Természetes gyógymódok fülzúgás ellen

Természetes gyógymódok fülzúgás ellen

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.04.20 Módosítva: 2021.05.28

A fülcsengést az érintettek érthető módon minél előbb szeretnék megszüntetni, ennek érdekében több gyógymóddal is megpróbálkoznak fülzúgás ellen. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészhez, a Fül-orr-gége Központ orvosához is gyakran fordulnak kérdéseikkel a fülzúgás természetes kezelésével kapcsolatban.

Akkor eredményes a kezelés, ha a kiváltó okra hat

Csengő, zümmögő vagy lüktető zaj a fülben, amitől nehéz napközben a feladatainkra koncentrálni, pihenni, kikapcsolódni vagy elaludni. A fülzúgás hátterében több kiváltó ok is állhat, ahhoz, hogy a tünetek elmúljanak, ezt kell megtalálni és kezelni.

 • Feleslegesen szedi a beteg fülzúgás ellen például a természetes keringésjavító készítményt, ha a fülzúgást a túlzott fülzsír képződés vagy a helytelen fültisztítás miatt kialakult fülzsírdugó okozza. Ilyen esetben csak a rendelőben elvégzett fülmosás fog segíteni.
 • Főként idősebb korban gyakori a halláscsökkenéssel együtt megjelenő fülzúgás, ilyenkor hallókészülékre lehet szükség a kezeléshez.
 • Gyógyszerrel, vagy csak műtéttel kezelhető fülbetegségek, például középfülgyulladás, hallóideg-daganat, vagy otoszklerózis is járhat fülzúgással, de nem a fület érintő kórképek miatt is jelentkezhet a kellemetlen panasz. Többek közt magasvérnyomás betegség, vérszegénység mellett.
 • Bizonyos gyógyszerek – például antibiotikumok, aszpirin - szedése is kiválthatja.
 • Ront a helyzeten a stressz, de sok esetben a kevés folyadékfogyasztás is közrejátszik a fülzúgás megjelenésében.

 

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a szerteágazó kiváltó okok miatt, a fülzúgással érkező páciensek kezelésének első lépése egy alapos, minden részletre kiterjedő beszélgetés, majd a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Ezt követően további vizsgálatokra is szükség lehet a diagnózishoz. A fülzúgás kezelése ez után kezdődhet, a kiváltó októl függően, személyre szabottan.

Fülzúgás ellen - hasznos természetes kiegészítők

Fülzúgás ellen természetes gyógymódokkal.A következőkben összegyűjtöttünk néhány ismert természetes gyógymódot és dr. Holpert Valériát arra kértük, hogy ossza meg velünk véleményét ezekkel kapcsolatban. Keringés javítóként jól ismert a ginkgo biloba, melynek fülzúgásra gyakorolt hatását egy korábbi tanulmány is vizsgálta, ahol több kutatás eredményét – összesen 1543 résztvevő – összegezték. Az köztudatban elterjedt pozitív hatást fülzúgás ellen sajnos nem sikerült bizonyítani, habár az egyik kutatásban az enyhe és közepes demenciában szenvedő páciensek esetében a fülzúgás jelentős csökkenéséről számoltak be.

 

Több kutatás összehasonlításával azt is vizsgálták, hogy az akupunktúra hogyan befolyásolja a fülzúgást. Végeztek összehasonlító vizsgálatokat akupunktúrás és nem az akupunktúrás pontokra ható kezelés, illetve akupunktúra és gyógyszeres kezelés között, de a kevés résztvevővel zajló néhány kutatás alapján nem tudtak végleges következtetéseket levonni. Egymásnak ellentmondó vizsgálati eredmények születtek a cink hatásával kapcsolatban is. Egy 2015-ös tanulmány szerint a fülzúgás gyakoribb a cinkhiányos résztvevők körében, ám egy másik vizsgálatban nem értek el számottevő javulást a cink pótlásával, a 60 év feletti fülzúgásos pácienseknél.

 

A természetes gyógymódok hatékonyan alkalmazhatók a fülcsengés kiegészítő kezelésére – mondja dr. Holpert Valéria. Nagyon fontos azonban, hogy ezeket minden esetben személyre szabottan, a kiváltó ok függvényében válasszuk meg. Ha a kivizsgálás során nem sikerül feltárni a fülzúgás okát és a keringésjavító kezeléssel sem érhető el érezhető javulás, egyéb kezelési módok is szóba jöhetnek fülzúgás ellen.

 

 • A krónikus fülzúgás például zajgenerátor segítségével is kezelhető. A megfelelően kiválasztott elfedő hangot adó készülék tartósan alkalmazás mellett elősegíti, hogy agyunk elfelejtse a berögzült hangot.
 • Kúraszerűen, legalább egy hónapon keresztül, napi egy, vagy akár két alkalommal alkalmazható fülzúgás ellen a pulzáló elektromágneses mező terápia is. Ez a kiváltó októl függetlenül is kedvezően befolyásolja a fülzúgásos panaszokat, mert nemcsak a pici erek keringését, a mikrocirkulációt és így a sejtek oxigén ellátását javítja, hanem az egész anyagcsere rendszerre is jó hatással van.
 • A terápia sikeressége egyéntől függő, mert több külső tényező is befolyásolja: dohányzás, stressz, túlsúly és az elegendő szabad levegőn töltött idő, testmozgás.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Üdvözletem! 14 hónapos kislányunk jobb fülében a hallójárat bemeneténél gyulladtnak tűnő, enyhén kipirosodott duzzanatot vettünk észre néhány nappal ezelőtt. Nem tűnik különösebben fájdalmasnak. Magától nem enyhült, a hallójárat nagy részét kitölti. Szteroidos-antibiotikumos szemkenőcsöt javasoltak rá (Tobradex), amit nagyon szívesen elkerülnénk, de elkezdtük használni. 2 kenés után nem tűnik kisebbnek a dudor. Folytassuk a kezelést vagy szakorvosnak kellene megmutatnunk? Válaszukat előre is köszönöm.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Sallai János !

Mindenképpen javasolnék egy szakorvosi vizsgálatot.


Üdvözlettel
Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elmondott mindent

Időpontra érkeztem, amit teljes mértékben tartottak! Kedves recepciós fogadott és dr. Holpert Valéria doktornő ,elmondott mindent amit tudnom kellett! Nagyon köszönöm, mésnak is ajánlani fogom!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

Az orrnyálkahártya fontos védelmi funkciót tölt be a betegségek megelőzésében, a belélegzett levegőt szűri és felmelegíti. A sérült, gyulladt nyálkahártya nemcsak ezt a védő funkciót nem tudja betölteni, de további betegségekhez is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan vigyázhatunk az egészségére.

További részletek
Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Ha az utóbbi időben gyakori orrvérzést tapasztalunk, érdemes fül-orr-gégészhez fordulni. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az orrnyálkahártya állapota elárulhatja például azt is, ha a kellemetlen panasz allergia vagy náthás betegség következtében jelentkezik.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat