Orrdugulás éjszaka – mi okozhatja?

Orrdugulás éjszaka – mi okozhatja?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2019.02.26 Módosítva: 2023.11.24

Orrdugulást allergének és egyéb betegségek is előidézhetnek. Ha rendszeresen arra ébred, hogy az orrán nem kap levegőt, egyik vagy mindkét orrnyílása eldugult, olvassa el dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosának összefoglalóját az éjszakai orrdugulás gyakori kiváltó okairól.

Pollenek az ágyban

Allergiásként, pollenszezonban külön figyelmet kell fordítani a gyakori hajmosásra és párnahuzat cserére. Férfiaknál a szakáll és a bajusz alapos tisztítására is ügyelni kell. Az ágyneműt és párnahuzatokat ne a szabad levegőn szárítsuk, mert a pollenek a nedves ruhán könnyen megtapadnak, így megint csak erős tüneteket okozhatnak. 

  • Orrdugulást okozhat, ha alvás közben töményen lélegezzük be a napközben a hajunkról a párnára tapadt polleneket.

Orrdugulás ellen takarítással?

A por alatt itt valójában a mikroszkopikus méretű háziporatkát értjük, ami pedig a konkrét panaszokat okozza, az az élőlény beszáradt széklete. Ez az, ami a bőrrel érintkezve kiütést, belélegezve pedig orrdugulást is kiválthat. Mivel a háziporatka elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, ezért legnagyobb mennyiségben az ágyban – ágyneműben, matracban – fordul elő.

  • A poratkák számának csökkentésével, az ágynemű 60 fokon történő mosásával, a matrac rendszeres porszívózásával védekezhetünk, ám tartós megoldást csak allergén immunterápiával érhetünk el. Ezzel a kezeléssel három év alatt hozzászoktathatjuk a szervezetünket az allergénhez, így az a későbbiekben – tíz-tizenkét évig hatásos egy kezelés – nem fog tüneteket okozni.

    Online Bejelentkezés

    Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Penész a hálószobában

A háziporatka mellett a másik gyakori beltéri allergén, mely szintén okozhat orrdugulást. Penész nem csak a nedves helyiségekben, fürdőszobában és konyhában jelenhet meg, hanem nagyon gyakori a jól szigetelt, emiatt rosszul szellőző, magas páratartalmú szobákban is. Megjelenését segítik a lakás építészeti hiányosságai is, mint például a hőhidak jelenléte. 

  • Északi falakra tolt szekrények mögött, ablakkeretek körül, sarkokban érdemes ellenőrizni a jelenlétét, mert ha egész éjszaka penészes szobában alszunk, reggelre bedugult orral ébredhetünk.

Háziállatok szőre miatt bedugult orr

Ha a lakásban kutyát vagy macskát tartunk, akkor mindenhol számíthatunk állati szőrök megjelenésére. De a tollas állatok, sőt a csupasz példányok is allergizálhatnak, hiszen nem csak az állat szőre, hanem az elhullott, lehámlott bőrdarabkái, sőt a nyálában és vizeletében lévő bizonyos fehérjék is tüneteket okozhatnak. 

  • Ha kedvencünk bejáratos a lakás minden helyiségébe, az ágyunkra is, akkor az éjszaka folyamán fokozódó tünetekre számíthatunk.

A túl száraz levegő miatt nem szelel az orra?

Ahogy a nedves levegő kedvez az allergének terjedésének, úgy a túl száraz levegő sem egészséges. Ilyenkor kiszárad a nyálkahártya, nem tudja védő funkcióját betölteni, gyakrabban elkaphatunk felső légúti betegségeket. A túl száraz levegő belélegzése kellemetlen feszítő érzést okoz, ez ellen az orrnyálkahártya védekezni próbál, így az is megeshet, hogy a túlzott orrváladék termelés miatt dugul be reggelre az orrunk.

  • Ha a páramérő készülék szerint 40% alatti a hálószoba páratartalma, akkor párásító eszköz segítségével tehetjük komfortosabbá a levegőt.

Orrdugulás terhesenorrdugulás terhesen

Várandósság alatt megnő a progeszteron homon szintje, ami fokozott véráramlást okoz a szervezetben. Ez a jelenség az orrjáratok területét is érinti, ami miatt az orrnyálkahártya megduzzadhat, így sok várandós tapasztal orrdugulást. Fekvő helyzetben anatómiai okokból ez még fokozottabban jelentkezik, ezért ébredhetnek a kismamák bedugult orral. 

  • Ha nagyon zavaró, szakorvos terhesség alatt is biztonsággal használható orrsprayt tud javasolni, de sokat segíthet a fej megemelése is alvás közben.

Betegségek a háttérben

Felső légúti betegség, nátha gyakran okoz orrdugulást, ám ilyenkor a tünetek rendszerint 7-10 nap alatt megszűnnek. Ha hosszabb ideje orrdugulással ébred, ne bagatellizálja el, mert betegségeket is jelezhet. Orrsövényferdülés jellegzetesen féloldali orrdugulást okoz, de orrpolip is kiválthatja, ilyenkor lehet féloldali vagy mindkét oldalon is jelentkezhet.

  • Az orrdugulás súlyos állapotokat, daganatos elváltozást is jelezhet. Nem múló panaszok esetén ezért forduljon mielőbb fül-orr-gégészhez!

Téma szakértői

Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértők!

28 éves nő vagyok. Panaszaim március végén nehézlégzéssel kezdődtek, ami sajnos állandósult és a hónapok alatt egyéb tünetekkel egészült ki; orrdugulás, fél oldali arcpír, fülzúgás/fülfájás, fejfájás, lepedékes un.térkép nyelv, foltos torokmandula, fejfájás, improduktív köhögés/krákogás, torokszárazság, nagy mennyiségű garati váladékcsorgás. Sajnos jó pár allergiám van (étel/por/pollen/atka/penész/gomba/gyógyszer), de az évek alatt sosem okoztak ilyen összetett és súlyos reakciókat, így kezdetben arra gondoltam, hogy most is inkább orrmelléküreg gyulladásom lehet. Voltam F.O.G.-en, ahol a főorvos azt mondta súlyos rhinitisem van (be van robbanva a jobb oldali orrnyálkahártyám, kb mint egy giga vörösbab-), emellett a dobhártyám nem piros, gennyes váladékozás-láz nem jellemző, a gégém/hangszalagok épek, (nagylaborom neg/ kardió-belgyógy uhk neg/tüdő rtg neg/Spo 98-100%). Így a cetirizin mellé fölírt mometasone ciplát (de sandozt adak helyette), sima 2-2*1 puffra, mondván, hogy 2-3 nap és megszűnnek a zavaró tünetek. Az orrdugulásom időközben magától elmúlt, de a garati vaskos, felköhöghetetlen átlátszó váladék (amit a gátolt orrlégzés és a túlzott váladékképzés idéz elő)- ami a hörgőimet is és a pszichémet is nagyon megviseli [SSRE készítményt kell szednem, hogy tudjak aludni:/] és az orrnyálka duzzanat maradt és a spray 1,5 heti használata után se kezdett el javulni ;( Tudom, hogy mivel a tüneteim akutak és súlyosak, idő kell hogy hasson, de vajon mennyi?!:( A háziorvosom azt javasolta, hogy 1*10mg cetiritint szedjem mellé kombiterápiaként, vagy próbáljam ki a reggeli 1*2-2 puff helyett a 2*2-2 puff adagolást a sprayből és ha jobban vagyok, csökkentsem vissza. Szeretném az Ön véleményét is kikérni, hogy melyik terápiás javaslatot lenne érdemes kipróbálnom?
Alternatív módszereket mind kipróbáltam már (diéta, inhalálás (hagyományos és porlasztós), herbaterápia, aromaterápia etc.), de egyik se jött be hatékonyan. :( A spray előtt egyébként fiz.sóoldattal átmosom az orrom- ahogy naponta többszöris- szóval nem igazán értem miért nem működik a dolog:(( (3 hete volt pm műtétem autoimmun hyperthyreozis miatt, nem tudom ez kontraindikációja lehet-e az emelt/kombi adag alkalmazásának..°_°)

Megtisztelő válaszát köszönöm!

Tisztelettel: Anga

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Nagy Angéla !


Valószínűleg az alap betegsége / poliallergias és immunológiai megbetegedés/ okozza ezeket a nyálkahártya tüneteket. Valószínűleg ez krónikus, az alkalmazott terápia mellett enyhülni fognak, de lehet, hogy teljes tünetmentesség nem lesz, azonkívül most esett át pajzsmirigy műtéten is, nem tudom, a hormon értékei hogy állnak. Nemgondolom, hogy emelni kellene a Mometason orrsppray adagját, de mindenképpen használnám tovább a rendszeres sós orrtoalett után. az antihisztamin tablettát is szedje még, amennyiben egy -két hét múlva sincs változás ismételt fülészeti vizsgálta és esetleg gyógyszer módosítás javasolt.


Tisztelettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Góckutatás

„Góckutatás miat mentem a Doktórnőhöz. Nagyon elégedett voltam az előzmények részletes feltérképezésével, a lehetséges okok és a szükséges vizsgálatok részletes átbeszélésével, alapos és körültekintő volt a Doktórnő. Türlemesen, részletesen minden elmagyarászott, bármit kérdezhettem, megkaptam a választ. Csak ajánlani tudom.„

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK