Így lesz pontos a hallásvizsgálat eredménye

Így lesz pontos a hallásvizsgálat eredménye

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2021.12.13 Módosítva: 2021.12.14

Ritkán vesszük észre mi magunk, ha a hallásunkkal probléma van. Rendszerint a környezetünkben élők figyelmeztetnek rá, hogy egyre hangosabban hallgatjuk a tévét, és egyre többször kell megismételniük, amit nekünk mondanak. A felismerést idővel tett követi és hallásvizsgálatra megyünk. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa azonban egy nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet ezzel kapcsolatban.

Hogyan készüljünk a hallásvizsgálatra?

- A hallásvizsgálat valójában nem igényel különösebb előkészületeket, mindössze rá kell szánnia magát az érintettnek és el kell jönni a rendelőbe. A halláscsökkenés – ha nincs egyéb terápiát igénylő oka - hallókészülékkel jól kezelhető, a páciensek újra teljes életet élhetnek. Sokak számára mégis kellemetlen azt elfogadni, hogy őket is érintheti ez a probléma és csak nehezen veszik rá magukat a vizsgálatra, ami azért nem szerencsés, mert a kezelés sikere sok esetben függ a diagnózis időpontjától.

Ki végzi a hallásvizsgálatot?

- Magát a hallásvizsgálatot audiológiai szakasszisztens végzi. Ő az, aki a szükséges méréseket elvégzi, majd az eredmények birtokában a diagnózist és a javasolt kezelést a fül-orr-gégész állapítja meg. Ha hallókészüléket ír fel a betegnek, akkor annak beállítása ismét az audiológus szakasszisztens feladat. Halláscsökkenés esetén tehát komplex kivizsgálás zajlik, nem elég csak a halláscsökkenés tényét megállapítani eszközös vizsgálatokkal, hanem fel kell tárni a kiváltó okot is és kezelni.

Érdemes tehát olyan rendelőben végeztetni a hallásvizsgálatot, ahol a fül-orr-gégész, audiológus és az audiológiai asszisztens együtt dolgozik?

Hallásvizsgálat előtt fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás.- Igen, mindenképpen érdemes, már csak az okból is, mert a hallásvizsgálat első lépése, hogy az audiológiai asszisztens otoszkóppal belevilágít a páciens fülébe és ellenőrzi, hogy a vizsgálatot el lehet-e végezni, nincs-e valamilyen elzáródás vagy egyéb elváltozás, például olyan gyulladás a fülben, ami orvosi kezelést igényel, vagy egyéb ok, ami miatt az eredmény nem lesz megbízható. Ilyenkor előfordulhat például, hogy fülzsírdugót lát a fülben, ami elég jelentős elzáródást tud okozni a hallójáratban, önmagában akár ez is előidézheti a halláscsökkenést.

 

A fülzsírdugótól a beteg otthon nem tud megszabadulni, sőt gyakran épp azért alakul ki, mert nem megfelelő mozdulatokkal tisztítja a fülét és beljebb tolja a fülzsírt. A hallásvizsgálat előtt ezt a mindenképp el kell távolítani, amit fül-orr-gégész tud szakszerűen elvégezni a rendelőben. Ha ez nem történik meg, akkor a hallásvizsgálat eredménye nem objektív, ezen adatok alapján pedig nem lehet megfelelő hallókészüléket javasolni sem.

Hogyan kezelhető a halláscsökkenés? Minden esetben hallókészülékre van szükség?

- Halláscsökkenést okozhat gyerekeknél orrmandula megnagyobbodás, felnőtteknél lehet vírusos eredetű, okozhatja csontosodási zavar, elsősorban búvároknál, fúvós hangszeren játszóknál kerekablak ruptura (a megnövekedett dobüregi nyomás átszakítja a kerekablak hártyáját) és csontosodási zavar, de sokszor idiopátiás, vagyis a kiváltó oka nem ismert. A megoldást tehát nem minden esetben a hallókészülék viselése jelenti, a halláscsökkenés kezeléséhez akár műtétre is szükség lehet.

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

A közelmúltban megdöbbentő hír jelent meg az énekessel kapcsolatban. Egy nap arra ébredt, hogy elvesztette, majd rövid időn belül orrcseppek segítségével visszanyerte a hallását. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, segítsen értelmezni, hogy mi állhat az eset hátterében.

További részletek
Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

További részletek
Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok