Orrdugulás éjszaka – mi okozhatja?

Orrdugulás éjszaka – mi okozhatja?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2019.02.26 Módosítva: 2019.02.27

Orrdugulást allergének és egyéb betegségek is előidézhetnek. Ha rendszeresen arra ébred, hogy az orrán nem kap levegőt, egyik vagy mindkét orrnyílása eldugult, olvassa el dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosának összefoglalóját az éjszakai orrdugulás gyakori kiváltó okairól.

Pollenek az ágyban

Allergiásként, pollenszezonban külön figyelmet kell fordítani a gyakori hajmosásra és párnahuzat cserére. Férfiaknál a szakáll és a bajusz alapos tisztítására is ügyelni kell. Az ágyneműt és párnahuzatokat ne a szabad levegőn szárítsuk, mert a pollenek a nedves ruhán könnyen megtapadnak, így megint csak erős tüneteket okozhatnak. 

  • Orrdugulást okozhat, ha alvás közben töményen lélegezzük be a napközben a hajunkról a párnára tapadt polleneket.

Orrdugulás ellen takarítással?

Éjszakai orrdugulást poratka allergia is okozhatA por alatt itt valójában a mikroszkopikus méretű háziporatkát értjük, ami pedig a konkrét panaszokat okozza, az az élőlény beszáradt széklete. Ez az, ami a bőrrel érintkezve kiütést, belélegezve pedig orrdugulást is kiválthat. Mivel a háziporatka elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, ezért legnagyobb mennyiségben az ágyban – ágyneműben, matracban – fordul elő.

  • A poratkák számának csökkentésével, az ágynemű 60 fokon történő mosásával, a matrac rendszeres porszívózásával védekezhetünk, ám tartós megoldást csak allergén immunterápiával érhetünk el. Ezzel a kezeléssel három év alatt hozzászoktathatjuk a szervezetünket az allergénhez, így az a későbbiekben – tíz-tizenkét évig hatásos egy kezelés – nem fog tüneteket okozni.

Penész a hálószobában

A háziporatka mellett a másik gyakori beltéri allergén, mely szintén okozhat orrdugulást. Penész nem csak a nedves helyiségekben, fürdőszobában és konyhában jelenhet meg, hanem nagyon gyakori a jól szigetelt, emiatt rosszul szellőző, magas páratartalmú szobákban is. Megjelenését segítik a lakás építészeti hiányosságai is, mint például a hőhidak jelenléte. 

  • Északi falakra tolt szekrények mögött, ablakkeretek körül, sarkokban érdemes ellenőrizni a jelenlétét, mert ha egész éjszaka penészes szobában alszunk, reggelre bedugult orral ébredhetünk.

Háziállatok szőre miatt bedugult orr

Ha a lakásban kutyát vagy macskát tartunk, akkor mindenhol számíthatunk állati szőrök megjelenésére. De a tollas állatok, sőt a csupasz példányok is allergizálhatnak, hiszen nem csak az állat szőre, hanem az elhullott, lehámlott bőrdarabkái, sőt a nyálában és vizeletében lévő bizonyos fehérjék is tüneteket okozhatnak. 

  • Ha kedvencünk bejáratos a lakás minden helyiségébe, az ágyunkra is, akkor az éjszaka folyamán fokozódó tünetekre számíthatunk.

A túl száraz levegő miatt nem szelel az orra?

Ahogy a nedves levegő kedvez az allergének terjedésének, úgy a túl száraz levegő sem egészséges. Ilyenkor kiszárad a nyálkahártya, nem tudja védő funkcióját betölteni, gyakrabban elkaphatunk felső légúti betegségeket. A túl száraz levegő belélegzése kellemetlen feszítő érzést okoz, ez ellen az orrnyálkahártya védekezni próbál, így az is megeshet, hogy a túlzott orrváladék termelés miatt dugul be reggelre az orrunk.

  • Ha a páramérő készülék szerint 40% alatti a hálószoba páratartalma, akkor párásító eszköz segítségével tehetjük komfortosabbá a levegőt.

Orrdugulás terhesen

Orrdugulás terhesenVárandósság alatt megnő a progeszteron homon szintje, ami fokozott véráramlást okoz a szervezetben. Ez a jelenség az orrjáratok területét is érinti, ami miatt az orrnyálkahártya megduzzadhat, így sok várandós tapasztal orrdugulást. Fekvő helyzetben anatómiai okokból ez még fokozottabban jelentkezik, ezért ébredhetnek a kismamák bedugult orral. 

  • Ha nagyon zavaró, szakorvos terhesség alatt is biztonsággal használható orrsprayt tud javasolni, de sokat segíthet a fej megemelése is alvás közben.

Betegségek a háttérben

Felső légúti betegség, nátha gyakran okoz orrdugulást, ám ilyenkor a tünetek rendszerint 7-10 nap alatt megszűnnek. Ha hosszabb ideje orrdugulással ébred, ne bagatellizálja el, mert betegségeket is jelezhet. Orrsövényferdülés jellegzetesen féloldali orrdugulást okoz, de orrpolip is kiválthatja, ilyenkor lehet féloldali vagy mindkét oldalon is jelentkezhet.

  • Az orrdugulás súlyos állapotokat, daganatos elváltozást is jelezhet. Nem múló panaszok esetén ezért forduljon mielőbb fül-orr-gégészhez!
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés orrdugulás kezelésére:

Orrdugulás kivizsgálásra jelentkezzen be az alábbi gomb segítségével!

+36 70 8826 307

Téma szakértői

Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Az orrom másfél hete bedugul, sokszor annyira, hogy egyáltalán nem tudok lélegezni rajta. Reggelente, miután befújok, sikerül ideig-óráig megszüntetni az orrdugulást, aztán minden kezdődik előlről. Reggel zöldes, sűrű orrváladék jön, ki; aztàn ahogy telik a nap átvált sárgásra, estére színtelen lesz az orrváladék. Ezt kíséri enyhe vizes orrfolyás. Hallottam, hogy ilyen tünetet okozhat a hőmérsèkletváltozás. Budapestről utaztam ki külföldre egy 1600 m-en lévő faluba. Allergiám sosem volt, viszont van orrsövény ferdülésem, amire pár éve az orvos azt mondta, nem szükséges műteni. Kérem, ha bármilyen ötlettel tud segíteni így látatlanban, segítsen, esetleg milyen összetételű gyógyszert kérjek itt az olaszországi orvostól. Sajnos szeptemberig nem tudok haza menni. Köszönettel: Emese

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Emese!

A recept nélkül kapható, úgynevezett lohasztó orrcseppet maximum 7-10 napi használatra szoktuk javasolni, mert gyorsan alakul ki tőle függőség, ill. szétmarja az
orr nyálkahártyáját. Ilyen elhúzódóbb esetben inkább steroidos orrsprayt (pl. Avamys, Dymista, Nasonex) kéne használnia, akár egy hónapig, mert ennek gyulladáscsökkentő hatása is van, de nem várhat olyan hirtelen hatást, mint az eddig használt spraynél.
A zöldes-sárga váladék miatt felmerül az arcüreg gyulladás lehetősége is.
üdvözlettel
Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Góckutatás

„Góckutatás miat mentem a Doktórnőhöz. Nagyon elégedett voltam az előzmények részletes feltérképezésével, a lehetséges okok és a szükséges vizsgálatok részletes átbeszélésével, alapos és körültekintő volt a Doktórnő. Türlemesen, részletesen minden elmagyarászott, bármit kérdezhettem, megkaptam a választ. Csak ajánlani tudom.„

További vélemények

Hírek

Korszerű megoldások arcüreg öblítés helyett

Korszerű megoldások arcüreg öblítés helyett

Az arcüreggyulladás kezelésének elmulasztása elhúzódó gyógyulással, súlyos szövődményekkel járhat. Ha az otthoni és gyógyszeres kezelés nem hozott javulást, régebben a műtét megelőzésére az antibiotikus és orrspray kezelés mellett az arcüreg átmosása rutin kezelés volt. Napjainkban azonban már egyéb megoldások állnak rendelkezésre, melyekről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek
Természetes gyógymódok fülzúgás ellen

Természetes gyógymódok fülzúgás ellen

A fülcsengést az érintettek érthető módon minél előbb szeretnék megszüntetni, ennek érdekében több gyógymóddal is megpróbálkoznak fülzúgás ellen. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészhez, a Fül-orr-gége Központ orvosához is gyakran fordulnak kérdéseikkel a fülzúgás természetes kezelésével kapcsolatban.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica

Központjaink