Az allergiások hajlamosabbak a repüléskor jelentkező füldugulásra

Az allergiások hajlamosabbak a repüléskor jelentkező füldugulásra

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2016.06.17 Módosítva: 2023.11.22

A fel- és leszállás során jelentkező füldugulás, fülfájás természetes jelenség, amely a legtöbbször magától elmúlik. Bizonyos betegségek esetén azonban gyakoribb a kialakulása, ritkán szövődmények is jelentkezhetnek. Ha a füldugulás tartóssá válik, a hallásunk nem tér vissza teljesen, vagy fülcsengés jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni.

A fel- és leszállás során jelen tkező füldugulás, fülfájás természetes jelenség, amely a legtöbbször magától elmúlik. Bizonyos betegségek esetén azonban gyakoribb a kialakulása, ritkán szövődmények is jelentkezhetnek. Ha a füldugulás tartóssá válik, a hallásunk nem tér vissza teljesen, vagy fülcsengés jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mitől dugul be a fül?

A repülés során jelentkező füldugulás kiváltó oka a légnyomás változása. Barotraumának nevezzük a nyomás kiegyenlítődésének zavarát – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Kialakulásának oka, hogy felszálláskor a repülőgépen a légnyomás csökken, leszállásnál pedig emelkedik. A nyomáskülönbség kiegyenlítéséről a fülkürt gondoskodik. Tartós probléma, vagy erősebb tünetek akkor jelentkeznek, ha ezt a funkcióját valamilyen oknál fogva nem tudja ellátni.

A fülkürt szerepe

Az orrüreg hátsó részét a füllel összekötő járat, a fülkürt, vagy Eustach-kürt biztosítja a nyomás kiegyenlítését a középfülben, illetve a megfelelő szellőzést. A fülkürt minden nyeléskor kiegyenlíti a légnyomást a külső tér és a középfül között. Ha a fülkürt valamilyen okból nem tud megnyílni, akkor a dobhártya két oldalán a nyomás nem tud kiegyenlítődni.

Betegségek esetén gyakoribb

Ez az ok lehet akár egyszerű nátha, aminek következtében a nyálkahártya megduzzad, az orr eldugul, így a fülkürt sem tud megfelelően szellőzni. Okozhatja még orrmelléküreg-gyulladás, középfülgyulladás, de az orrdugulás szénanátha tünete is lehet. Gyerekek hajlamosabbak a repülésnél jelentkező füldugulásra, fülfájásra, mert náluk a fülkürt laposabb szöget zár be, nyálkahártyája könnyebben beduzzad ezért nehezebben nyílik meg, mint felnőtt korban.

A barotrauma tünetei

A füldugulás és fülfájás mellett átmeneti halláscsökkenés is jelentkezhet. Ha a panaszok hosszabb időn átrepülő füldugulás allergia miatt fennállnak, akkor a fülben a nyomásérzés növekedhet - ahhoz hasonló, amit a víz alatt tapasztalunk – a fájdalom erősödhet, a dobüregben savós folyadékgyülem, esetleg bevérzés is kialakulhat, fülcsengés, szédülés és hányinger is jelentkezhet.

Rágózzon, használjon orrcseppet vagy alkalmazza a Valsalva-manővert!

Fel- és leszállásnál a fülkürt megnyitását és ezáltal a nyomás kiegyenlítését segíthetjük például rágógumizással, ásítással, gyakoribb nyelésekkel. Kisebb gyerekeket érdemes kortyolgatva itatni ez idő alatt, így csökkentve a füldugulás esélyét. Azok számára, akik valamilyen betegséggel küzdenek, ami miatt hajlamosak az orrdugulásra mindenképp javaslom az orrcsepp használatát repülés előtt – tanácsolja dr. Augusztinovicz Monika. Emellett hasznos lehet a füldugulás megszüntetésére a Valsalva-manővert alkalmazni. Ehhez nem kell mást tenni, mint befogott orrnyílások és csukott száj mellet próbálni levegőt kifújni. Így a nyomásviszonyok hamar helyreállnak, ezt egy-két nyeléssel fel is gyorsíthatjuk.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a füldugulás tartóssá válik, a hallásunk nem tér vissza teljesen, vagy fülcsengés jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni. Ezek a szövődmények ugyan ritkák, ám igen kellemetlenek, ezért nem érdemes halogatni a kezelésüket. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során a kezelőorvos a dobhártya helyzetéből, áttetszőségéből következtethet arra, hogy panaszaink hátterében a nyomáskülönbség áll. A kivizsgálás során a dobhártya állapotán túl azt is fel lehet deríteni, hogy van-e valamilyen egyéb eltérés a középfülben, ami szédülést okozhat, de indokolt esetben hallásvizsgálatra is sor kerülhet. A kezelésben az elsődleges a fülkürt átjárhatóságát biztosítani, ehhez orrcseppeket szoktunk javasolni, amit a beteg a későbbiekben is használhat megelőzés céljából is – mondja dr. Augusztinovicz Monika. Létezik repüléshez kifejlesztett füldugó is, ami segít megelőzni a le- és felszállásnál jelentkező panaszokat, ezt is érdemes lehet kipróbálni.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Orvos válaszol

Kedves Ugyintező!
Abban szeretnem kerni segitseguket, h hova fordulhatnank az alabbi problemankkal. Paromnak tobb mint egy eve vallprotezist helyeztek be, ami ortopediailag rendben van, de megis eros fajdalmai vannak. Góckutatast javasoltak, most fogaszaton mindent rendberaktak neki, volt is gócos foga. Sajnos gyakran kiüteses, fűlzugasa van, jo lenne egy allergia vizsgalat fémre is, gondoltunk arra h a protezis maga is allergizalhat neki, de szerintem valami etelallergia is jelen lehet. Mit tudnak tanacsolni, hova, kihez forduljunk.

Előre is koszonom szíves valaszat. Szenasi Juluanna

Kedves Julianna!

Párjának ajánlani tudom Dr. Balogh Katalint. Főorvosnő foglalkozik góckutatással, valamint fémallergiával is. Az alábbi linken online bejelentkezésre is van lehetőség. https://www.allergiakozpont.hu/munkatarsak/dr-balogh-katalin

Üdvözlettel,

Krár Bettina
asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK