Csontosodási zavar a fülben: halláscsökkenés jelezheti

Csontosodási zavar a fülben: halláscsökkenés jelezheti

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2022.01.27 Módosítva: 2022.01.27

A halláscsökkenés kivizsgálása során olyan elváltozásokra is fény derülhet, melyek kezelése műtétet igényel. Ilyen a fül csontosodási zavara, vagyis az otoszklerózis is. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan zajlik a kivizsgálása.

Az otoszklerózis tünetei

A középfülben található hallócsontocskák továbbítják a dobhártya rezgéseit. Nélkülözhetetlen szerepük van tehát az ép hallás folyamatában. Otoszklerózis esetén, a csontosodási zavar miatt a hallócsontocskák közül a kengyel elveszti mozgásképességét. Ilyenkor a hangok nem jutnak megfelelő intenzitással a belső fülbe, ezáltal ún. vezetéses halláscsökkenés jelentkezik – magyarázza dr. Kiss Sándor. Ez érintheti egyik, vagy akár mindkét fület is.

Súlyosabb esetben a csontosodási zavar kiterjed a belső fül egyéb területeire is, ilyenkor már idegi jellegű halláscsökkenésről beszélünk és megjelenhetnek egyéb tünetek is, mint a fülzúgás és szédülés.

Kit veszélyeztet?

Terhesség és pubertás alatt gyakoribb az otoszklerózis.A halláscsökkenést általában a zajártalommal kapcsoljuk össze, ám otoszklerózis esetében ez nem feltétlenül igaz. Habár a kialakulásának pontos okai nem ismertek, feltételezik, hogy hátterében hormonális okok állhatnak, mivel gyakrabban jelentkezik nőknél, főként a pubertás és várandósság időszakában. Megjelenésében szerepet játszanak örökletes tényezők, ezért akinél a családban előfordult korábban, mindenképp fontos figyelnie a tünetekre.

Mi történik a kivizsgálás során?

Az otoszklerózis fájdalommal nem jár, rendszerint a halláscsökkenés, fülzúgás vagy szédülés miatt fordulnak orvoshoz az érintettek. A diagnózist a beteg tünetei, a fül-orr-gégészeti kivizsgálás és az audiológiai vizsgálat eredményei alapján meg lehet állapítani. Az egyéb, halláscsökkenést okozó betegségek kizárására tympanometriás vizsgálatot is végeznek, ezzel a középfülben lévő levegőnyomást lehet mérni. Így lehet megbizonyosodni például arról is, hogy a halláscsökkenést nem a középfülben lévő folyadék – savós középfülgyulladás – okozza-e.

Ezért fontos a korai diagnózis

Az otoszklerózis magától nem szűnik meg, műtéttel kezelhető, ám csak addig, amíg a csontosodási zavar a belső fület nem érte el, vagyis az idegi jellegű halláscsökkenés nem alakult ki. Ezért nagyon lényeges, már az első tünetek jelentkezése kapcsán orvoshoz fordulni. A műtét során a csontosodási zavar miatt rögzült kengyelt eltávolítják és protézissel pótolják, így a hallás épsége visszanyerhető. Ha azonban már a belső fül is érintett, arra az esetre a kezelés ma még nem megoldott.

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Tisztelt Doktorúr.
2017. május 30-án tympanoplasztika műtétem volt. A műtét előtt 40-50 decibeles hallásvesztést mértek. Egy hónappal a műtét után az operáló orvosújra szteroidos orrsparyt Mometosant írt fel. /a műtét előtt két hónapig kellett használni/ A kérdésem az volna, hogy 7 héttel a műtét után a hallásomat rosszabbnak érzem mint előtte, a fülem ásításnál, rágásnál pattog, reggelre sárga váladék folyik belőle, és ha ráfekszem, hozzáérek érzékeny, időnként közepes erősségű szúró fájdalom jelentkezik, mely el is múlik magától. Ez normális? Csak én vagyok türelmetlen?

Válaszát előre is köszönöm: Andrea

Kedves Takács Andrea!

Nem írta le, hogy milyen eltérést találtak a műtétnél, azt sem, hogy mi volt látható a fülében a műtét előtt, a tympanometria eredményét, stb.
A tympanoplastica név sokféle beavatkozást takar! A jelen állapot felméréséhez pedig mindenképp szükséges egy hallásvizsgálati kontroll, fülészeti vizsgálat és az előzmények ennél sokkal pontosabb ismerete!
A váladékozás és a fájdalom miatt erre kérem, hogy mielőbb kerüljön sor!

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Ha náthásak vagyunk, régóta dugul az orrunk, fáj a fülünk, fül-orr-gégészhez fordulunk. Vannak azonban olyan kevésbé egyértelmű tünetek, melyek kapcsán szintén indokolt a kivizsgálás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa most az alvással kapcsolatos fül-orr-gégészeti problémákra hívja fel a figyelmet.

További részletek
Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Az akut arcüreggyulladás következtében az orrmelléküregekben nyálkahártya duzzanat alakul ki, váladék termelődik. A náthás tünetek mellett kellemetlen arcfeszülés és erős fejfájás is jelezheti a betegséget. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta az akut arcüreggyulladás tüneteivel és kezelésével kapcsolatos tudnivalókat.

További részletek
Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

A dohányzás a halláscsökkenés egyik rizikótényezője. A kutatások azt mutatták, hogy a cigarettafüstnek való expozíció - akár közvetlen vagy közvetett módon – egyaránt károsíthatja a hallásunkat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az összefüggés okairól kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!