Fülzsír eltávolítása – kérdések és válaszok

Fülzsír eltávolítása – kérdések és válaszok

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2020.08.25 Módosítva: 2023.12.07

A fülzsír eltávolítása a legtöbb esetben még mindig fültisztító pálcikával történik, pedig nem ez a legmegfelelőbb eszköz. Egyáltalán miért van szükségünk fülzsírra, mi a szerepe, milyen problémákat okozhat és hogyan szabadulhatunk meg biztonságosan tőle? Kérdéseinkre dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa válaszolt.

Miért fontos a fülzsír?

A fülzsír feladata a fül egészségének megőrzése. A folyamatosan termelődő faggyú és elhalt hámsejtek keverékében megtapadnak a különböző szennyeződések és por, ezáltal nem tudnak mélyebbre jutni, a hallójáratba. A fülzsír emellett megakadályozza, hogy a fül bőre kiszáradjon. Ha száraz, repedezett volna, az megkönnyítené a kórokozóknak a bejutást.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Fülzsír eltávolítása – miért nem ajánlott a fültisztító pálcika?

Egy óvatlan mozdulat és ha a fültisztító pálcika túl mélyre kerül a fülben, akár a dobhártyát is felsértheti. Ha nem a megfelelő mozdulatokkal, kifelé tisztítjuk a fület, akkor a felesleges fülzsírt befelé tolva fülzsírdugót is létrehozhatunk, aminek az eltávolítását már csak a rendelőben, fülmosással tudja a fül-orr-gégész elvégezni.

Túlzásba lehet vinni a fültisztítást?

Igen, ha túl gyakran, akár naponta eltávolítjuk a fülzsírt a fülből, akkor nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. Nem lesz, ami védelmet nyújtson a szennyeződésekkel szemben és a fül bőre is könnyebben kiszárad, ami növeli a fertőzések kockázatát.

Szükséges egyáltalán a fülzsír eltávolítása?

A fülzsír eltávolítása fül-orr-gégésznél.A külsőfül egészséges körülmények között öntisztuló, így fültisztításra csak akkor van szükség, ha valakinél több fülzsír termelődik és emiatt hajlamos a fülzsírdugó kialakulására. Az öntisztulás azt jelenti, hogy minden rágással, beszéd közben az állkapocs mozgásával olyan mozdulatot hozunk létre, ami serkenti, hogy a fülzsír a fülből távozzon. A fülnyílásba érve aztán megszárad és kiesik.

Óvatosan a fülgyertyával!

A fül melegítéséről fülgyertyával elterjedt, hogy a hő kihúzza a fülzsírt. Ez az eljárás azonban igen veszélyes. A forró gyertyaviasz eltömítheti a hallójáratot, dobhártyakárosodást és akár égési sérülést is okozhat.

Mire figyeljenek az érzékeny bőrűek?Fülzsír

Ekcéma vagy pikkelysömör esetén a bőr száraz, repedezett lehet, ami megnehezíti, hogy a fülzsír távozzon a fülből, így az megkeményedhet és kiszáradhat. A bőr idősebb korban szárazabbá válik, ezért ilyenkor jellemzően szintén megnő a fülzsírdugó kialakulásának gyakorisága. Érzékeny, problémás bőr esetén, aki hajlamos a fülzsírdugó kialakulására, érdemes megelőzés céljából rendszeres időközönként – 6-12 havonta – fül-orr-gégésszel ellenőriztetni és szükség esetén fülmosással megszabadulni a felesleges fülzsírtól.

Fülzsír eltávolítása fülspray segítségével

A fülspray egy kíméletes alternatíva lehet a fültisztításra. A többnyire glicerint vagy paraffint tartalmazó, olajszerű folyadékot a fülbe juttatva segíthet feloldani, kimosni a fülzsírt a fülből. Ám tudni kell, ha már kialakult a fülzsírdugó, akkor az a nedvesség hatására megduzzadhat, így akár halláromlást is okozhat. A tartós nedvesség pedig a fülben a fül bőrének felázásához, fertőzésekhez, hallójáratgyulladáshoz is vezethet.

Mi a legbiztosabb módja a fülzsír eltávolításának?

A biztonság érdekében a legjobb, ha a fülünket fürdés közben az ujjunkkal elérhető mélységig megmossuk, majd a törölközővel finoman szárazra töröljük.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Jó napot. Kisfiam 7 éves és már elég rég óta éjszakánként bedugul az orra . Voltunk füll orr gégészeten ott allergia vizsgálatra küldték és ott kiderült hogy allergiás a tollra,macskaszörre,körisre. De az allergológus azt mondta hogy szerinte az orrmandulája a felelös a orrdugulásáért ezért minden kép mondjam a füll orr gégészeten. Ezt mondtam is a füll orr gégésznek és ö azt mondta hogy szerinte az allergiátol van várjunk még majd biztosan kinövi. Mit tanácsolna mit tegyek? Elöre is köszönöm válaszát

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Galcsik Rolandné!

Sajnos vizsgálat nélkül nem tudok állást foglalni, mert mindkét szakembernek lehet igaza. Amennyiben kiváncsi a véleményemre el kellene hozni vizsgálatra a gyermeket.


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ügyesen kezeli a gyerekeket

"A doktornő nagyon kedves volt és ügyesen kezelte a kislányom, aki nem félt a vizsgálat alatt."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok