Arcüreggyulladás – létezik rá természetes gyógymód?

Arcüreggyulladás – létezik rá természetes gyógymód?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2020.02.25 Módosítva: 2023.11.30

Arcüreggyulladás esetén természetes gyógymódokkal is érdemes kiegészíteni az orvos által felírt kezelést. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, milyen házi praktikákat javasolt bevetni a lábadozás idején.

Arcüreggyulladás – milyen tüneteket kell kezelni?

Az orrmelléküreg egyike, az arcüregek az orr két oldalán, a szemek alatt helyezkednek el. Az arcüreggyulladás lehet egyoldali, de akár mindkét oldalon is jelentkezhet egyszerre. Az akut betegség jellegzetes tünete a lehajláskor, köhögésre fokozódó, szúró, pulzáló arcfájdalom. A krónikus arcüreggyulladásnál azonban nem jellemző a fájdalom. Orrdugulás, bő orrváladék, hátsó garatfali csorgás és ingerköhögés mindkét típus esetében jelentkezhet. A duzzadt nyálkahártya, a gátolt orrlégzés miatt légszomj, fáradtság és szaglászavar is lehet a panasz.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Orrmosás sós vízzel

Az orvos által javasolt kezelést érdemes kiegészíteni sós vízzel történő orrmosással. Ehhez készen vásárolhatunk port, amit egy e célra kifejlesztett eszközben, előzőleg felforralt, majd lehűtött vízben kell feloldani, majd a megadott módon az orrüregeket átmosni a segítségével. A fájdalmatlan procedúra során kitisztítjuk az orrüregeket, a folyadék segít feloldani a lerakódott orrváladékot. A sós oldat hosszú időre nedvesíti az orrnyálkahártyát, ami segít a gyulladást csökkenteni. Érdemes a műveletet naponta több alkalommal is megismételni.

Arcüreggyulladás kezelése infralámpával

Arcüreggyulladásra a legjobb természetes gyógymód, ha melegen tartjuk a beteg területet. A meleg hatására ugyanis felgyorsul a vérkeringés, ezáltal a gyógyulás is hamarabb következhet be. Habár az infralámpa használata a legtöbb esetben jól esik, de figyeljünk rá, hogy ekkor se essünk túlzásba! Használjuk naponta két-három alkalommal, 15-20 percig. Ügyeljünk rá, hogy használat közben a szemeinket takarjuk le!

Az inhalálás hatása

Számos légúti betegség, így az arcüreggyulladás természetes gyógymódja is az inhalálás. Nem kell hozzá más, mint vizet forralni és a fejünket törölközővel letakarva fölé hajolni. Ügyeljünk az égésiinfralámpa sérülések elkerülésére! Ne hajoljunk túl közel a forró gőzhöz, csak olyan távolságból lélegezzük be, ahol még nem irritálja a nyálkahártyát a túl meleg levegő. Az inhalálást naponta két-három alkalommal, 15 percig érdemes végezni. Segítségével az orrjáratok kitisztulnak, a lerakódott váladék felszakad. A hatást fokozhatjuk illóolajok használatával. Az Amerikai Sinus Intézet ajánlása szerint az alábbi illóolajokat érdemes bevetni, akár az inhaláló vízbe is néhány cseppet csepegtetve: mentol, borsmenta, citrom, eukaliptusz, teafaolaj, szegfűszeg és rozmaring.

Párásítás a lakásban

Az orrmosó és az inhalálás mellett a szoba levegőjének párásítása is segít, hogy nedvesen tartsuk az orrnyálkahártyát és így a gyulladás miatti feszítő érzés is javul, könnyebben távozik az orrváladék. A legegyszerűbb, ha hideg párásító készüléket használunk, ha a szobában teregetünk, vagy a fűtőtestre vízzel teli tálat teszünk. A páratartalmat 40 és 60% között tartsuk, ha ennél magasabb, akkor már nagy az esélye, hogy allergének jelenhetnek meg. A túl magas páratartalom ugyanis kedvező életfeltételt jelent a háziporatka és a penészgomba számára.

Hidratálás és pihenés

A hidratálás belsőleg is fontos, igyunk bőségesen folyadékot a lábadozás ideje alatt. Ásványvíz, gyógy-, vagy gyümölcsteák és leveseket fogyasszunk. A pihenés arcüreggyulladás esetén is az egyik legjobb természetes gyógymód. Hagyjunk időt a szervezetünknek a regenerálódásra, pihenjünk, aludjunk, amennyit csak tudunk.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Arcüreggyulladás esetén a természetes gyógymódokat kiegészítésként ajánljuk, az orvosi vizsgálatot és diagnózist követően, a szakember által javasolt egyéb kezelés – orrspray, gyógyszerek – mellett. Akut arcüreggyulladás esetén, melynek kiváltója valamilyen légúti fertőzés – vírus vagy baktérium – rendszerint 1-2 hét alatt megszűnnek a panaszok. Krónikus arcüreggyulladást többek közt allergia, fogászati probléma vagy fül-orr-gégészeti elváltozás – például orrsövényferdülés, orrpolipok vagy légúti fertőzés – is okozhat. Ilyen esetben az arcüreggyulladás kiújulására kell számítani, amíg az alapbetegséget nem kezeljük.

Ha panaszaink két hét alatt nem javulnak, vagy rosszabbodnak, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Még májusban volt egy komolyabb megfázásom, évtizedek óta először lázzal. Sokáig tartott mire elmúlt, de azóta is megmaradt egy kellemetlen tünet: a jobb orrlyukamból néha váladék ürül és picit dugul. Picit sárgás a váladék. Fogászati röntgenen a fogorvos látni vélte hogy az a terület fedett, vagyis az arcom jobb orrlyukhoz közel eső része. Kissé kellemetlen meg most is ha megnyomom az orrgyököt. Ennyi idő után mi tarthatja fenn a gyulladást, miért nem múlik már el? Allergiám nincs, sem más gond. Anno a betegségemre semmilyen gyógyszert nem szedtem. Orrsprayt nem szeretek használni mert szívritmusgondokat okoz. Sajnos ez egy alapbetegségem.
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel,
B.A.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Balog Ágota!

A májusban zajlott gyulladás miatt a nyálkahártyái beduzzadtak, és előfordulhat, hogy az arcüreg szűk szájadéka körül ez még most is fennáll, akadályozva annak feltisztulását!
Ebben az esetben javasolt első lépésben min. 1-2 hónapos orrspray használat, de semmiképpen nem a recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppeké, hanem a receptkötelesek közül valamelyik. Ez utóbbiak nem okoznak ritmuszavart!
A panaszaitól függően és a panoráma rtg -n látottaktól függően szükség lehet arckoponya CT vizsgálatra is!

Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Korrekt

„Korrekt, alapos vizsgálat után számomra érthetően kaptam ismertetést az eredményekről és javaslatot a további kezelési lehetőségre.”

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK