Public Health folyóirat közlése szerint a tüneteket mutató koronavírus-fertőzöttek 40%-a tapasztalta a meglévő fülzúgása rosszabbodását. 48 országból, összesen 3103 fertőzött tüneteit jegyezték fel. Közülük néhányan azt is jelezték, hogy a fertőzés tüneteinek megjelenésével egy időben fülzúgásuk alakult ki, bár korábban nem volt ilyen problémájuk.

Izoláció, szorongás és depresszió

A koronavírus-fertőzés a fülcsengés tüneteit is felerősítheti.A fülzúgás egyáltalán nem ritka panasz, az Egyesült Királyságban például nyolcból egy felnőttnél jelen van. A mindennapjaikat befolyásoló tünet az érintettek általános állapotára, hangulatára is jelentős hatással van. A fülcsengés miatt szorongás, depresszió is jelentkezhet. Zúgás, csengés, ciripelés, sistergés – az érintettek így írják le a hangjelenségeiket.

 

Dr. Fülöp Györgyi elmondta, hogy a fülzúgás intenzitása, hangmagassága változó lehet, ill. jelentkezhet csak az egyik, vagy mindkét fülben is, folyamatosan, vagy pulzálóan is. A páciensek egy részénél a tünetek az életminőséget is rontják. Azzal, hogy zavarttá válik a nyugodt pihenés, a tanulás, a munkavégzés is nehezebb lehet. A fülzúgás megjelenése valóban rémisztő tünet lehet, jobb ezért mielőbb orvoshoz fordulni vele.

Fülzúgással a COVID-19 járvány időszakában

A tanulmányban tehát felhívják a figyelmet arra, hogy a fülzúgással élők bizonyos százalékánál a panaszok súlyosbodása figyelhető meg a koronavírus-járvány időszakában. A járvány miatti intézkedések sokak számára megváltozott munkakörülményeket, sportolási, életmódbeli kötöttséget hoztak. Az Egyesült Királyságban élők 46%-a állította, hogy a szociális távolságtartás, az életmódbeli változások miatt rosszabbodtak a fülzúgásos panaszai is.

A nőket és az 50 év alattiakat érinti leginkább

A karantén és a túl sok fejhallgató használat is rontja a fülzúgás tüneteit.A koronavírus-fertőzéstől és a munkahely elvesztésétől való félelem, a társas kapcsolatok, a sportolási, feltöltődési lehetőségek hiánya és sokszor az ezekből adódó alvási problémák, szorongás egyaránt közrejátszanak abban, hogy a jelenlegi időszakban a fülzúgás tünetei rosszabbodnak- mondja Dr. Fülöp Györgyi. Ezeken felül további kockázatot jelent a zajártalom, a távmunkában megnövekedett fülhallgató használat, a mozgáshiány, a bezártság és összezártság is. Ezek a tényezők testünket és lelkünket is megterhelik.

 

A járvány időszakában magasabb koffein- és alkohol fogyasztás is hozzásegít ahhoz, hogy az érintettek összességében sokkal rosszabbnak élik meg a fülzúgásukat, mint korábban. A tanulmány szerint az erősödő tünetek elsősorban az 50 év alattiak és nők körében jelentkeznek, de az itthoni tapasztalat azt mutatja, hogy bármely korosztály kerülhet a fülzúgása miatt kezelést igénylő állapotba.

Segítséget találni is nehezebb

A kutatásból az is kiderül, hogy a járvány miatt korlátozott egészségügyi szolgáltatások is tovább fokozzák a páciensek szorongását, még inkább felerősítve a tüneteket. A helyzet azért is különösen nehéz, mert a kutatásban megkérdezettek közül 10-ből 8 beteg már korábban sem volt megelégedve a fülzúgása kezelésével. Fülcsengés esetén a fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett a beteg részletes kikérdezése szükséges.

 

Dr. Fülöp Györgyi szerint a betegek számára általában már az is óriási megkönnyebbülést jelent, ha a kivizsgálás során beszélhetnek a panaszaikról és megnyugtató magyarázatot kaphatnak kérdéseikre, félelmeikre. Az érintettek többségét nagyon zavarják a tünetek, sokan attól is tartanak, hogy valami komolyabb problémájuk van, megrémíti őket a gondolat, hogy életük végéig együtt kell majd élniük a betegségükkel. Pedig ez nem feltétlenül van így. A fülzúgás nem mindig kezelhető, de mindenképpen jobban, mint az a köztudatban él!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Cím!

Egy hónapja torokfájással és köhögéssel orvoshoz fordultam, aki azt mondta szopogassak strepsilst és szedjek fájdalomcsillaptót. A mandulám is bedagadt, ami mindig bedagad, ha mér egy kicsit is meghülök. Végül már nagyon fájt a torkom ésnem a mandulám i és váladékot is köhögtem ezért az ügyeleten antibiozikumot ítak fel, mondták, hogy pontisan egy éve ugyanezt adták hasonlópanaszokra.
Most két hete ismét elkezdtett fájni a torkom és köhögtem, teát ittam, strepsilt szopogattam, de a mandulám már nagyon fájt és valószínűleg még pluszban meg is fáztam. Elmentem a kpvetkezőhé hét péntekén fülészhez, mert ezt tanácsolta az orvos, a sűrűmandula fájdalmak miatt. Ott azt mondták, hogy heges a mandulám és heveny mandulagyulladásom van, amire nem jó az antibiotikum. Azt mondta szedjem két hétig, de már másnapra nem lesznek panaszaim és jó ideig nem lesznek ilyen problémáim. Ma hétfővan és az almúlt két napban nagyon fájt a mandulám, tegnap este a fülem is fájt kicsit. Ma egész nap nagyon köhögtem és estére nagyon megfájdult a torkom. Már magában is fáj, mindeb nyelés borzasztóés veszélni is rossz.
A fülész Revicet-et ít fel. Utána néztem, hogy ez egy allergia gyógyszer, pedig tudtommal nem vagyok allergiás semmire sem. Nem rég megnéztem a mellékhatásit és gyakori ként írta a torokgyulladást és néthát, valamint fáradékonyságot. Ezel és a széjszérazság igazak is rám. Esténként és nap közben is néha nagyon széraz az egész torkom és kapar, vagy pedig nyál bőég van, ami szontén nagyon kellemetlen.
A kérdésem az lenne, hogy szedjem-e be az össze Revicet-et, vagy menjek-e el ismét fülészhez, vagy más orvoshoz. Nem tudom, hogy a mellékhatás-e a torokgyulladás iletve a yaki érzékenység és érintésre valófák fájdalom vagy pedig a betegség előe haladása okozza-e.
Remélem tud segíten!
Üdvözlettel,
H. Anett

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves H. Anett!

Mivel panaszai nem múltak el, javaslom, hogy ismét menjen fül-orr-gégészetre! Elhúzódó és visszatérő tünetei miatt át kéne gondolni, hogy milyen irritáló tényező érheti a nyálkahártyáit, mint pl. vegyszerek, vagy gyomorsav. Lehet, hogy a mandulagyulladás inkább következmény az Ön esetében.

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Azonnal felismerte a problémát

"A doktornő azonnal felismerte a problémámat és az elvárhatónál is messze alaposabban végezte a vizsgálatot. Hozzá kell tennem, hogy korábban több orvosnál jártam, azonban eddig egyikük sem tudta meghatározni a baj okát, így nagyon örülök, hogy eljutottam hozzá. "

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tüszős mandulagyulladás – így ismerje fel a tüneteit!

Tüszős mandulagyulladás – így ismerje fel a tüneteit!

A torokgyulladást az esetek többségében vírusok okozzák, ilyenkor jellegzetes tünet az intenzív fájdalom, a torok vérbő, vörös színű. Ha azonban a torokfájás mellett, a mandulákon sárgás-fehéres foltokat is látunk, kisebb nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás mellett, akkor valószínű, hogy baktérium a kórokozó, tüszős mandulagyulladással lehet dolgunk. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek
Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Koronavírus-fertőzést követően a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező egyének is gyakran számolnak be szaglászavarról, hirtelen kialakuló szaglásvesztésről. Ez a fertőzés lezajlását követően legtöbbször két hét alatt megszűnik, de hosszabb ideig, akár hetekig, az esetek egy részében tartósan is megmaradhat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink