Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.05.25 Módosítva: 2022.05.25

A horkolásnak több kiváltó oka is lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa néhány gyakori kiváltó okot nevezett meg, melyeket fül-orr-gégészeti vizsgálat során lehet diagnosztizálni.

Orrpolip, orrsövényferdülés, légúti allergia

Mindhárom kórkép alapvetően azért hozható kapcsolatba a horkolással, mivel orrdugulást okozhatnak, ez pedig a zajos alvás leggyakoribb kiváltó oka. Az orr anatómiai okokból fekvő helyzetben könnyen eldugul, tapasztalhatjuk ezt egy egyszerű nátha esetén is. Ha viszont valamilyen tartós probléma, krónikus elváltozás is fennáll, akkor az orrdugulás hosszabb időn át is jelentkezik, így rendszeressé válhat a horkolás.

 

Fül-orr-gégészeti betegségek a horkolás hátterében.Orrdugulást több betegség is okozhat. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során ezeket be tudjuk azonosítani, majd célzott kezeléssel a horkolást kiváltó okot meg tudjuk szüntetni. Dr. Augusztinovicz Monika a gyakori, orrdugulást okozó betegségek között említette az orrpolipot, orrsövényferdülést, krónikus orrmelléküreg-gyulladást és a nem megfelelően kezelt szénanáthát is. A Fül-orr-gége Központ orvosa hozzátette, hogy némely esetben olyan elváltozások is állhatnak a horkolást okozó orrdugulás hátterében, amire ritkán gondolunk. Példaként említette, hogy orrdugulás jelentkezhet bizonyos gyógyszerek szedésének következtében, okozhatja reflux, de lehet orrcsepp-függőség tünete is. Ezekre a kivizsgáláson túl, a beteg részletes kikérdezése során lehet fényt deríteni.

Nyelvcsap-, alsó orrkagyló nagyobbodás, túl laza lágyszájpad

Ha nem orrdugulás áll a horkolás hátterében, akkor a legtöbb esetben ezek a problémák fordulnak elő. A torok hátsó felső része a lágyszájpad, és itt található a nyelvcsap is, amit otthon a tükörbe nézve is szemügyre vehetünk. A középen lelógó, nyálkahártyával fedett kis nyúlvány megnagyobbodása lehet alkati kérdés, de okozhatja irritáció – dohányzás, alkohol fogyasztás – és reflux is.

 

A megnagyobbodott nyelvcsap légúti szűkületet idéz elő, ami még súlyosabb lehet, ha a lágyszájpad is túl laza, melynek előfordulása az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb. A túlzottan laza lágyszájpad ugyanis alvás közben, légzésnél erősebben rezonál, és ez vezethet horkoláshoz.

 

Az orrüregben belül három orrkagyló található, ezek közül az alsó helyezkedik el a legközelebb az orrnyíláshoz. Ez az orrkagyló megnagyobbodhat, az orrüreg szűkülete miatt pedig megnövekszik a felső légút ellenállása. A levegő áramlása ennek következtében felgyorsul és megrezegtetheti a lágyszájpadot, emiatt horkolás jelentkezhet. Mindhárom itt felsorolt probléma kezelése műtétet igényel, és az orrdugulást kiváltó okok között is találunk olyan elváltozásokat, mint például az orrpolip vagy orrsövényferdülés, melyek szintén műtéti úton kezelhetőek. A panaszok egy része azonban gyógyszerrel, orrspray segítségével is orvosolható.

 

Dr. Augusztinovicz Monika hangsúlyozza, hogy a kivizsgálást nem szabad sokáig halogatni, mert horkolás mellett komoly alvási zavar, például alvási apnoe is fennállhat, ami viszont nemcsak nappali fáradékonyságot, romló koncentrációt és gyakoribb fejfájást okoz, de megnöveli a magas vérnyomás, a stroke és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Ez elkerülhető, ha horkolás esetén időben orvoshoz fordulunk.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

   

   

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Góckutatás

„Góckutatás miat mentem a Doktórnőhöz. Nagyon elégedett voltam az előzmények részletes feltérképezésével, a lehetséges okok és a szükséges vizsgálatok részletes átbeszélésével, alapos és körültekintő volt a Doktórnő. Türlemesen, részletesen minden elmagyarászott, bármit kérdezhettem, megkaptam a választ. Csak ajánlani tudom.„

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Koraszülöttek hallásvizsgálata-mikor javasolt?

Koraszülöttek hallásvizsgálata-mikor javasolt?

Minél korábban születik egy baba, annál gyakrabban fordulnak elő az éretlenséghez kapcsolható eltérések. A koraszülöttek körében emiatt magasabb a halláskárosodás kialakulásának kockázata. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogyan tudjuk ezt idejében felismerni, milyen időközönként javasolt a koraszülöttek hallásvizsgálata.

További részletek
Foglalkozási halláskárosodás: zaj és vegyszerek is okozhatják

Foglalkozási halláskárosodás: zaj és vegyszerek is okozhatják

A legtöbb ember átlagosan 8, vagy több órát is a munkahelyén tölt megszakítás nélkül. Ha mindezt zajos vagy bizonyos vegyszerekkel terhelt munkakörnyezetben teszi, idővel hallásromlás jelentkezhet. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, ilyen esetben miért fontos, hogy az érintettek rendszeres hallásvizsgálaton vegyenek részt.

További részletek
Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

A horkolásnak több kiváltó oka is lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa néhány gyakori kiváltó okot nevezett meg, melyeket fül-orr-gégészeti vizsgálat során lehet diagnosztizálni.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!