A koronavírus-járvány így hat a fülcsengéssel élőkre

A koronavírus-járvány így hat a fülcsengéssel élőkre

Dr. Fülöp Györgyi Létrehozva: 2020.12.10 Módosítva: 2020.12.17

Egy megjelent közlemény alapján a COVID-19 fertőzésen átesett személyek közel fele számolt be arról, hogy a betegség lezajlása alatt a korábban is meglévő fülcsengése rosszabbodott. A kedvezőtlen hatás nemcsak a vírusfertőzés, hanem valószínűleg a járvány miatt megváltozott szokások következménye is lehet. Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus a Fül-orr-gége Központ orvosa beszélt róla, hogy mire érdemes különösen figyelni ebben az időszakban a fülzúgással élőknek.

Felerősíti a tüneteket

A Frontiers of Public Health folyóirat közlése szerint a tüneteket mutató koronavírus-fertőzöttek 40%-a tapasztalta a meglévő fülzúgása rosszabbodását. 48 országból, összesen 3103 fertőzött tüneteit jegyezték fel. Közülük néhányan azt is jelezték, hogy a fertőzés tüneteinek megjelenésével egy időben fülzúgásuk alakult ki, bár korábban nem volt ilyen problémájuk.

Izoláció, szorongás és depresszió

A koronavírus-fertőzés a fülcsengés tüneteit is felerősítheti.A fülzúgás egyáltalán nem ritka panasz, az Egyesült Királyságban például nyolcból egy felnőttnél jelen van. A mindennapjaikat befolyásoló tünet az érintettek általános állapotára, hangulatára is jelentős hatással van. A fülcsengés miatt szorongás, depresszió is jelentkezhet. Zúgás, csengés, ciripelés, sistergés – az érintettek így írják le a hangjelenségeiket.

 

Dr. Fülöp Györgyi elmondta, hogy a fülzúgás intenzitása, hangmagassága változó lehet, ill. jelentkezhet csak az egyik, vagy mindkét fülben is, folyamatosan, vagy pulzálóan is. A páciensek egy részénél a tünetek az életminőséget is rontják. Azzal, hogy zavarttá válik a nyugodt pihenés, a tanulás, a munkavégzés is nehezebb lehet. A fülzúgás megjelenése valóban rémisztő tünet lehet, jobb ezért mielőbb orvoshoz fordulni vele.

Fülzúgással a COVID-19 járvány időszakában

A tanulmányban tehát felhívják a figyelmet arra, hogy a fülzúgással élők bizonyos százalékánál a panaszok súlyosbodása figyelhető meg a koronavírus-járvány időszakában. A járvány miatti intézkedések sokak számára megváltozott munkakörülményeket, sportolási, életmódbeli kötöttséget hoztak. Az Egyesült Királyságban élők 46%-a állította, hogy a szociális távolságtartás, az életmódbeli változások miatt rosszabbodtak a fülzúgásos panaszai is.

A nőket és az 50 év alattiakat érinti leginkább

A karantén és a túl sok fejhallgató használat is rontja a fülzúgás tüneteit.A koronavírus-fertőzéstől és a munkahely elvesztésétől való félelem, a társas kapcsolatok, a sportolási, feltöltődési lehetőségek hiánya és sokszor az ezekből adódó alvási problémák, szorongás egyaránt közrejátszanak abban, hogy a jelenlegi időszakban a fülzúgás tünetei rosszabbodnak- mondja Dr. Fülöp Györgyi. Ezeken felül további kockázatot jelent a zajártalom, a távmunkában megnövekedett fülhallgató használat, a mozgáshiány, a bezártság és összezártság is. Ezek a tényezők testünket és lelkünket is megterhelik.

 

A járvány időszakában magasabb koffein- és alkohol fogyasztás is hozzásegít ahhoz, hogy az érintettek összességében sokkal rosszabbnak élik meg a fülzúgásukat, mint korábban. A tanulmány szerint az erősödő tünetek elsősorban az 50 év alattiak és nők körében jelentkeznek, de az itthoni tapasztalat azt mutatja, hogy bármely korosztály kerülhet a fülzúgása miatt kezelést igénylő állapotba.

Segítséget találni is nehezebb

A kutatásból az is kiderül, hogy a járvány miatt korlátozott egészségügyi szolgáltatások is tovább fokozzák a páciensek szorongását, még inkább felerősítve a tüneteket. A helyzet azért is különösen nehéz, mert a kutatásban megkérdezettek közül 10-ből 8 beteg már korábban sem volt megelégedve a fülzúgása kezelésével. Fülcsengés esetén a fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett a beteg részletes kikérdezése szükséges.

 

Dr. Fülöp Györgyi szerint a betegek számára általában már az is óriási megkönnyebbülést jelent, ha a kivizsgálás során beszélhetnek a panaszaikról és megnyugtató magyarázatot kaphatnak kérdéseikre, félelmeikre. Az érintettek többségét nagyon zavarják a tünetek, sokan attól is tartanak, hogy valami komolyabb problémájuk van, megrémíti őket a gondolat, hogy életük végéig együtt kell majd élniük a betegségükkel. Pedig ez nem feltétlenül van így. A fülzúgás nem mindig kezelhető, de mindenképpen jobban, mint az a köztudatban él!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornö/Úr,

Szeretném a véleményét kérni.
Két hónappal ezelött volt egy egyszerü megfázásom, ami alatt elvesztettem a szaglásomat, valamint az ízlelésemet. Pár hétig betudtam a megfázàsnak, hiszen máskor is volt már ilyen.
A megfázásból teljesen meggyógyultam, viszont a szaglás és ízlelés nem tért vissza. A háziorvos az orrnyálkahártya gyulladását állapította meg, melyre Nasonex steroid tartalmú orrsprayt írt fel. Ez, 3 heti használat utàn sem hasznàlt semennyire, így visszentem. A háziorvosom szerint nem javult a gyulladás, most Fixonase orrcseppet kaptam, ami erösebb steroid. Ezt egy hete használom, nulla eredménnyel. Így már 8 hete nincs se szaglásom, se ízérzèkelésem. A következö lépcsö a kórházi kivizsgálás lenne, arra viszont kb 6 hónapot kellene várnom. Az eset Angliában történik.
A kérdésem a következö: vajon egy antibiotikumos kezelés jó eséllyel gyógyítana, esetleg érdemesebb-e Magyarországon kezeltetni privát orvosnál, aki nemcsak a tünetet, de az okot is megszüntetné?

Mellékszálként még annyit, hogy az elmúlt évben volt egy szemfenék-gyulladásom (Uveitis), valamint ennek további vizsgálatakor egy tüdö CT vérrögöket mutatott a tüdömben. Viszont egyiknél sem volt semmi tünetem, szóval vizsgálatok sorozata után arra jutottak a brit orvosok, hogy valamiféle gyulladàs okozhatta/táplálhatta ezeket.
Véleményem szerint ez a még mindig fennálló gyulladás okozhatja a jelenlegi problémámat is. Viszont ezt felvetve a háziorvosnak, ö csak elbagatellizálta.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Péter!
A gyulladásos hátteret egy egyszerű laborvizsgálat tisztázhatja. Angliában tudom háziorvosnál ez sem egyszerű, de talán magánlaborban... Ami kell: vérkép, CRP. Ha a CRP értéke nem haladja meg a 20-at, akkor nem kell antibiotikumot szednie. Javasolt ilyen esetben egy arckoponya CBCT elvégzése is, hogy azon látszik-e valamilyen eltérés. Steroidos orrspray használatát kb 3 hónapig szoktuk folyamatosan ajánlani, mellé B Vitamin komplexet is szedhetne. Sajnos így sincs garancia arra, hogy panaszai megszűnjenek, de még ne adja fel a reményt.

Tisztelettel:
dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű, alapos

"Teljes körű, alapos, minden körülményt figyelembe vevő vizsgálat. Közvetlen, nyugodt konzultáció, amely elősegítette, hogy az összes, valószínűsíthető okok háttérében álló kisebb-nagyobb információ-részletet át tudjam adni. A további vizsgálat és az azt követő kezelés gyors és hatékony elindítása."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

Az orrnyálkahártya fontos védelmi funkciót tölt be a betegségek megelőzésében, a belélegzett levegőt szűri és felmelegíti. A sérült, gyulladt nyálkahártya nemcsak ezt a védő funkciót nem tudja betölteni, de további betegségekhez is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan vigyázhatunk az egészségére.

További részletek
Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Ha az utóbbi időben gyakori orrvérzést tapasztalunk, érdemes fül-orr-gégészhez fordulni. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az orrnyálkahártya állapota elárulhatja például azt is, ha a kellemetlen panasz allergia vagy náthás betegség következtében jelentkezik.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat