Orrdugulás otthoni kezelése

Orrdugulás otthoni kezelése

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.02.04 Módosítva: 2022.02.04

Átmeneti, pár napig fennálló orrdugulás leggyakrabban légúti betegség tünete. A tartós orrdugulás azonban komolyabb betegségekre is felhívhatja a figyelmet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az orrdugulás otthoni kezelése kapcsán kérdeztük, illetve azt is elmondta, hogy mikor forduljunk mindenképp orvoshoz.

Mitől alakul ki az orrdugulás?

Az orrüregeket belül nyálkahártya borítja. Ha az orrnyálkahártyán gyulladás alakul ki, megduzzad, így pedig elzárja a levegő útját, orrdugulást okoz. Az orrnyálkahártya gyulladásának több oka is lehet, a légúti fertőzéseket kiváltó kórokozók mellett egyéb betegségek, környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában. Állhat a háttérben például allergia, reflux, de akár orrpolip is.

A hiba, amit a legtöbb tartós orrdugulástól szenvedő elkövet

Orrdugulás otthoni kezelése, túlzásba vitt orrspray használat.Sokan választják a nátha esetén bevált ún. orrnyálkahártya-lohasztó, recept nélkül beszerezhető orrspray-ket ilyen esetben. Ezek használata valóban gyors enyhülést hoz, hiszen érösszehúzó hatásuknál fogva rövid idő alatt csökkentik az orrnyálkahártya duzzanatát, ezáltal az orrdugulást. Tartós használatuk azonban semmiképp sem javasolt, mert fennáll az orrcsepp-függőség kialakulásának esélye, amely komoly, gyakran csak műtéttel kezelhető orrnyálkahártya károsodást is okozhat!

Orrdugulás otthoni kezelése

- A recept nélkül kapható orrspray használata javasolt a betegtájékoztatóban leírt ideig, ez általában 7-10 nap.

- Kiegészítésként érdemes sós, tengervizes orrspray-t is használni. Hidratáló hatású, segíthet megelőzni az orrspray használat mellékhatásaként kialakuló orrszárazságot, orrvérzést.

- Fogyasszunk bőségesen folyadékot.

- Ellenőrizzük, hogy mennyire párás a lakás levegője! A túl száraz, 40% alatti levegő is kiszáríthatja az orrnyálkahártyát. Ilyen esetben érdemes párásítani, akár az olyan, orrdugulás ellen jótékony hatású illóolajok párologtatásával, mint az eukaliptusz vagy a borsmenta. Figyelem, csecsemők-és kisgyerekek esetében az illóolajok használata nem javasolt, csak felnőtteknél!

- Hasznos eszköz az orrdugulás otthoni kezelésében az orrmosó készülék, amihez forralt és lehűtött vízben kell feloldani a készen kapható, előre összeállított port, majd ezzel átmosni az orrüregeket.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Augusztinovicz Monika ezért arra figyelmeztet, hogy ha néhány napon, egy héten túl is fennálló orrdugulást tapasztalunk, akkor forduljunk orvoshoz. Ilyen esetben fül-orr-gégészeti vizsgálatra van szükség, hogy a kiváltó okra fény derüljön és megfelelő kezelésben részesüljünk.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

   

   

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hírek

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

További részletek
Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

További részletek
Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok