Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

Audiológiai vizsgálat Módosítva: 2024.01.18 16:05

A fülzúgás maradéktalan kezeléséhez nagyon fontos a mielőbbi, lehetőleg a tünetek jelentkezését követő egy vagy két héten belül megkezdett terápia. Az ennél régebb óta fennálló fülzúgásnál sokszor már csak a panaszok csökkentésére, kezelésére van lehetőség. A fülzúgás okainak felderítése komplex kivizsgálást igényel, melynek része a hallásvizsgálat is. Ennek menetéről Gazdag Gábor a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztensét kérdeztük.

A fülzúgás rengeteg oka

A fülzúgás kivizsgálása összetett folyamat, hiszen nagyon sok kiváltó oka lehet. Előfordulhat, hogy túl kevés folyadékot fogyaszt a páciens és emiatt romlik a fülben a vérkeringés, de bizonyos gyógyszerek szedése is kiválthatja. Ismert jelenség hangos koncerteket, bulikat követő napon a fülzúgás, de a gyakori és túl hangos fej/fülhallgató használat miatt is jelentkezhet. Előidézheti a fülben rekedt fülzsír, fülzsírdugó is. Emellett komolyabb fül-orr-gégészeti betegségek, külső-, közép-, és belsőfül problémák is kiválthatják. A fülzúgás lehet akut vagy krónikus, annyi azonban bizonyos, hogy mielőbb ki kell vizsgáltatni, mert minél rövidebb ideje áll fenn a fülzúgás, annál eredményesebben kezelhető.

Online Bejelentkezés

Dr. Fülöp Györgyi

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Fülzúgás és halláscsökkenés: együtt jár?

A fülzúgás lehet objektív, amit a vizsgáló orvos is hall, illetve szubjektív, amit csak a beteg érzékel. Ez utóbbi pedig az esetek döntő többségében – az esetek 80-90 százalékában - valamilyen mértékű halláscsökkenéssel is jár.

A hallásvizsgálatra ezért fülzúgás esetén mindenképp szükség van, illetve el kell végezni annak eldöntésére is, hogy a fülzúgásnak van-e szervi oka, vagy pszichésen jelentkezik. Ezzel a lehetőséggel is számolni kell ugyanis, több kutatás is igazolja, hogy a stressz is egy gyakori kiváltó tényező a fülzúgás kialakulásában. Kezelés nélkül a stressz csak tovább erősíti a meglévő tünetet, tehát lehet oka és következménye is a tinnitusnak.

Így zajlik a hallásvizsgálat fülzúgás esetén

Fülzúgás esetén is az első lépés – csakúgy, mint minden egyéb hallásvizsgálat során - a fül áttekintése otoszkóppal. Ezzel a kis eszközzel egyből észrevehető, ha fülzsírdugó alakult ki vagy túl sok fülzsír gyűlt fel a fülben. Ilyenkor a további vizsgálatok előtt fül-orr-gégész orvos elvégzi a fültisztítást. Fontos megjegyezni, hogy ezt mi magunk nem tudjuk felfedezni otthon, sőt sok esetben épp a fültisztítóval, helytelen mozdulatokkal végzett fültisztítás vezet a fülzsírdugó kialakulásához. A  hallásvizsgálat ezt követően folytatódhat.

A timpanometria során a középfület, a dobhártya állapotát térképezi fel a szakember.Fülzúgás vizsgálat

A stapedius reflex vizsgálatával a középfül három hallócsontjának – kalapács, üllő és kengyel - egyikéhez, a kengyelhez csatlakozó kengyelizom összehúzódásait ellenőrzi.

Ezt követően elvégzi a légvezetéses és a csontvezetéses hallásvizsgálatot is. A csontvezetéses hallásvizsgálat során a fül mögötti csontos területre helyezett eszközön át érkező rezgésekről, a légvezetéses hallásvizsgálat esetében pedig a fülhallgatóban hallható tiszta hangok érzékeléséről kell, a páciensnek visszajelzést kell adnia a vizsgálatot végző audiológus szakember számára.

A fülzúgás kivizsgálását célzó speciális vizsgálat a tinnitometria, melynek során audiométerrel határozzák meg a fülzúgás frekvenciáját és hangerejét a vizsgálat során, illetve mérik, hogy a fülzúgás milyen kibocsátott hang hatására tűnik el, vagy halkul.

Mi történik a hallásvizsgálat után?

A fülzúgás diagnózisát fül-orr-gégész orvos tudja megállapítani. A hallásvizsgálat eredménye fontos támpont a további kivizsgálás menetének meghatározásához. Ha a fülzúgás mellett halláscsökkenés is igazolt, akkor a kettőt együtt kell majd a továbbiakban kezelni, tehát hallókészülékre is szükség lehet. Ennek beállításában az audiológus szakasszisztens tud segíteni.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Nő/Úr! Hetek óta ha ha megkopogtatom az arcom, vagy összekocogtatom a fogam akkor mint egy üres hordó kopog az arcüregem. Bárhova megyek nem tudják mi bajom. Mi lehet ez? Nagyon rossz érzés. Köszönöm a segítséget.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Enikő!

Nem tudom, hogy valóban üres-e az arcürege, de ha igen, akkor az a normális állapot!

Ha Önnek mostanában ezen a területen van panasza, ill. már járt gégészeten, ahol nem találtak eltérést, akkor szerintem a következő lépésnek egy arckoponya CT-nek kéne lenni. Az eredményből talán az derül ki, hogy nem is "üres hordó" az arcürege és ez okozza a tüneteit. A CT felvételt egy fül-orr-gégésszel kell kielemezni. Ha lenne a CT-n eltérés, akkor könnyebb lenne kezelni is a panaszát!

üdvözlettel

Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Azonnal felismerte a problémát

"A doktornő azonnal felismerte a problémámat és az elvárhatónál is messze alaposabban végezte a vizsgálatot. Hozzá kell tennem, hogy korábban több orvosnál jártam, azonban eddig egyikük sem tudta meghatározni a baj okát, így nagyon örülök, hogy eljutottam hozzá. "

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Egy tál frissen sült süteménynek, társunk bőrének vagy egy új könyvnek az illata – az élet apró örömei, amelyekről nem szívesen mondanánk le. A szaglás elvesztése nem csak ezektől az élményektől foszt meg, de egészségünket és a biztonságunkat veszélyeztető állapotot is okozhat. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakemberével sorra vettük a szaglásvesztés hátterében álló leggyakoribb okokat.

További részletek
Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Kezdetben megkönnyebbülést okoz, tartós használat esetén azonban függővé is válhatunk a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető úgynevezett lohasztó orrspray-ktől. Egyre többeket érintő problémáról van szó, de kellő elszántsággal és orvosi segítséggel végleg megszabadulhatunk ezektől a készítményektől – nyugtat meg mindenkit dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere.

További részletek
Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

A szeptemberi tanévkezdéssel sok gyermek tér vissza az óvodai és iskolai úszásoktatáshoz is. Mi a teendő, ha a gyermek füle érzékeny az uszoda hideg, klóros vizére, és a szülőknek gyakran kell emiatt fül-orr-gégészhez fordulniuk? Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa szerint egy megfelelően illeszkedő, egyedileg készített és rendszeresen tisztított füldugó egyszerű és hatékony eszköz lehet a hallójárat gyulladás megelőzésére, különösen azoknál, akik korábban többször küszködtek ezzel a problémával.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK