Orrmandula

Orrmandula

Módosítva: 2023.05.14 00:02

Az orrmandula, ez a kis, de fontos szerv a garat és az orr találkozásánál, gyakran észrevétlenül védi testünket. Az orrmandula, amely a légutak védelmező őre, sokak számára rejtélyes lehet. De ha jobban megismerjük ezt az apró szervet, rájövünk, mennyire fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. Ismerjük meg tehát az orrmandulát közelebbről.

Mik azok a mandulák?

Mi az az orrmandula?

Az orrmandula szerepe

Az orrmandula betegségei

Az orrmandula megbetegedésének tünetei

Az orrmandula megnagyobbodása

Az orrmandula betegségeinek kezelése

Mikor kell az orrmandula eltávolítása mellett dönteni?

Orrmandula betegségeivel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mik azok a mandulák?

A mandulák, más néven tonsillák, az emberi testben található nyirokszervek, amelyek a garatban helyezkednek el. Az emberi testben több mandulát különítünk el. Ezek a mandulák, amelyek a szájüreg hátuljában foglalnak helyet, együttesen a Waldeyer-féle limfatikus gyűrűt alkotják.

Ezek a mandulák a következők:

 • Garatmandulák (tonsilla palatina): Ezek a legismertebb mandulák és a szájüregben, a garat két oldalán találhatók. A garatmandulák az immunrendszer részét képezik, és fontos szerepet játszanak a fertőzésekkel szembeni védekezésben. Azonban időnként begyulladhatnak, ami torokfájást, nyelési nehézséget és más kellemetlen tüneteket okozhat. Ha a gyulladás visszatérő vagy krónikus, az orvos műtéti eltávolítást javasolhat.
 • Nyelvgyöki mandulák (tonsilla lingualis): Ezek a mandulák a nyelv hátulján helyezkednek el. Kisebbek és nehezebben láthatók, mint a garatmandulák. Szintén részei az immunrendszernek és védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben.
 • Orrmandula (tonsilla pharyngea vagy adenoid): Ezek a mandulák a garat hátsó-felső részén találhatók. Az orrmandula túlzott megnagyobbodása leggyakrabban légzési nehézségeket és füloroblémákat okozhat. A megnagyobbodott adenoidot néha sebészeti úton eltávolítják. Ezt adenotomiának nevezik.
 • Tubáris mandula (tonsilla tubaria): Ezek a mandulák a fülkürt közelében helyezkednek el és ritkán okoznak problémákat.

A mandulák az immunrendszer részét képezik, és fontos szerepet játszanak a fertőzésekkel szembeni védekezésben. Azonban ha begyulladnak vagy más probléma jelentkezik, orvosi kezelést vagy eltávolítást igényelhetnek. Az orvos megállapítja, hogy szükség van-e bármilyen kezelésre a mandulák állapotától és a tünetektől függően.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi az az orrmandula?

Az orrmandula, más néven adenoid, egy nyálkahártyával borított nyirokszerv, amely a garat hátsó részén található, az orrüreg és a torok között. Az orrmandula része az immunrendszernek és a nyirokrendszernek, és szerepet játszik a fertőzésekkel és a kórokozókkal szembeni védekezésben.

Az orrmandula kifejezetten fontos szerepet játszik a gyermekekben. Az idősebb korban általában zsugorodik és kisebb méretűvé válik. Az orrmandula megnagyobbodása azonban problémákat okozhat.

Az orrmandula szerepe

Az orrmandula (adenoid) fontos szerepet játszik az immunrendszer és a nyirokrendszer működésében. Az orrmandula egy apró nyirok- és immunszerv, amely nyálkahártyával borított, és a garat hátsó részén, az orrüreg és a torok között található.

Az orrmandula fő feladata a fertőzésekkel és a kórokozókkal szembeni védekezés, és segít a testnek azonosítani és eltávolítani a káros anyagokat. Az orrmandula fontos szerepet játszik a gyermekek immunrendszerének fejlődésében és erősödésében.

Az orrmandula a légzőrendszer védelmében is kiemelt szerepet tölt be. Néhány fontos feladata a következő:

 • Immunvédelem: Az orrmandula része az immunrendszernek és részt vesz az immunválasz kialakításában. Az orrmandulában található sejtek a fertőzésekkel és kórokozókkal szembeni védekezésben játszanak szerepet. Az orrmandula megnagyobbodása vagy gyulladása esetén az immunrendszer aktiválódik, hogy harcoljon a fertőzéssel.
 • Szűrés: Az orrmandula a levegőben lévő kórokozókat, allergéneket és más anyagokat is kiszűrheti. Ez segít megakadályozni, hogy ezek az anyagok bejussanak a légzőrendszerbe és károsítsák azt, esetleg allergiás reakciót váltsanak ki.
 • Nyirokrendszer: Az orrmandula része a nyirokrendszernek, amely a testben található nyirokfolyadék keringését és szűrését végzi. A nyirokrendszer a fertőzésekkel és a kórokozókkal szembeni védekezésben játszik szerepet, és segít az immunsejtek mozgásában és aktiválásában.

Az orrmandula szerepe különösen fontos a gyermekekben, mivel immunrendszerük még fejlődésben van. Az orrmandula növekedése és megnagyobbodása a gyermekkorban normális, de bizonyos esetekben, amikor az orrmandula túlzottan megnagyobbodik, problémákat okozhat, mint például légzési nehézségeket vagy alvászavarokat. Ilyen esetekben lehet műtéti eltávolítást javasolni az orrmandulával kapcsolatos problémák kezelésére.

Kapcsolódó cikkünk

Az orrmandula betegségei

Az orrmandula, más néven adenoid, különböző betegségekben és rendellenességekben szenvedhet. Néhány gyakori orrmandula betegség a következők:

 • Adenoid hypertrophia: Ez a leggyakoribb orrmandula betegség, amikor az orrmandula megnagyobbodik. A megnagyobbodott orrmandula légzési nehézségeket, orrdugulást, horkolást és alvászavarokat eredményezhet. Gyakran társul felső légúti fertőzésekkel és fülproblémákkal.
 • Adenoiditis: Ez az orrmandula gyulladása, amit leginkább fertőzés eredményez. Az orrmandula gyulladásának tünetei közé tartozik a torokfájás, orrdugulás, orrváladék, láz, köhögés és általános rossz közérzet.
 • Krónikus adenoiditis: Ha az orrmandula gyulladása visszatérő vagy tartósan fennáll, akkor krónikus adenoiditisről beszélünk. Ez akkor fordulhat elő, ha az orrmandula folyamatosan gyulladt és megnagyobbodott marad. A krónikus adenoiditis tünetei a tartós orrdugulás, krónikus orrváladék, köhögés, gyakori torokfájás és fülproblémák lehetnek.
 • Retrofaringeális tályog: Ez egy ritka, de súlyos állapot, amikor a gyulladt orrmandula okozta fertőzés gennyes tályogot hoz létre a garat hátsó részén. Ez általában magas lázzal, erős torokfájdalommal, nyelési nehézségekkel és általános rossz közérzettel jár. A garatmandulában jóval gyakrabban fordul elő, mint az orrmandulában.

Az orrmandula betegségeinek kezelése az állapot súlyosságától és a tünetektől függ. Gyakran alkalmaznak konzervatív kezeléseket, például gyógyszeres terápiát, úgy mint antibiotikumokat és orrspray-ket. Súlyosabb esetekben, amikor a tünetek tartósak vagy visszatérőek, az orvos műtéti eltávolítást javasolhat (adenotomia).

Az orrmandula megbetegedésének tünetei

Az orrmandula megbetegedéseinek tünetei a következők lehetnek:

 • Orrdugulás: Az orrmandula megnagyobbodása vagy gyulladása miatt a légút elzáródhat, ami orrduguláshoz vezethet. Az orrdugulás általában tartós és nehezíti az orrlégzést.
 • Orrváladék: Az orrmandula megbetegedésekor fokozott a nyálkahártya váladéktermelése, ami fokozott orrváladék képződéséhez vezethet. Az orrváladék lehet átlátszó, sárgás vagy zöldes színű (ebben az esetben bakteriális felülfertőződès van jelen) és jellemzően a hátsó orrjáratokba és a garatba csorgóan jelentkezik.
 • Torokfájás: Az orrmandula gyulladása gyakran kiterjed a hátsó garatfalra is, ami torokfájást eredményezhet. A torokfájás lehet enyhe vagy súlyos, és általában nyeléskor fokozódik.
 • Alvászavarok: Az orrmandula megnagyobbodása vagy gyulladása nehezítheti a normális légzést, különösen éjszaka. Ez alvászavarokhoz vezethet, mint például gyakori ébredések, nyugtalan alvás, horkolás vagy alvás közbeni légzéskimaradás.
 • Fülproblémák: Az orrmandula megnagyobbodása gyakran társulhat fülproblémákkal. Leggyakrabban  középfülgyulladást eredményez, ugyanis az orrmandula megnagyobbodása következtében elzárja a fülkürt bemenetét, ami biztosítja a garat és a középfül közötti nyomáskiegyenlítődést.
 • Általános rossz közérzet: Az orrmandula megbetegedése sokszor járhat általános rossz közérzettel, fáradtsággal, fejfájással, étvágytalansággal vagy fájdalommal.

 Az orrmandula megbetegedéseinek tünetei egyénenként változhatnak, és a súlyosság is eltérő lehet. Ha gyanítja, hogy orrmandulája megbetegedett, forduljon Központunk orvosaihoz, akikk megfelelő diagnózist állítanak fel és a szükséges kezelést elidítják.

Az orrmandula megnagyobbodása

Az orrmandula megnagyobbodása, amit orvosi körökben adenoid hypertrophiának, vagy adenoid vegetációnak neveznek, gyakori állapot gyermekekben. Az orrmandula alapvetően egy kicsit nagyobb a kisgyermekek esetében, de általában iskolás kora előtt, vagy az azt követő pár évben csökken a mérete. Néhány esetben azonban az orrmandula nem zsugorodik az idő előrehaladtával, hanem megnagyobbodott állapotában marad meg.

Az orrmandula megnagyobbodása különböző tüneteket okozhat, beleértve:

 • Orrdugulás és nehézlégzés: Az orrmandula megnagyobbodása miatt az orrlégzés nehézkessé válhat, és állandósulhat az orrdugulás érzése.
 • Horkolás: A megnagyobbodott orrmandula elzárhatja a légutakat, ami horkoláshoz vezethet alvás közben.
 • Alvászavarok: Az orrmandula megnagyobbodása az alvás során akadályozhatja a normális légzést, ami alvászavarokat okozhat, például gyakori ébredést, nyugtalan alvást vagy alvás közbeni légzéskimaradást.
 • Fülbetegségek: A megnagyobbodott orrmandula nyomást gyakorolhat a középfülre, és hajlamosíthat a gyakori fülgyulladásokra, ahogyan már korábban is említésre került cikkünkben..
 • Beszédproblémák: A megnagyobbodott orrmandula befolyásolhatja a beszédet, különösen az orrhangzók (mint például a m, n, ng hangok) kiejtését.
 • Ismétlődő felső légúti fertőzések: A megnagyobbodott orrmandula hajlamosabbá teheti a gyermeket a felső légúti fertőzések és a torokgyulladások ismétlődésére.

Amennyiben gyanítja, hogy az orrmandula megnagyobbodás bújhat meg a tünetek hátterében, javasolt orvoshoz fordulni. Az orvos először fizikális vizsgálatot végez, és az alapján javasolhat kezelési lehetőségeket. Súlyosabb esetekben, amikor a tünetek jelentősen zavarják a gyermeket vagy befolyásolják az életminőségét, műtéti beavatkozás, adenotomia, lehet szükséges az orrmandula eltávolítására.

Az orrmandula betegségeinek kezelése

Az orrmandula betegségeinek kezelése a betegség típusától, súlyosságától és az egyéni körülményektől függ. Az orrmandula betegségeinek kezelése a következő lehet:

 • Gyógyszeres kezelés: Bizonyos esetekben az orvos antibiotikumokat írhat fel, ha a betegség bakteriális eredetű. Az antibiotikumok segíthetnek csökkenteni a gyulladást és kezelni az esetleges bakteriális fertőzéseket. Az orvos továbbá orrspray-ket, orrcseppeket vagy orális gyulladáscsökkentőket is felírhat a tünetek enyhítésére.
 • Műtéti beavatkozás: Súlyos vagy tartós fertőzés estén, amikor a tünetek nem enyhülnek gyógyszeres kezeléssel, az orvos javasolhatja az orrmandula műtéti eltávolítását. Ez a beavatkozás általában egyszerű és gyakran ambuláns alapon történik, vagyis a beteg ugyanaznap haza mehet az operáció után.
 • Alternatív terápiák: Bizonyos esetekben az orvos javasolhatja az alternatív kezelési lehetőségeket, például homeopátiás gyógyszereket, természetes gyógymódokat vagy étrendi változtatásokat. Fontos azonban, hogy ezeket a kezelési módszereket csak orvosi javaslatra alkalmazzuk, és az orvos irányítása alatt használjuk.

Hangsúlyozandó, hogy az öngyógyítás vagy a vény nélkül kapható gyógyszerek használata helyett mindig konzultáljon az egészségügyi szakemberrel a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Mikor kell az orrmandula eltávolítása mellett dönteni?

Az orrmandula eltávolítására (adenotomia) akkor lehet szükség, ha az orrmandula megbetegedése súlyos tüneteket okoz, vagy ha az orvosi kezelés nem eredményes. Az orvos általában az alábbi tényezőket veszi figyelembe, amikor a műtéti beavatkozás mellett dönt:

 • Tartós tünetek: Ha a tünetek, mint például az orrdugulás, horkolás, alvászavarok vagy ismétlődő felső légúti fertőzések, hosszabb ideig fennállnak, és nem enyhülnek vagy visszatérnek a gyógyszeres kezelés ellenére, az orrmandula eltávolítása felmerülhet.
 • Ismétlődő fertőzések: Ha a gyermek ismétlődő felső légúti fertőzésekben szenved, amelyek hátterében az orrmandula megnagyobbodása vagy gyulladása áll, az orvosaz orrmandula eltávolítását javasolja.
 • Alvászavarok: Ha az orrmandula megnagyobbodása vagy gyulladása miatt a gyermek alvászavarokkal küzd, mint például gyakori ébredések, nyugtalan alvás vagy alvás közbeni légzéskimaradás, az orrmandula eltávolítása megfontolandó lehet.
 • Szövődmények: Ha az orrmandula betegsége szövődményekhez vezet, például ismétlődő középfül-gyulladásokhoz vagy krónikus sinusitishez, az orvos mérlegelheti a műtéti beavatkozást.

Az orrmandula eltávolítása mellett való döntés mindig egyéni alapú, és az orvos által végzett alapos vizsgálat és értékelés alapján történik. Az orrmandula műtéti eltávolítása hatékony megoldást nyújthat a súlyos tünetek enyhítésére és a gyermek egészségének javítására.

 

Összefoglalva az orrmandula, amely az orr és a garat között található aprócska szerv, szerepet játszik az immunrendszer védelmében. Az orrmandula megbetegedései közé tartozhat a gyulladás, fertőzés vagy megnagyobbodás.

Az orrmandula megbetegedéseinek tünetei közé tartozhat az orrdugulás, fokozott orrváladékozás, torokfájás, alvászavarok, fülproblémák és általános rossz közérzet.

Téma szakértői

Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus - alvásszakértő
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK