Időskori halláscsökkenés

Időskori halláscsökkenés

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2022.02.22 Módosítva: 2022.02.22

A halláscsökkenés a kor előrehaladtával gyakrabban fordul elő, ilyen esetben fontos utána járni és a problémát kezeltetni. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, miként lehet megállapítani, hogy valóban a hallókészülék jelenti-e a megoldást.

A hallás folyamata

A hang a fülkagylón keresztül érkezik a fülbe, majd a hallójáraton, dobhártyán és hallócsont láncolaton végig haladva eléri az utolsó hallócsontot, a kengyelt. Ehhez szorosan kapcsolódik az ún. stapedius izom, amely megmozgatja a belső fülben lévő folyadékot, ezáltal mozgásba hozza az ott lévő szőrsejteket. A szőrsejtek a hanghullámokat átalakítják elektromos impulzusokká, ami a hallóidegen keresztül bejut az agykéregbe. Az agy az elektromos impulzust feldolgozza hangingerként, információként.

Az időskori halláscsökkenés okai

Időskori halláscsökkenés kivizsgálása.A hallás bonyolult folyamatában tehát nagyon fontos szerepet játszanak a belső fülben, a csigában lévő szőrsejtek. Az időskori halláscsökkenés kiváltó oka lehet ezek károsodása is. A probléma rendszerint 65 év felett jelentkezik, előfordulása 75 év felett még gyakoribb és rendszerint mindkét fület érinti.

 

Az időskori halláscsökkenésnek persze egyéb okai is lehetnek. Összefügghet például meglévő betegségekkel, például magas vérnyomással és cukorbetegséggel is, de egyéb fül-orr-gégészeti elváltozások, például a hallócsontocskák csökkent működése is szerepet játszhat a megjelenésében.

 

Késleltetni az időskori halláscsökkenés kialakulását a hangos zajnak kitett idő csökkentésével, valamint a fülvédő használatával lehet. Az életkorral összefüggő halláskárosodást azonban teljes mértékben megakadályozni nem lehetséges.

Ezért fontos mielőbb felismerni

Dr. Kiss Sándor elmondta, hogy a rizikócsoportba tartozó korosztályban ajánlott a hallás vizsgálata, mivel az időskori halláscsökkenés fokozatosan alakul ki és emiatt gyakran későn kerül felismerésre. Az érintett személy kezdetben csak hangosabban hallgatja a zenét, majd háttérzaj mellett nehezen érti a beszédet, később pedig már a hozzá közel állók hangját sem hallja jól.

 

Idősebb korban a hallásvesztés ezért tovább növeli a szociális izoláció kockázatát, a társas kapcsolatok hiánya pedig fokozza az elmagányosodás érzését. A kezeletlen halláscsökkenés emellett veszélyeket is rejt, hiszen a csengő, telefon vagy a forgalom zajai nélkül a mindennapi tevékenységek is kockázatot jelenthetnek az idős személy számára.

A halláscsökkenés kivizsgálása

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során olyan, idősebb korban gyakoribb problémát is kezelni tudunk, mint a fülzsírdugó, amely szintén átmeneti halláscsökkenést okozhat. Az orvos olyan egyéb elváltozásokat is felfedhet a fülben, melyek miatt romolhat a hallás, de műtéti úton vagy gyógyszerekkel kezelhetők. Bizonyos esetekben, például ha a halláscsökkenés hátterében a belső fülben lévő szőrsejtek károsodása áll, akkor hallókészülékre van szükség.

 

A halláscsökkenés kezelése tehát a kiváltó ok függvénye. Halogatni azonban nem érdemes, ne várjuk meg, míg a halláscsökkenés megnehezíti a mindennapokat!

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Tisztelt Doktorúr.
2017. május 30-án tympanoplasztika műtétem volt. A műtét előtt 40-50 decibeles hallásvesztést mértek. Egy hónappal a műtét után az operáló orvosújra szteroidos orrsparyt Mometosant írt fel. /a műtét előtt két hónapig kellett használni/ A kérdésem az volna, hogy 7 héttel a műtét után a hallásomat rosszabbnak érzem mint előtte, a fülem ásításnál, rágásnál pattog, reggelre sárga váladék folyik belőle, és ha ráfekszem, hozzáérek érzékeny, időnként közepes erősségű szúró fájdalom jelentkezik, mely el is múlik magától. Ez normális? Csak én vagyok türelmetlen?

Válaszát előre is köszönöm: Andrea

Kedves Takács Andrea!

Nem írta le, hogy milyen eltérést találtak a műtétnél, azt sem, hogy mi volt látható a fülében a műtét előtt, a tympanometria eredményét, stb.
A tympanoplastica név sokféle beavatkozást takar! A jelen állapot felméréséhez pedig mindenképp szükséges egy hallásvizsgálati kontroll, fülészeti vizsgálat és az előzmények ennél sokkal pontosabb ismerete!
A váladékozás és a fájdalom miatt erre kérem, hogy mielőbb kerüljön sor!

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

A közelmúltban megdöbbentő hír jelent meg az énekessel kapcsolatban. Egy nap arra ébredt, hogy elvesztette, majd rövid időn belül orrcseppek segítségével visszanyerte a hallását. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, segítsen értelmezni, hogy mi állhat az eset hátterében.

További részletek
Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

További részletek
Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok