Időskori halláscsökkenés

Időskori halláscsökkenés

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2022.02.22 Módosítva: 2024.01.22

A halláscsökkenés a kor előrehaladtával gyakrabban fordul elő, ilyen esetben fontos utána járni és a problémát kezeltetni. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, miként lehet megállapítani, hogy valóban a hallókészülék jelenti-e a megoldást.

A hallás folyamata

A hang a fülkagylón keresztül érkezik a fülbe, majd a hallójáraton, dobhártyán és hallócsont láncolaton végig haladva eléri az utolsó hallócsontot, a kengyelt. Ehhez szorosan kapcsolódik az ún. stapedius izom, amely megmozgatja a belső fülben lévő folyadékot, ezáltal mozgásba hozza az ott lévő szőrsejteket. A szőrsejtek a hanghullámokat átalakítják elektromos impulzusokká, ami a hallóidegen keresztül bejut az agykéregbe. Az agy az elektromos impulzust feldolgozza hangingerként, információként.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az időskori halláscsökkenés okai

A hallás bonyolult folyamatában tehát nagyon fontos szerepet játszanak a belső fülben, a csigában lévő szőrsejtek. Az időskori halláscsökkenés kiváltó oka lehet ezek károsodása is. A probléma rendszerint 65 év felett jelentkezik, előfordulása 75 év felett még gyakoribb és rendszerint mindkét fület érinti.

Az időskori halláscsökkenésnek persze egyéb okai is lehetnek. Összefügghet például meglévő betegségekkel, például magas vérnyomással és cukorbetegséggel is, de egyéb fül-orr-gégészeti elváltozások, például a hallócsontocskák csökkent működése is szerepet játszhat a megjelenésében.

Késleltetni az időskori halláscsökkenés kialakulását a hangos zajnak kitett idő csökkentésével, valamint a fülvédő használatával lehet. Az életkorral összefüggő halláskárosodást azonban teljes mértékben megakadályozni nem lehetséges.

Ezért fontos mielőbb felismerni

Dr. Kiss Sándor elmondta, hogy a rizikócsoportba tartozó korosztályban ajánlott a hallás vizsgálata, mivel az időskori halláscsökkenés fokozatosan alakul ki és emiatt gyakran későn kerül felismerésre. Az érintett személy kezdetben csak hangosabban hallgatja a zenét, majd háttérzaj mellett nehezen érti a beszédet, később pedig már a hozzá közel állók hangját sem hallja jól.időskori halláscsökennés

Idősebb korban a hallásvesztés ezért tovább növeli a szociális izoláció kockázatát, a társas kapcsolatok hiánya pedig fokozza az elmagányosodás érzését. A kezeletlen halláscsökkenés emellett veszélyeket is rejt, hiszen a csengő, telefon vagy a forgalom zajai nélkül a mindennapi tevékenységek is kockázatot jelenthetnek az idős személy számára.

A halláscsökkenés kivizsgálása

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során olyan, idősebb korban gyakoribb problémát is kezelni tudunk, mint a fülzsírdugó, amely szintén átmeneti halláscsökkenést okozhat. Az orvos olyan egyéb elváltozásokat is felfedhet a fülben, melyek miatt romolhat a hallás, de műtéti úton vagy gyógyszerekkel kezelhetők. Bizonyos esetekben, például ha a halláscsökkenés hátterében a belső fülben lévő szőrsejtek károsodása áll, akkor hallókészülékre van szükség.

A halláscsökkenés kezelése tehát a kiváltó ok függvénye. Halogatni azonban nem érdemes, ne várjuk meg, míg a halláscsökkenés megnehezíti a mindennapokat!

Téma szakértője

  • Dr. Kiss Sándor

  • Szakterületek:
    • Audiológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

    • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

    • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

    • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

    • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Szép napot Doktor Nő!
A bal fülemmel napok óta tompábban hallok, ha egészen csend van, akkor zúg, illetve mintha félszer jobban hallanék rá attól függetlenül hogy tompa. Érzékeny egyes hangokra, és egészen fájó, ha esetleg hangosabban beszélnek körülöttem, stb. Ez mitől lehet? - Nem voltam, vagyok megfázva, reggelre jelentkezett a panasz, előző este nem mostam hajat sem, tehát olyan szinten nem érte víz.
Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Dóra!
Javasolt lenne mihamarabb elvégeztetnie egy hallásvizsgálatot, fülcsengés bemérést és kellemetlenségi küszöb meghatározást!
A tünetei alapján felmerül hallóideg károsodás lehetősége, melyre jellemző, hogy a halláscsökkenés mellett egy fokozott zajérzékenység is kialakulhat.
Addig is igyon sok folyadékot!
Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK