Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

Audiológiai vizsgálat Létrehozva: 2021.09.27 Módosítva: 2024.01.18

A fülzúgás maradéktalan kezeléséhez nagyon fontos a mielőbbi, lehetőleg a tünetek jelentkezését követő egy vagy két héten belül megkezdett terápia. Az ennél régebb óta fennálló fülzúgásnál sokszor már csak a panaszok csökkentésére, kezelésére van lehetőség. A fülzúgás okainak felderítése komplex kivizsgálást igényel, melynek része a hallásvizsgálat is. Ennek menetéről Gazdag Gábor a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztensét kérdeztük.

A fülzúgás rengeteg oka

A fülzúgás kivizsgálása összetett folyamat, hiszen nagyon sok kiváltó oka lehet. Előfordulhat, hogy túl kevés folyadékot fogyaszt a páciens és emiatt romlik a fülben a vérkeringés, de bizonyos gyógyszerek szedése is kiválthatja. Ismert jelenség hangos koncerteket, bulikat követő napon a fülzúgás, de a gyakori és túl hangos fej/fülhallgató használat miatt is jelentkezhet. Előidézheti a fülben rekedt fülzsír, fülzsírdugó is. Emellett komolyabb fül-orr-gégészeti betegségek, külső-, közép-, és belsőfül problémák is kiválthatják. A fülzúgás lehet akut vagy krónikus, annyi azonban bizonyos, hogy mielőbb ki kell vizsgáltatni, mert minél rövidebb ideje áll fenn a fülzúgás, annál eredményesebben kezelhető.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Fülzúgás és halláscsökkenés: együtt jár?

A fülzúgás lehet objektív, amit a vizsgáló orvos is hall, illetve szubjektív, amit csak a beteg érzékel. Ez utóbbi pedig az esetek döntő többségében – az esetek 80-90 százalékában - valamilyen mértékű halláscsökkenéssel is jár.

A hallásvizsgálatra ezért fülzúgás esetén mindenképp szükség van, illetve el kell végezni annak eldöntésére is, hogy a fülzúgásnak van-e szervi oka, vagy pszichésen jelentkezik. Ezzel a lehetőséggel is számolni kell ugyanis, több kutatás is igazolja, hogy a stressz is egy gyakori kiváltó tényező a fülzúgás kialakulásában. Kezelés nélkül a stressz csak tovább erősíti a meglévő tünetet, tehát lehet oka és következménye is a tinnitusnak.

Így zajlik a hallásvizsgálat fülzúgás esetén

Fülzúgás esetén is az első lépés – csakúgy, mint minden egyéb hallásvizsgálat során - a fül áttekintése otoszkóppal. Ezzel a kis eszközzel egyből észrevehető, ha fülzsírdugó alakult ki vagy túl sok fülzsír gyűlt fel a fülben. Ilyenkor a további vizsgálatok előtt fül-orr-gégész orvos elvégzi a fültisztítást. Fontos megjegyezni, hogy ezt mi magunk nem tudjuk felfedezni otthon, sőt sok esetben épp a fültisztítóval, helytelen mozdulatokkal végzett fültisztítás vezet a fülzsírdugó kialakulásához. A  hallásvizsgálat ezt követően folytatódhat.

A timpanometria során a középfület, a dobhártya állapotát térképezi fel a szakember.Fülzúgás vizsgálat

A stapedius reflex vizsgálatával a középfül három hallócsontjának – kalapács, üllő és kengyel - egyikéhez, a kengyelhez csatlakozó kengyelizom összehúzódásait ellenőrzi.

Ezt követően elvégzi a légvezetéses és a csontvezetéses hallásvizsgálatot is. A csontvezetéses hallásvizsgálat során a fül mögötti csontos területre helyezett eszközön át érkező rezgésekről, a légvezetéses hallásvizsgálat esetében pedig a fülhallgatóban hallható tiszta hangok érzékeléséről kell, a páciensnek visszajelzést kell adnia a vizsgálatot végző audiológus szakember számára.

A fülzúgás kivizsgálását célzó speciális vizsgálat a tinnitometria, melynek során audiométerrel határozzák meg a fülzúgás frekvenciáját és hangerejét a vizsgálat során, illetve mérik, hogy a fülzúgás milyen kibocsátott hang hatására tűnik el, vagy halkul.

Mi történik a hallásvizsgálat után?

A fülzúgás diagnózisát fül-orr-gégész orvos tudja megállapítani. A hallásvizsgálat eredménye fontos támpont a további kivizsgálás menetének meghatározásához. Ha a fülzúgás mellett halláscsökkenés is igazolt, akkor a kettőt együtt kell majd a továbbiakban kezelni, tehát hallókészülékre is szükség lehet. Ennek beállításában az audiológus szakasszisztens tud segíteni.

Téma szakértője

Orvos válaszol

,,Orrmosás"

Tisztelt Doktornő!

Allergológus orrmosást ajánlott, gyógyszertári csomaggal (kancsó+fizsó). A bal oldalon/se rossz fogam se semmi/ mégis vörös (gyulladt?) belül az orrom, és nem tudom átmosni őket, mert a kettő között nem folyik át a folyadék-valami akadály (?)miatt-így orrszívós orröblítést sem tudok végezni. Légszomjam is van sajnos-állítólag az allergia miatti bőváladék rontja a gázcserémet. Kisvidéki vagyok, leghamarabb 30-án mehetek fülészhez. Megszeretném kérdezni, hogy mire számíthatok, mi(k) okozhotja ezt? Köszönöm kedves segítségét, üdvözlettel -Ana

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Ana!

Az orrmosó mellett gondolom kapott allergiásoknak való orrsprayt is! Ez segíthet az átmosásban, mert lehúzza a nyálkahártya duzzanatát.

Az orrjáratait pedig mindenképp meg kell vizsgálni, tájékoztatni fogják, hogy mi okozhatja a dugulást, esetleg kiegészítésként arckoponya CT-re is szükség lehet.

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőszándék

"Kedves, figyelmes és segítőkész volt a doktornő. Évek óta elhúzódó egészségügyi problémámon, eddig ő volt az első orvos, akinél valóban éreztem a segítőszándékot."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Segítség, orrsprayfüggő lettem! Mit tegyek?

Segítség, orrsprayfüggő lettem! Mit tegyek?

Az orrdugulás egy igencsak kellemetlen tünet, ami napokon vagy heteken keresztül megkeserítheti az életünket. Ilyenkor nem érezzük a szagokat, nem élvezhetjük az ízeket, és gyakran a torkunk is kiszárad az állandó szájon át történő légzéstől. Az orrspray-től a párásításon át sokféle házi praktika létezik a kínzó tünetek enyhítésére, ám a tartós orrdugulás miatt érdemes fül-orr-gégészt is felkeresni – javasolja a Fül-orr-gége Központ orvosa, dr. Csóka János fül-orr-gégész.

További részletek
Milyen jelei lehetnek a csecsemőkori középfülgyulladásnak?

Milyen jelei lehetnek a csecsemőkori középfülgyulladásnak?

Ha egy csecsemő folyamatosan a füléhez kapkod, nyűgösnek tűnik és szopási sztrájkba kezd, sokszor ebben a formában adja szülei tudtára, hogy fáj a füle. A fülfájás igen gyakori betegség a gyermekek körében, ami sokszor a középfülgyulladás egyik kísérő tünete. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa nem csak e betegség jellegzetes tünetekről osztja meg tapasztalatait, de egyúttal az ilyenkor szükséges teendőket is összefoglalja.

További részletek
Lehet, hogy ön is rosszul cseppenti magának a fülcseppeket? Mutatjuk, hol hibázhat

Lehet, hogy ön is rosszul cseppenti magának a fülcseppeket? Mutatjuk, hol hibázhat

A fülcseppek segítséget jelenthetnek a fülfájdalom, a különféle gyulladások, a viszketés vagy a fülzsírdugó kezelésében. Ezeknek a készítményeknek a használata azonban csak akkor lesz sikeres és biztonságos, ha megfelelő cseppentési technikát alkalmazunk, és betartunk néhány alapvető szabályt. Dr. Moric Krisztina, fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével sorra vettük a fülcseppentéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!