Csontosodási zavar a fülben: halláscsökkenés jelezheti

Csontosodási zavar a fülben: halláscsökkenés jelezheti

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2022.01.27 Módosítva: 2022.01.27

A halláscsökkenés kivizsgálása során olyan elváltozásokra is fény derülhet, melyek kezelése műtétet igényel. Ilyen a fül csontosodási zavara, vagyis az otoszklerózis is. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan zajlik a kivizsgálása.

Az otoszklerózis tünetei

A középfülben található hallócsontocskák továbbítják a dobhártya rezgéseit. Nélkülözhetetlen szerepük van tehát az ép hallás folyamatában. Otoszklerózis esetén, a csontosodási zavar miatt a hallócsontocskák közül a kengyel elveszti mozgásképességét. Ilyenkor a hangok nem jutnak megfelelő intenzitással a belső fülbe, ezáltal ún. vezetéses halláscsökkenés jelentkezik – magyarázza dr. Kiss Sándor. Ez érintheti egyik, vagy akár mindkét fület is.

Súlyosabb esetben a csontosodási zavar kiterjed a belső fül egyéb területeire is, ilyenkor már idegi jellegű halláscsökkenésről beszélünk és megjelenhetnek egyéb tünetek is, mint a fülzúgás és szédülés.

Kit veszélyeztet?

Terhesség és pubertás alatt gyakoribb az otoszklerózis.A halláscsökkenést általában a zajártalommal kapcsoljuk össze, ám otoszklerózis esetében ez nem feltétlenül igaz. Habár a kialakulásának pontos okai nem ismertek, feltételezik, hogy hátterében hormonális okok állhatnak, mivel gyakrabban jelentkezik nőknél, főként a pubertás és várandósság időszakában. Megjelenésében szerepet játszanak örökletes tényezők, ezért akinél a családban előfordult korábban, mindenképp fontos figyelnie a tünetekre.

Mi történik a kivizsgálás során?

Az otoszklerózis fájdalommal nem jár, rendszerint a halláscsökkenés, fülzúgás vagy szédülés miatt fordulnak orvoshoz az érintettek. A diagnózist a beteg tünetei, a fül-orr-gégészeti kivizsgálás és az audiológiai vizsgálat eredményei alapján meg lehet állapítani. Az egyéb, halláscsökkenést okozó betegségek kizárására tympanometriás vizsgálatot is végeznek, ezzel a középfülben lévő levegőnyomást lehet mérni. Így lehet megbizonyosodni például arról is, hogy a halláscsökkenést nem a középfülben lévő folyadék – savós középfülgyulladás – okozza-e.

Ezért fontos a korai diagnózis

Az otoszklerózis magától nem szűnik meg, műtéttel kezelhető, ám csak addig, amíg a csontosodási zavar a belső fület nem érte el, vagyis az idegi jellegű halláscsökkenés nem alakult ki. Ezért nagyon lényeges, már az első tünetek jelentkezése kapcsán orvoshoz fordulni. A műtét során a csontosodási zavar miatt rögzült kengyelt eltávolítják és protézissel pótolják, így a hallás épsége visszanyerhető. Ha azonban már a belső fül is érintett, arra az esetre a kezelés ma még nem megoldott.

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Szép napot Doktor Nő!
A bal fülemmel napok óta tompábban hallok, ha egészen csend van, akkor zúg, illetve mintha félszer jobban hallanék rá attól függetlenül hogy tompa. Érzékeny egyes hangokra, és egészen fájó, ha esetleg hangosabban beszélnek körülöttem, stb. Ez mitől lehet? - Nem voltam, vagyok megfázva, reggelre jelentkezett a panasz, előző este nem mostam hajat sem, tehát olyan szinten nem érte víz.
Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Dóra!
Javasolt lenne mihamarabb elvégeztetnie egy hallásvizsgálatot, fülcsengés bemérést és kellemetlenségi küszöb meghatározást!
A tünetei alapján felmerül hallóideg károsodás lehetősége, melyre jellemző, hogy a halláscsökkenés mellett egy fokozott zajérzékenység is kialakulhat.
Addig is igyon sok folyadékot!
Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

További részletek
Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

További részletek
Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok