Időskori halláscsökkenés

Időskori halláscsökkenés

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2022.02.22 Módosítva: 2022.02.22

A halláscsökkenés a kor előrehaladtával gyakrabban fordul elő, ilyen esetben fontos utána járni és a problémát kezeltetni. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, miként lehet megállapítani, hogy valóban a hallókészülék jelenti-e a megoldást.

A hallás folyamata

A hang a fülkagylón keresztül érkezik a fülbe, majd a hallójáraton, dobhártyán és hallócsont láncolaton végig haladva eléri az utolsó hallócsontot, a kengyelt. Ehhez szorosan kapcsolódik az ún. stapedius izom, amely megmozgatja a belső fülben lévő folyadékot, ezáltal mozgásba hozza az ott lévő szőrsejteket. A szőrsejtek a hanghullámokat átalakítják elektromos impulzusokká, ami a hallóidegen keresztül bejut az agykéregbe. Az agy az elektromos impulzust feldolgozza hangingerként, információként.

Az időskori halláscsökkenés okai

Időskori halláscsökkenés kivizsgálása.A hallás bonyolult folyamatában tehát nagyon fontos szerepet játszanak a belső fülben, a csigában lévő szőrsejtek. Az időskori halláscsökkenés kiváltó oka lehet ezek károsodása is. A probléma rendszerint 65 év felett jelentkezik, előfordulása 75 év felett még gyakoribb és rendszerint mindkét fület érinti.

 

Az időskori halláscsökkenésnek persze egyéb okai is lehetnek. Összefügghet például meglévő betegségekkel, például magas vérnyomással és cukorbetegséggel is, de egyéb fül-orr-gégészeti elváltozások, például a hallócsontocskák csökkent működése is szerepet játszhat a megjelenésében.

 

Késleltetni az időskori halláscsökkenés kialakulását a hangos zajnak kitett idő csökkentésével, valamint a fülvédő használatával lehet. Az életkorral összefüggő halláskárosodást azonban teljes mértékben megakadályozni nem lehetséges.

Ezért fontos mielőbb felismerni

Dr. Kiss Sándor elmondta, hogy a rizikócsoportba tartozó korosztályban ajánlott a hallás vizsgálata, mivel az időskori halláscsökkenés fokozatosan alakul ki és emiatt gyakran későn kerül felismerésre. Az érintett személy kezdetben csak hangosabban hallgatja a zenét, majd háttérzaj mellett nehezen érti a beszédet, később pedig már a hozzá közel állók hangját sem hallja jól.

 

Idősebb korban a hallásvesztés ezért tovább növeli a szociális izoláció kockázatát, a társas kapcsolatok hiánya pedig fokozza az elmagányosodás érzését. A kezeletlen halláscsökkenés emellett veszélyeket is rejt, hiszen a csengő, telefon vagy a forgalom zajai nélkül a mindennapi tevékenységek is kockázatot jelenthetnek az idős személy számára.

A halláscsökkenés kivizsgálása

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során olyan, idősebb korban gyakoribb problémát is kezelni tudunk, mint a fülzsírdugó, amely szintén átmeneti halláscsökkenést okozhat. Az orvos olyan egyéb elváltozásokat is felfedhet a fülben, melyek miatt romolhat a hallás, de műtéti úton vagy gyógyszerekkel kezelhetők. Bizonyos esetekben, például ha a halláscsökkenés hátterében a belső fülben lévő szőrsejtek károsodása áll, akkor hallókészülékre van szükség.

 

A halláscsökkenés kezelése tehát a kiváltó ok függvénye. Halogatni azonban nem érdemes, ne várjuk meg, míg a halláscsökkenés megnehezíti a mindennapokat!

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Szép napot Doktor Nő!
A bal fülemmel napok óta tompábban hallok, ha egészen csend van, akkor zúg, illetve mintha félszer jobban hallanék rá attól függetlenül hogy tompa. Érzékeny egyes hangokra, és egészen fájó, ha esetleg hangosabban beszélnek körülöttem, stb. Ez mitől lehet? - Nem voltam, vagyok megfázva, reggelre jelentkezett a panasz, előző este nem mostam hajat sem, tehát olyan szinten nem érte víz.
Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Dóra!
Javasolt lenne mihamarabb elvégeztetnie egy hallásvizsgálatot, fülcsengés bemérést és kellemetlenségi küszöb meghatározást!
A tünetei alapján felmerül hallóideg károsodás lehetősége, melyre jellemző, hogy a halláscsökkenés mellett egy fokozott zajérzékenység is kialakulhat.
Addig is igyon sok folyadékot!
Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Az őszi és téli időszakban a közösségben lévő bölcsődés és óvodás korú gyerekek egy év alatt többször is náthásak. A megfázások egyik kellemetlen tünete az alvás közbeni horkolás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk, ha a náthás gyerek horkol.

További részletek
Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hazánkban 2015 óta kötelező az újszülöttek hallásvizsgálata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy így egy objektív eredményt adó, kifejezetten a gyerekek hallásszűrésére kifejlesztett eszközzel, már a születést követően meg lehet állapítani, ha gond van a pici hallásával. Arról, hogy ez miért fontos és hogyan zajlik a vizsgálat Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense, hallásakusztikus nyilatkozott.

További részletek
Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Mit tehet a beteg, akinél a műtétet, vagy műtéteket követően kiújul az orrpolip? Mi hozhat javulást azok számára, akiknél nem segít a hagyományos kortikoszteroid orrspray és a rendszeres orrmosás az orrpolip kezelésében? Megoldást a biológiai terápia nyújthat, a hazánkban még újdonságnak számító módszerről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa nyilatkozott.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!