Így lesz pontos a hallásvizsgálat eredménye

Így lesz pontos a hallásvizsgálat eredménye

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2021.12.13 Módosítva: 2024.02.23

Ritkán vesszük észre mi magunk, ha a hallásunkkal probléma van. Rendszerint a környezetünkben élők figyelmeztetnek rá, hogy egyre hangosabban hallgatjuk a tévét, és egyre többször kell megismételniük, amit nekünk mondanak. A felismerést idővel tett követi és hallásvizsgálatra megyünk. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa azonban egy nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet ezzel kapcsolatban.

Hogyan készüljünk a hallásvizsgálatra?

- A hallásvizsgálat valójában nem igényel különösebb előkészületeket, mindössze rá kell szánnia magát az érintettnek és el kell jönni a rendelőbe. A halláscsökkenés – ha nincs egyéb terápiát igénylő oka - hallókészülékkel jól kezelhető, a páciensek újra teljes életet élhetnek. Sokak számára mégis kellemetlen azt elfogadni, hogy őket is érintheti ez a probléma és csak nehezen veszik rá magukat a vizsgálatra, ami azért nem szerencsés, mert a kezelés sikere sok esetben függ a diagnózis időpontjától.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Ki végzi a hallásvizsgálatot?

- Magát a hallásvizsgálatot audiológiai szakasszisztens végzi. Ő az, aki a szükséges méréseket elvégzi, majd az eredmények birtokában a diagnózist és a javasolt kezelést a fül-orr-gégész állapítja meg. Ha hallókészüléket ír fel a betegnek, akkor annak beállítása ismét az audiológus szakasszisztens feladat. Halláscsökkenés esetén tehát komplex kivizsgálás zajlik, nem elég csak a halláscsökkenés tényét megállapítani eszközös vizsgálatokkal, hanem fel kell tárni a kiváltó okot is és kezelni.

Érdemes tehát olyan rendelőben végeztetni a hallásvizsgálatot, ahol a fül-orr-gégész, audiológus és az audiológiai asszisztens együtt dolgozik?

- Igen, mindenképpen érdemes, már csak az okból is, mert a hallásvizsgálat első lépése, hogy az audiológiai asszisztens otoszkóppal belevilágít a páciens fülébe és ellenőrzi, hogy a vizsgálatot el lehet-e végezni, nincs-e valamilyen elzáródás vagy egyéb elváltozás, például olyan gyulladás a fülben, ami orvosi kezelést igényel, vagy egyéb ok, ami miatt az eredmény nem lesz megbízható. Ilyenkor előfordulhat például, hogy fülzsírdugót lát a fülben, ami elég jelentős elzáródást tud okozni a hallójáratban, önmagában akár ez is előidézheti a halláscsökkenést.audiológiai vizsgálat halláscsökkenés

A fülzsírdugótól a beteg otthon nem tud megszabadulni, sőt gyakran épp azért alakul ki, mert nem megfelelő mozdulatokkal tisztítja a fülét és beljebb tolja a fülzsírt. A hallásvizsgálat előtt ezt a mindenképp el kell távolítani, amit fül-orr-gégész tud szakszerűen elvégezni a rendelőben. Ha ez nem történik meg, akkor a hallásvizsgálat eredménye nem objektív, ezen adatok alapján pedig nem lehet megfelelő hallókészüléket javasolni sem.

Hogyan kezelhető a halláscsökkenés? Minden esetben hallókészülékre van szükség?

- Halláscsökkenést okozhat gyerekeknél orrmandula megnagyobbodás, felnőtteknél lehet vírusos eredetű, okozhatja csontosodási zavar, elsősorban búvároknál, fúvós hangszeren játszóknál kerekablak ruptura (a megnövekedett dobüregi nyomás átszakítja a kerekablak hártyáját) és csontosodási zavar, de sokszor idiopátiás, vagyis a kiváltó oka nem ismert. A megoldást tehát nem minden esetben a hallókészülék viselése jelenti, a halláscsökkenés kezeléséhez akár műtétre is szükség lehet.

Téma szakértője

  • Audiológiai vizsgálat

  • Szakterületek:
    • Audiológia
  • Specialitások:
    • Hallásküszöb vizsgálat
    • Tympanometria Stapedius reflex
    • Tinnitometria
    • Beszédértés vizsgálata
    • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok