Orrdugulás otthoni kezelése

Orrdugulás otthoni kezelése

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.02.04 Módosítva: 2022.02.04

Átmeneti, pár napig fennálló orrdugulás leggyakrabban légúti betegség tünete. A tartós orrdugulás azonban komolyabb betegségekre is felhívhatja a figyelmet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az orrdugulás otthoni kezelése kapcsán kérdeztük, illetve azt is elmondta, hogy mikor forduljunk mindenképp orvoshoz.

Mitől alakul ki az orrdugulás?

Az orrüregeket belül nyálkahártya borítja. Ha az orrnyálkahártyán gyulladás alakul ki, megduzzad, így pedig elzárja a levegő útját, orrdugulást okoz. Az orrnyálkahártya gyulladásának több oka is lehet, a légúti fertőzéseket kiváltó kórokozók mellett egyéb betegségek, környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában. Állhat a háttérben például allergia, reflux, de akár orrpolip is.

A hiba, amit a legtöbb tartós orrdugulástól szenvedő elkövet

Orrdugulás otthoni kezelése, túlzásba vitt orrspray használat.Sokan választják a nátha esetén bevált ún. orrnyálkahártya-lohasztó, recept nélkül beszerezhető orrspray-ket ilyen esetben. Ezek használata valóban gyors enyhülést hoz, hiszen érösszehúzó hatásuknál fogva rövid idő alatt csökkentik az orrnyálkahártya duzzanatát, ezáltal az orrdugulást. Tartós használatuk azonban semmiképp sem javasolt, mert fennáll az orrcsepp-függőség kialakulásának esélye, amely komoly, gyakran csak műtéttel kezelhető orrnyálkahártya károsodást is okozhat!

Orrdugulás otthoni kezelése

- A recept nélkül kapható orrspray használata javasolt a betegtájékoztatóban leírt ideig, ez általában 7-10 nap.

- Kiegészítésként érdemes sós, tengervizes orrspray-t is használni. Hidratáló hatású, segíthet megelőzni az orrspray használat mellékhatásaként kialakuló orrszárazságot, orrvérzést.

- Fogyasszunk bőségesen folyadékot.

- Ellenőrizzük, hogy mennyire párás a lakás levegője! A túl száraz, 40% alatti levegő is kiszáríthatja az orrnyálkahártyát. Ilyen esetben érdemes párásítani, akár az olyan, orrdugulás ellen jótékony hatású illóolajok párologtatásával, mint az eukaliptusz vagy a borsmenta. Figyelem, csecsemők-és kisgyerekek esetében az illóolajok használata nem javasolt, csak felnőtteknél!

- Hasznos eszköz az orrdugulás otthoni kezelésében az orrmosó készülék, amihez forralt és lehűtött vízben kell feloldani a készen kapható, előre összeállított port, majd ezzel átmosni az orrüregeket.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Augusztinovicz Monika ezért arra figyelmeztet, hogy ha néhány napon, egy héten túl is fennálló orrdugulást tapasztalunk, akkor forduljunk orvoshoz. Ilyen esetben fül-orr-gégészeti vizsgálatra van szükség, hogy a kiváltó okra fény derüljön és megfelelő kezelésben részesüljünk.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

   

   

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Abszolút elégedett

"Abszolút elégedett voltam: -gyors hatékony online bejelentkezés -rövid telefonos megerősítés, illetve sms értesítés az időponttal kapcsolatban -kedves recepciósok -kellemes váró -nagyon alapos és kedves doktornő."

További vélemények

Hírek

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Ha náthásak vagyunk, régóta dugul az orrunk, fáj a fülünk, fül-orr-gégészhez fordulunk. Vannak azonban olyan kevésbé egyértelmű tünetek, melyek kapcsán szintén indokolt a kivizsgálás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa most az alvással kapcsolatos fül-orr-gégészeti problémákra hívja fel a figyelmet.

További részletek
Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Az akut arcüreggyulladás következtében az orrmelléküregekben nyálkahártya duzzanat alakul ki, váladék termelődik. A náthás tünetek mellett kellemetlen arcfeszülés és erős fejfájás is jelezheti a betegséget. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta az akut arcüreggyulladás tüneteivel és kezelésével kapcsolatos tudnivalókat.

További részletek
Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

A dohányzás a halláscsökkenés egyik rizikótényezője. A kutatások azt mutatták, hogy a cigarettafüstnek való expozíció - akár közvetlen vagy közvetett módon – egyaránt károsíthatja a hallásunkat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az összefüggés okairól kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!