Az orrdugulás kezelésével megszűnhet a horkolás

Az orrdugulás kezelésével megszűnhet a horkolás

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.05.06 Módosítva: 2022.05.06

A horkolás hátterében állhatnak összetettebb, akár több szakorvos bevonását igénylő elváltozások. Sok esetben viszont már az orrdugulás kezelésével is megszűnhetnek a panaszok. A témával kapcsolatban dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr gége Központ orvosát kérdeztük.

Bedugult orrtól a horkolásig

Ha az orr valamilyen okból eldugul, akkor szájon át vesszük a levegőt. A horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek (torok oldalsó és hátsó falai, nyelvgyök, nyelvcsap, mandulák, lágy szájpad vibrációja hozza létre. Mivel alvás közben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak, a ki-be áramló levegő mozgásba hozza a lágy szöveteket.

Allergia miatt dugulhat el az orr éjszaka?

Orrdugulás miatt is horkolhat.Akinél valamilyen probléma, elváltozás áll fenn, a fekvő testhelyzet miatt az orrdugulás éjszaka fokozódik. A helyzet tovább romlik, ha az orrdugulást allergia váltja ki, különösen háziporatka allergia esetén. A poratka ugyanis az ágyneműben, matracban fordul elő nagyobb mennyiségben, így az éjszakai orrdugulás kapcsán erre a lehetőségre is gondolni kell. A pollenallergia is okozhat ilyen tüneteket, ha esténként nem mosunk hajat, akkor a napközben rátapadt polleneket nagy mennyiségben és közelről lélegezzük be.

Milyen betegségek okozhatnak még tartós orrdugulást?

Az éjszakai orrdugulás hátterében állhat még krónikus arcüreggyulladás, melynek oka lehet például a kezeletlen allergia is. Orrpolip, orrkagyló megnagyobbodás vagy orrsövényferdülés is kiválthatja, de orrspray-függőség miatt is kialakulhat elhúzódó orrdugulás. Nem csak fül-orr-gégészeti betegségek okozhatnak orrdugulást. Gyakran reflux betegség tüneteként jelentkezik, előfordulhat hormonális hatásra terhesség alatt, de bizonyos gyógyszerek szedésének mellékhatásaként is kialakulhat.

Ezért veszélyes halogatni a kivizsgálást

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy ilyen esetekben az orrdugulás, vagy az azt kiváltó ok kezelésével megszüntethető a horkolás. A kivizsgálást nem szabad sokáig halogatni, mert a gátolt orrlégzés miatt horkolás közben hosszabb-rövidebb ideig tartó belégzési szünetek jelentkezhetnek. Ilyenkor az alvó személy egy rövid légzéskimaradás után (ez akár 1 perces is lehet) hirtelen levegő után kezd kapkodni.

 

Ez komoly alvási zavarokhoz, például alvási apnoéhoz vezethet, amikor az oxigénszint jelentősen lecsökkenhet a vérben. Ez nemcsak nappali fáradékonyságot, a koncentráció csökkenését és gyakoribb fejfájást okoz, de megnöveli a magas vérnyomás, a stroke és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Ez elkerülhető, ha horkolás esetén nem halogatjuk a kivizsgálást, hanem időben orvoshoz fordulunk.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

   

   

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Az orrom másfél hete bedugul, sokszor annyira, hogy egyáltalán nem tudok lélegezni rajta. Reggelente, miután befújok, sikerül ideig-óráig megszüntetni az orrdugulást, aztán minden kezdődik előlről. Reggel zöldes, sűrű orrváladék jön, ki; aztàn ahogy telik a nap átvált sárgásra, estére színtelen lesz az orrváladék. Ezt kíséri enyhe vizes orrfolyás. Hallottam, hogy ilyen tünetet okozhat a hőmérsèkletváltozás. Budapestről utaztam ki külföldre egy 1600 m-en lévő faluba. Allergiám sosem volt, viszont van orrsövény ferdülésem, amire pár éve az orvos azt mondta, nem szükséges műteni. Kérem, ha bármilyen ötlettel tud segíteni így látatlanban, segítsen, esetleg milyen összetételű gyógyszert kérjek itt az olaszországi orvostól. Sajnos szeptemberig nem tudok haza menni. Köszönettel: Emese

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Emese!

A recept nélkül kapható, úgynevezett lohasztó orrcseppet maximum 7-10 napi használatra szoktuk javasolni, mert gyorsan alakul ki tőle függőség, ill. szétmarja az
orr nyálkahártyáját. Ilyen elhúzódóbb esetben inkább steroidos orrsprayt (pl. Avamys, Dymista, Nasonex) kéne használnia, akár egy hónapig, mert ennek gyulladáscsökkentő hatása is van, de nem várhat olyan hirtelen hatást, mint az eddig használt spraynél.
A zöldes-sárga váladék miatt felmerül az arcüreg gyulladás lehetősége is.
üdvözlettel
Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes

Mind a doktornő, mind a recepción dolgozók modora, kedvessége, kiegyensúlyozottsága, türelme, hozzáértése, figyelmessége.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Gyermekkori hallásproblémák – jelek, amikre a szülőknek figyelni kell

Gyermekkori hallásproblémák – jelek, amikre a szülőknek figyelni kell

Az ép hallás hiánya a gyermek beszédfejlődésében lemaradást okozhat, ezért is nagyon fontos mielőbb felismerni. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogy mikor javasolt szakemberhez fordulni.

További részletek
Tompa a hallásom – mit tegyek?

Tompa a hallásom – mit tegyek?

Úgy érzi, mintha egy vattacsomó lenne a fülében? Kicsit koncentrálni, erőltetni kell, hogy minden hangot tisztán halljon? A tompa hallás okairól és kezeléséről dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek
Csontritkulása van? Érdemes hallásvizsgálatra mennie!

Csontritkulása van? Érdemes hallásvizsgálatra mennie!

Egyre több kutatás talál összefüggést a csontsűrűség csökkenése és a hirtelen hallásvesztés között. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a két látszólag eltérő állapot hogyan függhet össze.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!