Orrmosás házilag – otthon, de speciális eszközzel

Orrmosás házilag – otthon, de speciális eszközzel

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2021.05.27 Módosítva: 2021.05.27

Allergiások, krónikus orrmelléküreg-gyulladásban szenvedők számára az orrmosás segítségével akár a gyógyszeres kezelést is csökkenteni lehet. Az egyszerű művelet segítségével a betegek életminősége javul, de az orrmosás az orrüreg és az orrmelléküregek gyógyulását is segíti műtét után. A témával kapcsolatban dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Rég felfedezték jótékony hatását

Indiában több százéves gyakorlata van az orrüreg rendszeres átöblítésének, a napi tisztálkodás részét képezi. Az Annals of Otology, Rhinology & Laryngology pedig 1902-ben beszámolt az orrmosás előnyeiről. A szerző az orrjáratok tisztítását gyógyítási módszerként említi, kiemelve, hogy az eljárást az orrváladék oldását elősegítő, az orrnyálkahártyát nem irritáló folyadékkal kell végezni.

Orrmosás házilag – otthon, de speciális eszközzel

Annak ellenére, hogy az orrmosás házilag történik, az elvégzéséhez javasolt e célra kifejlesztett orrmosó eszközt és folyadékot használni. Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy az orrmosáshoz használt folyadék fiziológiás sóoldat koncentrációja megegyező, a szervezetben, a vérplazmában lévő NaCl koncentrációjával. Még hatásosabb, ha megfelelő arányban bikarbonát és xylit is kerül az öblítő folyadékba.

 

Az oldat készítéséhez speciális, patikában vagy drogériában beszerezhető por alakú keveréket kell feloldani langyos, amennyiben nem tiszta csapvizet használunk, forralt és lehűtött vízben. Az oldatot egy erre a célra kifejlesztett eszköz segítségével tudjuk az orrmelléküregekbe juttatni, majd a folyadék a másik orrjáraton keresztül távozik.

Számottevő javulást lehet vele elérni

Orrmosás hatékonyságát a kutatások is alátámasztják.A krónikus orrmelléküreg-gyulladás nagyon sok embert érint hazánkban. Egy vizsgálatban ilyen problémával küzdő betegek eredményeit hasonlították össze a kontroll csoport tagjaival, akik nem végeztek kiegészítő kezelésként orrmosást. Az érintettek jelentős életminőség javulásról számoltak be, jobb pontszámot értek el a 8 héten át tüneti naplóba rögzített orrfolyás, orrdugulás, fejfájás gyakorisága és erőssége terén, illetve az elvégzett endoszkópos vizsgálat is jelentős javulást mutatott. Egy másik vizsgálat pedig arra is rámutat, hogy az orrmosás költséghatékony megoldás is egyben, a 150 résztvevő közel egyharmada csökkentette a szokásos gyógyszerek használatát.

 

Az Európai Rhinológiai Társaság (ERS) és az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia (EAACI) klinikai irányelvei krónikus orrmelléküreg-gyulladás és orrpolip kezelésére kizárólag olyan eljárásokat ajánlanak, amelyek hatékonysága és értelme egyértelműen alátámasztható tudományos bizonyítékokkal. A sóoldatos orrmosás az ajánlott gyógykezelések között szerepel.

Légúti allergiásoknak is segítség

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy a krónikus orrmelléküreg-gyulladás mellett, illetve az orrüregi műtéteket – például orrpolip eltávolítást – követő gyógyulás támogatása mellett az orrmosás az allergiások életét is megkönnyíti. Jó alternatíva várandósság idején, amikor sok allergia gyógyszer tiltólistás, de bárki számára javasolt.

 

Ha a pollenszezonban esténként végzett orröblítéssel lemossuk a napközben orrnyálkahártyára tapadt polleneket, így csökkenthető a tünetek erőssége, éjszaka nyugodtabb alvást tudunk elérni. Az orröblítés azért is javasolt légúti allergiások számára, mert az orrnyálkahártyát nedvesíti, így az allergia orrspray használat és antihisztamin tabletta szedése miatt esetleg jelentkező orrszárazság tüneteit is enyhíteni lehet a segítségével.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok