Zavarok a szaglás körül

Zavarok a szaglás körül

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2019.05.10 Módosítva: 2020.01.31

Teljesen természetesnek vesszük, ha a szabadban sétálva érezzük a fák, virágok illatát, vagy ha tetszésünk szerint válogatunk a parfümök között. A szaglásunk akkor sem hagy cserben bennünket, amikor az égett pirítós vagy a sütőben felejtett – jó esetben még éppen menthető - vasárnapi ebédre figyelmeztet. Mi is lenne velünk, ha nem éreznénk szagokat vagy egészen másnak vélnénk, mint ami. Egy csokor virágot például vegyszerszagúnak? Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa a szaglászavarok fül-orr-gégészeti okairól nyilatkozott.

Kevesebb szagot érzünk

Hipozmia néven ismert a szaglóképesség csökkenése. Ezzel a jelenséggel mindenki találkozott már élete során, hiszen náthás betegség gyakori velejárója, sőt ilyenkor az átmeneti teljes szaglásvesztés sem ritka.

„A szaglás receptorai az orrüreg felső részében elhelyezkedő szaglóhámban találhatók. Nátha vagy allergia esetén a szagok nem jutnak el a szaglóhámhoz, a szagló receptorokhoz. Hipozmia ezért bekövetkezhet egyéb fül-orr-gégészeti betegségek miatt is, amik orrdugulást okoznak: orrpolip, orrsövényferdülés, orrmelléküreg-gyulladás és megnagyobbodott orrmandula következtében is.”

Kevesek kiváltsága – túlérzékeny szaglás

Szaglásvesztés fül-orr-gégészeti betegségek is okozhatnakA parfüm: Egy gyilkos története című könyv főhősének szaglása oly annyira kifinomult volt, hogy bármilyen összetevőt képes volt megkülönböztetni egy illatban. Noha a történet csupán fikció, a hiperozmia, vagyis a szagokra való, szokottnál nagyobb érzékenység valóban létezik. Többnyire parfümőrök, kávészakértők és borkóstolók híresek ezen képességükről.

Tartós szaglásvesztés

A szaglás tartós elvesztése a szagló receptorok elhalása vagy az idegpálya illetve az érzékelő agykérgi központ sérülése miatt következhet be. Az anozmia lehet ideiglenes vagy állandó. Figyelmen kívül hagyni azért sem szabad, mert komoly betegségek – Parkinson-kór és Alzheimer-kór – egyik első tünete is lehet.

Szaglás hallucináció

Szaglásvesztést fül-orr-gégészeti betegségek is okozhatnakIgen, nem csak a hallásunk, hanem a szaglásunk is megtréfálhat bennünket. A jelenség azonban korántsem vicces, főleg, hogy a fantozmiában szenvedők nem csak egyszerűen olyan szagokat éreznek, amit a körülöttük lévők nem, de ezek a szagok még csak nem is kellemesek. Égő pirítós, gumi, penész vagy vegyszerek indokolatlan szaga jelezheti a fantom szaglást, melynek több kiváltó oka is lehet. Ezek közül a fül-orr-gégészeti jellegűek, ahol a kiváltó ok a bakteriális felülfertőződés vagy a fehérjék bomlása: az orrpolip, az orrmelléküreg-gyulladás, de daganatot is jelezhet. Ilyen esetben féloldalasan, az egyik orrnyíláson keresztül jelentkezik a vélt szagok érzékelése.

Torzított szaglás

Nehéz eldönteni, hogy a felsorolt szaglászavarok közül melyik a legkellemetlenebb, ám a parosmia mindenképp az elsők közt szerepel. Ebben az esetben ugyanis az érintett bármilyen, mások által kifejezetten kellemes illatot lélegez be, ő bizony kellemetlen szagként fogja értelmezni. A legdrágább parfüm, a legillatosabb csokor sem nyújt jó élményt a számára.

„Ha a beteg szaglásvesztésre panaszkodik, az első lépés mindig a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Endoszkópos vizsgálat segítségével feltérképezhető az orrüreg és a szaglóhám területe is, így fény derülhet arra is, ha a panaszok hátterében például orrpolip vagy orrsövényferdülés áll. Ha a kiváltó okot kezeljük, a szaglás jó eséllyel visszaállítható. Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat nem mutat eltéréseket, a kiváltó okok keresés más - neurológiai és belgyógyászati –irányba folytatódhat.”

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés kezelésre:

Kivizsgálásra jelentkezzen be az alábbi gomb segítségével!

+36 70 8826 307

Téma szakértői

Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Homloklebenyemen volt egy jó indulatú daganat 10 hónapja, amit sikeresen megműtöttek, de ennek eredménye képpen elveszítettem a szaglásomat. Kérdésem, hogy van-e remény, hogy valamikor újból érezzem az illatokat, szagokat.
Válaszát előre is köszönöm:
Hegedüs Judit

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Hegedűs Judit !

Nagy valószínűséggel sajnos a szaglása odaveszett, de 6-8 hónap után is visszatérhet még esetleg. A tumor eltávolítás hogy történt, orron keresztül? Ebben az esetben látok lehetőséget a szaglás esetleges rendeződésre.


Üdvözlettel,

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Várakozás nélkül

"Tetszett,hogy az előre foglalt időpontban behívtak,várakozás nélkül. A doktornő nagyon alaposan vizsgált,maximálisan elégedett vagyok vele."

További vélemények

Hírek

Égő érzés az orrban – mi okozhatja?

Égő érzés az orrban – mi okozhatja?

Fertőzés, allergia vagy egyéb irritáció is okozhat égő érzést az orrban. A problémáról részletesebben dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa ad felvilágosítást.

További részletek
Fülzsír eltávolítása – kérdések és válaszok

Fülzsír eltávolítása – kérdések és válaszok

A fülzsír eltávolítása a legtöbb esetben még mindig fültisztító pálcikával történik, pedig nem ez a legmegfelelőbb eszköz. Egyáltalán miért van szükségünk fülzsírra, mi a szerepe, milyen problémákat okozhat és hogyan szabadulhatunk meg biztonságosan tőle? Kérdéseinkre dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa válaszolt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink