Így lesz pontos a hallásvizsgálat eredménye

Így lesz pontos a hallásvizsgálat eredménye

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2021.12.13 Módosítva: 2021.12.14

Ritkán vesszük észre mi magunk, ha a hallásunkkal probléma van. Rendszerint a környezetünkben élők figyelmeztetnek rá, hogy egyre hangosabban hallgatjuk a tévét, és egyre többször kell megismételniük, amit nekünk mondanak. A felismerést idővel tett követi és hallásvizsgálatra megyünk. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa azonban egy nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet ezzel kapcsolatban.

Hogyan készüljünk a hallásvizsgálatra?

- A hallásvizsgálat valójában nem igényel különösebb előkészületeket, mindössze rá kell szánnia magát az érintettnek és el kell jönni a rendelőbe. A halláscsökkenés – ha nincs egyéb terápiát igénylő oka - hallókészülékkel jól kezelhető, a páciensek újra teljes életet élhetnek. Sokak számára mégis kellemetlen azt elfogadni, hogy őket is érintheti ez a probléma és csak nehezen veszik rá magukat a vizsgálatra, ami azért nem szerencsés, mert a kezelés sikere sok esetben függ a diagnózis időpontjától.

Ki végzi a hallásvizsgálatot?

- Magát a hallásvizsgálatot audiológiai szakasszisztens végzi. Ő az, aki a szükséges méréseket elvégzi, majd az eredmények birtokában a diagnózist és a javasolt kezelést a fül-orr-gégész állapítja meg. Ha hallókészüléket ír fel a betegnek, akkor annak beállítása ismét az audiológus szakasszisztens feladat. Halláscsökkenés esetén tehát komplex kivizsgálás zajlik, nem elég csak a halláscsökkenés tényét megállapítani eszközös vizsgálatokkal, hanem fel kell tárni a kiváltó okot is és kezelni.

Érdemes tehát olyan rendelőben végeztetni a hallásvizsgálatot, ahol a fül-orr-gégész, audiológus és az audiológiai asszisztens együtt dolgozik?

Hallásvizsgálat előtt fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás.- Igen, mindenképpen érdemes, már csak az okból is, mert a hallásvizsgálat első lépése, hogy az audiológiai asszisztens otoszkóppal belevilágít a páciens fülébe és ellenőrzi, hogy a vizsgálatot el lehet-e végezni, nincs-e valamilyen elzáródás vagy egyéb elváltozás, például olyan gyulladás a fülben, ami orvosi kezelést igényel, vagy egyéb ok, ami miatt az eredmény nem lesz megbízható. Ilyenkor előfordulhat például, hogy fülzsírdugót lát a fülben, ami elég jelentős elzáródást tud okozni a hallójáratban, önmagában akár ez is előidézheti a halláscsökkenést.

 

A fülzsírdugótól a beteg otthon nem tud megszabadulni, sőt gyakran épp azért alakul ki, mert nem megfelelő mozdulatokkal tisztítja a fülét és beljebb tolja a fülzsírt. A hallásvizsgálat előtt ezt a mindenképp el kell távolítani, amit fül-orr-gégész tud szakszerűen elvégezni a rendelőben. Ha ez nem történik meg, akkor a hallásvizsgálat eredménye nem objektív, ezen adatok alapján pedig nem lehet megfelelő hallókészüléket javasolni sem.

Hogyan kezelhető a halláscsökkenés? Minden esetben hallókészülékre van szükség?

- Halláscsökkenést okozhat gyerekeknél orrmandula megnagyobbodás, felnőtteknél lehet vírusos eredetű, okozhatja csontosodási zavar, elsősorban búvároknál, fúvós hangszeren játszóknál kerekablak ruptura (a megnövekedett dobüregi nyomás átszakítja a kerekablak hártyáját) és csontosodási zavar, de sokszor idiopátiás, vagyis a kiváltó oka nem ismert. A megoldást tehát nem minden esetben a hallókészülék viselése jelenti, a halláscsökkenés kezeléséhez akár műtétre is szükség lehet.

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

A lágy szájpad közepén elhelyezkedő nyelvcsap gyulladását különböző tünetek kísérik. A fájdalom mellett nyelési nehézség jelentkezhet, a beteg úgy érezheti, hogy valami a torkán akadt. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miben különbözik ez a betegség a valódi gombócérzéstől, más néven globus szindrómától.

További részletek
Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

A halláscsökkenés lehet átmeneti vagy tartós. Ha kialakult, fontos, hogy mielőbb felismerjék és kezeljék, mert az ép hallás hiánya az élet számos területén érezhető, és akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen korai jelekből ismerhető fel a halláscsökkenés.

További részletek
Az orrdugulás kezelésével megszűnhet a horkolás

Az orrdugulás kezelésével megszűnhet a horkolás

A horkolás hátterében állhatnak összetettebb, akár több szakorvos bevonását igénylő elváltozások. Sok esetben viszont már az orrdugulás kezelésével is megszűnhetnek a panaszok. A témával kapcsolatban dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!