Orrdugulás tavasszal – 3 gyakori kiváltó ok

Orrdugulás tavasszal – 3 gyakori kiváltó ok

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.03.22 Módosítva: 2023.05.04

Végre itt a jó idő, de mégsem tudjuk felhőtlenül élvezni a programokat a szabadban a kellemetlen orrdugulás miatt? Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta, hogy milyen gyakori kiváltó okok állhatnak a tavasszal jelentkező orrdugulás hátterében.

Támadnak a pollenek

Az allergiások száma folyamatosan növekszik, minden évben többen szenvednek a szénanáthás tünetek miatt. A pollenszezon februárban kezdődik és októberig tarthat, így az ebben az időszakban jelentkező orrdugulás kapcsán allergiára is gondolni kell. Ha az orrdugulás a szabadban fokozódik és mellette tüsszögés, orrfolyás, szem- és orrviszketés is fennáll, akkor javasolt allergológust felkeresni. Az orrdugulás kezeléséhez allergia elleni készítményeket kell szedni, ezekkel lehet tartósan megszüntetni.

Krónikus arcüreggyulladás

A szénanáthás tünetek mielőbbi kezelése azért is nagyon lényeges, mert az elhanyagolt allergiás tünetek miatt az orrnyálkahártya tartós gyulladása jöhet létre, ez pedig krónikus arcüreggyulladáshoz vezethet. A tartósan gyulladt orrnyálkahártya orrdugulással jár, amihez ilyen esetben hátsó garatfali csorgás is társulhat. A tavaszi időszakban ezt az állapotot nemcsak a kezeletlen légúti allergia, hanem a téli hónapokban gyakori vagy elhanyagolt náthás megbetegedések is előidézhetik.

Orrcsepp-függőség tünete

Orrdugulást az orrcsepp-függőség is okozhat.A téli időszakban visszatérő náthás megbetegedések kapcsán nemcsak az elhanyagolás jelenthet gondot. Gyakori probléma, hogy ha a megfázások egymást követik és szinte egyik betegségből esünk a másikba, akkor akár heteken keresztül is használjuk a különböző recept nélkül kapható lohasztó orrspray-ket. Ezeket azonban csak a betegtájékoztatóban leírt ideig, általában 7-10 napig alkalmazhatnánk, ennél hosszabb idő után ugyanis károsíthatják az orrnyálkahártyát, orrcsepp-függőséget is okozhatnak.

Ha tavaszra szinte állandó orrdugulástól szenvedünk, akkor könnyen lehet, hogy a túlzásba vitt orrspray használat az oka. Ez ugyanis olyan tartósan fokozott nyálkahártya reakciót képes előidézni, ami miatt állandósul az orrdugulás. Így viszont egyre több orrsprayt használunk, kialakul egy kedvezőtlen körforgás, aminek a végén egy olyan komoly orrnyálkahártya károsodás is bekövetkezhet, ami már csak műtéttel állítható helyre.

Dr. Augusztinovicz Monika a gyakori téli megbetegedésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a visszatérő náthás tüneteket a lakáson belüli allergének is okozhatják. Ha ilyen panaszaink vannak, akkor érdemes poratka, penészgomba allergia irányába is vizsgálódni, hogy a következő téli időszakot már ne a visszatérő kellemetlen tünetek határozzák meg.

Téma szakértői

Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Az orrom másfél hete bedugul, sokszor annyira, hogy egyáltalán nem tudok lélegezni rajta. Reggelente, miután befújok, sikerül ideig-óráig megszüntetni az orrdugulást, aztán minden kezdődik előlről. Reggel zöldes, sűrű orrváladék jön, ki; aztàn ahogy telik a nap átvált sárgásra, estére színtelen lesz az orrváladék. Ezt kíséri enyhe vizes orrfolyás. Hallottam, hogy ilyen tünetet okozhat a hőmérsèkletváltozás. Budapestről utaztam ki külföldre egy 1600 m-en lévő faluba. Allergiám sosem volt, viszont van orrsövény ferdülésem, amire pár éve az orvos azt mondta, nem szükséges műteni. Kérem, ha bármilyen ötlettel tud segíteni így látatlanban, segítsen, esetleg milyen összetételű gyógyszert kérjek itt az olaszországi orvostól. Sajnos szeptemberig nem tudok haza menni. Köszönettel: Emese

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Emese!

A recept nélkül kapható, úgynevezett lohasztó orrcseppet maximum 7-10 napi használatra szoktuk javasolni, mert gyorsan alakul ki tőle függőség, ill. szétmarja az
orr nyálkahártyáját. Ilyen elhúzódóbb esetben inkább steroidos orrsprayt (pl. Avamys, Dymista, Nasonex) kéne használnia, akár egy hónapig, mert ennek gyulladáscsökkentő hatása is van, de nem várhat olyan hirtelen hatást, mint az eddig használt spraynél.
A zöldes-sárga váladék miatt felmerül az arcüreg gyulladás lehetősége is.
üdvözlettel
Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes

Mind a doktornő, mind a recepción dolgozók modora, kedvessége, kiegyensúlyozottsága, türelme, hozzáértése, figyelmessége.

További vélemények

Hírek

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

A közelmúltban megdöbbentő hír jelent meg az énekessel kapcsolatban. Egy nap arra ébredt, hogy elvesztette, majd rövid időn belül orrcseppek segítségével visszanyerte a hallását. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, segítsen értelmezni, hogy mi állhat az eset hátterében.

További részletek
Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

További részletek
Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok